Zobacz pełną wersję : goralu czy ci nie zal... ale tak na serio
luckyluke_23
08-09-2009, 17:39
Bry wszystkim co to checi wykazuja na czytanie postow zoltodziobow wybieram sie nadluzszy pobyt w gory do hiszpanii wiec bedzie cieplo i wysoko pytam sie wiec was o ciekawe propozycje abym to se zdjecia cykal i zeby nie byly przebarwione(niebiesko) i zamglone itp itd nie mam zadnego filtra co by mi w tym pomogl a zdjecia cykam D50 moze mozna cos w ustawieniach aparatu pozmieniac, skorygowac albo siekies inne tricky znacie. A i cos od bolu glowy bo mnie czaszka popekala :) pozdro
Tezet-gdynia
08-09-2009, 17:41
Pewnie w D50 nikt trickow nie zna, ale byc moze w 50D juz tak ;)
pokaż sample
jakie efekty chcesz uzyskać
jak wysoko w górach to UV plus ew. szara połówka i polaryzacyjny
co do parametrów ekspozycji to musisz dobierać takie aby nie było przepaleń i czasy tak krótkie żebyś nie poruszył kadru
a jakby to jeszcze raz napisac po polsku, a przede wszystkim z uwzglednieniem znakow interpunkcyjnych. bo bez znakow sterujacych nic z tego strumienia znaczkow nie rozumiem...
luckyluke_23
08-09-2009, 18:13
niestety po holendersku nie umniem :)
ja też nie. Instrukcja obsługi i damy radę.
Wystarczyłoby po polsku, bo trzeba naprawdę dużo dobrej woli by na podstawie tej sieczki chcieć zabrać głos.
po polsku, ze zrozumieniem, jak widze tez nie
a jakby to jeszcze raz napisac po polsku, a przede wszystkim z uwzglednieniem znakow interpunkcyjnych. bo bez znakow sterujacych nic z tego strumienia znaczkow nie rozumiem...
jak wysoko w górach to UV
Koniecznie. Najlepiej 3 filtry UV.
http://www.dfv.pl/szkola-podstawy-fotografia.html?id=47
bedzie cieplo i wysoko pytam sie wiec was o ciekawe propozycje abym to se zdjecia cykal i zeby nie byly przebarwione(niebiesko)
Rób o złotej godzinie (http://www.golden-hour.com/).
luckyluke_23
08-09-2009, 21:10
ale masz wystarczajaco dobrej woli aby mnie skrytykowac, wiec moze znajdzie sie jeszcze troszeczke na dnie, zeby dac jakas rade:) jak nie to trudno pozdro pincet dwa dziwincet
preinwher
08-09-2009, 21:28
Koledzy, nie dajcie się już więcej wkręcać :)
rostek andrzej
08-09-2009, 21:40
Masz taki ładny, duży aparat za kupę kasy, a nie wiesz jak się nim posługiwać? Kolejny przerost formy nad treścią. Czemu coraz rzadziej mnie to dziwi?
preinwher
08-09-2009, 21:50
Masz taki ładny, duży aparat za kupę kasy, a nie wiesz jak się nim posługiwać? Kolejny przerost formy nad treścią. Czemu coraz rzadziej mnie to dziwi?
wydaje mi się po prostu że ktoś sobie jaja na forum robi...
luckyluke_23
08-09-2009, 22:05
co ma piernik do wiatraka?!! pierwszy raz bede robil foty w gorach, a wiem ze temperatuta barwowa tam jest inna, bo i gestosc powietrza inna to tak juz z optyki chyba, tak wiec i zdjecia maja inny kolor i trzeba to zniwelowac chociaz do jakiegos normalnego poziomu, a ze mam aparat za kupe kasy to nie stac mnie na filtry ble ble, wiec pytam starych wyjadaczy czy mozna to obejsc i skorygowac to samym sprzetem bez filtrow i tyle. Wiec nie wiem skad u ciebie taka apatia w moja strone :(
Witaj Lucky :)
Lubię "góralszczyznę" i zrozumiałem to co napisałeś ;).
Matryca to nie film - raczej nie powinieneś się przejmować "zaniebieszczeniem". Jeżeli już to filtr polaryzacyjny alibo szara połówka - - nie mylić z "Panem Tadeuszem" 0,5L.
Też kiedyś byłem fetyszystą UV - owszem do ochrony szkła OK - ale do korekcji na digitalach NIET. Oczywiście do ochrony to naprawdę dobre - zwłaszcza w górach gdzie słonecko ostre jest i bliki i flary Ci powyłażą :/
Pozdrawiam.
ale masz wystarczajaco dobrej woli aby mnie skrytykowac, wiec moze znajdzie sie jeszcze troszeczke na dnie, zeby dac jakas rade:) jak nie to trudno pozdro pincet dwa dziwincet
Po pierwsze - nie pisz postów w stanie upojenia bądź uniesienia nerwowego...
pierwszy raz bede robil foty w gorach, a wiem ze temperatuta barwowa tam jest inna, bo i gestosc powietrza inna to tak juz z optyki chyba, tak wiec i zdjecia maja inny kolor i trzeba to zniwelowac chociaz do jakiegos normalnego poziomu
...a po drugie nie chodzi o temperaturę barwową. Poczytaj o perspektywie powietrznej i efekcie Raleigh'a (dyfrakcja światła na cząsteczkach pary wodnej w powietrzu), a także o "złotej godzinie" (link podałem wcześniej w tym wątku). Filtry mają minimalny wpływ na zdjęcia w górach - co najwyżej przy już prawie-idealnych warunkach możemy zmniejszyć kontrasty filtrem polaryzacyjnym lub połówkowym. Cała reszta to to, co nam Stwórca i przyroda dali: albo światło jest dobre, albo... robimy zdjęcia tylko pamiątkowe, bez ambicji na publikację w kalendarzu/albumie.
luckyluke_23
08-09-2009, 23:06
no i nie mozna tak bylo wyjasnic sprawy o co chodzi, nie to wszyscy zachowuja sie tak jakby rozumy pozjadali, tylko im ten glupi zostal za kogo tu sie niektorzy uwazaja... Jak jeden z drugim jest taki madry i uwaza ze post jest glupi to niech przejdzie do kolejnego a nie zgrywa cwaniaka kipsz jeden i drugi ?
jakiś szeroki obiektyw
do tego
kup sobie szare połówki Hitecha'a z łagodnym przejściem .... a potem jeszcze to co wyjdzie pociągnij jakimś HDR'em .... i efekty będą ok ...
polara nie polecam/preferuję .... chyba, że fotki z małym kątem ... bo niestety niebo wychodzi dziwacznie (tam gdzie się polaryzuje (kąt 90 stopni i okolice jest niebieskie) a poza blade ... i brzydko to wygląda .....
no i nie mozna tak bylo wyjasnic sprawy o co chodzi, nie to wszyscy zachowuja sie tak jakby rozumy pozjadali, tylko im ten glupi zostal za kogo tu sie niektorzy uwazaja... Jak jeden z drugim jest taki madry i uwaza ze post jest glupi to niech przejdzie do kolejnego a nie zgrywa cwaniaka kipsz jeden i drugi ?
No i widzisz jak sobie ładnie dałeś radę sam :mrgreen: jak ktoś zna cwaniaka to niech da piątaka ;-)
drogi przyjacielu luckyluke_23 - przyszedłeś po poradę - więc takiego jakby "blokowego rispektu" troszkę nabierz... wiesz u mnie przed blokiem szans nie masz.... :mrgreen:
całuski !