PDA

Zobacz pełną wersję : Rozmiar pliku



Rajki
05-09-2005, 07:27
Oryginalny plik z 300D ma wielkość ok 3 MB. Po jakiejkolwiek interwencji, np zmiana nazwy w Irfanie jego wielkość zmniejasza się o około 75% !!!
Skąd to się bierze i jakie informacje są tracone?

gawryl
05-09-2005, 07:46
format jpg ma rozne stopnie kompresji - Ty masz ustawiony na 75%, czyli tracisz informacje... proponuje przed nacisnieciem Save przyjrzec sie uwaznie okienku i poszukac Jpg quality (lub cos w tym stylu, uwaga: ta opcja moze byc ,,ukreyta'' pod przyciskiem advanced lub podobnym) i zmienic na 95% (lub rownie wysoki, w zaleznosci od upodoban - ale nie 100%).

Robert P.
05-09-2005, 08:49
- ale nie 100%).

Właśnie? Dlaczego nie na 100%??

gawryl
05-09-2005, 09:10
Właśnie? Dlaczego nie na 100%??
bo wynikowy plik bedzie wiekszy niz oryginalny.
to jest tak, jakbys zipowal plik juz zzipowany ;)

Andee
05-09-2005, 12:16
bo wynikowy plik bedzie wiekszy niz oryginalny.
to jest tak, jakbys zipowal plik juz zzipowany ;)

To akurat jest zle porownanie. Plik kompresowany algorytmem JPEG ktory z zasady samej jest kompresja stratna, po kompresji do 75% traci czesc informacji miedzy innymi o kolorach. Dekompresja tego pliku prowadzi do uzupelnienia tych brakow przez oprogramowanie, jest to efekt tak zwanej quantyzacji, brakujace dane uzupelniane sa przez algorytm przez pobranie danych z sasiednich obszarow. Ponowne skompresowanie tego pliku z 95% czy tez 100% jakoscia powoduje zapisanie tych uzupelnionych danych bez ich obciecia, stad zwiekszenie objetosci pliku. Oczywiscie cala procedura jest o wiele bardziej skomplikowana.

Oakhallow
10-07-2006, 14:06
A ja mam pytanko w odwrotna strone.
Z aparatu wychodzi plik jpeg wielkosci 2,5-3,5 mb. Wystarczy otworzyc go w PS2 i jego wielkosc roscie do ~22mb. Na koncu, po kadrowaniu i zapisywaniu z kompresja 12 rozmiar jest od 3,5 do 6,5 mb.
Skad takie skoki??

Oakhallow

Jac
10-07-2006, 14:12
bo jpg to kompresja a w PS obrabia sie dane nieskompresowane mozna to pozniej zapisac bezstratnie do np TIFFa.. jesli robisz znow jpg to znow kompresujesz

pst
10-07-2006, 14:25
a ja mam inny problem tez zwiazany z wielkoscia pliku

gdy robie zdjecia w raw rozdzielczośc jest 1536x1024
gdy foce w jpg najwieksza dostepna to 3072x2048

czy w raw nie da sie wyciągnąc wiekszej rozdzielczości?

grzebałem troche w ustawieniach aparatu ale nic nie znalazłem - może zle szukam?

a jesli faktycznie nie da sie wyciągnąc wiecej to dlaczego tak jest?

RemikP
10-07-2006, 15:11
żle go wywołujesz, tak naprawde ma oin te 3072X2048. W czym go obrabiasz w canonowskim sofcie? - Jak tak to tam są chyba 2 funkcje do zmiany raw na jpg i
jedna właśnie zmniejsza rozdzielczość.

Janusz Body
10-07-2006, 15:12
a ja mam inny problem tez zwiazany z wielkoscia pliku

gdy robie zdjecia w raw rozdzielczośc jest 1536x1024
gdy foce w jpg najwieksza dostepna to 3072x2048

czy w raw nie da sie wyciągnąc wiekszej rozdzielczości?

grzebałem troche w ustawieniach aparatu ale nic nie znalazłem - może zle szukam?

a jesli faktycznie nie da sie wyciągnąc wiecej to dlaczego tak jest?


Mama mia, mama mia... ;-)

- Jakim aparatem?
- czym te RAWy otwierasz?
- czym obrabiasz?
- na jakiej podstawie twierdzisz, że to 1536x1024
- etc. etc. etc.

Najpierw dostarcz minimum info inaczej próby odpowiedzi to wróżenie z fusów.

Janusz

pst
10-07-2006, 15:28
dobra mało precyzji było lol 4me

aparat 300D karta kingstona 1GB
kopiuje raw z karty na hdd
otwieram irfanview który pokazuje 1536x1024 (pliki maja miedzy 5 a 7MB)
jak zrobie tylko w jpg to res jest 3072x2048

jak robie w raw dodatkowo aparat zapisuje plik thm (maly jpg 160x120)

otiweram pliki crw w elements 4.0 - ale tu sie przyznam nie sprawdziłem jaką rozdzielczość pokazują elementy....

Janusz Body
10-07-2006, 15:35
dobra mało precyzji było lol 4me

aparat 300D karta kingstona 1GB
kopiuje raw z karty na hdd
otwieram irfanview który pokazuje 1536x1024 (pliki maja miedzy 5 a 7MB)



STOP!!!!!

Ten program do wyświetlania RAW używa zaszytej w pliku miniaturki.
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest FastStone. Też używa miniaturek ale daje się przestawić na pełne RAWy. Ma Color Management System i jest za darmo.




otiweram pliki crw w elements 4.0 - ale tu sie przyznam nie sprawdziłem jaką rozdzielczość pokazują elementy....

No właśnie :-)

Janusz

KuchateK
10-07-2006, 15:49
Do rawa w 300D upychany jest taki wlasnie jotpeg 1536x1024 ktory pokazuje irfan. To nie jest "wlasciwy" raw a jedynie podgladowka.

pst
12-07-2006, 09:21
Do rawa w 300D upychany jest taki wlasnie jotpeg 1536x1024 ktory pokazuje irfan. To nie jest "wlasciwy" raw a jedynie podgladowka.
o rany ale system - nie dosc ze robi thm/jpg 160x120 to jeszcze do rawa upchany jest 1536x1024.... geeez

otworzylem plik w elementsach4.0 pokazuje wlasciwie 3072x2048 - nie za bardzo rozumiem termin wywoływanie - mniemam że tak sie mówi gdy obrabiasz raw w jakimś programie... koryguje torche jasność/kontrast/poziomy ale minimalnie

a do labu i tak zdaje sie trzeba wyslac jpg (kompresowac na jakość BEST?)

co do fasstone - to nie zależy mi na ogladaniu raw'ów w pełnej krasie tylko o szybką selekcję więc czy to zrobie na "miniaturkach" 1536 czy na crw 3072 - szajsegal:lol:

Giraff
12-07-2006, 09:37
do labu i tak zdaje sie trzeba wyslac jpg (kompresowac na jakość BEST?)

ja wysylam im w 85-95%.

ale przy okazji mam pytanie do "speców": czy jeżeli wysyłam do labu fotki - jak będe wykonywał odbitkę A3, to czy mam ją wyostrzać programowo czy też zrobią to tam za mnie?

Lab (http://www.digi-foto.pl/) chwali sie posiadaniem Fuji FRONTIER 350/355, a na ich stronie jest informacja, że ten sprzęt posiada funkcję:



KOREKCJA OSTROŚCI - Korygowana jest ostrość brzegowa, nie wyostrza się ziarno filmu. Można uzyskać odbitki, które wyglądają jak wykonane wyższej klasy aparatem.

czy lab ma jakieś standardowe kroki postępowania czy też za każdym razem, czyli dla każdej fotki, proces korekcja/wyostrzanie/nasycanie sa dobierane osobno ?