PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór lustrzanki dla kumpla

Gniewkos
07-09-2009, 22:30
Witam!
Kumpel poprosił mnie o pomoc w wyborze lustrzanki oraz obiektywu pod uwagę bierze dwie marki Canon i Nikon.
Wybór wstępnej jego selekcji padł na:
Canon Eos 1000D
Canon Eos 450D
Nikon D5000
Nikon D60

Aparat ma być używany: u cioci na imieninach, wakacjach, spacerach itd.
Jego znajomość fotografii i sprzętu jest dość mała, więc nie ma wielkich wymagań. (ma bardzo dobrą cyfrę, ale się uparł...)
Ja wybrałem dwa modele 450D oraz D5000. Obydwa z kitami ze stabilizacją.
Do canona jako drugi obiektyw wybrałem EF-S 18-200 IS do nikona
Nikkor 18-200 VR.
Czy to dobry wybór?

bartorux
07-09-2009, 22:34
Jeśli chcesz 18-200 to po co Ci kit ??

Gniewkos
07-09-2009, 22:44
wiem wiem zakresy się pokrywają, ale czy kit nie jest szerszy?

nowart
07-09-2009, 22:46
Ja zawsze w przypadku ludzi, którzy chcą się ograniczyć jedynie do kita i jakiegoś tele szczerze polecam Pentaxa.
Przejdź się do jakiegoś sklepu z kolegą, pokaż mu takiego np Nikona D5000 i za podobne pieniądze np Pentaxa K20D. Nikon przy nim wygląda jak zabawka z dodatku do gazety a Pentax stabilizowany, uszczelniony, naprawdę solidnie zbudowany.
Może też poszukać w podobnych cenach K200D z dwoma szkiełkami.

Gniewkos
07-09-2009, 22:49
Tak jak pisałem Nikon i Canon, nic innego kumpel nie chce.
To może Canon EF-S 55-250 mm f/4-5,6 IS ?

HuleLam
07-09-2009, 22:52
Witam!
Kumpel poprosił mnie o pomoc w wyborze lustrzanki oraz obiektywu pod uwagę bierze dwie marki Canon i Nikon.
Wybór wstępnej jego selekcji padł na:
Canon Eos 1000D
Nikon D5000

1. Wybrać jeden z powyższych.
2. Zamiast uni-zooma (oba są w porządku!) wybrać IS-kit (oba są w porządku) i najtańsze "systemowe" tele (Canon EF-s 55-250 IS lub Nikkor...)
3. Jeśli zostanie kasa z oryginalnego budżetu - kupić lampę. Do Nikona co najmniej SB-400, do Canona najlepiej coś dobrego w stylu 430EX, jeśli starczy kasy.

Gniewkos
07-09-2009, 22:55
Kasa to 6000 zł, zapomniałem dodać, ok to chyba sprawa jasna, można by się jeszcze pokusić o 70-200 4/L ale chyba nie ma sensu jak dla totalnego amatora?

bartorux
07-09-2009, 23:03
Sam posiadam 55-250 naprawdę świetny obiektyw :)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/4582741ee42b6ddf.html
moja propozycja to 450d+18-55+55-250+50/1.8
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-eos-450d-i-18-55-is-i-55-250-is.html
do tego http://www.e-fotojoker.pl/product/obiektywy/canon/-canon-ef-50mm-f-1-8-ii/ = 3783 zł
co do 70-200, jeśli chodzi już o L-ki to nie wiem czy 24-105 dla niego nie był by bardziej pożyteczny :)

HuleLam
07-09-2009, 23:06
Kasa to 6000 zł, zapomniałem dodać, ok to chyba sprawa jasna, można by się jeszcze pokusić o 70-200 4/L ale chyba nie ma sensu jak dla totalnego amatora?

Sens zawsze jest, jednak różnica w cenie pomiędzy 70-200 f/4 L a 55-250 EF-s IS jest taka, że akurat starczy (albo nie!) na lampę :), zatem kwestia osobistych preferencyj.

lovtza
07-09-2009, 23:13
na 70-200 f4L sens jest zawsze :) wlasnie nawet dla takiego kolesia, szybko zobaczy co dobre, nabylem ostatnio i dalej mnie zaskakuje pozytywnie to szklo

XLesio
07-09-2009, 23:14
można by się jeszcze pokusić o 70-200 4/L ale chyba nie ma sensu jak dla totalnego amatora?

Chciałem powiedzieć że będziesz mógł wtedy pożyczać eLę, ale w ostatniej chwili zobaczyłem Twoją stopkę :)

----------------------------------

Ja w całej rozciągłości popieram HuleLam. Nikonów nie znam, ale jeśli body ma być "next genem" po jakimś automacie - bierzcie 1000D. Dokładnie tak samo 'przesiadłem' swoją lepszą połowę z małpki fuji na lustrzankę. Przyzwoity kit do ogólno_użytkowych pstryków, a za niewielkie pieniądze można dokupić do niego dłuższą ogniskową.

Moja sugestia:
1000D + kit - 1700 PLN
C 55-250 IS albo Sigma 70-300 APO DG - 950 PLN
430ex - 1000 PLN.

Wydajecie ~ 3600, jemu zostają pieniądze w kieszeni, a po pół roku wie już co dalej. Albo zdecyduje się na przebudowę szklarni (może jakieś stałki? 28mm 1.8 - 50mm 1.4/1.8?), albo puści wszystko w cholerę na allegro i zakupi np. G10/G11

Gniewkos
07-09-2009, 23:17
Lampy chyba raczej nie potrzebuje nie wiem właśnie... ok jak coś proszę o dalsze opinie bo sprawa musi być zamknięta do końca tygodnia!

Druga opinia, że bardziej 1000D od 450d hmmm...

HuleLam
07-09-2009, 23:52
Lampy chyba raczej nie potrzebuje nie wiem właśnie... ok jak coś proszę o dalsze opinie bo sprawa musi być zamknięta do końca tygodnia!

Druga opinia, że bardziej 1000D od 450d hmmm...

Nie "bardziej" - po prostu pieniądze oszczędzone na aparacie można wydać lepiej (obiektywy / lampy / wycieczka zagraniczna), niżby się zyskało kupując lepszy, zwłaszcza jako pierwszą lustrzankę cyfrową. Tobie Gniewkos, polecałbym 450D - sam się przesiadłem z 300tki i nie żałuję!

zdRAWki
PS lampy potrzebuje każdy, po prostu niektórzy nie są jeszcze tego świadomi ;)

vit
08-09-2009, 00:04
akcja sprzed tygodnia: rozpoczecie roku, chcialem corce zdjecie w szkole wykonac, rozgladam sie wokolo i co widze:?: z moim 400d+c18-200 wygladalem jak dziad ostatni :( mam nadzieje, ze corce wstydu nie przynioslem :oops: , rodzice z 40/50D jedyne co mnie pocieszylo, ze kity chyba sciagane nie jeszcze nie byly, ale te czerwone obwodki na paskach, nawet gosc z alfa patrzyl na mnie nieco z gory, a ja jak ten obszarpaniec.... wstyd

po com to napisal:?:
ano coby sie kolega wstydzic nie musial :mrgreen: wyda chlopina 6kilo i nie dosc ze zdjecia bedzie mial jak z kompakta to jeszcze nawet wygladal nie bedzie

tak ciut powazniej, ale bez przesady :-D
skoro budzet ograniczeniem nie jest, a kumpel chce cos fajnego dlaczego ograniczac mu ta frajde?
w kwestii superzoomoof - 18-200 podobno optycznie nikor jest znacznie lepszy od canona, potrenuje w pazdzierniku
skoro mamy do wydania 6kzl dla typowego amatora od zielonego auto to moje typy
1: nikon d90+n18-200
2: canon 50d+c18-200
innych brak
uzywanie tak szerokiego zakresu ogniskowych rozleniwia strasznie, ale przede wszystkim jest wygodne, co uwidacznia sie szcegolnie przy foceniu dzieci
odnosnie body - rozumiem, ze gosc chce forse wydac jeden raz, nie bedzie pozniej dokladal obiektywow tudziez innych wynalakow typu wymiana body, wiec nie oszczedzalbym na samym aparacie

EDIT: z lampa bym nie szalal, z tym cudem tez trzba umiec sie poslugiwac, na poczatek wbudowana wg mnie styknie, jak poczuje jej brak oglosi sie ankiete na forum coby tu nabyc i .... vox populi, vox dei

Gniewkos
08-09-2009, 06:37
vit co do lampy się zgadzam, 50d też by nie było złym wyborem i tez myslałem o tym aby mu zaproponować.

Co do mnie też szykuje się zakup puszki, myślałem nad 30d/40d co mówicie?
Czy lepiej np 450D? Na nic więcej nie naskrobię

gietrzy
08-09-2009, 07:42
Witam!
Kumpel poprosił mnie o pomoc w wyborze lustrzanki oraz obiektywu

Powtórzę za Jakubem Jewułą (mnie też kumpel poprosił o wybór): jeśli nie kupi Panasonica G1 to wtopi.
To jest aparat do tego rodzaju użyszkodników, AF ma b. dobry, lag zauważalny tylko dla mnie, obracany/odchylany LCD. Ma też i wady. Za mała rozdzielczość LCD do manualnego ostrzenia, EVF tylko wystarczająca rozdzielczość plus lekkie opóźnienie gdy jest ciemniej.

G1 kit
GF-1 kit

To moje propozycje, btw. zawsze jak polecam sprzęt znajomym najpierw to ja ich katuję pytaniami a potem proponuję sprzęt z gwarancją zadowolenia tj. jeśli im nie podpasi ja go od nich odkupuję. Póki co nikt nie narzeka.

myslidar
08-09-2009, 09:13
Dziwne przekonanie, że amator nie ma potrzeby posiadania sprzętu, którym zrobi dobre zdjęcia. Zawsze mi się wydawało, że po to kupuje się lustrzankę, aby bawić się GO.

6000 zł to spory budżet. Skoro ma się już tyle kasy to po co inwestować w ciemne szkła? Pamiętam jak kupiłem sobie 350D+KIT i byłem bardzo zdziwiony, że pomimo wydania nie małej kwoty mogę robić fotki praktycznie tylko przy świetle dziennym.

Moje propozycje:
- Tamron 17-50 2.8
- Canon 70-200 4.0
- 40D (na forum widziałem praktycznie nowe sztuki za 1800-2000 zł)

Gdyby jeszcze znalazło się kilka zł na 50 1.8 to już zupełnie świetny zestaw

Gniewkos
08-09-2009, 09:27
Tamron odpada, L-ki nie wykorzysta, 50 1.8 chciałem mu też dodatkowo zaproponować
Myślę, że zaproponuję mu:
Eos 450D
55-250 z IS
50 1.8
I będzie git.

myslidar
08-09-2009, 10:19
Nie można nie wykorzystać światła, celności i jakości obiektywu. No ale to Twój kumpel :)

vit
08-09-2009, 10:26
pocytuje troche:

Kumpel poprosił mnie o pomoc w wyborze lustrzanki oraz obiektywu (..)

Jego znajomość fotografii i sprzętu jest dość mała, więc nie ma wielkich wymagań. (ma bardzo dobrą cyfrę, ale się uparł...)
poznajemy wymagania

Ja wybrałem dwa modele 450D oraz D5000. Obydwa z kitami ze stabilizacją.
Do canona jako drugi obiektyw wybrałem EF-S 18-200 IS do nikona
Nikkor 18-200 VR.
Czy to dobry wybór?
poznajemy Twoje zdanie

ciag dalszy wymagan

Tamron odpada, L-ki nie wykorzysta, 50 1.8 chciałem mu też dodatkowo zaproponować
Myślę, że zaproponuję mu:
Eos 450D
55-250 z IS
50 1.8
po co pytasz skoro wiesz, szukasz potwierdzenia, nawet gdy:arrow: piszesz bzdury:?::?:

I będzie git.cokolwiek mu nie polecisz i tak bedzie "git"

tylko w zaproponowanej konfiguracji nie bedzie git i nic ciekawego aparatem/zestawem za 4k nie zrobi bo:
* u cioci na imieninach zrobi trzy portrety i zadnej zbiorowki bo wasko
* na spacerze bedzie przekladal obiektywy:?: nie bo jako typowy amator wezmie jeden i po trzech fotach sie zniecheci
nie rozumiem dlaczego czlowiek ma nie miec lepszego sprzetu niz TY:?: bo Twoje sugestie na to zakrawaja.
na co mu z tego zestawu: 55-250 z IS czy 50 1.8 jak z tego skorzysta :arrow: najszerszy kat widzenia na 55-250 to 28stopni, najweziej to 6 stopni, na imprezie bedzie za oknem siedzial by cioci i wujkowi razem zdjecie zdrobic :?:

Zastanow sie czego czlowiek (kolega) bedzie potrzebowal. Juz:?:
Odpowiadamy: "u cioci na imieninach" - szerokiego kata; propozycje: kit lub c17-85; na spacerze - szeroki kat do tele propozycje c28-135; c17-85; c18-200
Z zalozenia odrzucam staloogniskowe, bo do tego trzeba trochu wiedzy, cierpliwosci i praktyki, a jak sadze tego jeszcze nie posiada.
tyle

EDIT: polecam jeszcze http://canon-board.info/showthread.php?t=12049

Gniewkos
08-09-2009, 11:00
vit nie znasz mnie, więc mnie nie oceniaj, jak go stać może mieć jak najbardziej lepszy sprzęt ode mnie!!
nie mam jakiś dziwnych kompleksów jak ty... najwyraźniej, więc proszę nie mierz wszystkich swoją miarą...
gdzie te bzdury? ma być kit ( bo pewnie z nim kupi zestaw) 55-250 jako tele i stałka nie wiem gdzie widzisz te bzdury? Zamiennie za 55-250 L-ka. Ale ty gdzieś tu widzisz bzdury...

Slider
08-09-2009, 11:25
gdzie te bzdury? ma być kit ( bo pewnie z nim kupi zestaw) 55-250 jako tele i stałka nie wiem gdzie widzisz te bzdury? Zamiennie za 55-250 L-ka. Ale ty gdzieś tu widzisz bzdury...

Bo nie napisałeś przy ostatniej wyliczance kita, to vit się zmartwił, że Twój kumpel będzie miał za wąsko..;-)

btw, kto i dlaczego nie chce Tamrona zaproponowanego przez myslidara? Ty, czy kumpel? IMHO jeśli fotki będą robione u cioci na imieninach, to przyda się coś szerokiego i jasnego. Z kitem może być ciężko, chyba, że kumpel dokupi lampę i będzie walił światłem o sufit:-)

Nie wiem jak jest z tym przekładaniem obiektywów (czy kumpel jest zręczny i opanował żonglerkę minimum 3 przedmiotami), bo vit też może mieć rację i wtedy pozostaje coś z szerszym zakresem (choć Canona 17-85 mimo wszystko bym sobie podarował) i tutaj w wyborze jak najbardziej go popieram (ew. wybrać coś z producentów niezależnych (Tamron ma w swojej ofercie całkiem niezłe superzoomy)).:wink:

Pozdrawiam

vit
08-09-2009, 11:30
vit nie znasz mnie, więc mnie nie oceniaj, jak go stać może mieć jak najbardziej lepszy sprzęt ode mnie!!
nie mam jakiś dziwnych kompleksów jak ty... najwyraźniej, więc proszę nie mierz wszystkich swoją miarą...
nie mierze Cie swoja miara i apsolooootnie Cie nie oceniam
nie kontynuuje zagadnien powyzszych i nie zamierzam czegokolwiek udowadniac, ni podawac mojego sposobu wnioskowania bo na pyskowke ani ochotyani czasu ani ten topic...

od kiedy uzywasz dslr-a :?: od dawna :?: raczej tak, a <nie obraz sie czasem> czy aby nie "zapomnial wol jak cieleciem byl"
kolejna historyjka (na temat)
znajomy, posiadacz przyzwoitego kompakta z dlugim zooomem, NIE-biedny, napalil sie na lustrzanke.... juz , juz ... przebieral nozkami by cos sobie nabyc juz , juz ... "bo chce fajne zdjecia". zabralem go na zajecia zobacz canona zanim kupisz, w listopadzie/grudniu w warszawie. wzial do reki... fuj... jakie to ciezkie..., gdzie jest lajfwiu.... po cholere mi tyle ustawien... leee, te zdjecia to cos nie bardzo ... mam zmieniac obiektywy :?: :shock: to znaczy ze musze nosic dwa :?: ciezkie to jak jasna cholera.... plecak:shock::shock: nie da sie luzem do torby:?: i na koniec uslyszalem: juz wole mojego łupa (kompakta), przynajmniej nie musze go szanowac

takie jest typowe postepowanie uzytkownika,
moze pozyc mu swojego zestawu, niech sie przekona, ze mu sie to nie podoba i wszystcy beda zadowoleni, chociaz TY mnie nie bedziesz lubil, ale chociaz kasy na prozno cosc nie wywali :wink:

dziobolek
08-09-2009, 11:45
[I]
1: nikon d90+n18-200
2: canon 50d+c18-200
innych brak
uzywanie tak szerokiego zakresu ogniskowych rozleniwia strasznie, ale przede wszystkim jest wygodne, co uwidacznia sie szcegolnie przy foceniu dzieci
odnosnie body - rozumiem, ze gosc chce forse wydac jeden raz, nie bedzie pozniej dokladal obiektywow tudziez innych wynalakow typu wymiana body, wiec nie oszczedzalbym na samym aparacie

Miałem podobny dylemat i tu całkowicie popieram vit-a.
Ja nabyłem Sigmę 18-200 DC OS bo wtedy cena Canon 18-200 zabijała.
Z Sigmy jestem bardzo zadowolony i uważam że,
dla poczatkujacego to najlepszy wybór i najwygodniejsza opcja do opisanych zastosowań.
A teraz jest jeszcze w wersji 18-250 DC OS HSM.

Po pierwsze - nie każdy "musi" potrzebować od razu "torby pełnej słoików".

Po drugie - gdyby mój kumpel skreślał na starcie lepsze obiektywy, to... :evil:

Po trzecie - dla mnie ważnym kryterium jest rownież wizjer - pryzmat to pryzmat, a nie ciemny tunelik z lusterek...
Gdy zakupiłem 50D to wreszcie "przejrzałem" i zobaczyłem "światło" ;)
Po prostu zaczłem coś widzieć w wizjerze, a nie wypatrywać w stosunku do E-400.

Pozdrówka!

Gniewkos
08-09-2009, 12:06
vit odebrałem to jako atak na mnie, w pyskówki też nie mam się zamiaru wdawać bo nie o to chodzi,

On ma dobry kompakcik, ale się uparł, z moim już chodził (chwilę) i dla niego aparat to aparat, więc chyba musi wydać tą kasę zobaczyć, że to nie dla niego lub że dla niego... i wtedy ocenić czy zostać przy lustrzance czy wrócić do kompakta.

Gniewkos
09-09-2009, 10:46
Panowie opcja jest taka Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM czy lepiej coś np to Canon EF 24-70/2.8L USM używany lub coś podobnego używanego z klasy L?

myslidar
09-09-2009, 10:57
Przecież pisałeś, że to amator i L-ki nie wykorzysta.. Bardzo dobry szkiełkiem jest Tamron i nie sądzę, aby w przypadku kolegi było potrzebne coś lepszego przy szerokim kącie. Natomiast z tele C70-200 f4 i będzie git.

Vitez
09-09-2009, 13:46
A tak mnie zastanawia... czemu ten Twój kumpel sam się tu nie zarejestruje i nie zapyta? Po co się bawić w głuchy telefon i przesiewać informację z forum?

Gniewkos
10-09-2009, 09:22
Nie wiem czemu, widocznie nie ma takiej potrzeby aby się rejestrować na forum.

Slider
10-09-2009, 10:47

Jak kupi Canona i mu się zepsuje, to już będzie miał:mrgreen: to tylko kwestia czasu;)

Kolekcjoner
17-09-2009, 15:47

A choćby po to żeby określił dokładnie swoje zapatrywanie na sprawę, bo tu jednak krążymy po omacku. Takie załatwianie sprawy przez posłów jest obarczone możliwością popełnienia bardzo dużego błędu. Nie bardzo rozumiem obierania takiej stategii. Może jednak namów kolegę żeby to zrobił :).