PDA

Zobacz pełną wersję : Wywiad z miclesem

Sergiusz
07-09-2009, 15:49
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img44.imageshack.us/img44/4215/micwyw.jpg)

Wywiad z miclesem
W ostatnim wydaniu czasopisma Lustrzanka ukazał się wywiad ze znanym głównie z tego Forum Michałem Leśniewskim. (micles) Jako, że rozmowa wraz ze zdjęciami zajmuje sześć stron i składa się na całkiem interesującą prezentację nie pozostaje mi nic innego jak pogratulować co czynię i zachęcić do lektury. Jest to jeden z niewielu przypadków kiedy udało się uniknąć OT. :-D

allxages
07-09-2009, 15:53
a można to jakoś w sieci zobaczyć?

akustyk
07-09-2009, 15:55
tez sie przylacze, jako kolejny egzemplarz forumowej emigracji zarobkowej - nawet w formie copy-paste samego tekstu?

gratulacje dla miclesa!

Sergiusz
07-09-2009, 15:56
Tyle co widzisz.:-D Po ciąg dalszy należy udać się w stronę salonu Empik.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie dopatrzyłem, sorry, mogę zrobić wyjątek i jak dostanę adres na PW to te dwa magazyny mogę wysłać pocztą.

allxages
07-09-2009, 16:03
tez sie przylacze, jako kolejny egzemplarz forumowej emigracji zarobkowej

o przepraszam, ja w celach plazowo-surfingowych tylko ;-)

sirlukas
07-09-2009, 16:14
Gratulacje micles!
Cholinder też bym przeczytał, ale w UK nie ma Empików :)

XLesio
07-09-2009, 16:19
Gratulacje dla "Młodego"!!! :)
(zaraz będzie się odgryzał wyliczając staż i doświadczenie z aparatem ;))

A na poważniej - Panowie, odezwijcie się do Miclesa. Może wrzuci tu oryginał artykułu, albo chociaż udostępni emigrantom tekst który dostał do autoryzacji? (O ile pamiętał o autoryzacji :))

yanovitz
07-09-2009, 16:47
Gratulacje dla "Młodego"!!! :)
(zaraz będzie się odgryzał wyliczając staż i doświadczenie z aparatem ;))

A na poważniej - Panowie, odezwijcie się do Miclesa. Może wrzuci tu oryginał artykułu, albo chociaż udostępni emigrantom tekst który dostał do autoryzacji? (O ile pamiętał o autoryzacji :))

Ciekawe jak by wygladala taka autoryzacja w wydaniu miclesa, np:

- tu powinien byc przecinek,
- to sie pisze z duzej litery,
- ten fragment nie zostal wyjustowany,
- czcionka mi sie nie podoba.

itp .....

A tak a propos tez chetnie bym przeczytal (jako ze rowniez na emigracji).

pank
07-09-2009, 16:57
Sergiusz gratuluje Miclesowi że przeprowadził wywiad z Miclesem? Hmm...

Sergiusz
07-09-2009, 17:00
Następnym razem Ciebie poproszę abyś założył wątek.:-D A niby dlaczego nie?

pank
07-09-2009, 17:04
A bo ja wiem, dziwne to jakieś. Oczywiście, nie żebym chciał deprecjonować.

fotosesja
07-09-2009, 17:11
to jest po prostu najłatwiejsza forma reklamy ;)

pank
07-09-2009, 17:13
Możliwe, ale jakoś nie czuję w sobie silnej wewnętrznej potrzeby lecenia do empiku po wywiad z Miclesem. Widocznie nie jestem targetem.

Sergiusz
07-09-2009, 17:20
Bo to Magazyn dla Fotografujących:-D

pank
07-09-2009, 17:25
Patrząc po wywiadach to raczej dla marudzących.

Parteq
07-09-2009, 17:45
Znając Miclesa podejście do fotografii z tego forum dziwię się że chciało się komuś robić z nim wywiad. Też do empiku nie polecę. Ale jak ktoś wkleić tekst to z chęcią przeczytam. Może M. jakaś metamorfozę przeszedł. - co Cie skłoniło do przeprowadzenia takiego wywiadu? Jest tyle ciekawszych postaci na forum z fantastycznym dorobkiem..

BuRton
07-09-2009, 18:03
Na razie wywiad z Miclesem chcą czytać jedynie forumowicze będący dłuższy czas poza granicami Polski :) . Może dlatego bo mają pewność, że nie uda się im tego numeru kupić ;) . Coś w tym chyba jest. Temat dla socjologa ;) .

jacapa
07-09-2009, 18:05
No proszę jak ładnie.
Na forum można się ostro spierać , a na łamach miło pogawędzić.

MatusP
07-09-2009, 19:25
A właściwie, to o czym ten wywiad? O tym, że "młody, ale już całkiem sporo osiągnął?" Czy jako o fotografie, jego zdjęciach, ale OGÓLNIE?
Znam wiele innych młodych o znacznie większym talencie i dorobku. Micles to (dla mnie) świetny rzemieślnik, któremu czasem udaje się zrobić małe dzieło sztuki.

Wats0n
07-09-2009, 20:01
O tak. A przy okazji osobnik, który chyba najczęściej na tym forum zaszczycz zacne grono ignorowanych :D

Znam wiele innych młodych o znacznie większym talencie i dorobku. Micles to (dla mnie) świetny rzemieślnik, któremu czasem udaje się zrobić małe dzieło sztuki.

Sergiusz
07-09-2009, 20:36
Przy okazji aby nie zakładać nowego wątku to wewnątrz czasopisma znajduje się obszerny artykuł Viteza o fotografowaniu na pokazach lotniczych oraz reportaż z rajdu Elmot, którego autorem jest Kuzi4

źródło (http://img41.imageshack.us/img41/3679/vitez.jpg)

źródło (http://img524.imageshack.us/img524/5711/elmot.jpg)

Vitez
07-09-2009, 21:29
Przy okazji aby nie zakładać nowego wątku to wewnątrz czasopisma znajduje się obszerny artykuł Viteza o fotografowaniu na pokazach lotniczych

Disclaimer - napisany w kwietniu tego roku z myślą o tegorocznych pokazach :p . Zostanie na przyszły rok :roll: .

Krzychu
07-09-2009, 21:35
Disclaimer - napisany w kwietniu tego roku z myślą o tegorocznych pokazach :p . Zostanie na przyszły rok :roll: .

Radom (czy cokolwiek to bedzie) jest co dwa lata :| Timing (wiem że nie od Ciebie zależny) przepiękny...

fotosesja
07-09-2009, 21:59
Jakoś zdjęcia z artykułu o rajdach nie przekonują by do czynienia było tutaj z osobą znającą się nieco bardziej niż przeciętniak na tym rodzaju fotografii. W Polsce jest wielu dużo lepszych fotografów rajdowych.

micles
07-09-2009, 23:36
O, znalazłem wątek o mnie :D

A więc tak : przeklejki ode mnie nie będzie w żadnej formie, bo to gazeta Sergiusza i to on decyduje o tym co można, a czego nie można.

Autoryzacja przebiegła szybko i sprawnie, nie było zbyt wielu poprawek. Kilka razy tylko zmieniałem układ zdjęć.
Może M. jakaś metamorfozę przeszedł.Póki nie przeczytasz, to się nie dowiesz :D
A właściwie, to o czym ten wywiad? O tym, że "młody, ale już całkiem sporo osiągnął?" Czy jako o fotografie, jego zdjęciach, ale OGÓLNIE?
Znam wiele innych młodych o znacznie większym talencie i dorobku. Micles to (dla mnie) świetny rzemieślnik, któremu czasem udaje się zrobić małe dzieło sztuki.Polecam przeczytać wywiad, może w końcu pokażę się wam z innej strony. Tekst traktuje o dość dużej liczbie aspektów mojego życia fotograficznego i nie tylko, dlatego gorąco zachęcam :D

airhead
08-09-2009, 00:08
w końcu mamy swoją forową gazetkę :D

Vitez
08-09-2009, 00:30
Radom (czy cokolwiek to bedzie) jest co dwa lata :| Timing (wiem że nie od Ciebie zależny) przepiękny...

Góraszka, Kraków (?) , plus lokalne pikniki, plus mistrzostwa akrobacji gdzie zawsze jakiś pokazik się trafi. Plus wyjazdy... no będzie coś i za rok...

Paenka
08-09-2009, 00:43
Wiecie co....ogólnie to siano niektórym wystaje z butów.
To z kim Sergiusz przeprowadza wywiady i kto pisze artykuły o fotografii lotniczej i rajdowej to nie jest wasza broszka tylko Sergiusza jako redaktora naczelnego.
Imho teksty w stylu "znam wielu bardziej utalentowanych i z lepszym dorobkiem, których można było zaprezentować".....no i co z tego ale nie zostali zaprezentowani z jakichś (znanych Sergiuszowi) powodów. Ja uważam, że to jest świetna sprawa. Bo mobilizuje takich właśnie zwykłych amatorów jak my do grzebania i dłubania w swoich małych "dziełkach" bo z każdym z Was może byc artykuł i jak widać nie tylko Ci Bóg wie z jakimi dużymi dorobkami moga mieć swoje 5 minutek.
Mnie bardzo podoba się charakter czasopisma lustrzanka. Szkoda tylko, że u mnie w mieście nigdzie nie moge go dostać :(

Nie ładnie Panowie...ciuś ciuś.

Intense
08-09-2009, 00:56
"Ja uważam, że to jest świetna sprawa. Bo mobilizuje takich właśnie zwykłych amatorów jak my do grzebania i dłubania w swoich małych "dziełkach" bo z każdym z Was może byc artykuł i jak widać nie tylko Ci Bóg wie z jakimi dużymi dorobkami moga mieć swoje 5 minutek."

zgadzam się pod jednym warunkiem - że micles prawi tam rozsądnie i nie opiniuje spraw/tematów/czegokolwiek... jako "ciekawostka", przedstawienie "jakiegoś" fotografującego młodego człowieka i pozytywny bodziec dla innych jak najbardziej ;-) trzeba pamiętać, że sporo osób rozpoczynających przygode z fotografia bierze felietony/wywiady/artykuły w podobnych czasopismach jako prawdy przenajświętsze ;-) Ale żeby nie było - szczere i życzliwe gratulacje micles!

micles
08-09-2009, 00:59
To teraz czekam, aż chociaż jeden z forumowiczów niezależnych (nie ja i nie Sergiusz) przeczyta ten walony wywiad i oceni go w miarę obiektywnie :D

kucza21
08-09-2009, 01:05
Ja właśnie przeczytałem te dwie strony, które Sergiusz dołączył ( Z moim wzrokiem wszystko OK ). Szczerze mówiąc gadanina jak w każdym czasopiśmie, spodziewałem się bardziej ciętego języka i mniej skromnego Miclesa, bardziej takiego jakiego znam właśnie z forum, buntownika. Cóż media kłamią :)
Swoją drogą fajne zdjęcia i dobrze z edytowane.

Gratuluję Micles.

micles
08-09-2009, 01:10
No dlatego mówię, że chyba można mnie w tym wywiadzie poznać od innych stron, a nie tylko od tej CB'owej :D

I nie rozumiem dlaczego te gratulacje... W końcu czymś trzeba zapchać te kilkadziesiąt stron miesięcznie, a aktywnych Canoniarzy jest mało :P

kucza21
08-09-2009, 01:28
Gratulacje bo masz dobrą reklamę za free. I byle jakiemu klientowi możesz wcisnąć tą gazetę w zęby przez to sprzedać siebie lepiej ;)

micles
08-09-2009, 01:41
Niby taak... Dla mnie i tak zdjęcia są najważniejsze i jeżeli kiedykolwiek będę potrzebował jakiegoś fotografa, to będę patrzył na przykładowe prace (nie "te najlepsze" w całej karierze, ale takie, które gość robi na codzień, żeby zobaczyć faktyczny poziom umiejętności) oraz w 10-20% na sprzęt, a nie sugerował się wywiadem w gazecie...

kucza21
08-09-2009, 04:04
Widzisz mam tu takiego fotografa, który lansuje się każdą publikacją w każdej gazecie dla amatorów typu lustrzanka, jego zdjęcia znajdą się w dziale " Krytyka ", a on tym się chwali okraszając siebie Profesjonalistą przez duże P :) I pomimo tego, ludzie to " kupują ".

Krzychu
08-09-2009, 06:15
To teraz czekam, aż chociaż jeden z forumowiczów niezależnych (nie ja i nie Sergiusz) przeczyta ten walony wywiad i oceni go w miarę obiektywnie :D

To wrzuć go tutaj, bo oczekiwanie że ktoś wyda na to pieniądze z powodu wywiadu z Tobą (z całym szacunkiem) to chyba dość mocna przesada...

missgruszka
08-09-2009, 09:18
aż sie przejdę do empiku i przeczytam:)

Przecież kupować nie trzeba ... ?

Bahrd
08-09-2009, 10:12
Czy można gdzieś znaleźć większe zdjęcie F-15(?) z prawego rogu?

micles
08-09-2009, 10:14
No oczywiście, że kupować (praktycznie, bo nie wiem jak to wygląda teoretycznie) nie trzeba. A około 5 złociszy to w sumie niedużo jak na taką gazetkę...

airhead
08-09-2009, 13:54
"Lustrzanka" kosztuje 5zł?

vit
08-09-2009, 14:03

jak chcesz by oceniac obiektywnie to czego ty nie szanujesz i nie przykladasz najmniejszej wagi:?:

Sergiusz
08-09-2009, 14:06
źródło (http://img42.imageshack.us/img42/2973/okladkab.jpg)

Już się przestraszyłem, że jedynka się omsknęła, ale kosztuje 15 zł w detalu i 13 zł w prenumeracie.

micles
08-09-2009, 14:39
No dobra, 15. Przewidziało mi się widocznie, albo źle zapamiętałem :D

Pierwszy numer też kosztował 15?

Sergiusz
08-09-2009, 14:45
Już nie będę szukał pdf-a z pierwszej okładki zresztą jest na naszej stronie www. Kosztował też 15 zł. W pierwszym dodatkowo był wszyty dodatek.

micles
08-09-2009, 14:46
Ok, więc widocznie to ja jestem słabiak :P

fotosesja
09-09-2009, 12:32
Czytałem i... no taki po prostu wywiad jak kazdy inny byleby pogadac... 15zl za to pisemko to rowniez dosyc sporo bo jest duzo ciekawszych, tanszych pism niż to.

wojkij
09-09-2009, 12:38
w końcu mamy swoją forową gazetkę :D

Idealny komentarz :D

micles
09-09-2009, 12:39
To co, Sergiusz, może legitymacje prasowe zaczniesz wystawiać za jakąś opłatą? :D

Sergiusz
09-09-2009, 12:55
Wystawiam i to bez opłaty. Może nie do końca prasową bo nią nie jest ale działa. I nawet można tu i ówdzie otrzymać na nią niewielkie zniżki na fotograficzne zakupy. :-D I bym zapomniał. Akredytację również.

josif
09-09-2009, 13:51
promocja gazety na forum bardzo udana

tylko czy wy w tej gazecie zatrudniacie DTP-owca?

na mój gust pismo skierowane do ludzi zajmujących się w dużej mierze ESTETYKĄ
wyrabiających sobie gust, oko, wyczucie smaku

powinno być estetycznie, wysmakowane graficznie, złożone z pietyzmem

a to wygląda trochę jak lokalny samorządowy miesięcznik

samo logo to jakiś koszmar

skład stron z tekstami które tu pokazaliście
"klejące się" foty
upchanie ich jak największej ilości bez żadnej dominanty
liternictwo
matko bosko

rozłożenie dobór fot i ich wielkości w tekstach o lotnictwie i rajdzie bez sensu

to jest po prostu siermiężne
w ten sposób odstraszacie od treści

z góry mówię, że nie mam nic do tego pisma, pokażccei to jakiemuś dobremu składaczowi i chłop się załamie.

pank
09-09-2009, 13:58
Też już to pisałem Sergiuszowi, to pismo to graficzna masakra.

micles
09-09-2009, 13:59
Widzę poprawę. Kiedyś było gorzej :D

josif
09-09-2009, 14:00
Widzę poprawę. Kiedyś było gorzej :D

nie wierzę w to, gorzej być nie mogło

Sergiusz
09-09-2009, 18:54
Już kiedyś była dyskusja na ten temat: http://www.canon-board.info/showpost.php?p=591086&postcount=29 Mogę jeszcze dodać, że moim skromnym zdaniem szata graficzna z małymi wyjątkami mi odpowiada. Ale te wyjątki są przy każdym czasopiśmie. Testy i opisy aparatów są w kolorach firmowych aby czasem ktoś przez nieuwagę nie przeczytał czegoś na temat innej marki niż ta którą posiada lub nie zapomniał o czym czyta. Tytuły poradników są odmienną czcionką. Tak na marginesie operator DTP jest również fotografem i przygotowuje nie tylko nasze czasopismo ale też i inne. Jest moderatorem na Forum KKM i jak macie jakieś uwagi to może namówię Go aby odpowiedział na nie lub skorzystał z nich pod warunkiem, że każda uwaga będzie poparta doświadczeniem a nie tylko „ładnie” lub „brzydko” Doświadczeniem nazywam dowód, że taka to a taka zmiana wpłynie na podwojenie nakładu a nie odwrotnie. Jedno z najpiękniejszych czasopism o rodzimej fotografii OKO dawno już nie istnieje a drugie w kolejności też już zniknęło pomimo wiadomego sponsora. Jak by ktoś nie zauważył w naszym czasopiśmie praktycznie nie ma reklam i utrzymuje się ono na rynku tylko dzięki sprzedaży. Tak, że tutaj nie będę robił doświadczeń.

josif
09-09-2009, 19:23
Sergiuszu, naprawdę warto zrobić to lepiej gustowniej i zgodnie ze sztuką, nie podwoi to sprzedaży ale i jej nie pogorszy. Wystarczy kilka prostych zabiegów jak stosowanie podobnego liternictwa w całej gazecie, wybijanie leadów mocniej, i najważniejszych zdań z tekstu też. Dzięki temu z tekstu nie robi się tak zwana BLACHA, która zniechęca czytelników.
Kiedy macie na stronie 8 zdjęć (nie lepiej wybrać 3 najlepsze?) to zróbcie z jednego dominujące największe a nie mozaikę z wszystkiego. Starajcie się nie kleić fot obok siebie. Obecne rozmieszczenie treści na tych stronach które widziałem w tym wątku sprawia wrażenie strasznego bałaganu i tego ze chcecie wrzucić na strony cały materiał jaki macie. W materiale o rajdach macie trzy podobne foty na jednej rozkładówce (auto w tą samą stronę całe kadrowane z boku) - powinna być np. tylko jedna wielka w lewym górnym rogu strony na cała jej szerokość a tytuł i lead pod nią albo nawet na niej - nie byłoby lepiej? Byłoby.

Sprawia to wszystko razem wrażenie, jakbyście nie mieli żadnego spójnego layoutu a po prostu składali pismo, żeby upchać treść.

Nie zrozum mnie źle, życzę pismu dobrze, ale wiem co mówię i to co mówię jest poparte pewnym doświadczeniem. Myślę, że mógłbym nawet pomóc odrobinę (nieodpłatnie). Gdybyś potrzebował paru ulepszeń - PW.

To że ty uważasz, że jest dobrze nie zawsze oznacza, że jest dobrze : )
Mówienie, że pięknych pism już nie ma na rynku to żaden argument.

Sergiusz
09-09-2009, 19:51
Trudno oceniać czasopismo na podstawie trzech rozkładówek zamieszczonych na Forum. Kiedyś wybijałem ważniejszy tekst grubszą czcionką na początku artykułów ale to raczej strata miejsca w tego typu czasopiśmie. Pewnie, że najlepiej jest dawać zdjęcia na cała stronę lub połowę ale też ze względu na budżet jesteśmy ograniczeni ilością miejsca. Co do ilości i samych zdjęć to w większości przypadków znajdują się tylko te co powinny się znaleźć czyli takie o których jest mowa w tekście. Nie jest to pismo stawiające na pierwszym miejscu najlepsze zdjęcia ale drogę jak do tej „najlepszości” dojść dlatego też znajdują się też zdjęcia gorsze lub całkiem złe aby czytelnik mógł zobaczyć różnicę. Czasem aby omówić jakiś temat nie wystarczy pokazać kilka zdjęć. Poza wywiadem i galerią Cyberfoto nie zajmujemy się promocją samej fotografii. Ja napisałem, że mi odpowiada co nie oznacza, że jest to mistrzostwo świata i okolic. Jedyne za czym nie przepadam to poddruki, które znalazły się w jednym artykule. Graficznie jest ładnie ale może się źle czytać.

josif
09-09-2009, 20:12
Klient w kiosku, empiku, sklepie ocenia zwykle czasopismo na podstawie JEDNEJ strony. PIERWSZEJ. A ta wygląda jak wygląda.
Ja i tak miałem większy niż wielu kupujących gazety materiał poglądowy. Po prostu MOŻNA lepiej złożyć to pismo. W tym zakresie już prawie wszystko wymyślono i nie trzeba wyważać otwartych drzwi.

Ale ok, skoro jesteś zadowolony, zamykam się.

pank
09-09-2009, 20:17
Sergiusz, operator dtp nie jest od czuwania nad szatą graficzną pisma tylko od tego żeby tekst był dobrze złamany, wszystkie zdjęcia w dobrej rozdzielczości i żeby nic nie rozjechało się przy wypuszczaniu materiałów do drukarni. Od szaty graficznej jest grafik, czy redaktor graficzny i bardzo widać że Twoja gazeta go nie ma. Ładnie wyglądające pismo nie obniży Ci wyników sprzedaży to działa tylko w drugą stronę, inwestycja w porządnego fachowca, chociażby tylko do zrobienia makiety-matki szybko by się zwróciła bo po pismo sięgnęli by też klienci którzy mają wyższe aspiracje i wymagania i szata graficzna rodem z gazetki osiedlowej zwyczajnie ich odstrasza. Nie piszę tego jako laik, kilka gazet w swoim życiu już projektowałem, pracowałem też w 2 wydawnictwach i wiem jaki wpływ miała zmiana szaty graficznej na wyniki sprzedaży.

Sergiusz
09-09-2009, 20:30
Wiesz nie ma nie tylko grafika i może między innymi dlatego jest. Co prawda od czasu do do czasu ale jednak. Klientom z wyższymi aspiracjami raczej nie dogodzę i to też nie jest to celem. A teraz spadam do domu bo jako solenizant powinienem tam być ze dwie godziny temu.:-D Pozdrawiam!

konradl
09-09-2009, 20:32
Sergiusz - wlasnie chcialem napisac na ten temat co josif poruszyl, ale mnie wyprzedzil wiec nie bede sie rozpisywal. Dodam tylko ze jednak moglibyscie pomyslec nad wypracowaniem jakiegos spojnego szablonu z polotem, bo pierwsza mysl po spojrzeniu na te strony byla taka "Co to, jakis skan magazynu sprzed 10 lat"?

Ogolnie to do mistrzostwa swiata i okolic troche brakuje :) I nawet nie powiedzialbym ze jest srednio... Jak juz josif pisal, po prostu nie pasuje taka oprawa dla magazynu, ktory kierowany jest do ludzi zajmujacych sie szeroko pojetym "obrazem". Cos podobnego widzialem chyba tylko w czasopismie "Dzialkowiec" ale tam to jeszcze mozna zrozumiec, moze ci dzialkowcy sami to skladaja ;)

W zadym razie nie pisze tego zeby Ci dogryzc, po prostu nie wyglada to dobrze i mnie osobiscie by odstraszala taka oprawa.

Intense
09-09-2009, 22:39
ok, czytałem wywiad w mpik-u... abstrahując od bohatera wywiadu to jest to generalnie starta czasu i pieniędzy... zapchajdziura z braku ciekawszych tematów...

Mellan
09-09-2009, 23:06
Miclesowi gratuluję wywiadu, Sergiuszowi gratuluję Miclesa.
Czasopisma nie miałem okazji czytać z przyczyn obiektywnych. Być może kupię w grudniu, by wyrobić sobie jakąś opinię. Mam nadzieję, że nie jest to jeszcze jeden kolorowy zlepek reklam "nie dla idiotów".
Pozdrawiam

fotosesja
09-09-2009, 23:09
Prawda jest taka że szata graficzna jest słaba, treść również nie powala, zdjęcia - jak na magazyn fotograficzny - mizerne... No nie ciekawie. Kiedy weźmiemy jeszcze pod uwagę cenę tej pozycji i porównamy z innymi pozycjami na sklepowej półce wniosek nasuwa się jeden - nie warto.

micles
09-09-2009, 23:15
No ale w innych gazetach nie ma MNIE! :D

Mellan
09-09-2009, 23:40

Ot co! Nowy cel masz przed sobą :)

micles
09-09-2009, 23:42
Do Playboya? Nie wiem czy mnie zechcą, obgryzam paznokcie :P

josif
10-09-2009, 00:09

i to powinno dać do myślenia,
i Sergiuszowi, i Tobie

qb4hkm
10-09-2009, 00:26
i to powinno dać do myślenia,
i Sergiuszowi, i Tobie

Pięknie powiedziane - sam bym tego lepiej nie ujął :-)

micles
10-09-2009, 00:30
Hmm, w sumie nie - byłem jakieś 10 razy w gazetach codziennych. I to nawet nie jako statysta/osoba drugoplanowa :P

Sergiusz
10-09-2009, 20:27
Dlaczego wywiad przeprowadziłem z miclesem? Można się dowiedzieć w zasadzie po przeczytaniu pierwszego pytania i odpowiedzi. Ale dla tych co tylko przeglądają czasopismo odpowiem na to pytanie. Wielu naszych czytelników w jakiś sposób utożsamia się z miclesem a dla wielu to co robi jest na dzień dzisiejszy niespełnionym marzeniem. Chcieliby tak jak On bywać na imprezach od Opery po stadion z akredytacją zawieszoną na szyi a potem publikować zdjęcia na jakimś portalu lub czasopiśmie nawet jeśli to jest osiedlowa gazetka. A jak by przy okazji wpadło parę groszy... Oczywiście nie jako zawód bo na pierwszym miejscu pozostaje szkoła uczelnia lub praca ale tak przy okazji jako hobby lub pasja. Jak wynika z dalszej części wywiadu micles ucząc się jest fotoreporterem w pełni tego słowa znaczeniu. Przygotowaliśmy też cykl artykułów jak zostać fotoreporterem, którego pierwszy odcinek znajduje się też w tym wydaniu.

źródło (http://img179.imageshack.us/img179/1371/fatamorgana.jpg)

Krzychu
10-09-2009, 20:44
Wielu naszych czytelników w jakiś sposób utożsamia się z miclesem a dla wielu to co robi jest na dzień dzisiejszy niespełnionym marzeniem.

Teraz to już pojechałeś po maksie...

BuRton
10-09-2009, 20:48
... Wielu naszych czytelników w jakiś sposób utożsamia się z miclesem a dla wielu to co robi jest na dzień dzisiejszy niespełnionym marzeniem.
Czarna komedia ?! ;) :mrgreen: Jasny gwint ... sranda na całego :-D

pank
10-09-2009, 21:09
O tak. Mam 33 lata, chcę być taki jak Micles, sen z powiek spędza mi strach że dla mnie już za późno.

Sergiusz
10-09-2009, 21:23
Piszesz jak byś już widział piach na horyzoncie a ja o wieku nic nie pisałem:-D

pank
10-09-2009, 21:25
Niby tak, ale Micles taki młody i już jaki utytułowany. Wywiady, autografy, wizyty w zakładach pracy, ech...

Sergiusz
10-09-2009, 21:31
Nie przesadzaj. Wiek nie ma tu znaczenia tylko to co robi. A robi sporo i tego nie da się ukryć.

Vitez
10-09-2009, 21:44
O tak. Mam 33 lata, chcę być taki jak Micles, sen z powiek spędza mi strach że dla mnie już za późno.

I po co to trollowanie? Nie jesteś targetem tego typu czasopisma, więc odpuść sobie...

Tak samo prosiłem w wątku o 7D by osoby, dla których to nie jest ta puszka przeznaczona odpuściły sobie marudzenie że Canon nie wypuścił wymarzonego przez nich body (5DMkII z lepszym AF :roll: ).

josif
10-09-2009, 22:10
Wielu naszych czytelników w jakiś sposób utożsamia się z miclesem a dla wielu to co robi jest na dzień dzisiejszy niespełnionym marzeniem.

Lustrzanka - dzięki nam i ty zostaniesz Miclesem.
Proponuję do pisma dodać DVD z filmem ZELIG Allena.

myślę że ten cytat z Sergiusza zamyka sens dyskusji w tym wątku

pank
10-09-2009, 22:14
Vitez, czy nie bycie targetem czasopisma wyklucza mnie z możliwości dyskusji o nim?

rolaj
10-09-2009, 23:26
źródło (http://img179.imageshack.us/img179/1371/fatamorgana.jpg)
Żenłua.....

micles
11-09-2009, 01:23
Żenłua.....Wcale nie. Z mojego punktu widzenia - sama prawda.

sid
11-09-2009, 07:05
Jak czytam wypowiedzi w tym wątku, to sam nie wiem co sobie myśleć. Nawet, pomimo faktu, że z częścią uwag się zgadzam, to sposób ich wypowiedzenia przyprawia mnie o zażenowanie. Nie wiem Panowie, kto was uczył wychowania.

Najwyraźniej czujecie przemożną potrzebę pinformowania każdego, że jest do niczego, z takich czy innych powodów. Wygląda jakbyście byli na misji i krucjacie przeciwko wszystkiemu i wszystkim, co według Was odstaje od norm najwyższej jakości, w której nikomu nic nie można zarzucić.

A nie pomyśleliście, że świat i inni forumowicze mogą się obejść bez waszej misji? Że życie samo zweryfikuje (w przypadku Miclesa), że rynek zweryfikuje (w przypadku pisma) i wasze komentarze, nie dość, że jak piąte koło u wozu, to cuchną zwyczajnym chamstwem?

Posiadanie racji, nie daje nikomu prawa, by głosić ja na lewo i prawo nie licząc się z kosztami innych osób, chociaż nawet do tej racji mam dużą wątpliwość.

Zwyczajnie nie rozumiem, czemu, skoro i pismo i wywiad do was nie trafia, nie mogliście zwyczajnie zignorować czy pominąć ten wątek.

No koniec powiem, że chylę czoła przed Miclesem, za wytrwałość w tym co robi oraz za przchedzoenie ponad takimi zaczepkami, trzeba być dużym człowiekiem, by to potrafić, ja bym chyba nie dał rady.

Krzychu
11-09-2009, 07:10
No koniec powiem, że chylę czoła przed Miclesem, za wytrwałość w tym co robi oraz za przchedzoenie ponad takimi zaczepkami, trzeba być dużym człowiekiem, by to potrafić, ja bym chyba nie dał rady.

Pięknie to napisałeś to za to z czytaniem masz bardzo poważne problemy - większość zarzutów nie jest do Miclesa jako takiego (którego osobiście nawet lubię) tylko nieudolnego próby wypromowania pisma na CB czego akurat nie robi Micles...
Zarzuty co do samego pisma (a raczej jego składu) były i były jak dla mnie dość merytoryczne...

sid
11-09-2009, 07:26
Tylko, będąc na miejscu Miclesa, nie wiem czy potrafił bym na to spojrzeć na ziomno i z takim dystansem jak Ty, ot i to wszystko. Czasami walcząc w słusznej sprawie można pociągnąć niewinne ofiary.

Micles się nie daje, ale nie uważam tego za fakt oczywisty, raczej coś, co podziwiam.

Poza tym mnie to nie wygląda jak "zarzuty nie do Miclesa, tylko raczej do pisma i jego składu":

Niby tak, ale Micles taki młody i już jaki utytułowany. Wywiady, autografy, wizyty w zakładach pracy, ech...

Nawet jeżeli chodzi o krytykę gazety, to jest ona kosztem Miclesa. I moje pytanie brzmi właśnie czemu? Czy nie lepiej było zwyczajnie nic nie napisać?
To nie są jedyne przykłady.

Nawiasem mówiąc, myślisz, że promowanie takiej gazety przez forum może odnieść wymierny skutek, skoro, jak sam mówisz a ja się do tego przychylam, nie jest składana najlepiej i większość osób to widzi w tym ja? Moim zdaniem efekt bez komentarzy na ten temat byłby taki sam, jak do tej pory nikt chyba (albo prawie nikt) nie przyznał się do zakupu egzemplarza. Większość osób przeczytało na miejscu w Empiku.

Dlatego pytam, skąd ta potrzeba krytyki i jaki efekt ma na uwadze?

Jak ja widzę coś co mi nie podchodzi, to zwykle przechodzę obok obojętnie.

pank
11-09-2009, 10:01
Śmiałem się z tego:

nie z Miclesa. I mam wrażenie że tylko Ty odebrałeś to personalnie.

micles
11-09-2009, 10:33
trzeba być dużym człowiekiem, by to potrafićNo duży to jestem - mierzę 190cm :P
tylko nieudolnego próby wypromowania pisma na CB czego akurat nie robi Micles...Jak to nie robi? "Kupcie, kupcie, bo wywiad ze mną!" to nie jest promowanie? :D

Kubak82
11-09-2009, 10:38
podzielcie ten watek na odcinki i zacznijcie go sprzedawac.. mysle ze kupi go wiecej osob niz "lustrzanke" :mrgreen:

micles
11-09-2009, 10:40
"Aby przeczytać następne 10 postów, zadzwoń pod numer 0-700-C-B-V-I-T-E-Z i pobierz swój kod aktywacyjny. Jeżeli chcesz wykupić kod aktywacyjny o wartości 100 postów, wybierz 0-700-C-B-H-A-Z-A-N" :mrgreen:

pank
11-09-2009, 12:53
W tym sezonie modne są smsy.

fret
11-09-2009, 13:17
Jak czytam wypowiedzi w tym wątku, to sam nie wiem co sobie myśleć.
...

To ja Ci podpowiem co mysleć: przeżywające pewne trudności czasopismo fotograficzne, zdecydowało sie na "chłyt małketingowy", w którym posłużyło się miclesem. Tak to wyglada w wielkim skrócie i uproszczeniu.

Sergiusz
11-09-2009, 14:28
Jeśli już decydujemy się „chłyty” to mamy ku temu inne możliwości: http://vimeo.com/5181845
Wywiad z miclesem nie jest pierwszym wywiadem z użytkownikiem Forum CB i nie ostatni bo w kolejnym wydaniu pojawi się następny. Jeśli jakiś artykuł lub informacje zamieszczone w czasopiśmie miały związek z Forum CB informowałem o tym w jakimś ze swoich wątków. W tym jednym przypadku założyłem oddzielny temat. Ale widzę, że zapraszając miclesa do rozmowy dokonałem słusznego wyboru skoro co po nie którym z użytkowników wywiad „poparzył ręce” jeszcze przed przeczytaniem. :mrgreen:

Nie mam najmniejszego zamiaru nikogo namawiać do zakupu tego czasopisma z takiego czy innego powodu. Jeśli komuś się nie podoba skład, opracowanie czy po prostu nie jest mu z nami po drodze to „wolna wola” Jednocześnie na Forum obowiązuje ta sama „wolna wola” w swobodzie wypowiedzi i za wszystkie serdecznie dziękuję.

Vitez
11-09-2009, 14:45
Vitez, czy nie bycie targetem czasopisma wyklucza mnie z możliwości dyskusji o nim?

Wg mnie tak (sid to ładnie ujął w poście #82), ale pewnie Ty wiesz lepiej :roll: .

pank
11-09-2009, 14:46
Dobra, to tak się umówmy.

Sergiusz
11-09-2009, 14:50
Sądzę, że pank jest jednak targetem tyle, że brak mu odwagi się do tego otwarcie przyznać. :-D

pank
11-09-2009, 14:54
Sądzę, że pank jest jednak targetem tyle, że brak mu odwagi się do tego otwarcie przyznać. :-D

Rozgryzłeś mnie. Wjeżdżam też często samochodem w ciemny las, patrzę czy nikogo nie ma, zamykam okna i puszczam sobie diskopolo i papadens.

Sergiusz
11-09-2009, 15:01
Wiesz nie musiałeś tego pisać. Oglądając Twoje zdjęcia od dawna to podejrzewałem. :-D

pank
11-09-2009, 15:02
Jeśli już decydujemy się „chłyty” to mamy ku temu inne możliwości: http://vimeo.com/5181845

Niezłe. Prezenter pyta o aparat dla amatora na wakacje a gość najpierw proponuje analoga a potem daje wykład o lustrzankach takim językiem że nie tylko prezenter ale pewnie 99% oglądających nie ma pojęcia o czym ten facet gada.

Wiesz nie musiałeś tego pisać. Oglądając Twoje zdjęcia od dawna to podejrzewałem. :-D

:D:D:Dipięćspacji

Sergiusz
11-09-2009, 15:07
Owszem ten cały wywiad to były niezłe jaja. Mnie ominęło bo był przygotowywany o jakiejś abstrakcyjnej godzinie. Inne pytania dostaliśmy mejlem a zupełnie inne były zadawane na wizji. Nie mniej reklama czasopisma była.

Paenka
11-09-2009, 16:04
normalnie komedia :D

missgruszka
11-09-2009, 18:51
Przeczytałam wywiad. I gazetę też (ale nie od deski do deski). Oto moje przemyślenia: :)

Sam wywiad - jak każdy inny rodem z licealnej lub studenckiej gazetki. W sumie niewiele z niego zapamiętałam oprócz 1 zdjęcia Miclesa które mi się bardzo spodobało:) Gwoli ścisłości nie był to jego portret :D

Ogólnie cała gazeta mi się niestety nie podoba. Kiedyś wzięłam ją do ręki w empiku (zanim wiedziałam, że to Sergiuszowa gazeta:)) i... zaraz odłożyłam. Nie wyglądała mi profesjonalnie.

Logo nie zachęca, układ graficzny tekstu i zdjecia tak samo... Teksty niestety również - pomijając fakt, że większość jest autorstwa jednej osoby (co by mnie zdziwiło w każdej gazecie), to znalazłam błędy interpunkcyjne i chyba jednego ort. A uważnie nie szukałam.

Artykuł o zdjęciach ślubnych mnie nie zachwycił, nie tyle tekst co zdjęcia. Przepraszam, ale były jak dla mnie po prostu słabe (a na jednym z nich modelka zrobiła niezbyt twarzową minę - gdyby takie moje zdjęcie zostało umieszczone w gazecie chybabym kogoś udusiła. Ja sama od razu skasowałabym takie zdjęcie. Czy modelka widziała ten artykuł?)

Ja niestety nie kupiłabym tego pisma - i myślę, że większość młodzieży także - są przyzwyczajeni do ładnej, czytelnej i profesjonalnej grafiki. Myślę ze warto zatroszczyć się trochę o to pismo od tej strony:)

I tak podziwiam że Wam się chce tyle rozprawiać o tym sprzęcie, to takie nudy że hej:)

micles
11-09-2009, 22:05
oprócz 1 zdjęcia Miclesa które mi się bardzo spodobało:)Które? :mrgreen:

missgruszka
11-09-2009, 22:47
Chyba z jakiejś inscenizacji historycznej... umierający żołnierz. Fajny kadr, chwila i kolorystyka.

axk
11-09-2009, 22:49
Owszem ten cały wywiad to były niezłe jaja.

Szczególnie wstawka redaktora/prezentera o aparatach lustrzankowych implementowanych w telefonach komórkowych.

micles
11-09-2009, 22:53
Chyba z jakiejś inscenizacji historycznej... umierający żołnierz. Fajny kadr, chwila i kolorystyka.
Here you go :

źródło (http://87.98.187.104/micles/cb/normandia44/23.jpg)
Już było wystawiane na CB, w moim wątku Repo (http://canon-board.info/showthread.php?t=43692&goto=newpost)

rolaj
11-09-2009, 23:16
Micles, kiedyś próbowałem Ci coś przekazać i dostałem warna za wyzłośliwianie. Nie chciałem wtedy, teraz też nie chcę.
Gratuluję dobrego samopoczucia.

Pytanie mam jednak: co myślisz czytając np. coś takiego: "Bywając na przeróżnych imprezach masowych łatwo daje sie zauważyć sporą (i coraz większą) liczbę osób z lustrzankami i podpiętymi, co lepszymi szkłami, nie będącymi jednak zawodowym (ani pół-zawodowym) fotoreporterem"
Mój ówczesny, niefortunny, post zahaczał o szkołę, o której sam wspominałeś.

I dalej w "Lustrzance": "Swoboda pióra to coś całkiem innego niż fotografowanie". Święta prawda.

micles
12-09-2009, 00:28
Liczy się przesłanie. Odrzućmy formę, wznieśmy się wyżej :D

Sergiusz
12-09-2009, 14:55
Jako, że zrobił się całkiem fajny wątek obfitujący w ciekawe wypowiedzi proponuję mały quiz. Najciekawsze dotychczasowe wypowiedzi postanowiłem nagrodzić archiwalnym numerem Lustrzanka nr 4 ( okładkę i zawartość znajdziecie na www.tmf.waw.pl ) z ubiegłego roku w, którym znajduje się również wywiad z użytkownikiem Forum CB Bartkiem Jasickim, laureatem konkursu na zdjęcie miesiąca. Jako, że większość z Was poczuła się już jak członek jury oceniając czasopismo proponuję aby teraz oceniła swoją wypowiedź i jeśli uzna ją za ciekawą wysłała mi na PW adres pocztowy celem wysłania nagrody przy pomocy pocztowego kleju. :-D

źródło (http://img35.imageshack.us/img35/8097/bjl1.jpg)

źródło (http://img38.imageshack.us/img38/7405/bjl2.jpg)

rolaj
13-09-2009, 01:49
Jak czytam wypowiedzi w tym wątku, to sam nie wiem co sobie myśleć. Nawet, pomimo faktu, że z częścią uwag się zgadzam, to sposób ich wypowiedzenia przyprawia mnie o zażenowanie. Nie wiem Panowie, kto was uczył wychowania.

Najwyraźniej czujecie przemożną potrzebę pinformowania każdego, że jest do niczego, z takich czy innych powodów. Wygląda jakbyście byli na misji i krucjacie przeciwko wszystkiemu i wszystkim, co według Was odstaje od norm najwyższej jakości, w której nikomu nic nie można zarzucić.

A nie pomyśleliście, że świat i inni forumowicze mogą się obejść bez waszej misji? Że życie samo zweryfikuje (w przypadku Miclesa), że rynek zweryfikuje (w przypadku pisma) i wasze komentarze, nie dość, że jak piąte koło u wozu, to cuchną zwyczajnym chamstwem?

Posiadanie racji, nie daje nikomu prawa, by głosić ja na lewo i prawo nie licząc się z kosztami innych osób, chociaż nawet do tej racji mam dużą wątpliwość.

Zwyczajnie nie rozumiem, czemu, skoro i pismo i wywiad do was nie trafia, nie mogliście zwyczajnie zignorować czy pominąć ten wątek.

"A nie pomyśleliście, że świat i inni forumowicze mogą się obejść bez waszej misji?"
Cholera, nie pomyślałem... Oczywiście że mogą. Nie będę przeszkadzał. Dla mnie EOT.

Teo
13-09-2009, 10:29
Here you go :

źródło (http://87.98.187.104/micles/cb/normandia44/23.jpg)
Już było wystawiane na CB, w moim wątku Repo (http://canon-board.info/showthread.php?t=43692&goto=newpost)

Heh, Micles prawie jak Robert Capa :lol: Ale coś za czysty ten mundur - może spróbuje kiedyś wkręcić się w jakiś prawdziwy battle :cool:

micles
13-09-2009, 13:40
Trochę klimatu wojny poczułem, ale to jeszcze nie jest to... Chociaż ziemią od wybuchow Lka dostała ^^

Sergiusz
14-09-2009, 19:14
A moje PW puste jak brzuch bezdomnego. Nie ma chętnych?

Sergiusz
28-04-2010, 17:33

Już można http://www.fotofanklub.pl/index.php/wywiady/79-na-kady-temat-rozmowa-z-michaem-leniewskim

micles
28-04-2010, 17:35
A zgodę na prezentację na tym portalu dostałeś? Jak użytkownicy będą musieli płacić jakieś SMSy za czytanie tego artykułu, to domagam się jakiegoś wynagrodzenia :D

Sergiusz
28-04-2010, 17:42
Wywiady nie są zablokowane z Tobą też nie jest. Podane jest źródło i miejsce publikacji oraz data. Jak chcesz to mogę wyłączyć wywiad. Co do wynagrodzenia to możemy go zablokować sms i na PW ustalić warunki. :-D

micles
28-04-2010, 17:43
Jeżeli opłat SMSowych nie będzie, to mi to lotto.

Sergiusz
28-04-2010, 22:37
Mnie to akurat mniej lotto bo połowa to moje pytania.

micles
28-04-2010, 22:44
Jak chcesz, to możesz nałożyć dostęp SMSowy do twoich pytań :D

Sergiusz
28-04-2010, 23:10
Wywiadów nie będę blokował. Teraz dopisały się reklamy Google ale jutro znikną z podstron i zostaną tylko na stronie głównej. Dlatego porozwalał się tekst i przycięły zdjęcia.

Sergiusz
29-04-2010, 11:02
Już działa normalnie.