PDA

Zobacz pełną wersję : Poruszone zdjęcia z lampą

filip31337
07-09-2009, 12:41
Witam,

Przy fotografowaniu na zewnątrz późnym popołudniem całej postaci (odległość 2-3m), gdy nie jest jeszcze tak ciemno, by dominującym światłem było światło lampy, a nie jest również tak jasno, by jej w ogóle nie użyć (niedoświetlenie pierwszego planu), zauważyłem, iż wiele zdjęć wychodzi nieostrych. Parametry ISO 400, f5.6, 1/60, 35mm.

Pytanie: Czy czas jest zbyt długi, czy może aparat (ja) źle ustawia ostrość czy może mam zbyt chwiejną rękę?

Sławek
07-09-2009, 12:49
Ale nie ostre czy poruszone ?

filip31337
07-09-2009, 13:12
Trudno rozróżnić, ale raczej skłaniałbym się w kierunku nieostrych. Fotografowałem kilka dni temu koło godziny 17-18, pochmurny dzień. 35mm na cropie 1.3. Nie wiem czy to zbyt mała głębia ostrości (choć myślę, że 5.6 przy odległości 3m jest ok) czy zbyt długi czas czy może mało stabilnie trzymam body lub zbyt nerwowo wciskam spust.

lovtza
07-09-2009, 13:32
to po co robisz na 1/60 ? ustaw wiecej a lampa doswietli po swojemu

filip31337
07-09-2009, 13:36
Ale chce mieć jeszcze drugi planu. Gdy wyłączę lampę, dam AV 5.6 to aparat ustawi 1/40 - 1/80 ale pierwszy plan jest niedoświetlony. Włączam lampę by doświetlić pierwszy plan i połowa nieostrych. Jaki powinien być zatem czas dla tej ogniskowej? 1/125?

gietrzy
07-09-2009, 13:45
Ale chce mieć jeszcze drugi planu. Gdy wyłączę lampę, dam AV 5.6 to aparat ustawi 1/40 - 1/80 ale pierwszy plan jest niedoświetlony. Włączam lampę by doświetlić pierwszy plan i połowa nieostrych. Jaki powinien być zatem czas dla tej ogniskowej? 1/125?

Zadaj sobie odrobinę trudu i przeczytaj instrukcję i/lub porady w tym forum.

Zdjęcia z lampą najlepsze w M: ty wybierasz przysłonę - twoje f/5.6, ty wybierasz ISO - chcesz drugi plan to 800 +, i czas: skoro osoba stoi i pozuję proponuję (przy odrobinie treningu 1/40) to wszystko, lampa zrobi resztę nie prześwietlając.
Av jest dobre w Nikonie z autoiso :mrgreen:

Polecam również sprawdzić (z doświadczenia i mojego i innych) czy nie mylisz w aparacie EC z FEC.

A tak w ogóle wrzuć zdjęcie na serwer i wklej z exifem

Loome
07-09-2009, 13:47
cos jest nie tak. albo reka Ci sie chwieje, albo masz jakis punkt AF wybrany na sztywno i nie wiesz, albo wspomaganie AF lampy (zewnetrzna?) w jakis sposob myli Twoj aparat. Sprobuj tryb P - czasem mam wrazenie ze na M przy identycznych ustawieniach zdjecia w ruchu sa u mnie czesciej poruszone niz na P, chociaz wydaje mi sie to absurdalne.

jkl8
07-09-2009, 14:05
Przrejrzyj te nieostre fotografie pod kątem rozpoznania czy chodzi o nieostrośc czy poruszenie. Zasadniczo 1/60 i ogniskowa 35 mm wydaje się że powinieneś to utrzymać, dodatkowo jeszcze dochodzi użycie flesza co powinno "stabilizować" fotkę. Ale piszesz, że taka wada występuje tylko na co niektórych zdjęciach czyli raczej jakiś błąd AF odpada

lovtza
07-09-2009, 15:56
Jaki powinien być zatem czas dla tej ogniskowej? 1/125?

to tez jest chyba zalezne jaki obiektyw jakie ma swiatlo chyba

jz7
07-09-2009, 16:18
Na zachod slonca poprawna EV dla f5.6 powinna byc 14-12 czyli czas 1/500-1/125 (w zaleznosci od tego jak nisko juz jest slonce) przy iso 100. Nawet zakladajac, ze chciales wiecej swiatla zlapac dla gleby albo jakiegos zacienionego miejsca, to nie wiem jak to zmierzyles, ze osiagnales taki czas przy iso 400.

filip31337
07-09-2009, 18:45
Nie chodzi o zachód słońca a o pochmurny dzień i zacienione miejsce.

jz7
07-09-2009, 19:03
Pokaz to zdjecie i powiedz co chciales osiagnac.

filip31337
07-09-2009, 19:20
http://sebropek.nazwa.pl/lebioda/

Loome
07-09-2009, 21:07
chyba trawka na 1 planie jest ostra.. wiec AF czasem pudluje.. o jakies pol metra?:P
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sprawdz na statywie czy tez to masz. z podobnych odleglosci

fotomih
07-09-2009, 21:08
Wady AF raczej tutaj nie widzę, sprzęt też wydaje sie pierwsza klasa.
Pewnie ręce się trzęsły i trzeba by krótsze czasy ustawić. Ewentualnie jakaś wada szkła lub body i konieczna wizyta w serwisie. Zrób kilka testów. Ostrzejsze zdjęcia dawał mój stary 400D z kitem IS.

chyba trawka na 1 planie jest ostra.. wiec AF czasem pudluje.. o jakies pol metra?:P
sprawdz na statywie czy tez to masz. z podobnych odleglosci

heh uprzedziłeś mnie ;)
rzeczywiście trawka troszkę ostrzejsza ale i tak mydełko.
...wygląda jak by obiektyw był ustawiony na mf na stałe lub AF był błędnie korygowany ręcznie...

oxydum
07-09-2009, 21:30
ostrość ostroscią ale poruszone też są

mor_feusz
07-09-2009, 21:40
czas 1/100 to troche malo (zanczy dlugo). 1/200 czy 1/250 na 1D mozna i nawet 1/300 z lampami serii EX. Zawsze mozna podbic ISO zwiekszyc czas i HSS. moim zdaniem 7Z0W6284.JPG 1/100 zdecydowanie za malo. Zobaczcie w ZoomBrowser rozklad AF - nic do zarzucenia - poprostu za dlugi czas.

MarcinG
10-09-2009, 20:10
czas 1/100 to troche malo (zanczy dlugo). 1/200 czy 1/250 na 1D mozna i nawet 1/300 z lampami serii EX.

Zawsze mi się wydawało że:

Lampa błyskowa zamraża jednak poruszenie aparatu, ponieważ światło zastane padające na obiekt jest nikłe. Po prostu nie zobaczysz poruszenia aparatu na zdjęciu. Ponieważ flesz jest w zasadzie chwilowym impulsem światła, zamrozi on akcję / ruch aparatu.
także bardzo dziwię się tej wypowiedzi Mor_feusza że za krótki czas poruszył zdjęcie...

Akurat może nie przy takich zdjęciach jakie pokazał autor wątku, ale przy słabym świetle takie krótkie czasy zabijają atmosferę zdjęć i poprostu je zepsują. Technika nazywa się przeciąganie czy tam rozciąganie czasu- foto.jasiu (http://foto.jasiu.pl/03.html) (Stąd też wziąłem cytat o zamrażaniu ruchu)

jz7
10-09-2009, 20:53
'Dragging the shutter'

mastercheat
11-09-2009, 11:35
Zadaj sobie odrobinę trudu i przeczytaj instrukcję i/lub porady w tym forum.

Zdjęcia z lampą najlepsze w M: ty wybierasz przysłonę - twoje f/5.6, ty wybierasz ISO - chcesz drugi plan to 800 +, i czas: skoro osoba stoi i pozuję proponuję (przy odrobinie treningu 1/40) to wszystko, lampa zrobi resztę nie prześwietlając.
Av jest dobre w Nikonie z autoiso :mrgreen:

Polecam również sprawdzić (z doświadczenia i mojego i innych) czy nie mylisz w aparacie EC z FEC.

A tak w ogóle wrzuć zdjęcie na serwer i wklej z exifem

Ok, ale jeśli zdjęcia z lampą na M, to czy lampe też nie powinno się dawać na M ?

Jak jest tryb na aparacie M to owszem sam ustawiam przesłonę ISO, czas itd., ale lampa i tak błyska po swojemu jak jest w ETTL-u (tak mi sie wydaje). A ze ETTL robi pomiar przez obiektyw i wykorzystuje do tego jakiś skomplikowany algorytm więc może w zależności od tego co się znajdzie w kadrze całkiem różnie dobrać siłę błysku i nie mamy nad tym kontroli.
Czy dobrze mi się wydaje czy całkiem pobłądziłem?

gietrzy
11-09-2009, 11:43
Ok, ale jeśli zdjęcia z lampą na M, to czy lampe też nie powinno się dawać na M ?

Nie. Normalny tryb bez slave'ów.

Jak jest tryb na aparacie M to owszem sam ustawiam przesłonę ISO, czas itd., ale lampa i tak błyska po swojemu jak jest w ETTL-u (tak mi sie wydaje). A ze ETTL robi pomiar przez obiektyw i wykorzystuje do tego jakiś skomplikowany algorytm więc może w zależności od tego co się znajdzie w kadrze całkiem różnie dobrać siłę błysku i nie mamy nad tym kontroli.
Czy dobrze mi się wydaje czy całkiem pobłądziłem?

Nie rozumiem tego technicznego bełkotu. Ja używam M bo jest najłatwiejszy. Ustawiam palnik w górę (FEC +2/3) i korektę ekspozycji robię... iso - w końcu to Canon KJM.
Kontrola siły błysku jest realizowana kółkiem na lampie, ale to raczej za dnia jest przydatne.

mastercheat
11-09-2009, 13:16
Nie. Normalny tryb bez slave'ów.

Nie rozumiem tego technicznego bełkotu. Ja używam M bo jest najłatwiejszy. Ustawiam palnik w górę (FEC +2/3) i korektę ekspozycji robię... iso - w końcu to Canon KJM.
Kontrola siły błysku jest realizowana kółkiem na lampie, ale to raczej za dnia jest przydatne.

Aparat masz w trybie M
ale w jakim trybie masz lampę? M czy ETTL ?

ja tez tak robie bo jest wygodnie:) ale chodzi mi tylko o to, że to nie może dać powtarzalnych wyników w przypadku zmiany elementów w kadrze. Bo ETTL to jest automat lampy. Tak mi się wydaje poprostu.

gietrzy
11-09-2009, 13:23
Aparat masz w trybie M
ale w jakim trybie masz lampę? M czy ETTL ?

Przypomniałeś mi, tak lampa w trybie ettl.

ja tez tak robie bo jest wygodnie:) ale chodzi mi tylko o to, że to nie może dać powtarzalnych wyników w przypadku zmiany elementów w kadrze. Bo ETTL to jest automat lampy. Tak mi się wydaje poprostu.

A ja tak strzelałem dslr'ami Canona non stop w pracy przez kilka lat i działa nie wydaje się :)
1/30-1/60-1/125, f/5.6 i jak ciemno lub jeden komplet baterii iso 1600 i jazda.

aparat - M
lampa - ettl II