PDA

Zobacz pełną wersję : ? wywoływanie z RAW w CS2 ?



Tytus
04-09-2005, 17:09
jedna rzecz mnie ciekawi

wywołuję zdjęcia z wakacji, sporo tego i zauważyłem, że w wielu wypadkach automatycznie PS proponuje ostre obniżenie ekspozycji i zwiększenie jasności, dając w końcu efekt na pierwszy rzut oka taki, jakby nie wprowadzało się żadnej korekty do zdjęcia

co on próbuje przez to osiągnąć? mniejsze szumy? większą ostrośc???

Andee
05-09-2005, 18:59
Sadze ze CS2 wykorzystuje jakis wstepnie ustawiony profil, wg ktorego ustala temperature barw, itp. itd. Oczywiscie moge sie mylic ale wlasnie to probowal bym sprawdzic na poczatku.

Przemek Białek
06-09-2005, 00:45
wlasnie PS przez te swoje zabiegi bardzo zwieksza szumy i pozatym slabiej oddaje ostrosc, jak ktos chce miec zyletke w RAW proponuje RAW Shooter,a jak normalne ladne fotki
to koniecznie DPP

Vitez
06-09-2005, 03:41
wlasnie PS przez te swoje zabiegi bardzo zwieksza szumy i pozatym slabiej oddaje ostrosc, jak ktos chce miec zyletke w RAW proponuje RAW Shooter,a jak normalne ladne fotki
to koniecznie DPP

A ja obydwa bym odradzil - DPP zbyt ubogie mozliwosci korekty daje a RAWShooter przegina z wyciaganiem detali i ich wyostrzaniem przez co przy nieostroznym traktowaniu i na automatycznych ustawieniach - fotki wychodza przeostrozne i czesto skaszanione (nie do ogladania na 100% podgladzie).

W PS CS2 ja mam wylaczone automatyczne dopasowanie ekspozycji i brightness (robi to na podstawie histogramu - stara sie rownac kanaly) i dopiero w pozniejszej obrobce ewentualnie dopasowuje levels czy shadow/highlight oraz kontrast.

Tytus
06-09-2005, 10:50
A ja obydwa bym odradzil - DPP zbyt ubogie mozliwosci korekty daje a RAWShooter przegina z wyciaganiem detali i ich wyostrzaniem przez co przy nieostroznym traktowaniu i na automatycznych ustawieniach - fotki wychodza przeostrozne i czesto skaszanione (nie do ogladania na 100% podgladzie).

W PS CS2 ja mam wylaczone automatyczne dopasowanie ekspozycji i brightness (robi to na podstawie histogramu - stara sie rownac kanaly) i dopiero w pozniejszej obrobce ewentualnie dopasowuje levels czy shadow/highlight oraz kontrast.


ciekawa jest jeszcze jedna rzecz, jak zaraz po włączeniu podglądu w RAW jak powiększysz zdjęcie, to ulega ono po chwili wyostrzeniu

i teraz pytanie, ponieważ automatyczne funkcje nie dotyczą wyostrzenia, to co on robi? potrzebuje chwili by pokazać ostrość zdjęcia z jaką było ono zrobione czy też jednak coś w wymuszony sposób podostrza jak np Breeze...

gietrzy
06-09-2005, 13:59
i teraz pytanie, ponieważ automatyczne funkcje nie dotyczą wyostrzenia
Pod warunkiem, że wcześniej wyłączysz to wyostrzanie i zapiszesz jako nowe domyślne ustawienia.


czy też jednak coś w wymuszony sposób podostrza jak np Breeze...

Dżizas Tytus od Breeze to się proszę odstosunkować - Najłatwiej wciskająć sekwencję Ctrl+Q. ;-)
Powracając do tematu: proponuję to co w przypadku wersji CS

http://tinyurl.com/72rtp

Pozwolę sobie zaryzykować stwierdzenie, że nie można poprawnie wywołać rawa z CS2 bez przeczytania powyższej książki.

Vitez
06-09-2005, 18:33
Tytus - zauwaz ze Adobe Camera RAW ma kilka zakladek tam po prawej a nie tylko zakladke od automatycznej ekspozycji. W ktorejs z zakladek jest wyostrzanie - moze masz je wlaczone?


Pozwolę sobie zaryzykować stwierdzenie, że nie można poprawnie wywołać rawa z CS2 bez przeczytania powyższej książki.

Zdefiniuj "poprawnie" .
Bo ja np wywoluje RAWy tak jak mi sie podoba - pod efekt koncowy taki jaki JA chce osiagnac... a nie jakas tam ksiazka.
I dopiero gdyby nie udawalo mi sie osiagnac zamierzonego efektu bo software by szwankowal a bym wiedzial ze tym softem sie da - dopiero wtedy siegnalbym po ksiazke.
Tak wiec stwierdzenie w stylu "nie dotykaj RAWow za pomoca PS CS2 zanim nie przeczytasz tej ksiazki bo jeszcze cos zepsujesz" brzmi nieco zbyt drastycznie :?

Tytus
06-09-2005, 19:04
Dżizas Tytus od Breeze to się proszę odstosunkować - Najłatwiej wciskająć sekwencję Ctrl+Q. ;-)


skonkretyzuj do czego piejesz?

Tytus
06-09-2005, 19:10
Tytus - zauwaz ze Adobe Camera RAW ma kilka zakladek tam po prawej a nie tylko zakladke od automatycznej ekspozycji. W ktorejs z zakladek jest wyostrzanie - moze masz je wlaczone?


Vitez, ja mogę być ignorantem, mieć debilne poglądy, słuchać ABBY ale nie jestem blondynem ;)

poza tym moim zdaniem wyostrzanie na poziomie wywoływania z RAW w PS jest maksymalnie gówniane i w ogóle go nie używam

a przyglądałem się jednemu zdjęciu żaby i przy dużym powiększeniu i po chwili jak ostrośc sie poprawiła, to mnie wręcz powaliła, zero artefaktów, białych krawędzi, normalnie nic, tylko ostry obraz???



Zdefiniuj "poprawnie" .
Bo ja np wywoluje RAWy tak jak mi sie podoba - pod efekt koncowy taki jaki JA chce osiagnac... a nie jakas tam ksiazka.
I dopiero gdyby nie udawalo mi sie osiagnac zamierzonego efektu bo software by szwankowal a bym wiedzial ze tym softem sie da - dopiero wtedy siegnalbym po ksiazke.
Tak wiec stwierdzenie w stylu "nie dotykaj RAWow za pomoca PS CS2 zanim nie przeczytasz tej ksiazki bo jeszcze cos zepsujesz" brzmi nieco zbyt drastycznie :?
książki się przydają, jak ktoś rozłożyl ten moduł na czynniki pierwsze to może zna odpowiedzi i na moje pytania,

poza tym Vitez, nie osiągniesz w pełni tego co chcesz bez pełnej znajomości tego modułu, a tej jak widzę nie posiadasz, więc i Tobie książka się przyda ;)

Ja tam przynajmniej obejrzę ją w księgarni, nie zaszkodzi...

gietrzy
06-09-2005, 19:41
skonkretyzuj do czego piejesz?
Ctrl+Q wyłącza wyostrzanie.
View-> High Quality

Tytus
06-09-2005, 20:17
Ctrl+Q wyłącza wyostrzanie.
View-> High Quality

Ja to robaczku wiem, dlatego pisałem o wymuszonym podostrzaniu

ja się pytam czemu to samo dzieje się w PS...

Vitez
06-09-2005, 23:31
a przyglądałem się jednemu zdjęciu żaby i przy dużym powiększeniu i po chwili jak ostrośc sie poprawiła, to mnie wręcz powaliła, zero artefaktów, białych krawędzi, normalnie nic, tylko ostry obraz???


Ja nic takiego nie zauwazylem. Wyostrzanie mam w Breezie jak wlacze high quality - wtedy jest podrasowany obrazek. W PS obrazek jest sporo gorszy niz to co widac w podrasowanym Breezie i cala sztuczka polega na tym by przez odpowiednia obrobke rowniez go tak sobie podrasowac ;) .


poza tym Vitez, nie osiągniesz w pełni tego co chcesz bez pełnej znajomości tego modułu, a tej jak widzę nie posiadasz, więc i Tobie książka się przyda ;)


Jesli do osiagniecia w pelni zadowalajacych mnie efektow wcale nie czuje potrzeby pelnej znajomosci modulu, to czemu powinienem go poznac w pelni?
Poznaje cos dopiero gdy mam potrzebe tego poznawania. Czyli jak pisalem powyzej - dopiero gdy natkne sie na sytuacje gdzie bede chcial cos wyciagnac ze zdjecia, nie bede wiedzial jak ale bede wiedzial ze sie da - dopiero wtedy rozpoczne eksploracje kolejnych pokladow wiedzy.
Dopoki osiagam to co chce (w pelni :p ) przy takim poziomie wtajemniczenia jaki posiadam - nie widze sensu marnowania czasu i wysilku na pelne zglebianie znajomosci tego modulu, gdyz taka wiedza by sie i tak zaprzepascila poprzez jej nie uzywanie.

Tytus
08-09-2005, 13:21
Ja nic takiego nie zauwazylem. Wyostrzanie mam w Breezie jak wlacze high quality - wtedy jest podrasowany obrazek. W PS obrazek jest sporo gorszy niz to co widac w podrasowanym Breezie i cala sztuczka polega na tym by przez odpowiednia obrobke rowniez go tak sobie podrasowac ;) .
sprawdze jeszcze później dlaczego tak się dzieje, nie mam póki co na to czasu, ale różnica jest, nie wiem czemu zdjęcia sa zdecydowanie wyostrzone...



Jesli do osiagniecia w pelni zadowalajacych mnie efektow wcale nie czuje potrzeby pelnej znajomosci modulu, to czemu powinienem go poznac w pelni?
Poznaje cos dopiero gdy mam potrzebe tego poznawania. Czyli jak pisalem powyzej - dopiero gdy natkne sie na sytuacje gdzie bede chcial cos wyciagnac ze zdjecia, nie bede wiedzial jak ale bede wiedzial ze sie da - dopiero wtedy rozpoczne eksploracje kolejnych pokladow wiedzy.
Dopoki osiagam to co chce (w pelni :p ) przy takim poziomie wtajemniczenia jaki posiadam - nie widze sensu marnowania czasu i wysilku na pelne zglebianie znajomosci tego modulu, gdyz taka wiedza by sie i tak zaprzepascila poprzez jej nie uzywanie.

kiedyś też tak myślałem, aż wpadła mi w ręce książka, nie jedna ;), ale ta akurat była o fotografii, zdaje się że to ta biblia Kelby'ego i nagle okazało się, że mogę coś zrobić szybciej, lepiej, prościej, a przy okazji mogę zrobić 100 innych rzeczy, które bardzo mi się podobały a o których nie miałem zielonego pojęcia. A byłem wcześniej przekonany, że wiem już wszystko...

Poświęcenie czasu na studiowanie czegoś czasami zwraca się potem z dużą górką ;)

choć efekt tego studiowania książek jest także taki, że jak wiem, że moge poprawić zdjęcie nie na 5 a na 15 sposobów to de facto, zajmuje mi to więcej czasu jak kiedyś :)

Vitez
08-09-2005, 17:46
choć efekt tego studiowania książek jest także taki, że jak wiem, że moge poprawić zdjęcie nie na 5 a na 15 sposobów to de facto, zajmuje mi to więcej czasu jak kiedyś :)


No... chyba w koncu mnie zrozumiales co najmniej polowicznie 8)

Tytus
08-09-2005, 20:34
No... chyba w koncu mnie zrozumiales co najmniej polowicznie 8)

tylko połowicznie ;)

Merod
25-05-2009, 00:29
Dlaczego nie potrafię zapisać pliku RAW wywołanego w Camera Rawie do JPG, a jak użyje "Save to web" to zdjecia mi paskudnieją??

Czarek
25-05-2009, 08:30
Na pewno wywołujesz rawa w przestrzeni kolorów adobe RGB lub pro photo. Masz zatem dwa rozwiązania tego problemu, albo wywołuj rawa od razu do przestrzeni kolorów sRGB albo wywołanego jpg-a przekonwertuj przed zapisem do tej przestrzeni kolorów.

krzysztofr
25-05-2009, 14:55
Nie możesz zapisać do jpeg bo prawdopodobnie pracujesz na 16 albo 32 bitowym pliku.
Jeżeli chcesz zapisywać poprzez Save As, to bezpośrednio przed zapisaniem zdjęcia ustaw
Image>Mode>8 Bits/Channel
wtedy pojawi się opcja zapisu do jpeg.

Plik Raw najlepiej wywoływać do Adobe RGB / Pro Photo a dopiero przed zapisem konwertować do srgb.
Podczas zapisu przez Save for Web jest opcja automatycznej konwersji zdjęcia do srgb.