PDA

Zobacz pełną wersję : Tło do studia. Papier czy szmata? :)

Rafał Gutowski
04-09-2009, 14:03
Szukałem, szukałem i nie wiele znalazłem... dlatego pytam.
Jestem na etapie kompletowania studia. Mam już kilka zabawek (2X500Ws, 2X300s, 2XSoftbox 60X90 i parę innych mniej lub bardziej przydatnych drobiazgów), ale nie o to chodzi w tym pytaniu, żeby się chwalić. Kolejny punkt mojego planu to tło. I tutaj pojawia się problem, ponieważ nie wiem na co się zdecydować. Tło papierowe czy z materiału (bawełna lub inne cuda).
Drugą kwestią jest system mocowania - Statywy czy system mocowany do ściany / sufitu - z napędem elektrycznym lub ręcznym.
Kolejną kwestią są kolory - wiadomo, biały, czarny i szary - coś jeszcze może się przydać ?
Dodam, że wymiary studia to ok. 5 X 10 m, wysokość niestety tylko 2,5m.
Środki przeznaczone na tło to ok. 300 €.
Z góry dziękuję za pomoc.

Sławek
04-09-2009, 14:12
Przy tej wysokości to tylko mocowanie sufitowe. Teraz chyba można kupić jakąś używkę bo studia plajtują na rzecz plenerów. I myśle że u Ciebie w grę wchodzi tylko taki model gdzie wszystkie rolki są w jednym poziomie (czyli nie piętrowo ). Też mam tak niskie studio,więc wiem jakie problemy Ci się pojawią. Tła najtaniej papierowe. Płócienne są drogie.

Rafał Gutowski
06-09-2009, 12:25
Dzięki Sławek za odpowiedź, chociaż muszę szczerze powiedzieć, że liczyłem na nieco większy odzew ze strony koleżanek i kolegów.

MM-architekci
07-09-2009, 12:30
tla papierowe , zadnych polipro itp badziewi , ew samo biale , taniej , da sie na tym pracowac i jak bedzie brudna nie szkoda wyrzucic

mocowanie sufitowe/sciana najlepsze , zabawa ze statywami to wlasnie zabawa a nie komfort pracy

Sławek
07-09-2009, 12:46
Poza tym, tła papierowe są długie. Mają po kilkanaście metrów długości. Jak się ubrudzi część na którą się wchodzi to można ją po prostu odciąć i przełożyć obciążnik dalej . Jako pierwsze , kupił bym szare. Można mu delikatnie zmieniać odcień umiejętnie je oświetlając przez filtr.

Teo
07-09-2009, 13:24
Hej, miałem okazję pracować z papierowym i materiałowym tłem i moje uwagi są takie: tła materiałowe (bawełna) koszmarnie się gną - w zasadzie przed każdą sesja musiało być prasowane żelazkiem. Chyba, że chodzi właśnie o taki efekt, to nie ma sprawy. Ale wyglądało to jak psu z gardła wyjęte. Inna rzecz z kolei, to wydaje mi się (takie odniosłem wrażenie), że np czarne tło bawełniane bardziej pochłania światło niż czarne tło papierowe. Pewnie chodzi o fakturę powierzchni. To może się akurat przydać, gdy np używasz kawałka tła jako ekranu. Takie moje trzy grosze. Pozdrawiam!

tomekde
07-09-2009, 14:01
jak nie masz się zgdzie wwiercić możesz skorzystać z patentu pt. autopole - ja właśnie tak mam rozwiązane mocowanie wieszaka do teł, zalety są takie że jest to mobilne, wady - pomimo stabilności to jednak nie to samo co cztery solidne dyble w ścianie lub suficie, mnie kiedyś to wszystko pier... ale głównie dlatego że nie było dobrze wypionowane

musisz też wiedzieć że tła jak dłużej powiszą to powoli zaczynają się wyginać te papierowe tuby na które są nawinięte i takie tło potem fafuli się centralnie (w przypadku kartonu nieodwracalnie) - zatem nie ma co się spinać na ilość uchwytów na wieszaku, chyba ze zastosujesz tuby aluminiowe ale w/g mnie jest to niepraktyczne

białe tło również możesz "kolorować" filtrami, ale niestety efekt jest daleki od tego który daje zastosowanie tła kolorowego, powiedziałbym nawet że bardzo daleki ;)

sniper88
08-09-2009, 20:22
http://www.allegro.pl/item732207875_tlo_fotograficzne_1_6x5m_10_kolorow_ od_fripers.html
Pytanie jest trywialne - warto?:p

piotrek72t
08-09-2009, 20:29
Tak najkrócej jak można do fotografi NIE , do pakowania towarów w sprzedaży wysyłkowej -znakomite !!!

sniper88
08-09-2009, 20:54
moze uscisle, byloby uzywane w mieszkaniu do (narazie;]) amatorskich zdjec, wiec zadne samo-wybielajace, wygladzajace itp. cuda raczej odpadaja.
Ew, jak nie to, to czy macie namiary na jakies tanie, w miare dobre tla?
Z gory dzieki za pomoc;)

esteper
08-09-2009, 21:13
mieszkanie czy normalne studio, odpuść je sobie, podobne mam w szkolnym studiu i jest masakryczne, albo je totalnie przejarasz, albo wychodzą plamy.

zaitsev
08-09-2009, 21:26
To jakie polecacie?

esteper
08-09-2009, 21:52
Ja bym brał papierowe. Ubrudzi się, odcinasz kawałek i nie ma problemu. Wiadomo że może się porwać, ale jeśli się tym nie rzuca to da się obejść bez porwanych krawędzi.

piotrek72t
08-09-2009, 22:01
Za dwa ( niecałe ) papierowe można kupić jedno materiałowe, nie jest to moze mistrzostwo swiata, ale stosunek jakosci do trwałości i ceny jest wg. mnie bardzo dobry.

sniper88
08-09-2009, 22:01
Czyli jednym zdaniem albo kupic dobre (i drogie) albo użyć papieru?
Dzieki za pomoc:)
Jezeli ktos by mial jeszcze jakies rady, chetnie przeczytam:p

dariog
09-09-2009, 11:15
Witam,

a co sadzicie o takim tle:

http://www.allegro.pl/item736018510_ostatnie_tlo_foto_gnieciuch_biale_pl otno_6m.html

moze ktos ma doswiadczenie, bo tez szukam czegos odpowiedniego..

pozdrawiam,
darek

Jazzman
09-09-2009, 12:50
Ja szukam czegoś szarego, coś jak szara karta do ustawiania balansu bieli, może trochę ciemniejszy szary.
Ogólnie chodzi o fotografię produktów. Białe tło jest za jasne, przy wyszparowaniu brzegi obiektu są przepalone, czarne za ciemne, niektóre elementy toną w tej czerni i sensowne wyszparowanie staje się niemożliwe, więc stwierdziłem, że może szare...
Gdzie można takie szare kupić? Ważne żeby było prostokątne lub kwadratowe. Nie wiem czy są szare blendy pewnie są, ale czy w sytuacji gdy je zegnę to materiał się nie pomarszczy. Coś szarego jednym słowem potrzebuję byle nie miało zbyt wyraźnej tekstury.

Mellan
09-09-2009, 13:07
Dla mnie szare jest przeważnie za ciemne. Używam białego, a dla osłabienia bieli przydają się ekrany ograniczające intensywność światła na drugim planie.

Jazzman
09-09-2009, 13:50
W namiocie nie mam za wiele możliwości wytłumiania bieli, stąd właśnie zastanawiam się nad szarym 18%. Zastanawia mnie czy udałoby mi się zniwelować niedogodności spowodowane stosowaniem tła białego lub czarnego. Czy w sytuacji zastosowania szarości 18% łatwiej można wyszparować obiekt. Głownie stosuję namiot ale pole manewru wewnątrz nie jest zbyt wielkie, dodatkowo nie mogę oddalić obiektu od tylnej ścianki na tyle na ile bym chciał.
Mam też koncepcję zakupu na metry takiego materiału z jakiego zrobione są namioty bezcieniowe. ktoś się orientuje gdzie taki materiał można nabyć? W normalnym sklepie jest nie do dostania. Mam na myśli materiał z którego zrobione są dobre namioty bezcieniowe.

tomekde
11-09-2009, 13:37
Zwróć uwagę że przy takiej fotografii wydobędziesz detal powierzchni materiału o jakim piszesz (kartonu również) a chyba nie o to chodzi?

Do fotografii o jakiej piszesz; technicznej, packshotowej są specjalne tła plastikowe; zarówno matowe jak i błyszczące, jednokolorowe i gradientowe. Charakteryzują się bardzo delikatną, aksamitną strukturą, są zmywalne i przepuszczają światło. Osobiście korzystam z teł colormat/colorgloss z oferty Fomei (w Polsce sprzedaje to medikon).

Przy fotografii produktów (isolated on white) korzystam z tła białego, cała umiejętność przepalenia tła i prawidłowego zarysowania obiektów to działanie głównie metodą prób i błędów, dla każdych warunków są nieco inne sposoby - mnie nie udało się to do końca w namiocie - lepiej jest na stole bezcieniowym - gdzie łatwiej operować światłem niezależnie - osobno na tło, osobno na obiekt. Namiot nie daje takiej możliwości.

Wats0n
11-09-2009, 14:04
Wracając do teł podlinkowanych w pierwszym poście: mam coś takiego, i fakt - efekt jest dość dupny. Nawet jak utrzymasz je poza głębią ostrości (co w warunkach mieszkaniowych nie jest takie proste), i tak widać coś na kształt plam. Wygląda paskudnie niejednorodnie. Chyba, że przepalisz albo zupełnie niedoświetlisz.
Mają za to jedną zaletę - cenę :)
Możesz kupić, jeżeli dopiero przymierzasz się do "studyjnej" tematyki. Poćwiczysz, popróbujesz, a jak zacznie Ci to przeszkadzać - w pełni świadomie zakupisz coś przyzwoitszego.

Sergiusz
11-09-2009, 15:15
Ja kupiłem jedno na próbę i był to ostatni raz. Ale do ćwiczeń może być. Na moim po całej długości znajduje się pas z wytłoczeniem jak by ktoś po tle gorącą oponą przejechał. Zwykłe kartonowe tło starcza mi na okres około czterech lat tak, że można przeboleć te trzy stówy.

tomekde
11-09-2009, 17:36
Zwykłe kartonowe tło starcza mi na okres około czterech lat tak, że można przeboleć te trzy stówy.

mówisz o dużym tle?
u mnie białe którego najczęściej używam wystarcza na ok. 3-4 miesiące (2,72 x 11m) - zależy jak dużo jest ujęć całych postaci bo odcinam głównie ze względu na zadeptanie. Pozatym tło faktycznie nie bardzo się niszczy

Również testowałem te tzw. tła polipropylenowe i mogę tylko przytaknąć przedmówcom - są kiepskie.

Generalnie w tym wątku przewijają się dwa typy teł - do fotografii postaci, dużych przedmiotów - czyli duże tła na wieszaki lub statywy - i tu najlepiej sprawdzają się kartonowe - jako gładkie, lub malowane na materiale lub podłożu polipropylenowym
oraz do fotografii technicznej, packshotowej, gdzie najlepiej sprawdzają się dedykowane tła plastikowe, np. takie o jakich pisałem

To ważne żeby tego nie mylić bo przy packshotach karton nie jest najlepszym rozwiązaniem ze względu na fakturę papieru którą widać przy zbliżeniach - choć oczywiście jest i tak o niebo lepszy od tych tanich teł polipropylenowych

kasprzak
11-09-2009, 19:03
Potwierdzę również, mam takie białe tło. Mam problemy z jego doświetleniem, a po podniesieniu ekspozycji tak by uzyskać jednolite to wychodzą od razu przepalenia, ale nie żałuję, bo dzięki temu poznałem korytarz do drzwi z szyldem "Studio". Gdyby to nie był dom i prowizoryczne zawieszanie tylko studio z systemem napewno takiego tła u siebie bym nie zakładał.

lajf_entusiast
25-09-2009, 21:02
Zdecydowanie najlepsze są tła papierowe i to wszystkich kolorów.
Zabrudzi się - odetniesz. Przerwie sie kawałek - też można odciąć.
Poza tym koszty takie papierowego tła nie są chyba wysokie. Nie orientuję się, bo te, na których ja pracowałam należały do uczelni. Materiał pochłania światło albo odbija nie tak jak trzeba, a poza tym brudzi się niemiłosiernie, więc po co komplikować sobie życie. Tylko papier ;-)

lajf_entusiast
25-09-2009, 21:07
białe tło również możesz "kolorować" filtrami, ale niestety efekt jest daleki od tego który daje zastosowanie tła kolorowego, powiedziałbym nawet że bardzo daleki ;)

To zalezy od efektu jaki chcesz osiągnąć.
Ja do 'kolorowania' zdjęć używałam kolorowych folii i efekt był dla mnie zadowalający. Co prawda przybarwiło mi lekko modeli, ale taka abstrakcja też się nieźle prezentowała.

A co do teł. Tylko papier. Materiał to tylko pożeracz nerwów i światła ;-)

dariuszpicasso
06-10-2009, 19:43
zastanawiam sie nad zakupem tla do domowych potrzeb wiec co powiecie o takim zastosowaniu http://www.youtube.com/watch?v=aCzQDo-1G0I&feature=related .