Zobacz pełną wersję : 420ex+400D-problem: lampa nie daje informacji o biezacej ogniskowej.
Witam,
Lampa nie pokazuje diodami biezacej ogniskowej ustawionej na obiektywie.
Jedna dioda caly czas miga na 50mm gdy kręcę obiektywem 18-55mm IS
Czy trzeba cos wlaczyc w aparacie?
W trybie SLAVE ustawia sie na 24mm-ok, ale jak wylacze tryb SLAVE to znowu pokazuje stale 50mm.
Mysle ze ta lampa powinna "gadac" w tej kwestii z aparatem 400D.
Dioda E-TTL na lampie swieci sie, inne rzeczy dzialaja OK.
400d + 420ex dziala na pewno, mialem - smigalo az milo. chyba cos u Ciebie nie tak, ale szczerze - jest za pozno zebym zrozumiał co napisales;P
sebcio80
04-09-2009, 01:05
poruszaj palnikiem lampy we wszystkie strony, upewnij sie ze jest nastawiona "na wprost" gdyz tylko wtedy dziala zoom
poruszaj palnikiem lampy we wszystkie strony, upewnij sie ze jest nastawiona "na wprost" gdyz tylko wtedy dziala zoom
Dzieki 'sebcio80'. Pomoglo. Mialem palnik ciagle ustawiony w sufit i stad nie dzialalo.
I ma to sens, bo po co sterowac katem rozblysku dla swiatla obitego :)
Nie wiedzialem ale juz wiem- to moja 1wsza zewnetrzna lampa z takimi funkcjami.
a powiedz - zoom nastawia Ci dla kątów po przemnozeniu *1.6, czy jesli na obiektywie 50mm, to lampa tez 50mm ?
a powiedz - zoom nastawia Ci dla kątów po przemnozeniu *1.6, czy jesli na obiektywie 50mm, to lampa tez 50mm ?
420EX nie ma tej opcji (dopasowywanie się do cropa).
myslidar
04-09-2009, 15:47
A wiesz, które modele lampy mają taką funkcję?
A wiesz, które modele lampy mają taką funkcję?
430EX, 580EX, 580EX II - na pewno. 270EX - raczej nie. Pozostałe starsze - raczej na pewno nie. Chcesz 100% pewności - poszukaj po specyfikacjach :) .
myslidar
04-09-2009, 16:36
A jak to się przekłada na funkcjonalność? A precyzując, na dokładność doświetlania?
A jak to się przekłada na funkcjonalność? A precyzując, na dokładność doświetlania?
A co do ma do rzeczy ? Wpływa to tylko na to że w niektórych przypadkach lampa nie sieje niepotrzebnie szerszy kątek niż potrzeba...
W ekstremalnie rzadkich sytuacjach lampa bez "wykrywania cropa" może ci strzelić na mniejszy zasięg niż lampa z "wykrywaniem cropa" , bo gdy lampa wykryje cropa to strzela wężej = oszczędza moc.
Ja w swojej 580EX mam tą funkcję wyłączoną bo sporadycznie zdarzało się niedoświetlanie rogów.