PDA

Zobacz pełną wersję : 20D Długi czas naświetlania

Zgrzezly
04-09-2005, 13:14
Witam,
mam prośbę do kolegów z 20D o przeprowadzenie testu, mianowicie robiłem nocne fotki, tryb M, czas 6s, f8, iso 400, czas od opuszczenia lustra do wyświetlenia obrazu na LCD ok 10s w tym czasie aparat jest "busy" i później jeszcze kilka na zapisanie. Oczywiście jak jest "busy" to nie robi kolejnych zdjęć, trzeba poczekać aż zacznie nagrywać fotkę na kartę (czerwona dioda zapisu szie zaświeci).
Im dłuższy czas naświetlania tym czas "busy" się wydłuża. I odwrotnie im krócej naświetlamy np 1/100 tym ten czas krótszy, praktycznie przeniesiemy wzrok z wizjera na LCD i jest fotka, zaczyna nagrywać a my do bufora możemy strzelać dalej.
U Was jest podobnie ??

Zgrzezly
04-09-2005, 13:35
bingo, po wyłączeniu jest ok. Mądrego to dobrze posłuchać :p.

jdw
04-09-2005, 13:36
tak działa właśnie odszumianie. Robi zdjęcie normalnie, potem przy zamkniętej migawce robi kolejne, siłą rzeczy całe czarne, ale przy długim czasie pojawiają się szumy. Porórnuje te dwie foty i tam gdzie pojawiły się przy zrobieniu drugiego ciemnego zdjęcia szumy, usówa je na pierwszym.Trwa to tyle, na ile był nastawiony czas, czyli robiąc fotę z czasem 30s musimy poczekać minutę. warto jednak czekać, bo skuteczność w 20D jest na prawdę duża

Zgrzezly
04-09-2005, 13:44
tia pewnie tak jest skoro mówisz to wiesz. Ciekawe czy nie skuteczniejszy w odszumianiu jest NetImage z odpowiednimi profilami odszumiania, no i na focenie czasu jakby 2 razy więcej by było.

Pszczola
04-09-2005, 14:29
NI moim zdaniem jest skutecznejszy. profil zrobic jest najlepiej samemu pod konkretne zdjecie.

birez
04-09-2005, 15:25
NI moim zdaniem jest skutecznejszy. profil zrobic jest najlepiej samemu pod konkretne zdjecie.
Nie znam NI (i nie poznam, gdyz windy niet), niemniej jednak odszumianie canonowskie _rewelacyjnie_ usuwa wszelakie hotpiksle - jak sobie dla testow zrobilem zdjecie naswietlajac je 30 sek (wylaczona redukcja), to ogladajac je o malo co z krzesla nie spadlem. Przy wlaczonym "odszumianiu" ni pol piksla nie mam zwalonego, chociazbym 10 min naswietlal :D

Vitez
04-09-2005, 17:28
A mi hot piksele Adboe Camera RAW w locie zjada, za to BreezeBrowser je zostawia :? .
Do tego wydaje mi sie ze jednak NeatImage (z profilowaniem pod konkretne zdjecie) lepiej dziala.