Zobacz pełną wersję : Coś "walk-around" do zestawu...
Witajcie!
Mam 400D, nieszczęsnego kita, 50 f/1,8 i świeże 70-200 L f/4... Po wycieczce na lodowiec, czuję dosyć duży niedosyt oglądając zdjęcia z kita... Czytam, czytam i mam mętlik w głowie, więc zwracam się po poradę:
Chcę zastąpić czymś kita, przeznaczenie to krajobrazy, raczej w dobrym świetle, zupełnie sporadycznie zdjęcia we wnętrzach, ważna jest ostrość i odwzorowanie kolorów. Kit jakoś to wszystko poszarza i brakuje w tym życia. Natenczas muszę obejść się smakiem i pozostać tylko z 3 szkłami, a po zakupie tele, nie stać mnie na następny duży wydatek. Czyli podsumowując potrzeba mi:
Szkło Canona:
-ostre
-dobre odwzorowanie kolorów
-zakres powiedzmy ~17+
-ma wypełnić lukę do 70-200
-chcę być zadowolony po wyjściu w plener
-generalnie szkło na co dzień
-cena... powiedzmy około 1k PLN? więcej, tylko wtedy, gdy różnica jest naprawdę widoczna na zdjęciach w kombinacji z 400D... ale niestety super L-ki nadal poza zasięgiem...
Myślę nad 17-85, ewentualnie jakaś używana L-ka 17-40 f/4, ale co z dziurą 40-70? da się z tym żyć? Czy będzie doskwierała? A może coś innego?
Z tym budżetem to co najwyżej używanego Tamrona 17-50/2.8 możesz kupić. O 17-85 zapomnij - to szkło jest dobre tylko na wąskim końcu, na szerokim kit już będzie lepszy.
A tak w ogóle to zieeew - było już setki razy.
...ale co z dziurą 40-70? da się z tym żyć? Czy będzie doskwierała? A może coś innego?
Spoko. 17-40 (50) to średni zakres na aps-c. Nie powinieneś specjalnie cierpieć z powodu tej luki. A nawet gdyby, to masz tą 50-tkę.
Spoko. 17-40 (50) to średni zakres na aps-c. Nie powinieneś specjalnie cierpieć z powodu tej luki. A nawet gdyby, to masz tą 50-tkę.
Czyli 17-40 powinna się sprawdzić? W sumie ciut żałuję, mogłem przyoszczędzić na tele i kupić coś lepszego i szerszego... Bo jednak częściej fotografuję krajobrazy...
Co do budżetu, to pomyłka, 2000PLN to taka granica...
Czyli 17-40 powinna się sprawdzić? W sumie ciut żałuję, mogłem przyoszczędzić na tele i kupić coś lepszego i szerszego... Bo jednak częściej fotografuję krajobrazy...
Co do budżetu, to pomyłka, 2000PLN to taka granica...
to zdecydowanie ci doradzam (jako landszafciarz) 17-40.
Używkę kupisz za kilka złotych ponad budżet, a "Będzie pan zadowolooooony" ;)
Ja wiem Merde, że było setki razy, ale właśnie czegoś takiego potrzebowałem:
to zdecydowanie ci doradzam (jako landszafciarz) 17-40.
Używkę kupisz za kilka złotych ponad budżet, a "Będzie pan zadowolooooony" ;)
żeby usprawiedliwić wydanie kolejnych tysięcy:)
Dzięki ARN!
... Aby usprawiedliwić wydanie kolejnych tysięcy:)
Dzięki ARN!
To nie kilka, a raptem dwa tysiące z haczykiem (mówię o używce 17-40). Twój budżet skorygowałeś na 2k PLN, więc tę równowartość 2-4 flaszek chyba jesteś w stanie dołożyć.
Ponadto - jak już zauważył Mellan - przy landszaftach tej dziury zbytnio nie odczujesz
To nie kilka, a raptem dwa tysiące z haczykiem (mówię o używce 17-40). Twój budżet skorygowałeś na 2k PLN, więc tę równowartość 2-4 flaszek chyba jesteś w stanie dołożyć.
Ponadto - jak już zauważył Mellan - przy landszaftach tej dziury zbytnio nie odczujesz
Heh mam na myśli, że moja kobieta jeszcze nie wie o jakimkolwiek nowym szkiełku:) no ale decyzja raczej zapadła, będzie niespodzianka... Najważniejsze, abym był zadowolony... to nie jest przecież zakup na miesiąc czy rok... mam nadzieje...
W sumie ciut żałuję, mogłem przyoszczędzić na tele i kupić coś lepszego i szerszego... Bo jednak częściej fotografuję krajobrazy...
Ostatnio jechałam do Toskanii. I żałowałam że nie mam 10-22, bo przecież krajobrazy i w ogóle... Ktoś mi wtedy powiedział, że do landszaftów bardzo często używa tele, że to ładnie spłaszcza perspektywę itp itd. I co?... I najlepsze krajobrazowe zdjęcia zrobiłam właśnie tym 70-200/4 ;-)
Zresztą moim zdaniem bardzo dobrze zrobiłeś, że akurat to wybrałeś, chyba najlepszy możliwy stosunek jakości do ceny.
... Ktoś mi wtedy powiedział, że do landszaftów bardzo często używa tele, że to ładnie spłaszcza perspektywę itp itd. I co?... I najlepsze krajobrazowe zdjęcia zrobiłam właśnie tym 70-200/4 ;-)
Zresztą moim zdaniem bardzo dobrze zrobiłeś, że akurat to wybrałeś, chyba najlepszy możliwy stosunek jakości do ceny.
Potwierdzam . Nie wiem, czy to ja powiedziałem, ale zawsze ogłaszam, że do landszaftów równie ważne są dwa zakresy: szeroko i tele. Środek można łatać 50-tką.
@ARN - wtedy to był akustyk ;-)
Znalazłam wątek: http://canon-board.info/showthread.php?t=49174
adamskladak
03-09-2009, 23:49
@ARN - wtedy to był akustyk ;-)
Znalazłam wątek: http://canon-board.info/showthread.php?t=49174
nie zle :) , ze chcialo Ci sie szukac :mrgreen:
a zeby nie bylo nie na temat , to zapewne bedziesz zadowolony z 17-40 ,bo to ciekawe szklo no i pancerne
pozdrowienia
Tak więc Panowie i Panie, słowo stało się ciałem i jestem szczęśliwym posiadaczem 17-40 f/4. Już po pierwszych strzałach różnica jest widoczna, więc nie żałuję zakupu. Trafiło mi się 3,5 letnie szkiełko, w dobrym stanie (mam nadzieje), zapłaciłem ~2,1k...
Dzięki za rady!
...Już po pierwszych strzałach różnica jest widoczna, więc nie żałuję zakupu....
I ta frajda jest chyba najważniejsza :-)
"Będzie Pan zadowoloooooonyyyy..." :-)
Tak więc Panowie i Panie, słowo stało się ciałem i jestem szczęśliwym posiadaczem 17-40 f/4. Już po pierwszych strzałach różnica jest widoczna, więc nie żałuję zakupu. Trafiło mi się 3,5 letnie szkiełko, w dobrym stanie (mam nadzieje), zapłaciłem ~2,1k...
No widzisz, a większosć psioczy na to szkło, ze niby najgorsza eLka :).
W porówaniu do KITa wszystko w niej będzie lepsze, a jak kiedyś przesiadziesz się na FF, to już całkiem inna bajka.
P.S. Ja swój 17-40 nówkę kupiłem 3 lata temu za 2tys. pln ;).
kasprzak
06-09-2009, 17:55
A jak znajomy prosił mnie niecałe 2 lata temu o sprzedaż i wystawiłem ją za 1600zł to mały oddzew był :) Sam do dzisiaj żałuję, że jej nie wziąłem - ale kto by wiedział!
17-40 mimo że jest ciemny, rekompensuje jakością. Miło wspominam focenie tym szkiełkiem, chociaż Sigma 17-70 po przymknięciu też prezentuje podobną jakość.
17-40 mimo że jest ciemny, rekompensuje jakością. Miło wspominam focenie tym szkiełkiem, chociaż Sigma 17-70 po przymknięciu też prezentuje podobną jakość.
Ale sigma nie ma pancernej budowy, jej AF jest wolny, głośny i mniej celny oraz nie podepniemy jej do FF.
Canon 17-40 to bardzo dobry wybór, lepszy byłby tylko 16-35 ale ten kosztuje 2 razy tyle.