PDA

Zobacz pełną wersję : 50D + 500/4 L IS - jaki statyw

Ralf76
02-09-2009, 17:33
Witam. Jaki proponujecie statyw i głowicę do takiego zestawu. Chodzi mi o kompromis pomiędzy jakością i ceną. Zastosowanie - fotografia ptaków. Wcześniej miałem obiektyw 300/4 z głowicą kulową manfroto, obawiam się że moźe nie utrzymać cięższego zestawu. Środki jakie jestem w stanie przeznaczyć - 3-3,5 tys PLN. Pozdrawiam i proszę o rady.

Krzychu
02-09-2009, 17:43
Witam. Jaki proponujecie statyw i głowicę do takiego zestawu. Chodzi mi o kompromis pomiędzy jakością i ceną. Zastosowanie - fotografia ptaków. Wcześniej miałem obiektyw 300/4 z głowicą kulową manfroto, obawiam się że moźe nie utrzymać cięższego zestawu. Środki jakie jestem w stanie przeznaczyć - 3-3,5 tys PLN. Pozdrawiam i proszę o rady.

Gitzo 3541 (LS) , ewentualnie 2541.
Co do głowicy - albo Markins ewentualnie coś innego na Arca Swiss albo jakiś gimbal (Wimberley, Jobu albo sidekick Wimberleya do wspomnianej wcześniej głowicy). O Manfrotto to raczej bym zapomniał....

allxages
02-09-2009, 17:45
A ja myślałem, że Manfrotto to jest highclass..;-)

Ralf76
24-09-2009, 15:05
Witam ponownie. Teraz pytanie o sama głowicę. Czy ma sens kupowanie kulowej, tzn czy będzie trzymała taki zestaw. Jeśli tak to jaka radzisz, czy głowice Gitzo były by dobre. Pozdrawiam.

Krzychu
24-09-2009, 15:17
Witam ponownie. Teraz pytanie o sama głowicę. Czy ma sens kupowanie kulowej, tzn czy będzie trzymała taki zestaw. Jeśli tak to jaka radzisz, czy głowice Gitzo były by dobre. Pozdrawiam.

Polecam Markinsa M10 / M20, coś od Kirka, Really Right Stuff, Acratecha lub Arca Swiss.
Gitzo - trudno mi powiedzieć, ale z jakiegoś powodu wszyscy użytkują statywy Gitzo z głowicami jednej z ww. firm...

Ralf76
04-10-2009, 08:46
Witam. Będę kupował w USA i zdecydowałem się na Arca Swiss. Na stronie bhvideo jest do wyborku kilka, jeśli nie kilkanaście głowic, różniących się czasami znacznie ceną. Które polecasz do wspomnianego wyżej zestawu. Pozdrawiam.

jkl8
04-10-2009, 09:09
Głowice kulowe również mają swoją nośność, jeśli dopasujesz głowicę (pod względem udźwigu) do ciężaru zestawu to nie później nie powinno to sprawiać kłopotów. Jeśli chcesz wykorzystywać głowicę do fotografowania ptaków to pamiętaj że musi ona umożliwiać szybkie kadrowanie.

Krzychu
04-10-2009, 11:21
Witam. Będę kupował w USA i zdecydowałem się na Arca Swiss. Na stronie bhvideo jest do wyborku kilka, jeśli nie kilkanaście głowic, różniących się czasami znacznie ceną. Które polecasz do wspomnianego wyżej zestawu. Pozdrawiam.

Którąś z wersji Monoballa Z1 - byle by miał panning base. Pamiętaj o płytkach do obiektywu...

Zirian
05-10-2009, 16:18
Czy mogę się podpiąć Ralf76 do topic'u? :) Nie chcę zakładać oddzielnego tematu, a w sumie mi także zależy na kompromisie między jakością i ceną, ale do innego zestawu:

Canon 450D z maksymalnie najcięższym obiektywem jaki mam a więc 70-200mm/f4 L (a nie sądzę by się szykowało coś cięższego w szklarnii póki co).

Jaki statyw, jaką głowice polecacie dla powyższego?
Zastosowanie: krajobrazy, zdjęcia nocne, ew. portrety
Budżet:w planie są szkła, więc nie taki duży...może 700zł?

Dzięki wielkie!

Krzychu
05-10-2009, 17:46
Canon 450D z maksymalnie najcięższym obiektywem jaki mam a więc 70-200mm/f4 L (a nie sądzę by się szykowało coś cięższego w szklarnii póki co).

Jaki statyw, jaką głowice polecacie dla powyższego?
Zastosowanie: krajobrazy, zdjęcia nocne, ew. portrety
Budżet:w planie są szkła, więc nie taki duży...może 700zł?

Dzięki wielkie!

Bym jednak proponował udać do jednego z wątków "Jaki statyw" bo Twoje potrzeby są zupełnie od czapy w stosunku do potrzeb inicjatora wątku...
Do takiego zestawu to w zasadzie cokolwiek porządnego (czyli jakieś Manfrotto z ciut lepszą głowicą) da radę.

Ralf76
01-11-2009, 19:33
Witam ponownie. Kolejne pytanie do powyższego zestawu (ciągle jeszcze nie kupiony). Zestaw 50D + 500/4 + TC 1,4 + pierścień pośredni (chodzi o skrócenie dystansu) - czy działa AF. Jak bardzo skraca minimalny dystans np. pierścień 25 mm. Pozdrawiam.

B o g d a n
01-11-2009, 20:59

Obiektyw 500/4L waży już prawie 4 kg. Według tego, co piszą mądrzy ludzie w necie, do ptaków powinno się stosować Wimberley, ewentualnie Black Widow Gimbal firmy Jobu Design.
Proponuję poczytać w tym miejscu: http://www.foto-ptaki.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=202&Itemid=101
Takie głowice pozwalają wyważyć zestaw, co jest bardzo ważne dla kompensacji drgań całego układu oraz lekkości zmiany położenia. Na obiektyw i tak zaleca się położyć worek z 1 kg grochu. Poczytaj na forach o ptasiarzach.

jotes25
01-11-2009, 23:08
Na obiektyw i tak zaleca się położyć worek z 1 kg grochu.

Po co :?:

B o g d a n
10-11-2009, 20:56
Po co :?:

Podobno eliminuje drgania rury, spowodowane klepnięciem lustra. Przy dłuuugich ogniskowych, podobno ma to duże znaczenie. Niektórzy też kładą lewą rękę na obiektywie i dopiero "trzask".

paweleverest
10-11-2009, 21:01
Podobno eliminuje drgania rury, spowodowane klepnięciem lustra. Przy dłuuugich ogniskowych, podobno ma to duże znaczenie. Niektórzy też kładą lewą rękę na obiektywie i dopiero "trzask".

Wystarczy położyc ręke mniej wiecej na punkcie środka cięzkości czyli nad głowicą - wraz z właczonym IS jest naprawde super . Co do pierścieni pośrednich to tak: AF dziła, skraca dystans o jakies 30% ( ale równiże powoduje to że na dalsze odległości obiektyw przestaje ostrzyc !!) Do fauny mało kiedy da sie wykorzystac tak krótki dystans :)