PDA

Zobacz pełną wersję : Sesja zdjęciowa, western.

Barto93
02-09-2009, 17:00
Witam,

Słowem wstępu, przepraszam jeżeli w złym temacie zamieściłem ten wątek ;)

Po raz pierwszy mam do czynienia z fotografią stylizowaną, a mianowicie sesją zdjęciową więc jako totalny amator w tej sprawie potrzebuję pomocy i porad.
Sprawa wygląda tak, zespół muzyczny (blues/rock) wpadł na pomysł wykonania sesji zdjęciowej w stajni. Wszystko ma być stylizowane na western. Proszę o jakieś fajne pomysły, porady może jakieś doświadczenia, zdjęcia również mile widziane.

Pozdrawiam serdecznie :)

wojkij
02-09-2009, 20:06
Jakiś sprzęt do świecenia masz? Jeśli nie to czarno tą sesje widzę...

zuczek
02-09-2009, 20:57
No przydałoby Ci się studio przenośne .. flashe na statywach .. światła kierunkowe .. parasolki .. blendy .. softboxy ..

Barto93
03-09-2009, 15:31
Nie, nic w tym stylu, wszystko zależy od pogody. To jest czysto koleżeńska umowa ;)

kasprzak
06-09-2009, 12:12
Moim zdaniem zależy jakie oczekiwania mają Twoi znajomi/grupa której będziesz pstrykał te zdjęcia.
Pogoda nie tyle odgrywa tutaj ważną rolę co właśnie niestety sprzęt i lokalizacja.
Można podjechać do stadniny koni, którą masz niedaleko, albo wybrać taką, która chociaż trochę ma taki klimat, zrobić napisy czcionką typu SALOON itp. i nakleić.
Podjechać do teatru, czy innej firmy wypożyczającej stroje.
Co do światła to myślę, że potrzebne są dodatkowe światła: 2-3 lampy na statywach z parasolkami/softboxami i może 2 halogeny lub inne źródła dodatkowego światła stałego. Do tego dwóch pomocników z blendami.
Dodatkowo bardzo fajnie by było jakbyś miał też 2 koleżanki, którym dobrze wychodzi makijaż i trochę przypudrują nosek modelom.
Najlepiej podzielić sobie na dwie części sesji: typowo zaplanowana, wyreżyserowana i luźna - z jajem.

Moim zdaniem profi wyszła sesja tkacz'a i gary'ego, którą pozwolę sobie przytoczyć:
http://canon-board.info/showthread.php?t=51986

Generalnie, wszystko zależy od rozmachu przedsięwzięcia i podejścia do tematu, a także przeznaczenia zdjęć - czy to zdjęcia do WWW, czy zdjęcia na jakiś plakat, czy dla nich itp.