Zobacz pełną wersję : Sesja zdjęciowa, western.
Witam,
Słowem wstępu, przepraszam jeżeli w złym temacie zamieściłem ten wątek ;)
Po raz pierwszy mam do czynienia z fotografią stylizowaną, a mianowicie sesją zdjęciową więc jako totalny amator w tej sprawie potrzebuję pomocy i porad.
Sprawa wygląda tak, zespół muzyczny (blues/rock) wpadł na pomysł wykonania sesji zdjęciowej w stajni. Wszystko ma być stylizowane na western. Proszę o jakieś fajne pomysły, porady może jakieś doświadczenia, zdjęcia również mile widziane.
Pozdrawiam serdecznie :)
Jakiś sprzęt do świecenia masz? Jeśli nie to czarno tą sesje widzę...
No przydałoby Ci się studio przenośne .. flashe na statywach .. światła kierunkowe .. parasolki .. blendy .. softboxy ..
Nie, nic w tym stylu, wszystko zależy od pogody. To jest czysto koleżeńska umowa ;)
kasprzak
06-09-2009, 12:12
Moim zdaniem zależy jakie oczekiwania mają Twoi znajomi/grupa której będziesz pstrykał te zdjęcia.
Pogoda nie tyle odgrywa tutaj ważną rolę co właśnie niestety sprzęt i lokalizacja.
Można podjechać do stadniny koni, którą masz niedaleko, albo wybrać taką, która chociaż trochę ma taki klimat, zrobić napisy czcionką typu SALOON itp. i nakleić.
Podjechać do teatru, czy innej firmy wypożyczającej stroje.
Co do światła to myślę, że potrzebne są dodatkowe światła: 2-3 lampy na statywach z parasolkami/softboxami i może 2 halogeny lub inne źródła dodatkowego światła stałego. Do tego dwóch pomocników z blendami.
Dodatkowo bardzo fajnie by było jakbyś miał też 2 koleżanki, którym dobrze wychodzi makijaż i trochę przypudrują nosek modelom.
Najlepiej podzielić sobie na dwie części sesji: typowo zaplanowana, wyreżyserowana i luźna - z jajem.
Moim zdaniem profi wyszła sesja tkacz'a i gary'ego, którą pozwolę sobie przytoczyć:
http://canon-board.info/showthread.php?t=51986
Generalnie, wszystko zależy od rozmachu przedsięwzięcia i podejścia do tematu, a także przeznaczenia zdjęć - czy to zdjęcia do WWW, czy zdjęcia na jakiś plakat, czy dla nich itp.