Zobacz pełną wersję : Wybór pierścienia odwrotnego mocowania do Heliosa
Mam obiektyw Heliosa 44-2 i Canona is3 z tuleją 58mm chciałbym to jakoś połączyć pierścieniem odwrotnego mocowania i tu pytanie jaki to ma być rozmiar tego pierścienia. Rozumiem że w/w obiektyw nadaje się do robienia zdjęć makro gdzieś czytałem na forum że przynosi to fajne efekty.
Potrzebujesz z jednej strony 52mm dla heliosa i 58mm dla canona.
Ja mam tylko pierścień 52-52mm, ale bodajże bywają od razu z redukcjami, jeżeli nie, zawsze możesz dokupić redukcję filtrową.
Efekty z makro sa całkiem fajne, tylko charakteryzują się sporą winetą.
Mierzyłem linijką i wydaje mi się że pierścień powinien być 58/49 ale nie jestem pewien
Mój helios miał 52mm, zresztą to było gdzieś na nim napisane (coś łamane przez 52 chyba, do końca tygodnia jestem daleko od domu i nie mam jak sprawdzić).
Nie wiem, czy było ileś wersji tego obiektywu, ale skoro z linijki wyszło Ci 49, to wątpię żeby była różnica aż 3mm...
Spróbuj znaleźć po oznaczeniach dane tego obiektywu albo "przymierz" coś w sklepie (filtr, redukcję itp).
VomitroN
07-09-2009, 00:58
Mierzyłem linijką i wydaje mi się że pierścień powinien być 58/49 ale nie jestem pewien
Dobrze zmierzyles. Helios 44-2 ma rozmiar filtra 49mm i tu bedzie potrzeba pierscienia 49/58.
Najeli pewnie ma jakis wyzszy model, bo juz od 44-3bylo 52mm.
Inna sprawa, to czy warto inwestowac w takie rozwiazanie. Akurat 44-2 jakoscia nie grzeszy.
Dobrze zmierzyles. Helios 44-2 ma rozmiar filtra 49mm i tu bedzie potrzeba pierscienia 49/58.
Najeli pewnie ma jakis wyzszy model, bo juz od 44-3bylo 52mm.
Inna sprawa, to czy warto inwestowac w takie rozwiazanie. Akurat 44-2 jakoscia nie grzeszy.
Masz rację. Mam 44m-4, nie wiem dlaczego zawsze myślałam, że 44m-2...
A inwestycja jest na miarę potrzeb, max kilkanaście złotych -- a zabawa z tym jest ciekawa :)