PDA

Zobacz pełną wersję : Co byście wybrali do ślubów?

Venture
31-08-2009, 01:11
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pytanie: co jest lepsze do ślubów + wesela + plenery? Szukam tutaj i na necie ale nic konkretnego nie znalazłem a na forum fotografii ślubnej trzeba być zarejestrowanym by wejść w dział sprzętu...

Dokładniej zastanawia mnie czy lepszy będzie Crop czy FF ? 40d/50d czy 5d/5d mk II ? I po wyborze body, jakie obiektywy były by najlepsze do tych zastosowań, gdyby cena nie grała roli a na piedestał postawilibyśmy jakość, światło, af i zakres potrzebnych najczęściej używanych ogniskowych ? (czyli jakie body + jaki zestawik obiektywów)

Np. Do kościoła obiektyw... (17-55 f/2.8 IS USM/16-35 f/2.8L/24-70 f/2.8L/inny, jaki?) na wesele obiektyw...(jak wyżej...?) w plener obiektyw...(70-200 f/2.8L/85 1.2L/inny jaki?)

W tej chwili nie zamierzam nic kupować, celem tego wątku jest doedukowanie i zorientowanie się jak te sprawy wyglądają. Pytanie mnie nurtuje mam nadzieję że mi pomożecie :)

Pozdrawiam.

Parteq
31-08-2009, 01:13
Oj dostaniesz zaraz linkiem, dostaniesz... :)

BuRton
31-08-2009, 01:15
Ty tak poważnie ? Z nudów ? Jak by jednak na poważnie to proszę: http://canon-board.info/showthread.php?t=5085
Do jesieni masz co czytać ;) .

Venture
31-08-2009, 01:16
Chodzi mi o konkretną odpowiedź. Myślę że na forum są użytkownicy którzy mogą podać na podstawie swojej wiedzy i doświadczenia jakiś konkretny zestaw. W takich wątkach jest dużo ale nie koniecznie na temat. Np wątek zaczyna się od tego co potrzeba do 300D a ja chcę wiedzieć co z dostępnych akcesoriów najlepiej kupić w komplecie :)

allxages
31-08-2009, 01:19
Kolego. Burton podał co trzeba to raz. A dwa, jaki problem zarejestrowac sie na forum slubnym? Twoje pytanie jest conajmniej nietaktowne..

EDIT: widze ze doczytales posta burtona, ale cecha lenia pozostała. jak poczytasz ten temat to zrozumiesz, a tak to bedziesz pytał a dlaczego tak, a dlaczego siak? bezsensu. nie ma ultimate zestawu.

Venture
31-08-2009, 01:22
Jest problem. Na forum fotografów ślubnych by się zarejstrować trzeba mieć swoją stronę internetową ze zdjęciami ze ślubów...

Mogę się mylić ale gdyby czołówce ludzi z CB udało się ustalić jakiś konkretny zestaw pod śluby (nawet z alternatywami [ten lub ten]) i ładnie to ułożyć w jednym poście przyklejonym gdzieś na górze to wiele takich tematów przestało by powstawać. Staram się dążyć do ujednolicenia i uproszczenia dostępnych informacji, skoro trudno mi coś takiego znaleźć to pewnie innym też i temat się będzie powtarzał.

Ale na początek przejrzę tego linka. Dziękuję.

Pozdrawiam

BuRton
31-08-2009, 01:30
Kolego Venture. Przekażę koledze Vitez. Ucieszy się niezmiernie i "ujednolici" zamykając wątek :D . Dobranoc.

Venture
31-08-2009, 01:39
Hehe, złych zamiarów nie miałem zakładając wątek :D Ale skoro starszyzna plemienna tak uzna niech i tak będzie :D

Dobranoc

allxages
31-08-2009, 02:09
bardzo w skrócie: puszki FF, a nie crop. najlepiej obecnie chyba ze dwie 5dmk2. choc pewnie 1dsmk3 nikt by nie pogardzil :D
szkła: najlepiej jasne stałki:
1 puszka: 24L lub 35L na jedna puszke w zaleznosci od preferencji,
2 puszka: 85L (lub 1.8), ew. 135L
do tego warto miec w torbie jasne UWA (16-35/2.8IIL) (przyda sie na tance i pare strzalow w kosciele pewnie) i telezooma (70-200/2.8IS). jak potrafisz zrobic dobre zdjecie z fisza to jeszcze do zestawu fish-eye. tutaj konkretny model az tak nie jest wazny. oczywiscie najlepiej canon15/2.8

wersja alternatywna (dla oszczednych): puszki te same, ew. stare 5D.
zamiast stalek 24-70/2.8L jako podstawa, do tego cos na tele. wedle preferencji: 85 (obojetnie ktory), 135L lub 70-2002.8IS. jak wystarczy kasy to jeszcze UWA 16-35II. no i tutaj juz lepiej miec naładowane akumulatorki w lampie. najlepiej 580II.

w podanym linku takiego typu zestawy pojawiaja sie co 3-4 posty. ale nikt nie powie ci, ze 135L bedzie milion razy lepsze od 85L (1.8), bo po prostu zalezy to tez od preferencji.

sebcio80
31-08-2009, 03:04
ja tam jestem zdania ze nie trzeba miec dwoch FF, jeden FF i jeden crop potrafi sie znakomicie uzupelniac

majac 3 stalki 24mm, 50mm, 85mm mamy tak naprawde 5 uzytecznych ogniskowych:
24mm, 38mm, 50mm, 85mm, 136mm

Venture
31-08-2009, 03:04
Oki, dzięki wam wielkie. Do tego czasu oczytałem się trochę i znalazłem jeszcze kilka pomocnych stron. Podany przez was zestaw jest tym czego szukałem.

Pozdrawiam serdecznie i dobrej nocy :)

allxages
31-08-2009, 03:19
ja tam jestem zdania ze nie trzeba miec dwoch FF, jeden FF i jeden crop potrafi sie znakomicie uzupelniac

No co Ty seba, a gdzie magiczna plastyka pełnej klatki? hehehe

A tak poważnie, to skoro nie ma ograniczeń finansowych...poza tym, tak jak pisałem, to wszystko preferencje własne.

Tak jakbyś na forum motoryzacyjnym zapytał jaki samochód kupić, żeby ścigać się po ulicach warszawy :)

sebcio80
31-08-2009, 03:41
Tak jakbyś na forum motoryzacyjnym zapytał jaki samochód kupić, żeby ścigać się po ulicach warszawy :)

no i co byś odpowiedział? Ferrari? Porsche?
wylozyly by sie szybko na dziurach ;-)

allxages
31-08-2009, 03:46
A myślisz, że dlaczego podałem przykład Warszawy? :)

EDIT: OT: 4-5 lat temu we wrocławiu byłem świadkiem akcji jak szedł sobie chłopak w białych spodniach z dwoma dziewczynami (zapewne na jakąś dyskoteke albo cos) i jechal taki jeden dosc szybko bmw i go ochlapał. tamten az rekami zaczal wymachiwac i w ogole. pech chcial, ze kierowca zawrocil i wyszedl z samochodu i zapytal co sie stalo. ten powiedzial 'to nie niemiecki autobahn tylko wroclawska starowka. jak jezdzisz matole?". dostal jeden strzal po ktorym sie posikal. heh.
dziury niebezpieczne takze dla chodnikowcow! :)