PDA

Zobacz pełną wersję : Efekt lśnienia np. brylantu?

proot
30-08-2009, 11:16
Mam problem z fotografowaniem rzeczy 'lśniących'. Mam teraz małą robótkę na fotografowanie ciuchów w których pełno jakiś cyrkoni, kryształków, etc. Na zdjęciach wychodzą bardzo monotonnie... niestety nie mogę zbytnio kombinować z aparatem, bo zleceniodawca oczekuje, że wszystkie barwy i wygląd rzeczy ma być rzeczywisty...

Moje pytanie: Znacie jakąś technikę 'podkręcania' blasku, aby był widoczny lśniący obiekt na fotce? Ewentualnie może coś z programów graficznych?

Gumol
30-08-2009, 11:36
A może dodatkowe źródło światła wydobyło by ich blask :)

sbogdan1
30-08-2009, 12:37
Co znaczy kombinować z aparatem ? to Ty wykonujesz foty i robisz nastawy puszki aby były jak najlepsze.Poza tym jak zrobisz fotkę ( w RAW-ie oczywiście ) to i tak musisz ją poddać obróbce mniejszej lub większej , wrzuć może jakiś smpelek .

airhead
30-08-2009, 13:16
Ps tu nic nie da, kolego, trzeba pracować światłem

sbogdan1
30-08-2009, 13:26
airhead oczywiście masz racje z tym światłem to już nie ulega wątpliwości że światło potrzebne ...

Tezet-gdynia
30-08-2009, 14:10
a moze do takiej roboty zastosowac jakis filtr efektowy ktory da malutkie gwiazdki w swiatlach bliskich przepaleniu ? Moze wlasnie tego oczekuje klient ?

airhead
30-08-2009, 14:13
do gwiazdek można też przymknąć przysłonę - nie wyglądają wtedy tak kiczowato, jak z filtra

Tezet-gdynia
30-08-2009, 16:18
Jak nie bedziemy naswietlac w granicach wypalenia to gwiazdki tez beda delikatne z tego co wiem ;) Ale fakt, mozna przymknac :) Chociaz w tym wypadku nikon tworzy jakies lepsze te gwiazdki (przynajmniej jesli chodzi np o slonce) :(

A efekt lsnienia ciemnych rzeczy mozna uzyskac naswietlajac czernie jako bliskie czerni i delikatnie wyciagajac cienie (ok 10%) np w photoshopie ;-) Efekt - conajmniej ciekawy, ubranie wtedy odzyskuje duuuuzo szczegolow a nie ma jeszcze szumu ;-)

Wrzuc jakiegos sampla jak mozesz, bedzie latwiej rozmyslac co mozna poprawic ;-)

jz7
30-08-2009, 23:46
Nikon robi lepsze gwiazdki? A Olympus lepsze cienie pod oczami?

karol_g
30-08-2009, 23:49
Fakt faktem, ze np kitowy 18-55 robi dużo większe gwiazdki niż np tamron ;)

Tezet-gdynia
30-08-2009, 23:53
Nikon robi lepsze gwiazdki? A Olympus lepsze cienie pod oczami?

Nikonowskie szkla - akurat te ktore mialem okazje uzywac, domkniete zawsze robily piekna mega gwiazde, w canonie - plama + promienie ;-)

Byc moze olimpus robi lepsze cienie pod oczami, spowodowane piciem zbyt duzej ilosci alkoholu (ze zlosci na aparat) i w ten sposob niewydolnoscia watroby :lol:

moregun
31-08-2009, 08:06
światło punktowe , ciemne tło i filtr gwiazdkowy no i obróbka w PS