PDA

Zobacz pełną wersję : Programy w studiach fotograficznych



Grrzesiek
29-06-2004, 12:23
Czy ktos sie moze orientuje jakiego oprogramowania uzywaja zakłady
fotograficzne np. FotoJo..r.
Chodzi mi dokładnie o proces tworzenia zdjec do dokumentow.
Maja to dosc ciekawie zautomatyzowane a mianowicie po zrobieniu zdjecia
cyfrowka, zczytuja zdjecia na jakiegos programu ktory sam uklada np. cztery
odbitki na podanym rozmiarze / ladnie uklada pod nozyce itp./ poczym odrazu
drukuje.

Moze ktos slyszal o jakims innym oprogramowaniu ktore pozwoli mi caly proces
tak zautomatyzowac.
Znalazlem taki programik Upychacz na necie ale jakis mi nie podchodzi.
Chodzi mi dokladnie o pelna automatyzacje tego procesu, lacznie ze zmiana
rozmiaru papieru na ktorym bede drukowal te zdjecia im wiekszy tym
proporcjonalnie wiecej powinno byc odbitek na stronie, lub ewentualnie
zmiana ilosc odbitek na stronie itp

LukasS
29-06-2004, 12:52
Czy ktos sie moze orientuje jakiego oprogramowania uzywaja zakłady
fotograficzne np. FotoJo..r.
Chodzi mi dokładnie o proces tworzenia zdjec do dokumentow.
Maja to dosc ciekawie zautomatyzowane a mianowicie po zrobieniu zdjecia
cyfrowka, zczytuja zdjecia na jakiegos programu ktory sam uklada np. cztery
odbitki na podanym rozmiarze / ladnie uklada pod nozyce itp./ poczym odrazu
drukuje.

Moze ktos slyszal o jakims innym oprogramowaniu ktore pozwoli mi caly proces
tak zautomatyzowac.
Znalazlem taki programik Upychacz na necie ale jakis mi nie podchodzi.
Chodzi mi dokladnie o pelna automatyzacje tego procesu, lacznie ze zmiana
rozmiaru papieru na ktorym bede drukowal te zdjecia im wiekszy tym
proporcjonalnie wiecej powinno byc odbitek na stronie, lub ewentualnie
zmiana ilosc odbitek na stronie itp

Oni taki soft dostaja z drukarka, ktory potrafi zrobione zdjecie zgrac do jej pamieci i pozniej ustawic odpowiednio na kartce i druknac.

Grrzesiek
29-06-2004, 13:01
No to bardzo niedobrze, moze jednak ktos ma jakis pomysl wczym to zrobic, probuje w ps ale chyba sie poddam, Corela nieznam wzyciu go na oczy niewidzialem.

Vitez
29-06-2004, 13:16
moze jednak ktos ma jakis pomysl wczym to zrobic
Kupic drukarke? ;)


sprobuje w ps ale chyba sie poddam

Pewnie dalo by sie akcje w PS przygotowac, ale ja sie nie znam na tym :(

Grrzesiek
29-06-2004, 13:27
Kupic drukarke? ;)

Hahaha zreszta ciekawe ile taka termosublimacyjna drukareczka kosztuje.
Zaraz pogogluje ale pewnie to sa chore kwoty.


Pewnie dalo by sie akcje w PS przygotowac, ale ja sie nie znam na tym :(
No ja niestety tez nieznam sie na tym przynajmniej narazie !!!!

Naprawde nikt nie ma zadnego pomyslu ???

LukasS
29-06-2004, 14:38
Kupic drukarke? ;)

Hahaha zreszta ciekawe ile taka termosublimacyjna drukareczka kosztuje.
Zaraz pogogluje ale pewnie to sa chore kwoty.


Z tego co widzialem w necie i paru sklepach fotograficznych kolo 2k zl taki canonik (tylko to do zdjec 10x15).

muflon
29-06-2004, 15:52
Naprawde nikt nie ma zadnego pomyslu ???

Odpowiednia kombinacja poleceń convert+montage+mogrify (pakiet ImageMagick) z eksperymentalnie dobranymi parametrami (pozycje, jakieś proste korekcje). Myślę, że dałoby się to upchnąć w kilku linijkach skryptu, łącznie z wydrukiem, a może nawet robieniem zdjęć (gphoto2 --capture-image).

Oczywiście pod jedynym słusznym systemem spod znaku Pingwina :) Poszukaj jakiegoś lokalnego guru, który za niewielką opłatą powinien Ci to zrobić.

Przemek Białek
29-06-2004, 21:58
Grrzesiek, porzycz sobie ksiazke do photoshopa powinna pomoc , kiedys ktos opowiadal o podobnym zadaniu w tym programie chyba mozna to taz scianac z netu (zadania dla photoshopa)

Grrzesiek
29-06-2004, 22:05
Odpowiednia kombinacja poleceń convert+montage+mogrify (pakiet ImageMagick) z eksperymentalnie dobranymi parametrami (pozycje, jakieś proste korekcje). Myślę, że dałoby się to upchnąć w kilku linijkach skryptu, łącznie z wydrukiem, a może nawet robieniem zdjęć (gphoto2 --capture-image).

Oczywiście pod jedynym słusznym systemem spod znaku Pingwina :) Poszukaj jakiegoś lokalnego guru, który za niewielką opłatą powinien Ci to zrobić.

No skoro to ma byc pod "jedynym slusznym systemem" :shock: to niestety ale ja niedam rady, chocby z powodu innego oprogramowania na komputerze np. Ksiegowosc,Kadry itp.

Dzielenie dysku na partycje itp. raczej niewchodzi w rachube./ przynajmniej narazie/
Mam nadzieje ze ktos wkoncu przyzna sie ze ma jakis pomysl.

[ Dodano: 29-06-2004 ]

, porzycz sobie ksiazke do photoshopa powinna pomoc , kiedys ktos opowiadal o podobnym zadaniu w tym programie chyba mozna to taz scianac z netu (zadania dla photoshopa)

Własnie jestem na etapie przerabiania Biblii do PS 7.0, mam nadzieje ze cos tam znajde

muflon
30-06-2004, 08:06
No skoro to ma byc pod "jedynym slusznym systemem" :shock: to niestety ale ja niedam rady, chocby z powodu innego oprogramowania na komputerze np. Ksiegowosc,Kadry itp.

Imagemagick jest natywny pod Windows (darmowy). Można go oskryptować nawet w Windows Scripting Host, albo, za przeproszeniem, w pliku .bat :) Pomijając samą automatyzację wciskania spustu (tu pewnie wchodzi TWAIN albo coś jeszcze gorszego), cała moja wypowiedź jest aktualna również pod Windows.

IMHO wyciąganie Photoshopa do czegoś takiego to jest armata na muchy. No ale ja w innym świecie żyję :)

Grrzesiek
30-06-2004, 08:34
Stary wielkie dzieki juz sie biore za ten program, a co do PS to wlasnie mialem takie wrazenie ze uderzam armata na muche

olian
08-06-2005, 12:07
Jest taki polski program LEGITKI. Automatyzuje druk zdjęć do legitymacji d.os. paszportów itp. Demo (w pełni funkcjonalne) na stronie PC WORLD Komputer.

userman
12-06-2005, 22:11
Czy ktos sie moze orientuje jakiego oprogramowania uzywaja zakłady
fotograficzne np. FotoJo..r.
Chodzi mi dokładnie o proces tworzenia zdjec do dokumentow.
Maja to dosc ciekawie zautomatyzowane a mianowicie po zrobieniu zdjecia
cyfrowka, zczytuja zdjecia na jakiegos programu ktory sam uklada np. cztery
odbitki na podanym rozmiarze / ladnie uklada pod nozyce itp./ poczym odrazu
drukuje.

Moze ktos slyszal o jakims innym oprogramowaniu ktore pozwoli mi caly proces
tak zautomatyzowac.
Znalazlem taki programik Upychacz na necie ale jakis mi nie podchodzi.
Chodzi mi dokladnie o pelna automatyzacje tego procesu, lacznie ze zmiana
rozmiaru papieru na ktorym bede drukowal te zdjecia im wiekszy tym
proporcjonalnie wiecej powinno byc odbitek na stronie, lub ewentualnie
zmiana ilosc odbitek na stronie itp

Być może moja odpowiedź będzie banalna ale te wszystkie funkcje o które pytasz posiada programik Presto "Mr Photo" - dołączają go chyba do drukarek Canona

Tomasz Golinski
12-06-2005, 22:21
No skoro to ma byc pod "jedynym slusznym systemem" :shock: to niestety ale ja niedam rady, chocby z powodu innego oprogramowania na komputerze np. Ksiegowosc,Kadry itp.

To jeszcze dwa inne rozwiązania:
- Knoppix lub inny linux bootowany z płyty;
lub
- Księgowość i Kadry pod emulatorem, np. Wine czy Dosbox.