Zobacz pełną wersję : Witam
zamiatin
29-08-2009, 11:44
Cześć jestem Z jak zamiatin i jestem Anonimowym Canonistą:P po długoletnim żyłowaniu mojego kompaktu zdecydowałem się zakupić lustro, wybrałem z kilku powodów 40D, mam teraz mały dylemat bo nie wiem jaki na początek kupić obiektyw, dysponuję 1500 zł około -/+ 200 zł. Pomocy co wybrać!? znajomi polecają Sigmę Os DC 18-200 z AF na początek(1800 zł) a jakie są wasze opinie? dzieki pozdrawiam
Zaraz tu moderator chyba wpadnie :P
Jest naprawdę dużo materiału na tym forum "jaki obiektyw wybrać"- poszukaj i poczytaj.
Na początek to może lepiej kit.
Nie napisałeś nawet jaki typ zdjęć będziesz robił- a to determinuje wybór szkła.
aligator16
29-08-2009, 12:30
http://canon-board.info/showthread.php?t=12049
A tak od siebie to proponuje EF 50 1.8 :)
zamiatin
29-08-2009, 12:38
:P no ta ok więc: zdjęcia plenerowe, przyroda, żadnych portretów na pewno, od tego zaczynam. Wyczytałem że sporo ludzi poleca 17-85 IS USM ale drogi ja podałem cos w cenie do 1500 górna granica 1700 zł wiem że nie ma szkła do wszystkiego. Kitowy obiektyw nie bardzo. 40D zapinają z http://www.euro.com.pl/lustrzanki.bhtml?keyword=40D który z tych zestawów polecisz???? pominę moją propozycję z 18-200 DC OS Sigmy.
p.s. od tygodnia siedzę i czytam i czytam i nie wiem głowa pęka od nadmiaru przeczytanych postów, jednym słowem mętlik w głowie:) 17-85 IS USM Canona czy 18-200 DC OS Simgy??? nie przedłużając postu który z tych 2?????
Tamron 17-50mm f/2.8, pochłonie całe Twoje oszczędności, ale warto.
Więcej info o tym szkle poszukasz na forum.
dziobolek
29-08-2009, 13:01
p.s. od tygodnia siedzę i czytam i czytam i nie wiem głowa pęka od nadmiaru przeczytanych postów, jednym słowem mętlik w głowie:) 17-85 IS USM Canona czy 18-200 DC OS Simgy??? nie przedłużając postu który z tych 2?????
Różne gusta i opinie tu spotkasz ;-)
Miałem podobny dylemat na początku i...
Mam Sigmę o której piszesz i jestem bardzo z niej zadowolony.
IMHO na początek bardzo dobry wybór ze względu na zakres 18-200
no i ma OS wbudowany - przydaje się szczególnie przy dłuższych zakresach.
Jest to bardzo fajny i wygodny spacerzoom - polecam.
No, a TUTAJ (http://canon-board.info/showthread.php?t=45022) możesz zobaczyć co to szkiełko potrafi.
P.S.
Jeżeli plener i przyroda to jeszcze polar może ci się przydać.
Pozdrówka!
zamiatin
29-08-2009, 13:18
no i Wszystko jasne, body wezmę z sigmą :D ewentualnie po czasie dokupię coś innego np tego Tamronka 17-50mm f/2.8 :P
p.s. w środę prawdopodobnie będzie sprzęt do odbioru, na tej sigmie, jeśli będzie możliwość podepnę też Tamrona - mam umówione w sklepie że na 1 dzien dostanę na testy 2 dowolne obiektywy z tego zakrecu cenowego j.k. podałem:P pozdrawiam
zamiatin
31-08-2009, 11:37
... kurcze cały czas chodzi mi po głowie ten Tamronik:P
masakra znowu dylemat:)
... kurcze cały czas chodzi mi po głowie ten Tamronik:P
masakra znowu dylemat:)
Weź Tamrona, też od niego zaczynałem, a stałe światło 2.8 to znacznie lepiej niż 3.5-6.3 nawet ze stabilizacją!
zamiatin
01-09-2009, 12:51
z tych zdjęc które zamieścił Dziobolek jestem zachwycony ale widziałem tego tamronka no i 50 tkę 1.8 a zdjęcie z nich to dlaa mnie po porstu SZOK:P no nic jakos muszę sie z tym przespać pomyśleć , będzie się biegało z fociakiem bliżej dalej i kombinowało:P decyzję podejmę pewno w sklepie jak juz będzie trzeba płącic:/ ehh gdyby to było takie łatwe... do tego tamronka pewno skuszę sie na C EF50mm 1.8 albo na 85;) masakra a chciałem tylko 4 klocki na sprzęt wydać...
p.s. mam jeszcze takie pytanko ale to w innym dziale, < ksiażki o fotografii>
Mnie również podobają mi się zdjęcia które zamieścił Dziobolek, jak również inne fotki w tamtym wątku, ale... nic nie mówią o jakości optyki tej Sigmy - za bardzo zmieniejszone.
Jeśli chcesz koniecznie sample to lepiej zajrzeć np tutaj:
http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=559
Tamron 17-50 to szkło troszkę z innej bajki, o innych parametrach i do czego innego. Jeśli chcesz superzooma ze względu na uniwersalność to on nie jest dla Ciebie.
Generalnie jeśli planujesz miec jeden obiektyw to lepiej wziąć Sigmę - co z tego że w pokrywającym się zakresie Tamron da ładniejszy obrazek, jak wielu zdjęć plenerowo/urlopowych (a zakładam że do tego będziesz go używał) po prostu nie zrobisz, bo zabraknie Ci ogniskowej.
Nie rozumiem czemu po głowie chodzą Ci 85/1.8 i 50/1.8. Ok, forumowicze wypisują pieśni pochwalne na ich cześć, ale skoro nie zamieszasz robisz portetów tylko, jak sam napisałeś plenery i przyrodę, to po co Ci one? :)
masakra a chciałem tylko 4 klocki na sprzęt wydać...
No to zrobiłeś zasadniczy błąd - kupiłeś lustro :mrgreen:
zamiatin
01-09-2009, 18:44
hyhy no własnie:P ale nie żałuję lustrka: tak zakładałem, jeszcze całkiem nie dawno, że taki 18-200 n apoczatek będzie ok te 85 i podobne to parcie przeż CB :) za dużo ostatnio czytam :P kupno szkła spędza mi sen z powiek ale chcę mieć pewność że robię OK. na poczatek mi pewno wystarczy ta sigma:) ale za rok chcę wystartować coś z imprezami okolicznościowymi, trzeba jakoś dorabiać no i tak mi się włączyło juz myślenie do przdu...
a jeszcze kwestia tej sigmy, czy trzeba to będzie kalibrowac z C40D czy po kupnie od razu będzie można strzelać? przyznam że to moje 1 boje z lusterkami...szkiełkami...:P