Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak rozebrać S1 i naprawić lampe?

kaniowy
28-08-2009, 20:25
Witam serdecznie wszystkich.

Posiadam canona s1 i ostatnio przestała działać lampa. Strzeliła głośno i tyle. Wyczytałem tutaj że może to być przetarty bądź odlutowany kabel. Lampa delikatnie iskrzy (błyska). Chciałem to sprawdzić ale do tego trzeba zdjąć obudowę a nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Proszę ładnie o pomoc, może ktoś to robił a może jest gdzieś jakiś opis jak to zrobić, bo ja szukałem i nie znalazłem nigdzie:(

Tezet-gdynia
28-08-2009, 21:18
O ile strzelila glosno i teraz tylko lekko blyska to raczej palnik i jego polaczenie jest dobre. Stawial bym na to ze wystrzelil kondensator odpowiedzialny za blysk. Mogl byc juz suchy ze starosci i tyle, rozerwalo jego gorna czesc (zabezpieczenie) jednak na tyle ze jeszcze jakas pojemnosc ma! W tym wypadku laduje sie np do 1/100 tego co normalnie i taka moca blyska poniewaz sila blysku jest zalezna od napiecia i pojemnosci tego kondensatora :) Jesli chcesz sie za to zabrac to sadze ze masz jakies pojecie o elektronice, ale i tak przypomne! TAM JEST WYSOKIE NAPIECIE KTORE JEST NIEPRZYJEMNE W DOTYKU (wypala skore, tak jakby wbic sobie na ulamek sekundy rozgrzana igle), A CZASAMI MOZE PROWADZIC DO SMIERCI! ;)

zaitsev
28-08-2009, 21:42
Bezpieczniej chyba odesłać do serwisu...

kaniowy
28-08-2009, 22:16
Serwis to już nie opłacalne. Kupiłem już inny aparat (H10) ale myślałem ze z tym coś się uda zrobić, bo w takim stanie jak jest teraz to za dużo za niego nie wezmę :(

Tezet-gdynia
29-08-2009, 02:00
Jesli moja wersja okazala by sie trafna to sam kondensator siedzi tam dosc maly - tani, oczywiscie "fajnie kopie" jak sie go dotknie :P Wymiana, dla osoby umiejacej sie poslugiwac lutownica - 5 minut z przerwa na kawe ;)

kaniowy
29-08-2009, 15:27
Koledzy ale może mi ktoś podpowie jak rozebrać ten aparat?

sosek
11-09-2009, 12:42
Koledzy ale może mi ktoś podpowie jak rozebrać ten aparat?

Trzeba odkręcić wszystkie śrubki najlepiej poukładać je sobie, gdyż różnią się wymiarami (z trudniejszych miejsc gdzie są to: pod osłoną gumową celownika oraz pod naklejką na przodniej obudowie nad obiektywem.

Aparat powinien się rozsunąć bez oporu.

Trzeba ostrożnie odchylać obudowy (część elementów będących na obudowie jest połączona ze środkiem np. taśmy, przewody).

Najlepiej 2 aparatem robić zdjęcia gdzie co jest.

http://canon-board.info/showthread.php?t=2193&highlight=SOSEK
http://canon-board.info/showthread.php?t=25540&highlight=SOSEK

Pozdrawiam