PDA

Zobacz pełną wersję : DSLR a tropiki

Tytus
03-09-2005, 03:35
prowadzona była jakiś czas temu dyskusja na temat, czy cyfra nadaje się do takich warunków

Właśnie wróciłem z 5 tygodniowego pobytu w strefie równikowej.

mogę odpowiedzieć, że nadaje się znakomicie

300D wytrzymał 2 tygodniowy trekking po dżungli w czasie którego rzadko bywał w plecaku a głównie na szyi, poza tym spędził sporo czasu w środowisku rozpylonej wody morskiej o intensywnym zasoleniu.

Nie miałem ani razu problemu z zaparowaniem aparatu czy obiektywów. Nic nie fiksowało, wszystko działało jak należy (może to zasługa mojej taśmy izolacyjnej na body???).

Tak czy inaczej zachęcam nieonanistów do wypróbowania aparatu także w bardziej skrajnych warunkach...

pozdro ;)

Kubaman
03-09-2005, 08:13
ja na niedowno zakończonych wakacjach zostałem przyłapany przez straszną burzę. Aparat i obiektywy były w plecaku rowerowym na plecach, lało jak z cebra przez dobre 20 minut. Okazało się, że aparat wytrzymał (mimo, że obudowa była zupełnie mokra) i obiektywy wytrzymały. Jedyne co się stało, to woda przeciekła mi pod filtr UV i musiałem ją szybko usunąć, aby nie przedostała się do obiektywu.

negatywne odczucia jednak też mam - mimo solidnej budowy body udało mi się dosyć mocno porysować moją 20tkę :sad:

Tomasz Golinski
03-09-2005, 08:15
Lepiej dawaj zdjecia :D

Tytus
03-09-2005, 14:21
Lepiej dawaj zdjecia :D

:)

3650 zdjęć (wszystko RAW) ;)

wstępnie wybrałem do wywołania 800, trochę czasu to zajmie...

ale powiem, że cieszę się, że nie zabrałem makro, w dżungli do niczego się nie nadaje, jest za ciemno a operowanie statywem jest niewykonalne, zabrałem soczewkę 10D i użyłem jej z marnym skutkiem ze dwa razy może...tu najlepiej sprawdza się jasne tele i matryca 30 mpix :) można sobie kadrować do woli ;)

dodam jeszcze, że choć się o to obawiałem, tank 40GB wystarczył na 5 tygodni focenia w RAW przy intensywnym użytkowaniu, starałem się jedynie przeglądać zdjęcia i wywalać te ewidentnie nieudane przed zgrywaniem, ale niezawsze

tak czy inaczej tank rządzi!

Fotonal
03-09-2005, 14:47
Daj z 5 sztuk juz dzis, tak dla kolegow z CB :)

Tytus
03-09-2005, 14:49

;)
dziś nie da rady, jutro są na to szanse, wstepnie wywołuję z RAW na automacie z lekką jedynie korektą, w CS2 idzie to dość szybko (dzięki ci Adobe za CS2!)

drrrl
03-09-2005, 14:55
tak czy inaczej tank rządzi!

a tak z ciekawości, którego używasz?

Fotonal
03-09-2005, 14:56
OK - niech bedzie jutro !
Milej pracy zyczymy :D

Tytus
03-09-2005, 15:01
[QUOTE=drrrl]a tak z ciekawości, którego używasz?[/QUOTE

najprostszego, choć tani nie był, "image tank III"
po mojej modyfikacji przede wszystkim można liczyć, że bateria po tygodniu będzie jeszcze działała...poza tym bez zastrzeżeń, działa bezawaryjnie

Tomasz Golinski
03-09-2005, 16:15
ba, a za moj dostalem zwrot kasy... wtopilem tylko na przesylkach...

Tytus
03-09-2005, 18:22
ba, a za moj dostalem zwrot kasy... wtopilem tylko na przesylkach...

ja bym się cieszył, kupisz lepszy za pół ceny

Tomasz Golinski
03-09-2005, 21:34
Ciesze się, ale teraz muszę głowkować, co kupić.

akustyk
03-09-2005, 21:39
no coz... za 2 tygodnie czeka mnie Singapur, to zobaczymy jak 10D znosi rownik. moze nie dzungla, ale tez mnie przestrzegano przed wilgocia...

ale zdjecia to pokaz!

thorin
03-09-2005, 21:40
przywiez cos na hadnel z singapuru :)

Jurek Plieth
03-09-2005, 21:43
no coz... za 2 tygodnie czeka mnie Singapur,...
No to już się zaloguj na azjatyckie forum fotograficzne (http://www.photomalaysia.com/)

Tytus
04-09-2005, 02:07
no coz... za 2 tygodnie czeka mnie Singapur, to zobaczymy jak 10D znosi rownik. moze nie dzungla, ale tez mnie przestrzegano przed wilgocia...

ale zdjecia to pokaz!

Singapur to pełna cywilizacja, nawet komary latają jak im sie pozwoli, jest wilgotno ale problemów nie ma tam żadnych, nie masz się czego obawiać

Tytus
04-09-2005, 02:09
przywiez cos na hadnel z singapuru :)

ceny wcale nie są tak atrakcyjne, zależy na ile uda się stargować, niektóre ceny są wręcz wyższe jak w Europie, dobry sklep w Niemczech jest w stanie spokojnie je przebić, zwłaszcza, że masz realną gwarancję w ręku

60mm EF-S makro widziałem za coś 1200 zł, ale inne pozycje były już zdecydowanie porownywalne do naszych najniższych cen

w razie czego najlepsze miejsce to dom towarowy Sim Lim Square, w drugiej kolejności Funan

Tytus
11-09-2005, 15:04

Zapraszam serdecznie (http://www.tytus.hg.pl/)

Trzaska
11-09-2005, 23:11
najprostszego, choć tani nie był, "image tank III"
po mojej modyfikacji przede wszystkim można liczyć, że bateria po tygodniu będzie jeszcze działała...poza tym bez zastrzeżeń, działa bezawaryjnie

Podobne obciazenie zniósł swietnie najprostszy i najtanszy z mozliwych tankow czyli welland me-940 z 40 GB (3,5 tys RAW'ow). Wpinalam po powrocie do kompa z drzacym sercem... byly wszystkie zdjecia :-)
Ewidentnie problemem moze byc gdy nagle nie ma jak tego zgrac, bo 2 komplety akumulatorkow sie wyczerpaly, nie mamy ładowarki do akumulatorkow (waga :-) ) a tym bardziej moze zabraknac czasu podczas pobytu w cywilizacji by naladowac je.
Wszystkim posiadaczom wellanda szczerze polecam komplecik HAMA (kupiony przed wyjazdem w MM).
http://www.hama.de/portal/articleId*60602/action*2563?lid=2
Wazy gramy, przy ilosci koncowek przyda sie zapewne do innych zastosowan, ale przede wszystkim bezproblemowo zasila tanka i umozliwa zgranie karty 1gb w dwie, trzy minutki.

Naos
26-02-2008, 16:21
Witam,

Byłem ostatnio na podrównikowym tropikalnym wojażu w Azji z moją ukochaną 40Dką ;) Dzielnie przeżyła piach i kurz a także zraszanie okropnie słoną morską wodą. Niestety obiektyw (17-55 f2.8 IS) już taki dzielny nie był, załapał piasek w pierścieniu manualnego fokusa i teraz skrzeczy jak się kręci :(

Jeszcze jedna rzecz jaką zauważyłem to kilka małych dorbinek pod szybką monitora LCD.
Dzwoniłem do serwisu na Żytniej żeby mi powiedzieli ile zapłace za czyszczenie obiektywu ale się wypieli, że musze im wysłać, nawet orientacyjnie babka nie chciała powiedzieć... porażka.

logger
26-02-2008, 22:48
Nie jesteś pierwszy, który ma problem z brudem pod szybką LCD. Większość użytkowników 40D złapali brud raczej w mniej ekstremalnych warunkach. Jeżeli chodzi o serwis na Żytniej to uważam, że nie ma bardziej niekompetentnej obsługi.

Naos
27-02-2008, 13:28
Chyba naucze się z tym żyć ;) Dobre to że to jest absolutnie niewidoczne gdy LCD jest włączony.

GOOFY
28-02-2008, 01:07
Powiedz mi jak chcesz oddać samochód po wypadku do warsztatu to też bez pokazania szkód żądasz wyceny??Nawet do zwykłego lakierowania muszą zobaczyć żeby wycenić,więc nie wiem czemu się dziwicie,że zapiaszczony obiektyw ciężko jest im wycenić przez telefon-mnie to nie dziwi,ale może jestem mało wymagający,bo nie wymagam od serwisów wróżenia z fusów tego co i jak mi się popsuło:)Żeby nie było że zupełnie nie w temacie-moj 30D również dzielnie znosi ciężkie warunki co prawda nie tropiki ale Polskie mrozy, deszcze i zawieje na plaży-i przy tym wszystkim największe uszkodzenia wyrządziła mu głowica od statywu rysując cały spód i drąc nalepke:)

Naos
03-03-2008, 15:37
Powiedz mi jak chcesz oddać samochód po wypadku do warsztatu to też bez pokazania szkód żądasz wyceny??

Nie, ale jak zadzwonie do serwisu i powiem że mam sprzęgło skopane to mi powiedza ile kosztuje wymiana a ile ew. regeneracja. Ja nie żądałem wyceny, tylko orientacyjnego kosztu, od-do 100, 1000, czy 5000zł.