Zobacz pełną wersję : 450D, 40D, 50D? - Któro body wybrać?!
Cześć!
Mam dylemat ostatnio. Posiadałem do wczoraj 20D, które sprzedałem - mam obecnie 450D na gwarancji.
Moje pytanie jest proste - zastanawiam się nad nowym body, które mi posłuży. Moje typowania to:
- Zostawić obecne 450D;
- Sprzedać 450D i kupić 40D;
- Sprzedać 450D i kupić 50D;
Nie wiem kompletnie co zrobić, a przydała by się jakaś konkretna solucja, bazowana na doświadczeniu kogoś, kto miał do czynienia z wyborem body nie raz.
- Czekam na Wasze konkluzje.
Sprzedać 450D i odkupić 20D. Albo dolozyć $ i kupić inne xxD
panmateusz
28-08-2009, 12:34
Zostaw co masz, nie zmieniaj co 5 minut body tylko idź robić zdjęcia ;-)
Jak masz bezsensownie wydać pieniądze to lepiej je oddaj ;) a tak serio kup lepiej nowy obiektyw.
AMMarshall
28-08-2009, 12:39
Żebyś nie miał już dylematów (przed chwilą zmieniłeś, teraz zmienisz na 40 albo 50D to też możesz mieć) moja podpowiedź brzmi:
Kup 1Ds mkIII
Lepszego nie znajdziesz nic dopóki nie wyjdzie MKIV.
:) Obiektyw kupiłem, w poniedziałek będę mieć Sigme 50, 1.4 - po kalibracji. Tak czy owak, nie wiesz tego - czy robie, czy nie robie zdjec, wiec nie mow - prosze.
Wracajac do tematu, 450D jest amatorska lustrzanka, ktora mnie malo interesuje. 20D mialo przebieg 50~ k. wiec sprzedalem po okazyjnej cenie, bo potem bylby placz, a i tak jej mniej uzywalem niz 450.
Mysle nad ktoryms z 40 / 50D - ale potrzebuje konkretnego uzasadnienia, a nie bla bla idz rob zdjecia, a nie nam dupe zawracasz pisaniem o tym, ze chcesz zmienic body. Nie wydam na to praktycznie nic, gdyz sprzedajac 450D - bede miec pieniadze na nowe body. Ewentualnie dorzuce sie troche.
- ktos, kto ma cos do powiedzenia, odpisz prosz.
mate00sh
28-08-2009, 13:14
Ale myślisz, że jesteś pierwszym, który zadał takie pytanie na tym forum?
Mam na kompie zdjęcia z 350D, 400D, 30D, 40D i różnice widać tylko tam gdzie było podpięte inne szkło.
40D mam bo sie wygodnie trzyma, może trochę celniej strzela niż 350D, ma wygody duży wizjer. Miałeś 20D więc wiesz jakie są zalety XXD nad XXXD. Powinieneś wiedzieć które body lepiej leży w ręce.
Jeżeli pytasz czy zmienić body zupełnie obcych ludzi to znaczy że nie musisz go zmieniać.
- ktos, kto ma cos do powiedzenia, odpisz prosz.
Weź w łapę jeden, weź drugi, potrzymaj i sam podejmij decyzję! Ergonomia jest największą z różnic.
tomek293
28-08-2009, 14:36
jeśli nie masz dużo szkieł pod canona to bierz d90....ergonomia nie do przeceniania, żywotność baterii, szumy- to moja podpowiedz
mastercheat
28-08-2009, 22:01
jak masz kase to 50D lub 5D a jak mniej to 40D ;)