Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Szczecińskie molo - inne ujęcie

matulka
27-08-2009, 09:35
hej,

Jak w temacie, czy ktoś ma inne ujęcia Szczecińskiego molo?

Na tym mało widać

http://img366.imageshack.us/i/szczecinskiemolo.jpg/

a za 5 dni tam się wybieram się z parą młodą, a oni życzą sobie zdjęcie nad morzem w tle, a może w okolicy ktoś zna inne ciekawe lokacje gdzie byłby ciekawszy kawałek wody?

szycho
27-08-2009, 09:43
No na tej fotce to mało widać, a zwłaszcza Szczecina:)
Jak na molo nad morzem w zachodniopomorskim, to może lepiej do Międzyzdrojów, Kołobrzegu lub gdziekolwiek indziej...
Btw. w niektórych małych nadmorskich miejscowościach często są betonowe mola służące rybakom (np. Niechorze). Też fajne na zdjęcia.

piotrek72t
27-08-2009, 09:48
To Szczecin leży nad morzem ??? :)

dzik
27-08-2009, 09:51
Tak, z tego co pamietam to granica wod morskich przebiega w granicach szczecina.

Edit:
http://www.turystyka.szczecin.pl/icorumfiles/72F17DD0_HOM_PRZEKOP_MIEL.jpg

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 23 grudnia 2002 r.

w sprawie granic między śródlądowymi wodami powierzchniowymi a morskimi wodami wewnętrznymi i wodami morza terytorialnego. (Dz. U. z dnia 31 grudnia 2002 r.)

ZAŁĄCZNIK- WYKAZ GRANIC MIĘDZY ŚRÓDLĄDOWYMI WODAMI POWIERZCHNIOWYMI A MORSKIMI WODAMI
WEWNĘTRZNYMI I WODAMI MORZA TERYTORIALNEGO
punkt:
19) na jeziorze Dąbie - linie prostopadłe w miejscach ujścia wód kanału Iński Nurt i Nurtu Babina (z Czapiną) do rzeki Odry oraz w ujściu wód rzeki Duńczyca i cieku Przesmyk Orli do Przekopu Mieleńskiego;

szycho
27-08-2009, 09:55
... i piękne szerokie, piaszczyste plaże ze Świnoujścia kończą się na Wałach Chrobrego:)
Nad morze to jeszcze jakaś 100km, możne mniej, na północ:)

dzik
27-08-2009, 09:57
Jak daleko jest do plazy ktorej wszyscy oczekuja to inna sprawa :)
Ale formalnie jest nad morzem. Szczcin bierze przecierz udzial w Dniach Morza, ma Muzeum Morskie itd :)

szycho
27-08-2009, 10:07
No tak, ale młodzi chcą zdjęcie z morzem w tle. To zdecydowanie dyskwalifikuje miasto Szczecin.

piotrek72t
27-08-2009, 10:11
"Ale formalnie jest nad morzem"
I to jako mieszkańca dziwi mnie od dawna, myślę , że może być to pomysł na promocje miasta - " jedyne śródlądowe miasto położone nad możem", jeszcze się okaże , że mieszkam w "unikacie na skalę światową" :))

matulka
27-08-2009, 10:49
Rok temu byłam tam na jeden dzień na imprezie "Tall Ship Races", Wały Chrobrego są naprawdę malownicze i pomyślałam że to molo jakoś parę km dalej

HuleLam
27-08-2009, 10:53
"Ale formalnie jest nad morzem"
I to jako mieszkańca dziwi mnie od dawna, myślę , że może być to pomysł na promocje miasta - " jedyne śródlądowe miasto położone nad możem", jeszcze się okaże , że mieszkam w "unikacie na skalę światową" :))

No jeszcze kilka takich haseł da się wymyślić - "miasto bezdomnego prezydenta" (nie o obecnym...) itp. ;-)

C80
28-08-2009, 14:38
Fajnie zrobiony fotomontaż. ;)

O ile się nie mylę to jest to most z dworca kolejowego Szczecin Główny prowadzący z peronów m.in. do górnej kasy nałożony na zdjęcie morza.

Ale Wały Chrobrego to rzeczywiście dobry pomysł na sesję.

xsardas
29-08-2009, 09:36
Ale można tez ruszyć tyłek do naszych zachodnich sąsiadów mają tam 3 mola pod żad oraz bardzo fajną plaże kamienistą na zalewie w niejakim Kamienke :)

Mellan
29-08-2009, 19:18
Zastanawiające jak mocno ugruntowane jest fałszywe przekonanie o położeniu Szczecina nad morzem w świadomości dużej części naszych rodaków. Wielokrotnie spotykałem się z takimi stwierdzeniami :)
Widząc taką fotografię chyba ten pogląd ma szansę się ugruntować :lol:

thedoc
29-08-2009, 21:23
heehe dobre... szczecińskie molo, już się przestraszyłem że nie zauważyłem, a mieszkam tu od urodzenia, molo jest w międzyzdrojach jakieś 100km od szczecina, ale skoro szczecin nad morzem to i molo w szczecinie jest :) jednakowoż polecam świnoujście i przejście do Ahlbeck, gdzie molo jest jakieś dwa razy dłuższe, lepsze a sam Ahlbeck to jak by inny świat, jeżeli chcecie piękny plener to tam! wały chrobrego są oklepana na maxa! :)