PDA

Zobacz pełną wersję : Stara, tania, dobra lampa :P

Snapshottt
26-08-2009, 20:20
To tak jak w temacie szukam dobre, taniej starej lampy do mojego Canona 1000D.
Pare osób może uznać że chcem za duzo jak na jeden raz, no ale wydaje mi się że jest to możliwe. :P (mam przynajmiej taką nadzieje).
Pierwsze pytanie to czy ktos moze wie jakie moge mieć napiecie na stopce ? żeby nie zepsuć aparatu. Jeżeli bym podlaczyl lampe o duzym napieciu to caly aparat sie spali ? Moze ktos wie jakie co dokladnie zepsulo by sie w aparacie i czy dalo by sie to naprawdic.

Nastepnie, zalezy mi zeby lampa miala manualne sterowanie (moge tam ustawiac przeslone, iso, czas naswietlenia), wudaje mi sie ze nie bedzie mi to zabardzo przeszkadzac. Sadze tak poniewaz nie mam zamiaru robic zdjec na szybko, tylko z glowa, zastanowic sie co i jak i dopiero zaczac robic zdjecie.
Fajnie by bylo zeby lampa miala fotocele (planuje niedlugo dokupic nastepna, przydaje sie podczas robienia zdjec narciarzy, deski itp., jedna odpalac z kabelkiem ze goraca stopka a druga miec ustawiona na fotoceli).
Do tego chem kupic kabelek firmy Lastolite, z tego co zauwazylem taki kabelek 3m jest w cenie chinczykow na allegro, a z tego co sie orjentuje to firma Lastolite nie jest chinczykiem.
Dobrze by bylo miec jakie 2-3 tryby automatyki.

Zastanawialem sie nad:
1. http://allegro.pl/item717800551_tumax_dsl880af_do_olympus_e410_e500_ e510_e330.html ta lampa nie jest zadna rewelacja, liczba przewonia nie jest za wysoka, 30 - najprawdopodobniej dla 85mm, ale zawsze mozna cos doswietlic, nie ma trybu manualnego a wiec odpada, tylko automatyka, wydaje mi sie ze czasami przyda mi sie pelen tryb manualny.
2. http://allegro.pl/item720375852_cobra_auto_250.html chodzilo by mi o cos takiego (nie znam tej lampy, ale chyba by sie sprawdzila), ale niestety 66v a wiec odpada, spalil bym sie razem z aparatem :P
3.http://allegro.pl/item721161750_unomat_p300_tct_od_1_pln.html taki mlotek byl by super ale tam tez napewno jest duzo za duzo V.
4. http://allegro.pl/item719451066_lampa_topca_330_ctx.html nie wiem ile tam jest V, wersja CX ma cos kolo 3V, a wiec wydaje mi sie że bylo bo ok.

Podałem takie przykładowe lampy, tych najprawdopodobniej nie kupie, ale chodzi mi o lampy w tym zakresie cenowym :).
Najbardziej zalezy mi na tym zeby nie spalic mojego Canona 1000D, a wiec prosze o udzielanie sie osob ktore znaja sie i sa pewne tego co pisza. dziekuje

Amok
26-08-2009, 21:09
"Pierwsze pytanie to czy ktos moze wie jakie moge mieć napiecie na stopce ?"

w nowszych aparatach-tj. 1000D moim zdaniem max 12V... (można przerobić starą lampę na takowe napięcie)

Jeżeli bym podlaczyl lampe o duzym napieciu to caly aparat sie spali ?

Spali się najprawdopodobniej matryca, nie cały aparat :)

Nastepnie, zalezy mi zeby lampa miala manualne sterowanie (moge tam ustawiac przeslone, iso, czas naswietlenia),

W lampie możesz ustawić moc... a przesłonę-możesz tylko w obiektywie(manual) albo w aparacie a czas tylko w aparacie...

Fajnie by bylo zeby lampa miala fotocele (planuje niedlugo dokupic nastepna, przydaje sie podczas robienia zdjec narciarzy, deski itp., jedna odpalac z kabelkiem ze goraca stopka a druga miec ustawiona na fotoceli).

Stare lampy nie posiadają fotocel...

Sam fotografuje, sporty zimowe jak i w sezonie letnim... i uwierz mi... kabelek nie zda egzaminu-tylko jak już chińczyki!

pierwszy link jest do lampy dla olympusa...pozatym nie ma nawet regulowanej mocy!

drugi link-lampa za słaba do sportu

trzeci link-może zdała by egzamin... jednak trzeba zobaczyć napięcie na stopce...

link czwarty, wg. mnie szkoda pieniędzy :)

Wybierz się na tzw. Targ staroci czy coś w tym stylu i poszukaj jakieś stare lampy... które kosztują grosze... ja nawet trafiłem na sunpaka-do aparatów cyfrowych za 15zł w pudełku... tobie też radze porządnie poszukać na takich targach... wydałem tam mało kasy... a kupiłem w sumie chyba z 5 lamp... i z tego jedna się tylko zepsuła-padł kondensator... ale wystarczy wymienić-ja na to czasu nie mam

jak potrzebujesz swiecej info wal na gg
399144 :)

Snapshottt
26-08-2009, 21:15
Nastepnie, zalezy mi zeby lampa miala manualne sterowanie (moge tam ustawiac przeslone, iso, czas naswietlenia),

W lampie możesz ustawić moc... a przesłonę-możesz tylko w obiektywie(manual) albo w aparacie a czas tylko w aparacie...

Chodziło mi ze w statych lampach przy zmianie ogniskowej, czasu, przeslony trzeba ustawic te same wlasciwosci w lampie. Nie maja synchronizacji pomiedzy usawieniami w lampie i aparacie.
Ale zalezalo by mi na jakis trybac automatyki ktore dobiora do tych wartosci natezenie blysku.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
"Sam fotografuje, sporty zimowe jak i w sezonie letnim... i uwierz mi... kabelek nie zda egzaminu-tylko jak już chińczyki!"
nie zrozumialem tego zdania :), mozesz mi powiedziec o co ci chodzilo ?

Amok
26-08-2009, 21:21

Chodziło mi ze w statych lampach przy zmianie ogniskowej, czasu, przeslony trzeba ustawic te same wlasciwosci w lampie. Nie maja synchronizacji pomiedzy usawieniami w lampie i aparacie.
Ale zalezalo by mi na jakis trybac automatyki ktore dobiora do tych wartosci natezenie blysku.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
"Sam fotografuje, sporty zimowe jak i w sezonie letnim... i uwierz mi... kabelek nie zda egzaminu-tylko jak już chińczyki!"
nie zrozumialem tego zdania :), mozesz mi powiedziec o co ci chodzilo ?

więc jeżeli zależy Ci na automatyce
polecam bardziej nowsze lampy
np. 430EX i nie będziesz miał problemów...

Co do zdania... chodziło mi oto że kabelki przy sportach nie wypalają.... wyobrażasz sobie narciaża i fotografa bawiącego się z jakimiś kabelkami?;[] ja nie... :)
Dlatego lepiej zainwestować w chińczyki... ja po pewnych modyfikacjach w chińczykach uzyskałem zasięg ok. 80m bez problemów...

Snapshottt
26-08-2009, 21:47
Chyba sie nie rozumiemy, mi chodzilo o kabel laczacy lampe i aparat po to aby nie miec lampy odrazu nad aparatem, poniewaz ladniejszy efekt wychodzi jak lampa jest z boku.
Wracajac do chonczykow, mozesz mi podac jakis namiar w internecie na twoj sprzet i jezeli mozesz to powiec mi jak go zmodyfikowales.
Ogladalem twoja galerie, bardzo ladne zdjecia, szczegolnie przypadlo mi do gustu zdjecie goscia ktory bawi sie ogniem :), jest to 2 zdjecie od gory (ten gosciu bucha ogniem w powietrze)-moze zdracisz mi na jakis ustawieniach mozna osiagnac taka ladna fakture ognia, to bylo bez statywu ?)

Amok
26-08-2009, 22:53
Chyba sie nie rozumiemy, mi chodzilo o kabel laczacy lampe i aparat po to aby nie miec lampy odrazu nad aparatem, poniewaz ladniejszy efekt wychodzi jak lampa jest z boku.
Wracajac do chonczykow, mozesz mi podac jakis namiar w internecie na twoj sprzet i jezeli mozesz to powiec mi jak go zmodyfikowales.
Ogladalem twoja galerie, bardzo ladne zdjecia, szczegolnie przypadlo mi do gustu zdjecie goscia ktory bawi sie ogniem :), jest to 2 zdjecie od gory (ten gosciu bucha ogniem w powietrze)-moze zdracisz mi na jakis ustawieniach mozna osiagnac taka ladna fakture ognia, to bylo bez statywu ?)

Proponuje rozmowy prywatne przenieść na maila lub GG(399144) nie będziemy spamowali forum takimi wypowiedziami :)