PDA

Zobacz pełną wersję : Potrzebna pomoc w rozstrzygnięciu fotosporu :)

XLesio
26-08-2009, 13:43
Przesłałem właśnie swojej lepszej połowie zdjęcie:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://obczaj.net/obrazki/74250.jpg)

Mua Kobieta zareagowała natychmiast, argumentując:

Myślę, że dał jej ją [Minoltę] fotograf, który robi zdjęcie. Obiektyw trzyma się od dołu bo jest ciężki - może facet da rade od góry ale kobieta nie a tym bardziej stara ze zwiotczałymi mięśniami. Od dołu nie jest wygodniej gdy się ma tak wygięta rękę przez wiszącą przez ramię duża torbę
(wybaczcie pewien nieład wypowiedzi, ale to rozmowa z gg sklejana w całość)

JA obstawiam, że wbrew pozorom ta Pani doskonale wie co robi (a na zdjęciu bawi się pierścieniem ogniskowania szukając kadru). A silna ręka wynika być może z wielu lat doświadczeń.

Potrzebne rozstrzygnięcie :) Nie wiem jak założyć ankietę, poszukuję więc "any innych opinii" znudzonych fotografów, którzy mogliby coś dorzucić do tematu :mrgreen:

Troyan
26-08-2009, 14:06
Kobieca intuicja myślę ma rację :)

Nie wiem czy zauważyła ale babcia patrzy lewym okiem przez wizjer. Dlatego uważam, że zdjecie jes zapozowane. Zazwyczaj przez wizjer patrzy się prawym okiem żeby lewym kontrolować "real", no chyba że jest leworeczna (co wykluczam bo wśród osób w jej wieku leworęczność była rugowana).

Krzychu
26-08-2009, 14:08
Jedyna możliwość żeby definitywnie odpowiedzieć na to pytanie to odnaleźć tą Panią i spytać... Ewentualnie autora zdjęcia...

jz7
26-08-2009, 14:12
Zazwyczaj przez wizjer patrzy się prawym okiem żeby lewym kontrolować "real", no chyba że jest leworeczna (co wykluczam bo wśród osób w jej wieku leworęczność była rugowana).
Sa osoby praworeczne, ale lewooczne. Lewoocznosc jest zreszta zaleta, np. do podpierania teleobiektywu zgieta lewa reka, robiac bez statywu.

Ernest_DLRS
26-08-2009, 14:25
Zazwyczaj przez wizjer patrzy się prawym okiem żeby lewym kontrolować "real", no chyba że jest leworeczna (co wykluczam bo wśród osób w jej wieku leworęczność była rugowana).

Ja akurat patrzę lewym okiem, bo przez nie lepiej widzę, jakaś tam wada wzroku.
A mi się wydaje że ta babicka po prostu kręci pierścieniem ogniskowych, stąd to wykrzywienie ręki, a prawa ręka trzyma normalnie za korpus tam gdzie masz profil ze spustem. Ot cała zagadka.

XLesio
26-08-2009, 14:36
...Zazwyczaj przez wizjer patrzy się prawym okiem żeby lewym kontrolować "real", no chyba że jest leworeczna (co wykluczam bo wśród osób w jej wieku leworęczność była rugowana).

Jestem praworęczny i od zawsze patrzę lewym okiem :)
Może dlatego nie widziałem w tym nic dziwnego :mrgreen:

strus_pedziwiatr
26-08-2009, 16:24
Ja nad lewym palcem skazującym widzę chyba opuszkę palca drugiej ręki lub nawet kilka tych palców (w powiększeniu lepiej widać) - więc sądzę, że kobieta trzyma to raczej nieporadnie oboma dłońmi w okolicach obiektywu i z tego względu jest to zdjęcie pozowane. Chyba, że z wiekiem tej pani wydłużyły się palce i sięga nimi aż tak daleko (a aparat jest mały):) Może (z ułożenia prawej dłoni pod aparatem) trzymać dość dziwnie: kciuk i kilka palców za body, a reszta przypadkowo ułożona na obiektywie. Więc na 2 babka wróżyła:)

W0LF
26-08-2009, 16:56
Mam znajomych którzy noszą okulary i podczas fotografowania je podnoszą, nie wiem jak to jest dokładnie gdyż ja poki co nie posiadam okularów ...
Dlatego wydaje mi się że to ściema i Pani Starsza nie wie co robi ;)
oczywiście pozdrowienia dla Pani z aparatem !

arturs
26-08-2009, 17:02
jak nosiłem okulary (teraz soczewki) to nigdy ich nie podnosiłem do focenia (za duża wada wzroku), testem też praworęczny i lewooczny - podczas focenia to trochę niewygodne (czasem nosem kółko wcisnę ;) )ale bardziej niewygodne podczas strzelania z broni palnej (zwłaszcza długiej).. po drugie do zapozowania raczej nie miałaby na ramieniu torby

jacapa
26-08-2009, 17:07
Ja zawsze zdejmuję okulary. Ta Pani trzyma za obiektyw dwoma rękami.
W/g mnie ściema choć sympatyczna.

micca
26-08-2009, 17:35
Ja nad lewym palcem skazującym widzę chyba opuszkę palca drugiej ręki lub nawet kilka tych palców (w powiększeniu lepiej widać) - więc sądzę, że kobieta trzyma to raczej nieporadnie oboma dłońmi w okolicach obiektywu i z tego względu jest to zdjęcie pozowane.
Ja też tak to widzę.

Ta Pani trzyma za obiektyw dwoma rękami.
W/g mnie ściema choć sympatyczna.
Dokładnie. I nie wierzę w to, że ten obiektyw jest lekki i że jest jej tak wygodnie. Nie wpomnę już o konieczności naciśnięcia spustu w odpowiednim momencie - musiałaby jedną dłoń oderwać od obiektywu, aby przenieść ją na korpus..w tym czasie w wyniku większych lub mniejszych drgań (które na 100% będą podczas zmiany pozycji rąk, bo starsza pani nie będzie w stanie utrzymać aparatu trzymając go za korpus od góry) straci kadr, ostrość i co tam jeszcze może stracić ;) I całe przygotowania na nic.

wydaje mi się że to ściema i Pani Starsza nie wie co robi ;)
Dobrze powiedziane. Choć może "co" wie, bo powiedział jej fotograf. Może nie do końca wie "jak" :-P

do zapozowania raczej nie miałaby na ramieniu torby
Dlaczego nie? 8)

dr11
26-08-2009, 17:51
A to nie jest czasem taki lens?
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/Canon_70-300_DO_MG_2020.jpg

szandor
26-08-2009, 18:00
Okularów używam tylko do oglądania efektów na wyświetlaczu nie mniej jednak mam do czynienia z brylami. Na podstawie powyższej fotki zrobiłem symulację: mniej więcej na wysokości osi optycznej wizjera, znajduje się ramka okularów, a źrenica oka tej Pani jest poniżej - możecie spróbować: co prawda zdjęcie da się zrobić, ale przez wizjer g...o widać. Stąd jeden wniosek.

dr11
26-08-2009, 18:07
Ja stawiam, że to Canon EOS 3 + 70-300 DO :P
I pani sobie zoomuje...

XLesio
26-08-2009, 18:10
mniej więcej na wysokości osi optycznej wizjera, znajduje się ramka okularów, a źrenica oka tej Pani jest poniżej - możecie spróbować: co prawda zdjęcie da się zrobić, ale przez wizjer g...o widać.

Jako bez_szkłowiec nie pomyślałem o tym, ale chyba masz rację. Rzeczywiście wizjer jest wyżej.. Poddaję się.
Tylko nie mówcie o tym Monice. Idę jej zabrać laptopa.. :twisted:

Ja stawiam, że to Canon EOS 3 + 70-300 DO :P

To niebezpieczne tak wszędzie widzieć Canony.. Wiesz? :)

Mellan
26-08-2009, 18:15
Mam znajomych którzy noszą okulary i podczas fotografowania je podnoszą, nie wiem jak to jest dokładnie gdyż ja poki co nie posiadam okularów ...

Ja zawsze fotografuję w okularach, co kwadrans je czyszcząc. Noszenie okularów na głowie (co mnie wygląda dla mnie irytująco) to domena ludzi z niedużymi wadami wzroku. :confused:
Ze względu na widoczne palce drugiej ręki stawiam, że starsza pani nie fotografuje, a używa go jako lunetki dostawszy go wcześniej od fotografującego. Torba uwiarygadnia.

dr11
26-08-2009, 18:19
To niebezpieczne tak wszędzie widzieć Canony.. Wiesz? :)Zaintrygował mnie zielony pasek, nie spotkałem takiego szkła do systemu Minolty/Sony http://www.dyxum.com/lenses/results.asp?IDLensType=3
Druga sprawa to kształt kominka na pryzmat.
Trzecia to gniazdo synchro.
Czwarta to obniżone miejsce zaczepu paska.

Możesz napisać kontrargumenty :)
(Oczywiście torba, ale ja nie mam aparatu Lowepro ;) )

XLesio
26-08-2009, 18:22
Nie mam żadnych, ja tylko tak uniwersalnie :)
Przewaliłem 18 stron googlacza, i zielony otok rzeczywiście znalazłem tylko w canonie :mrgreen:

dr11
26-08-2009, 18:24
http://www.photoethnography.com/ClassicCameras/images/Canon/CanonEOS/CanonEOS3-fl.jpg (PAKON :-D)

Czyżby więc Stara Canoniara? :mrgreen:

micca
26-08-2009, 18:32
To niebezpieczne tak wszędzie widzieć Canony

Pewnie można to opanować, jeśli szybko się zdiagnozuje (http://theinkblot.com/) ;)

szandor
26-08-2009, 19:59
Pewnie można to opanować, jeśli szybko się zdiagnozuje (http://theinkblot.com/) ;)

A jednak myślę, że jest to nieuleczalne.

caveman
26-08-2009, 20:50
Przesłałem właśnie swojej lepszej połowie zdjęcie:

Mua Kobieta zareagowała natychmiast, argumentując:

(wybaczcie pewien nieład wypowiedzi, ale to rozmowa z gg sklejana w całość)

JA obstawiam, że wbrew pozorom ta Pani doskonale wie co robi (a na zdjęciu bawi się pierścieniem ogniskowania szukając kadru). A silna ręka wynika być może z wielu lat doświadczeń.

Potrzebne rozstrzygnięcie :) Nie wiem jak założyć ankietę, poszukuję więc "any innych opinii" znudzonych fotografów, którzy mogliby coś dorzucić do tematu :mrgreen:

Niektórzy ludzie to jednak mają ciężkie życiowe problemy ;)

XLesio
26-08-2009, 21:41
zauważyłeś może ten wyróżnik?

..więc "any innych opinii" znudzonych fotografów..
Więc skoro nie jesteś aż tak znudzony..
Ale i tak dzięki za "komentarz" wnoszący do dyskusji.

kieza
27-08-2009, 00:16
a skąd pomysł że ta pani robi zdjęcia, ona po prostu była w media - powiedziała pracownikowi działu foto że nie widzi numery autobusu jak podjeżdża do przystanku i jakiejś małej lornetki szuka - to jej pan zaproponował (według zaleceń centrali) zestaw promocyjny z gazetki, dobrze argumentował, zachwalał - pokazał że do torby wchodzi cała bagietka i babcia wziełą i teraz nie ma kłopotu - ostrzy na numerek i już wie czy ją autobusik na działke zawiezie

Paenka
27-08-2009, 00:33
Jestem praworęczna, lewooczna i tak samo trzymam obiektyw (Wiem, że śmiesznie ale naprawdę tak jest mi wygodniej) :D