Zobacz pełną wersję : Nikon D3000, Sony A330, Olympus E-620 czy Canon EOS 450D?
werewolf88
26-08-2009, 11:19
Witam,
Od razu przepraszam jeśli już taki temat był (wyszukiwarka milczała na ten temat) lub jeśli zamieściłem go w złym dziale:oops:
W niedalekiej przyszłości stanę przed ladą sklepową i wyborem lustrzanki cyfrowej do ok. 2500 zł (wliczając w to osprzęt typu standardowy obiektyw kitowy, bateria, torba, karta pamięci, etc.). Pytanie moje brzmi: co najlepiej kupić do tej kwoty i czemu wybraliście Canona EOS 450D? :cool: A tak na poważnie to którym aparatem (Nikon D3000, Sony A330, Olympus E-620 czy Canon EOS 450D?) można zrobić najlepsze jakościowo zdjęcia w dzień ale też i w nocy?
Dodam, że chciałbym iść w przyszłości (dokupić potrzebny osprzęt) w kierunku fotografii makro i przyrodniczej (ptaki, ssaki, etc.), no i jakieś tam podstawy fotografii mam (na razie bawię się zenitem 12 XP i Olympusem Fe-340). Czytałem też recenzje tych aparatów na fotopolisie, więc najbardziej interesuje mnie porównanie - który lepszy?
Z góry dziękuję za odpowiedź;)
panmateusz
26-08-2009, 11:48
W Nikonie odchodzą gumy od korpusy i szkieł, Canon jest plastikowy, a Olympus jak dla mnie mało rozwojowy. Też stałem przed takim wyborem, kupiłem 450D bo fajnie leżał w ręku, miał bardziej przyjazne menu i najmniejsze szumy (stałem przed wyborem D60, 450D i K-m).
Leśny Zbój
26-08-2009, 12:39
Ja w czerwcu musiałem podjąć decyzje jakie lustro kupić. Zdecydowałem się na Canona 450d i nie żałuje. Jak dotąd to ja nie narzekam na nic, może poza małymi wymiarami, ale nie są tak drastyczne jak u Pentaxa. Z Sony, Olympusa zrezygnowałem na początku. Jak kupisz 450d to nie pożałujesz, bo aparat naprawdę jest dobry. Poza tym to TY robisz zdjęcia.
Dodam, że chciałbym iść w przyszłości (dokupić potrzebny osprzęt) w kierunku fotografii makro i przyrodniczej (ptaki, ssaki, etc.),
Tutaj w przypadku Canona będzie Ci najłatwiej, ze względu na spory wybór i dobrą dostępność obiektywów makro, ale przede wszystkim teleobiektywów, których nie uświadczysz w innych systemach (70-200 w wielu wariantach, 300/4 czy 400/5.6).
werewolf88
26-08-2009, 13:23
Dzięki za odpowiedź. Też mi się wydawało że canon jest z tej stawki najlepszy, tylko przeraziły mnie komentarze na różnych stronach, że z tym podstawowym obiektywem Ef-S 18-50 nie chce prawie w ogóle ostrzyć:/ Prawda to jest czy tylko "ściema" nieznających się na rzeczy?
A jeśli tak, to z jakim obiektywem można uzyskać zadowalające efekty, oczywiście nie naginając budżetu?
... tylko przeraziły mnie komentarze na różnych stronach, że z tym podstawowym obiektywem Ef-S 18-50 nie chce prawie w ogóle ostrzyć:/ Prawda to jest czy tylko "ściema" nieznających się na rzeczy?
A jeśli tak, to z jakim obiektywem można uzyskać zadowalające efekty, oczywiście nie naginając budżetu?
bzdura jakas
ja mialem 18-55 bez IS, czyli pierwsza wersje
z 30D pracowala bdb
z 400D mojej panny takze nie bylo problemow
maciej76
26-08-2009, 13:39
kup kita, nie jest z nim tak zle jak pisza, wrecz odwrotnie, trzeba go miec na poczatek, zupelnie wystarcza na rozeznanie co i jak, potem w miare doswiadczenia widac czego brakuje i co potrzeba
a idzie z niego sporo wyczarowac
jakas bzdura z tym ostrzeniem
dziobolek
26-08-2009, 16:53
Jeśli do macro i przyrody to ja opowiem się za E-620 z dwóch powodów,
a właściwie z trzech. Mianowicie:
1. odchylany wyświetlacz (do macro niezawodny bajer),
2. Zuiko ZD35 macro - naprawdę dobre szkiełko za przyzwoite pieniądze,
no i posiada skalę odwzorowania 1:1,
3. crop x2 daje ci większe możliwości z obiektywami tele (ptaszki i te inne...).
A jako bonus dodam rewelacyjny system czyszczenia matrycy (naprawdę działa),
no i 2 latka gwarancji z bezproblemowym i przyjaznym serwisem.
Jeśli cię zainteresuje, to zajrzyj na olympusclub.pl i tam popytaj.
Pozdrówka!
Jeśli do macro i przyrody to ja opowiem się za E-620 z dwóch powodów,
a właściwie z trzech. Mianowicie:
1. odchylany wyświetlacz (do macro niezawodny bajer),
2. Zuiko ZD35 macro - naprawdę dobre szkiełko za przyzwoite pieniądze,
no i posiada skalę odwzorowania 1:1,
3. crop x2 daje ci większe możliwości z obiektywami tele (ptaszki i te inne...).
A jako bonus dodam rewelacyjny system czyszczenia matrycy (naprawdę działa),
no i 2 latka gwarancji z bezproblemowym i przyjaznym serwisem.
Jeśli cię zainteresuje, to zajrzyj na olympusclub.pl i tam popytaj.
Pozdrówka!
W zasadzie wszystko prawda , jest jednak jedno ale, skalę makro 1:1 w tym Zuiko ZD35 mamy w odległości 10 cm czy 15cm od obiektywu. Do żywych stworzeń jest to problem.
Ps.
Nie wiem też do czego ten odchylany wyświetlacz może się przydać w makro.
dziobolek
26-08-2009, 17:50
Nie wiem też do czego ten odchylany wyświetlacz może się przydać w makro.
Użyj wyobraźni ;-)
Np. żeby nie zaliczać tzw. gleby podczas niewygodnie niskich ujęć...
Pozdrówka!
Wyobrazić to ja sobie może i mogę , ale w praktyce ostrzenie na LCD sprawdza się zdecydowanie gorzej niż w wyobraźni.
Odchylany LCD to słaby atut w makro.
Jak chcemy robić makro trzeba się liczyć z niewygodnymi ujęciami.
Nigdy nie udało mi się zrobić udanego makro na LiveView choć na początku próbowałem.
Teraz już nawet nie próbuję. Powiem szczerze, zapomniałem że to mam.
maciej76
26-08-2009, 18:52
osobiscie w olka bym sie nie ladował, rozumiem przytoczone argumenty, ale maja one znaczenie jesli bralibysmy puche TYLKO dla robaczkow
jestem za 450d, wg mnie duzo bardziej rozwojowe niz olek jako system
sam go uzywam i nie zaluje
sony jak to ktos madry napisał "najlepsze aparaty wsrod producentow konsoli"(do gier)
Ja oczywiście też bez zastanowienia brałbym 450D.
Jeśli tylko do robaków to Olympus bardzo dobry , ale z dłuższym obiektywem 50/2 ED.
Kolega zwrócił uwagę na zalety Olka do makro i ma całkowitą rację.
Ja dodałem tylko moje drobne uwagi.
werewolf88
26-08-2009, 19:55
Dziękuję za tyle odpowiedzi. Temat jeśli o mnie chodzi zamknięty. Skończyło się tak że rodzice pojechali na zakupy do miasta i zrobili mi bardzo miły prezent (za który w większości zapłacę ja:mrgreen:) ;)
dziobolek
26-08-2009, 21:20
...Jeśli tylko do robaków to Olympus bardzo dobry , ale z dłuższym obiektywem 50/2 ED...
Niom, super szkiełko, co prawda brak 1:1, ale za to świetna portretówka.
Tylko... cena :???:
Dziękuję za tyle odpowiedzi. Temat jeśli o mnie chodzi zamknięty. Skończyło się tak że rodzice pojechali na zakupy do miasta i zrobili mi bardzo miły prezent (za który w większości zapłacę ja:mrgreen:) ;)
Powodzenia w przygodzie z DSLR 8)
Pochwal się przy okazji wrażeniami.
Pozdrówka!
werewolf88, człowieku, wszedłeś na forum canon-a. Jakiej spodziewasz się tutaj odpowiedzi ?????
Niom, super szkiełko, co prawda brak 1:1, ale za to świetna portretówka.
Tylko... cena :???:
Pozdrówka!
Dobrze się orientujesz w tych Olkach :-D
Rzeczywiście umknęło mi że 50/2 ED Macro to skala tylko 1:2 .
Czyli ****, u Olka nie znajdziemy dobrego docelowego obiektywu makro ( no chyba że jest ,a ja nie znalazłem).
ZD35 jest za krótki na docelowe makro (odpowiednik 50 Canona) , 1:1 daje z odległości 10cm i na dodatek kręci morką.
werewolf88, człowieku, wszedłeś na forum canon-a. Jakiej spodziewasz się tutaj odpowiedzi ?????
To oczywiste , obiektywnej :-D
Też jestem za canonem 450d:smile:
Ja gdy nie ma innej możliwości, używam do makro (i nie tylko) wizjera kątowego. Ma dodatkowo powiększenie obrazu, więc ułatwia ustawianie ostrości ręcznie. Ta funkcja przydaje się przy obiektywach m42, ale i przy EF 70-300 IS USM, który ręcznie daje się wyostrzyć 20cm bliżej, niż automatycznie. 450d to dobry wybór.
dziobolek
02-09-2009, 16:28
Dobrze się orientujesz w tych Olkach :-D
Dzięki, trochę się orientuję , bo mam jednego z nich... ;-)
siłą rzeczy, lubię co nieco wiedzieć o sprzęcie który posiadam.
Rzeczywiście umknęło mi że 50/2 ED Macro to skala tylko 1:2 .
Czyli ****, u Olka nie znajdziemy dobrego docelowego obiektywu makro ( no chyba że jest ,a ja nie znalazłem).
ZD35 jest za krótki na docelowe makro (odpowiednik 50 Canona) , 1:1 daje z odległości 10cm i na dodatek kręci morką.
Kręci mordką bo to tania budżetówka, ale świetnej jakości.
Poza tym można jeszcze u Sigmy poszperać, np.:
-Sigma 24mm 1:1.8 EX DG Ashperical Macro
-Sigma MACRO 18-50mm 1:2.8 EX DC
-Sigma MACRO 105mm 1:2.8 EX DG
-Sigma MACRO 150mm 1:2.8 APO EX DG HSM
-Sigma 70-200mm 1:2.8 II APO EX DG MACRO HSM
itp., itd. wszystkie dostępne z bagnetem 4/3.
Mają opcę macro, ale jak to wygląda w praktyce nie wiem.
Pozdrówka!