PDA

Zobacz pełną wersję : Uwaga na oszustów na Allegro - przestroga dla kupujących.

Agent Orange
25-08-2009, 09:12
Wczoraj przy pomocy znanego wszystkim portalu allegro.pl, sprzedałem ramę rowerową. Portal allegro skonfigurowany mam tak, że po zakończeniu aukcji do kupującego wysyłana jest wiadomość zawierająca moje dane potrzebne do wysyłki oraz numer konta do przelewu. Jakież było moje zdziwienie, gdy około godziny po zakończeniu aukcji zadzwonił do mnie kupujący i zapytał na który numer konta ma mi przelać pieniądze, gdyż dostał dwa...a w drugim coś nie zgadzają mu się dane właściciela konta z danymi sprzedającego. Sprytny oszust podszył się pode mnie, podkładając swoje dane do przelewu. Kolejna przestroga: sprawdźcie dziesięć razy komu przelewacie pieniądze i czy na pewno jest to ta właściwa osoba. Na szczęście tym razem kupujący zorientował się że coś jest nie tak, i nie dał się zrobić w trąbkę.

jaszczur78
25-08-2009, 09:32
Stara sztuczka. Działa to też w drugą stronę i tu przestroga dla sprzedających. Sprzedajesz, prawdziwy kupujący wpłaci kasę na konto, a oszust podsunie Ci inny adres do wysyłki i towar leci w kosmos. Trzeba być czujnym w obie strony, najlepiej kontakt przez formularz Allegro albo tylko przez dane podane z Allegro po aukcji.

krzysztofr
25-08-2009, 11:34
Niedawno był w Wyborczej artykuł na ten temat.
Ja oprócz wiadomości z allegro, wysyłam maila do sprzedającego, żeby zweryfikować dane do przelewu i wysyłki.

Memoriz
25-08-2009, 11:43
stary chwyt, sprzedając/kupując za pośrednictwem allegro zawsze trzeba być czujnym i mieć oczy szeroko otwarte.

najlepiej kontakt przez formularz Allegro albo tylko przez dane podane z Allegro po aukcji.
poza kontaktem telefonicznym, najbardziej wiarygodną metodą uzgodnienia transakcji jest właśnie formularz kontaktowy allegro.

GhostRider
25-08-2009, 13:22
Ja nie czekam na mail od allegro, tylko robię przelew z danych, które pojawiają się zaraz po zakupie. To jest najlepsza metoda na uniknięcie "pomyłki"

arturs
25-08-2009, 13:33
Ja nie czekam na mail od allegro, tylko robię przelew z danych, które pojawiają się zaraz po zakupie. To jest najlepsza metoda na uniknięcie "pomyłki"

o ile te dane są dostępne - tzn. o ile ktoś podaje nr konta

GhostRider
25-08-2009, 19:43
o ile te dane są dostępne - tzn. o ile ktoś podaje nr konta
Prawda. Można jeszcze szybko looknąć na skrzynkę mailową - bo mail przychodzi praktycznie zaraz.