PDA

Zobacz pełną wersję : Profesjonalne czyszczenie soczewek obiektywu...?

Cielak
24-08-2009, 16:50
Witam,
czy w serwisie canona jest możliwość wyczyszczenia przedniej soczewki obiektywu? Jak tak to jaka jest cena takiego zabiegu?
Sprawa wygląda tak że mam poważnie ubrudzone szkło obiektywu, a dokładnie trzy szkła trzech obiektywów czymś oleistym, m.in. małe dziecko dotykało je brudnymi raczkami a specjalistyczne szmatki powodują tylko rozmazanie...
To raz, a dwa czy płyny do czyszczenia optyki są bezpieczne, ktoś testował je na soczewkach,a nie na filtrach?

MM-architekci
24-08-2009, 17:04
wez plyn do czyszczenia okularow chocby , to nie jest bog wie jak delikatne szklo , nic mu nie bedzie

Pitek
24-08-2009, 17:31
a najlepiej kup sobie UV na obiektyw i będziesz spał spokojniej w przyszłości

sylwester Samluk
24-08-2009, 17:43
Dokładnie płyn do LCD powinien wystarczyć, czystą ściereczke i jedziesz.

Mój kolega na żytnią zaniósł obiektyw, gdzie miał pare drobinek kurzu w środku za pierwszą soczewką, koszt usuwania pyłków to 180 zł

lovtza
24-08-2009, 18:56
panowie a jak z czyszczeniem paprochow pod przednim szklem ?

dinderi
24-08-2009, 19:30
Kup alkohol izopropylowy (to jest właśnie min. płyn do czyszczenia okularów) Można to kupić juz za 15 PLN.
Nie pozostawia zanieczyszczeń, paruje w 100%. Używa sie go nawet do czyszczenia laserów w sprzecie audio/video. To + miękka ściereczka i masz profesjonalne czyszczenie. Wiecej nie trzeba .

MM-architekci
24-08-2009, 19:42
z paprochami wyzej kolega napisal , generalnie to mozna je olac

axk
24-08-2009, 20:54
Kup alkohol izopropylowy (to jest właśnie min. płyn do czyszczenia okularów) Można to kupić juz za 15 PLN.
Nie pozostawia zanieczyszczeń, paruje w 100%.

Byle z pewnego źródła, ponieważ te oferowane np. na Allegro (1.0 l, cena w okolicach 15 zł) absolutnie nie powinny mieć oznaczenia Cz. D. A.

iDD
24-08-2009, 21:09
a najlepiej kup sobie UV na obiektyw i będziesz spał spokojniej w przyszłości

Do momentu kiedy nie będzie musiał wyczyścić UV :)

Jak masz mocno wytłuszczony obiektyw to użyj np chemaxu do okularów, środka do LCD, mikrofibry, whatever. Ja od lat stosuję chuch i cokolwiek bawełnianego zanim odparuje - działa niezawodnie :) Zimą trzeba tylko zmienić przyzwyczajenia, ale dzieci są wtedy w rękawiczkach :)

Problemem jest błoto, bo nawet piasek wystarczy najpierw zdmuchnąć i jest pięknie.

lovtza
24-08-2009, 21:40
z paprochami wyzej kolega napisal , generalnie to mozna je olac

aha tak tez mi inna osoba powiedziala :) zatem potwierdza sie
thx ;]

Cielak
25-08-2009, 10:31
Kupuje płyn, dzięki za porady.

XLesio
25-08-2009, 11:08
Podepnę się pod ten temat, chociaż z nieco innym problemem..

Mam możliwość kupienia dobrego szkła. Cena nowego, to ok 1600 PLN. Cena używki którą mogę wyhaczyć, to 200-300 PLN. Problemy są dwa:

1. Obiektyw podobno "zamókł", i chociaż nadal jest sprawny mechanicznie, przednia soczewka ma na powłokach (ponoć od wewnątrz) ślady wilgoci (a właściwie "odparowanej" wilgoci).

2. Szkło jest za oceanem, i nie wezmę go do ręki przed sfinalizowaniem transakcji.

Żytnia zgodnie ze swoim zwyczajem nie zamierza hipotetyzować - nie podadzą mi nawet przybliżonej ceny usługi do momentu wzięcia delikwenta do ręki. Czy ktoś z was spotkał się może z takim problemem? Ktoś usuwał usterkę tego typu? Czy takie szkło da się reanimować? Bo może zalanie/zamoczenie w samej istocie zdarzenia zabija sens odbudowy obiektywu?

Ryzykuję wprawdzie wyłącznie koszty wysyłki (umówiłem się na możliwy zwrot szkła, o ile uszkodzenia okażą się poważniejsze - niezgodne z opisem), jednak przy minimalnych kosztach zakupu, to wysyłka właśnie podwaja wartość obiektywu.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje - zwłaszcza za podobne przypadki "z życia wzięte".

Cielak
25-08-2009, 11:22
Czy chodzi o taki płyn?
http://allegro.pl/item720082186_micro_chip_cleanser_ipa_alkohol_izop ropylowy_150.html

dinderi
25-08-2009, 11:36
Ja bardziej myślałem o czyms takim:
http://allegro.pl/item723653661_izopropanol_alkohol_izopropylowy_ipa _1l_fv.html
W metalowym spray'u bym nie kupował...

Ewentualnie możesz poszukać Cz.D.A. (czysty do analiz)np. w Polskich Odczynnikach Chemicznych - http://www.poch.com.pl/1/katalog-produktow,1,0 , ale żeby wytrzeć przednie szkło obiektywu, ten w zupełności wystarczy - możliwe, że jest równie czysty.

axk
25-08-2009, 13:39
Ja bardziej myślałem o czyms takim:
http://allegro.pl/item723653661_izopropanol_alkohol_izopropylowy_ipa _1l_fv.html

Bez etykiety, w zastępczym opakowaniu (pewnie rozlewany z większej beczki) i na dodatek z niewiadomego źródła. Właśnie przed zakupem takiego izopropanolu przestrzegałem kilka postów wyżej.

Ewentualnie możesz poszukać Cz.D.A. (czysty do analiz)np. w Polskich Odczynnikach Chemicznych - http://www.poch.com.pl/1/katalog-produktow,1,0 , ale żeby wytrzeć przednie szkło obiektywu, ten w zupełności wystarczy - możliwe, że jest równie czysty.

I to jest jak najbardziej właściwa sugestia.

pszczółka_maja
25-08-2009, 14:44
Ja mam tego typu zestaw i działa idealnie http://www.foto-tip.pl/sklep/zestaw_czyszczacy_5w1_l-p-762.html Tego typu płyn powinien Ci wystarczająco pomóc. Czasem trzeba przeczyścić kilka razy i po kłopocie. A zakup filtra UV pomoże w osłonie przed brudem ;)

bebesky
25-08-2009, 14:51
Obiektyw podobno "zamókł", i chociaż nadal jest sprawny mechanicznie, przednia soczewka ma na powłokach (ponoć od wewnątrz) ślady wilgoci (a właściwie "odparowanej" wilgoci).

mam 28-105 który się kąpał
Obiektyw po wysuszeniu działa, zdjęcia robi ale jest jedno ALE
na zdjęciach ostrość jest tylko po jednej stronie. Serwis zrobił co mógł i znacznie się polepszyło po wizycie u nich ale w dalszym ciągu prawa strona jest widocznie mniej ostra od lewej.
Ponadto - istnieje coś takiego jak korozja, co może się ujawnić po znacznym czasie. Z obiektywem utopiłem aparat, który po wysuszeniu i wizycie w serwisie robił zdjęcia prze jakieś 2-3 lata aż któregoś dnia odmówił współpracy. Przyczyna korozja zeżarła elektronikę. Koszty wymiany elektroniki w 350 - około 400 zł.
Ja bym wykąpanego obiektywu nie kupił.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

A zakup filtra UV pomoże w osłonie przed brudem ;)

i doda niektórym zdjęciom wiele uroku przez niechciane duszki, odbicia i flary :twisted: