Zobacz pełną wersję : Potwierdzenie ostrości w obiektywach Samyang
Wydzielone z: http://canon-board.info/showthread.php?t=46140
Podpinam pod puszkę - ostrości oczywiście nie potwierdza, pomiar światła jest (u Nikona jest jakby odwrotnie - potwierdza ostrość a pomiaru nie ma - poprawcie mnie jak się mylę).
u nikona potwierdza ostrosc ze wszystkimi puszkami, natomiast swiatlo mierzy z modelami od d200 w gore
szewczenkowa
19-06-2009, 00:22
u nikona potwierdza ostrosc ze wszystkimi puszkami, natomiast swiatlo mierzy z modelami od d200 w gore
dla Pentaxa są dwie wersje: zwykła oraz z automatyczną przysłoną.
OBIE potwierdzają ostrość i mierzą światło w każdej puszce.
testowałem, wrażenia b. pozytywne
Poohutch
19-06-2009, 08:27
Jeśli chodzi o potwierdzanie ostrości, wystarczy kupić wersję pod pentaxa i podpiąć przez przejściówkę z dandelionem i już mamy ssamjanga z potwierdzeniem ostrości.
Wklejenie Dandeliona do obiektywu Samyang.
W skrócie,współpracujemy z tym największym producentem dandelionów,mamy jego nowe rozwiązania praktycznie jedni z pierwszych na świecie i pomoc techniczną w każdej sprawie i teraz kilka wyjaśnień dotyczących dandelionu i Samyanga:
1.Jeśli chcecie mieć zachowaną gwarancje na obiektyw zapomnijcie o wklejeniu chipa.
2.Wklejając chipa do Samyanga robisz to na własną odpowiedzialność,producent chipa w przesłanej nam odpowiedzi na reklamacje gościa,który tak zrobił odciął się zupełnie od współpracy chipa wklejonego bezpośrednio na obiektywie,być może wynika to z tego że nie testowali współpracy chipów wklejonych na tego typu obiektywach/zalecenia współpracy wyłącznie z10 rodzajami adapterów/.
Ogólnie chip nie działa poprawnie,bo facet nie skonfigurował sprzętu zgodnie z instrukcją producenta,tylko wkleił i dość/a to chip o rozszerzonym zakresie działania z nowym mikroprocesorem/ale zastanawia stanowcze stanowisko producenta chipa,który potrafił przyznać nowy egzemplarz chipa gościowi który przykleił chipa nie tą stroną/!!!/,a w sprawie Samyanga zagotował się zupełnie.
Poohutch
22-06-2009, 00:12
Może są w trakcie bezpośrednich negocjacji z samjangiem i są przeczuleni na tym punkcie? W każdym razie patent z przejściówką pozostaje możliwy.
patent z przejściówką pozostaje możliwy.
A testował już ktoś takie rozwiązanie: SamY w wersji dla Pentax'a + przejściówka z dandelionem?
Ciekaw jestem opinii...
A z chipem wklejanym to jest odlot! Okazuje się ,że te programowalne i nieprogramowalne niezależnie od producenta mogą i robią jaja wklejone bezpośrednio do Samyanga.Czy to oznacza,że nie ma chipa,który pracuje z Samyangiem?Ależ oczywiście,że jest tylko nie ma go w sprzedaży:-D
Kupiliśmy chwile temu na ebayu od dwóch producentów/singapur i hongkong/ większą ilość chipów programowalnych i nieprogramowalnych(pomijam tu jaja z celnikami,bo zażyczyli sobie 22%vatu+6%cła,a do wartości przesyłki doliczyli sobie koszty przesyłki i ubezpieczenia,a faktura po chińsku!)no i jak chipy doszły to mimo zapewnień sprzedawców z ebaya,że będą działać na Samyangu, chipy wklejone"na lekko" na taśmie dwustronnej zgodnie z szablonem oczywiście,zaczęły wariować!Wyświetlały się wszystkie wartości przesłony bez dotykania niczego.Na nic żadne próby wprowadzenia danych-do tych programowalnych,no uznaliśmy że nie bez powodu sam producent niczego nie wkleił do tego .No,ale żeby zjechać skośnookich wystosowałem do nich"odpowiedniego"e-maila.Ten z Singapuru oczywiście nas olał i myslałem,że też będzie to samo z tym z HK...,a tutaj tydzień temu doszedł pocztą lotniczą od niego list,a w nim testowy chip,którego jeszcze nie ma w sprzedaży:?:
Wersja testowa chipa programowalnego EOS z załączonym protokołem uwag do odesłania do producenta.Ma on kosztować podobno ponad 30USD i ma trafić na rynek za kilka miesięcy.Wygląda "normalnie" może tylko styki są bardziej platynowe niż miedziane.
Wkleiliśmy to komisyjnie :-D na razie tylko na taśmie dwustronnej ...no i po wprowadzeniu danych do chipa wydaje się że wszystko działa! Nie wiem czy tu mozna podawać namiary na tego producenta,ale może ci którzy siedzą w temacie będą wiedzieli o którego producenta chodzi.
Rong Hu
West Road 213
Guangzhou Guangdong
China 510000
Żeby było jasne tych chipów testowych darmowych nie dostaniecie(sprawdzone,było ich 200szt na cały świat )ale gdyby ktoś zetknął się z jakimś nowym wytworem tego producenta to polecam.
Wątek z chipem możeby umieścić gdzie indziej ?
właśnie nabyłem samyanga 8mm i widać że mocowanie canona to w zasadzie zwykły gwint canona z 3 nawierconymi dziurkami i śrubkami, dałoby rade w tym samyang-u 85 1.4 wstawić w to miejscie przejściówke m42/ canon z potwierdzeniem ostrości ? próbował już ktoś ?
Czy ktoś już z powodzeniem zapakował do Samyanga chipa i czy można u nas dostać takiego, który by działał z tym szkiełkiem?
odnawiam temat:
sprawa aktualna i może ktoś ma jakieś nowe wieści.
pozdr.
widze że na forum nikona wieksze zainteresowanie tym szkłem, pewnie dzięki bezproblemowemu potwierdzaniu ostrosci. Może juz kotoś wymyslił jak to zrobić w canonie?
już wymyślili:
http://www.swiatobrazu.pl/adaptery_t2_potwierdza_ostrosc_takze_w_canonie.htm l
To jest adapter do ich syfiastych tele, do obiektywów z normalnym bagnetem tego nie podepniesz.
A co do chipów wklejonych do samyanga to ten wydaje się najrozsądniejszy-przynajmniej działa:-) /po polsku:DANDELION chip PROGRAM do CANON EF EOS F1,1-45,0 lub po ichniemu CHIP AF EOS NEWEST LIMITED . Do oficjalnej sprzedaży trafi to dopiero za chwile,bo Pan CHińczyk najpierw musi wypchnąć starszy chip :EMF PROGRAM,który nie jest dobrym jego wytworem,i który zalega mu na magazynie,a ten nowy chip sprzedaje tylko przy zamówieniach powyżej 1000szt innych /starszych/wersji chipa/Do Polski z tego co wiem trafiło do sprzedaży kilkadziesiąt sztuk tego/Totalnie zagmatwana instrukcja konfiguracji chipa,trzeba wykazać dużo cierpliwości w zrozumieniu "żółtych braci".No i najważniejsze:celnicy już połapali się,że te kawałki z plastiku z blaszkami to też mają swą wartość,clą i vatują wszystko/wg cen z ebayu/ co ma wartość powyżej 10EURO,wypisywanie giftu czy zaniżonej wartości nie pomaga,mają nr aukcji ebayowskich i clą to wg tych cen.
radradish
04-12-2009, 18:13
Hmm, adapter do Samyanga pojawil się na allegro w cenie 129zł (choć czuję, że taniej by było z ebaya...):
http://www.allegro.pl/item830912732_dandelion_chip_program_do_canon_ef_e os_f1_1_45_0.html
Jest tam napisane:
" Uwaga!Tego chipa nie znajdziecie Państwo wklejonego"fabrycznie"do adaptera! Dla osób które chciałyby przymocować dandelion bezpośrednio do mocowania canonowskiego w obiektywach manualnych Samyang i Zenitar informacja; dandelion EOS NEWEST LIMITED jest jedynym chipem PROGRAM umozliwiającym wklejenie chipa bezpośrednio na obiektywie,wcześniejsze wersje chipa zdecydowanie nie współpracują z tymi obiektywami przy bezpośrednim wklejeniu chipa do mocowania obiektywu."
Co o tym myślicie? I jakie klejem się to w ogóle przykleja? :/
tezmarek
04-12-2009, 18:32
Co o tym myślicie? I jakie klejem się to w ogóle przykleja? :/
Ja bym wolał, żeby Pan Koreańczyk dogadał się z Panem Chińczykiem i zamontował to cudo w fabryce. Samodzielne klejenie skończy się zapewne utratą gwarancji.
Jak twierdzą niektórzy można ratować się kupując np. wersję dla Nikona i przejściówkę z potwierdzeniem Nikon-Canon.
radradish
04-12-2009, 18:46
Jak twierdzą niektórzy można ratować się kupując np. wersję dla Nikona i przejściówkę z potwierdzeniem Nikon-Canon.
Czy ktoś z Was testował powyższe rozwiązanie? Bo mówi się "można", ale często są to tylko niesprawdzone pomysły.
Tak i ja zrobilem. Przelotke N->C za ok 170PLN z allegro, fun-foto czy jakos podobnie, doskonala jakosc wykonania. Potwierdzenie dziala, testowalem ze szklami MF, z samyagiem tez musi dzialac.
radradish
05-12-2009, 00:57
Tak i ja zrobilem. Przelotke N->C za ok 170PLN z allegro, fun-foto czy jakos podobnie, doskonala jakosc wykonania. Potwierdzenie dziala, testowalem ze szklami MF, z samyagiem tez musi dzialac.
A czy chip działa idealnie? Ja np. w swoim programowalnym na adapterze m42 musiałem zmienić defaultowe ustawienie, ponieważ ostrzył za szybko, a i tak nie jest idealnie i nie wiem co dalej z tym zrobic :/
OK, znalazłem wreszcie kogoś :P
http://canon-board.info/showpost.php?p=725269&postcount=183
No to jeszcze pomyślę i idę do sklepu ;)
A czy chip działa idealnie? Ja np. w swoim programowalnym na adapterze m42 musiałem zmienić defaultowe ustawienie, ponieważ ostrzył za szybko, a i tak nie jest idealnie i nie wiem co dalej z tym zrobic :/
Moja udaje obiektyw EF50/1.8, wiec jesli AF body bierze pod uwage swaitlo obiektywu do ustawiania margiesu bledu to powinno byc dobrze.
Potwierdzenie jest celne, jest celniejsze niz ocena ostrosci na seryjnej matowce.
myślę, że trzeba dobrać odpowiednią sztukę adaptera N-C, odpowiednią sztukę obiektywu S 85/1,4 i dopasować do body. Próba z pierwszym lepszym wskazuje na to, że o ile ostrzenie z odległości 2-3 m jest O.K. to z odległości 8 m już niezupełnie. Trzeba pamiętać, że GO przy obiektywie 1,4 jest dosłownie jak żyletka, lekkie nietrafienie i mamy zdjęcie nieostre. Na cropie ogniskowa 85 mm daje możliwość fotografowania całej postaci z odległości ok. 8 m, więc musi być dokładne potwierdzenie ostrości, aby przy przesłonie 1,4 trafić w to co się planuje.
ja wklejiłem chipa do Samyang 8 mm f/3.5 i działa bez problemu co prawda na początku nie działał bo okazało się że chip jest za cienki i nie dotyka styków w korpusie więc zepsułem starą dyskietke 3,5 cala, wyciołem z niej kawałek plastiku i podkleiłem pod dandelion oderwany od starego adaptera M42 po czym przykleiłem do bagnetu kropelką pokazuje f2.0 niewiem jak będzie z 85 mm ale jak macie chip z f1.4 to chyba można spróbować
Chip do Sam 8mm Fish-E ? :-| Jestem w stanie zrozumiec pewne sprawy, ale ta jakos mniej..
Chip do Sam 8mm Fish-E ? :-| Jestem w stanie zrozumiec pewne sprawy, ale ta jakos mniej..
działa ETTL:-D
Zakupiłem za 99 zł wPewnymSerwisieAukcyjnym, wkleiłem do ciamcianga 85 1.4 taśmą dwustronną (taka piankowa) śmiga doskonale. Chip jest programowalny, ale na azi nie tykałem ustawień - wszystko działa na ustawieniach fabrycznych - w exifie 50mm i przesłona. Ogniskowa jest do ustawieniea, tak samo mikroregulacja FF i BF.
Działa potwierdzenie ostrości, aparat jakby lepiej mierzył światło (body to wysłużony 300D), działa eTTL w lampie.
pzdr
Ja też kupiłem u tego sprzedawcy tego chipa/99zł/ przyklejony bezpośrednio na bagnecie EF w samyangu 14/2.8 działał bez problemu zarówno na programie użytkownika jak i producenta.Gwarancji na obiektyw nie tracicie jeżeli wkleicie chipa na taśmie dwustronnej lub na taśmie dwustronnej z minimalną ilością kleju rozprowadzoną po obrysie chipa wklejonego na taśmie/klej prawie nie zostawia śladu/.A skąd wiem?No dane mi było właśnie wymienić obiektyw w ramach gwarancji gdzie na starym obiektywie miałem wklejony chip/oczywiście go zdjąłem oddając obiektyw/.Chipa przykleiłem ponownie na nowy i śmiga jak trza :lol: Konieczna była ponowna konfiguracja chipa,bo obiektyw lekko miał FF i po problemie.Tak,że mądry montaż chipa na taśmie bez tony kleju i na samyangu gwarancji nie tracicie ,a potwierdzenie ostrości zyskujecie.
pozdrawiam
Witek
panowie wytłumaczcie mi w jakim celu jest potrzebne potwierdzenie ostrości w Samyang-u 8mm? Przecież to ryba i jak sie ustawi ok 0,7 - 1 m to zawsze ostre jak trzeba :):):)
Ja rozglądam sie za tym wynalazkiem, ale do 85/1,4 i tutaj jest to przydatne z całą pewnością. Fisheye broni sie samo...