PDA

Zobacz pełną wersję : Czarno-biale slajdy

zaj
24-08-2009, 13:50
Witam
Chcialbym rozpocząć fotografowanie na czarno-białym filmie diapozytywowym. znalazlem (trudno) dostepne dwa filmy na rynku:

- Fomapan 100, oraz
- Agfa Scala professional 200

Czy macie jakies doświadczenia z tym materialem? Jak wygląda mozliwosc forsowania do wyższych ISO. Zależałoby mi na naswietlaniu 400 lub 800 ISO.

Czy możecie którys z tych filmów polecic? Może na rynku są jescze jakieś inne?
Dzięki za pomoc

mate00sh
24-08-2009, 13:55
Jest jeszcze jedna opcja, dowolny negatyw czarno-biały + cross-processing.

Scali kiedyś używałem (dawno temu) ale nominalnie, więc nie wiem jak zachowuje się przy forsowaniu. Sam slajd bardzo dobry, ale wydaje mi się, że dostępność obecnie jest bliska zeru. Nie ma produkcji, więc to co jest na rynku to pozostałości magazynowe, prawdopodobnie że przeterminowane lub bliskie przeterminowania.

Krzychu
24-08-2009, 14:24
Witam
Chcialbym rozpocząć fotografowanie na czarno-białym filmie diapozytywowym. znalazlem (trudno) dostepne dwa filmy na rynku:

- Fomapan 100, oraz
- Agfa Scala professional 200

Czy macie jakies doświadczenia z tym materialem? Jak wygląda mozliwosc forsowania do wyższych ISO. Zależałoby mi na naswietlaniu 400 lub 800 ISO.

Czy możecie którys z tych filmów polecic? Może na rynku są jescze jakieś inne?
Dzięki za pomoc

Lepiej zanim się zainteresujesz samymi filmami to się zainteresuj możliwością ich wywołania, bo to jest większy problem. Scala zawsze rządziła, tylko nie wiem czy gdziekolwiek ją wywołasz...

MacGyver
24-08-2009, 14:31
Podobno są dwa laby w Polsce, które jeszcze wołają Scale (Warszawa i Łódź, ale nie znam namiarów). Sam materiał czasami się jeszcze pojawia, ale na takiej zasadzie jak wspomniał mate00sh: ktoś robił remanent i znalazł za regałem pół paczki :-)

mate00sh
24-08-2009, 14:34
Czarno-białe (http://www.czarno-biale.pl/sklep/catalog.php), wywołanie 22 zł (135) lub 26 zł (120).

http://www.czarno-biale.pl/sklep/product_info.php?cPath=23_32&products_id=414 :

Obecnie na rynku występują filmy przeterminowane lub "nowe" ale z bardzo krótką gwarancją. Nawet przechowywane w lodówce, nie dają po obróbce czerni o wymaganej głębi - slajd jest szary i mało kontrastowy. Nadaje się jednak do obróbki negatywowej. Daje negatyw o przezroczystej masce i dużym kontraście. UWAGA - inny slajd czarno-biały Fomapan R 100 nie nadaje się generalnie do obróbki negatywowej. Jest to czarno-biały slajd o czułości podstawowej 200 ISO/ 24 DIN. Nie trzeba wprowadzać poprawek przy ustalaniu kontrastu motywu. Czułość może być zwiększana przez wywoływanie forsowne: od 400 do 1600 ISO. Wywoływanie forsowne powoduje niewielkie zmniejszenie gęstości maksymalnej i zwiększenie kontrastu. Skrócone wywoływanie umożliwia uzyskanie czułości 100 ISO/ 21 DIN - ze zwiększoną gęstością maksymalną i mniejszym kontrastem. Ten efekt umożliwia fotografowanie motywów o bardzo wysokim kontraście. Można również w ten sposób używać Scali do duplikacji przeźroczy i negatywów czarno-białych. Emulsja Scala 200 wywoływana w oryginalnym procesie Scala prowadzi do uzyskania przeźroczy o bardzo dużej trwałości.

XLesio
24-08-2009, 14:36
Jeżeli się nie mylę, Scalę można wywołać w "czarnobiałych" - http://www.czarno-biale.pl/sklep/. Ale sugestia do weryfikacji. Wydaje mi się, że robią to również wysyłkowo. Sama siedziba to okolice ronda ONZ w wawie.

edit:
No i mate00sh mnie ubiegł :mrgreen:

Krzychu
24-08-2009, 14:45
Tyle że miałem na myśli zakłady z oryginalnym Agfowskim procesem których chyba już w ogóle nigdzie nie ma... To że Cz-B robi Scalę i Fomę to wiem, bo od zawsze robił tyle że to nie jest wspomniany Agfowski proces od Scali...

zaj
24-08-2009, 16:16
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Jak się dzisiaj dowiedzialem w czarno-bialych na Prostej w Wawie wywołują czarno-biale slajdy za 25pln.
Pani zaproponowala, że mogę też kupić negatyw (sugerowała Rollei) i wywołać na slajd. nie potrafila niestety powiedziec czy to rozwiazanie da lepszy efekt niz slajd fomapan 100.
Na razie mam fomapan 100 i chcę go sforsować do 200 albo 400 iso. Pewnie we wrześniu bedzie wiecej czasu wiec wezme go w Tatry na pare dni i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Przy okazji przyznam się, że już próbowałem czarno-bialych slajdow- kilka lat temu i już nie pamietam jaki film to byl. znalazlem slajdy przypadkiem, lezaly gdzies zapomniane, rzucilem na sciane i.... efekt bardzo fajny, mimo, ze same ujecia nie powalaja, pare widoczkow z gor, trzy portrety itp

Calik
25-09-2009, 11:11
witaj,

jesli wiesz, gdzie jest Ostrzeszów, to tam takowe filmy wywoluja za 7pln. Mam tam rodzine i ja to tam robie

Krzychu
25-09-2009, 11:27
witaj,

jesli wiesz, gdzie jest Ostrzeszów, to tam takowe filmy wywoluja za 7pln. Mam tam rodzine i ja to tam robie

Slajdy ? Czy czarno-biale negatywy ? Bo to ogromna różnica...

Calik
25-09-2009, 12:23
czarno-biale negatywy, ale pewnie slajdy tez, to studio dziala od naprawde dawna, a wlasciciel lubi bawic sie tego typu sprawami.

Krzychu
25-09-2009, 12:30
czarno-biale negatywy, ale pewnie slajdy tez, to studio dziala od naprawde dawna, a wlasciciel lubi bawic sie tego typu sprawami.

To może sprawdź zanim napiszesz, bo pewnie właśnie nie - slajdy czarno-białe nawet 10 lat temu kiedy analogi były znacznie bardziej powszechne, czarno-białe slajdy wołały trzy zakłady w Polsce na krzyż...

Calik
25-09-2009, 15:21
dobrze... przepraszam

lamyrtille
25-09-2009, 15:57
ja dziś kupiłam Fomapan 400/36 i z tego co widziałam dostepne tez są 200. ;)

malkontent
25-09-2009, 22:03
ja dziś kupiłam Fomapan 400/36 i z tego co widziałam dostepne tez są 200. ;)

Ale to nie slajd.
Foma R100 jest konfekcjonowana tylko i wyłącznie jako 100.

Mam doświadczenia z Fomą R100 i Agfą Scala.
Jeżeli masz wywoływać w Polsce, to tylko Foma, Czarno - białe wspaniale wywiązują się z wywołania tego slajdu. Zresztą jest to jeden z najwspanialszych materiałów jaki w życiu wykorzystywałem.

Jeżeli Agfa scala, to nie wołana w czarno - białe. Niestety. Kiedyś kolega jeździł do Berlina i tam oddawał nasze Scale. Niestety nie mam już z nim kontaktu.

lamyrtille
26-09-2009, 09:33
Laa. faktycznie.
Chodziło mi o negatyw.

lamyrtille
26-09-2009, 14:25
Wiecie co, w sumie to się juz pogubiłam trochę. Mógłby mi ktoś rozjaśnić różnicę w kliszach do slajdów a zwyklych negatywów?
;)

Krzychu
26-09-2009, 14:31
Wiecie co, w sumie to się juz pogubiłam trochę. Mógłby mi ktoś rozjaśnić różnicę w kliszach do slajdów a zwyklych negatywów?
;)

Na wywołanym slajdzie widzisz obraz pozytywowy, na negatywie - negatywowy - prościej chyba się nie da...

lamyrtille
26-09-2009, 21:10
I wszystko jasne ;)

zaj
09-10-2009, 11:40
dzisiaj odbieram z czarno-bialych fomapan 100 z fotkami sprzed dwóch tygodni z tatr. naświetlane i wołane forsownie - jak 400 ISO, więc ciekawe jaki będzie efekt. nie moge się doczekać. Jeśli wyjdą dobrze postaram się zrobić jakieś skany i umieścić na forum
pzdr

MusicMan
11-10-2009, 22:30
dzisiaj odbieram z czarno-bialych fomapan 100 z fotkami sprzed dwóch tygodni z tatr. naświetlane i wołane forsownie - jak 400 ISO, więc ciekawe jaki będzie efekt. nie moge się doczekać. Jeśli wyjdą dobrze postaram się zrobić jakieś skany i umieścić na forum
pzdr

...mógłbyś umieścić bez względu na wywołanie?
Ja wsadziłem tri-x 400 i tez bede wołał w cz-b. Chetnie umieszcze skany.