Zobacz pełną wersję : Jednostka "llpm"?
Wybaczcie być może naiwne pytanie, ale jako humanista nie potrafię znaleźć na nie odpowiedzi..
CZYM SĄ JEDNOSTKI "LLPM", KTÓRE CZESTO POJAWIAJĄ SIĘ PRZY OPISIE WARTOŚCI OPTYCZNYCH OBIEKTYWÓW?
Z góry wielkie dzięki za pomoc i wyrozumiałość :)
Rozdzielczość obiektywu, jego zdolność do rejestracji szczegółów
ilość linii/milimetr (lpm) z (ang) lines per milimetr
Ok, dzięki za podpowiedź. Tak to zdrowo_rozsądkowo wychodziło z wszystkich wykresów, ale teraz mam pewność. Dla usprawiedliwienia dodam, że ja jestem głównie analogowiec :D
Temat zamknięty.
ilość linii/milimetr (lpm) z (ang) lines per milimetr
nie milimetr, tylko millimeter:-)
Oprócz tego, z racji iż wzorce testowe ISO przedstawiają wzór z gęsto ułożonych czarnych i białych równoległych linii, częściej używaną jednostką są pary linii na milimetr ( lp/mm) ang - line pairs per millimeter (to tak nawiasem;))
o llpm słyszałem, że to skrót: Lottery Licensing Policy Manual:-)
Merauder
24-08-2009, 15:01
To ja mam jescze glupsze pytanie; jak sie w takim razie maja jednostki uzyte w tym tescie http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5477&p=1 do llpm?
Jak sie maja do siebie te jednostki?
trzeszcz6
25-08-2009, 08:27
w teście z fotopolis.pl są linie na wysokość kadru :)
"Rozdzielczość określamy tu w liniach na wysokość obrazu lph (z ang. lines per picture height), co oznacza, że jeśli najgęściej rozmieszczone, ale jeszcze rozpoznawalne linie pola testowego leżą przy liczbie 16, to na całej wysokości poziomego kadru będziemy mogli rozpoznać 1600 linii. (...)" pzdr :)
Merauder
25-08-2009, 08:32
Dalej rzne glupa i pytam jak porownac te dwie skale, zeby moc miec jakis punkt odniesienia.
Dalej rzne glupa i pytam jak porownac te dwie skale, zeby moc miec jakis punkt odniesienia.
jeśli chodzi o samo porównanie w sensie przeliczenie, to istnieje prosty wzór:
lph = lpm*h, gdzie h to wysokość matrycy wyrażonaw milimetrach.
o kfa..
A fotografia to miało być proste i przyjemne hobby :mrgreen:
nie milimetr, tylko millimeter:-)
nie "meter", tylko "metre" ;]
to pierwsze to po amerykańsku, drugie - po angielsku
Merauder
25-08-2009, 12:46
jeśli chodzi o samo porównanie w sensie przeliczenie, to istnieje prosty wzór:
lph = lpm*h, gdzie h to wysokość matrycy wyrażonaw milimetrach.
Dzieki, tylko nie wiem czy fotopolis robi to na przekor? Na optycznych wszystko jest w innym standardzie.
Dzieki, tylko nie wiem czy fotopolis robi to na przekor? Na optycznych wszystko jest w innym standardzie.
Czyżby?;)
Lpm jest dobrą i wygodną jednostką, gdy chcemy sprawdzić rozdzieczość obiektywu osobno dla centrum kadru i dla brzegów. Lph służy raczej do sprawdzenia rozdzielczości całego zestawu tj. body + obiektyw. Tak sie przynajmniej mówi..;)
No i niestety cztery pierwsze z brzegu testy: zarówno fotopolis jak i optyczne dla testów puszek używają jednostki lph, a dla obiektywów lpm;-)
1Digital
25-08-2009, 22:18
nie "meter", tylko "metre" ;]
to pierwsze to po amerykańsku, drugie - po angielsku
skoro obie wersje sa poprawne to co za roznica? :lol:
taka różnica, żeby ktoś się mógł się czegoś czepiać i miał z tego dodatkowego posta.
a po co komuś dodatkowy post?
;P
Dla usprawiedliwienia dodam, że ja jestem głównie analogowiec :D
Rozdzielczość obiektywów do analogów jest tak samo opisywana.
To tu mnie masz.. A jak powiem że do tego dyplomowany humanista, to się wyłgam? ;)
To tu mnie masz.. A jak powiem że do tego dyplomowany humanista, to się wyłgam? ;)
Dyplomowanych humanistów nie interesują MTF'y:twisted::mrgreen:
Poległem...
Pora zmienić forum na "mówią wieki" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: