Zobacz pełną wersję : Canon EF 28-135 f/3.5-5.6 IS USM vs Tamron 28-75/2.8 XR Di?
Wiem że porównanie nieco dziwne bo i ogniskowe nieco inne ale jednak tamron po części pokrywa ogniskowe canona. Cena zbliżona.
Canon wydaje sie mieć pare plusów bo i dłuższy (wygodniejszy zakres) i IS.
Tamron wiadomo uznane szkło.
Jak "mają się do siebie" te obiektywy?
Jak dla mnie canon zdecydowanie gorszy optycznie i ciemniejszy , łakoma większa ogniskowa - jednak odbija się na jakości niestety. IS pomocny ale ja wybrałem jaśniejszego tamrona - zresztą chyba jak większośc woląć dokupić w przyszłości coś szerokiego na dole i dłuższego na górze.
Witam,
Mam Tamrona 28-75/2.8 jestem z niego zadowolony, ale bakuje mi tych paru mm więcej w ogniskowej. Zastanwiam się czy nie wymienić go na Canon EF 28-135 f/3.5-5.6 IS USM. Co o tym myślicie? Jest sens wymieniać?
Witaj,
A nie lapiej dokupić jakieś tele typu 70-300. Twój Tamron to dobry optycznie i ostry obiektyw. Ja na twoim miejscu bym się go nie pozbywał. Canon 28-135 podobno nie najlepiej się sprawdza na cyfrze. Na CB też byłko kilkanaście wątków o nim. Tu masz jeden z nich http://canon-board.info/showthread.php?t=549&highlight=28-135
Ja swego czasu przy kupnie obiektywu też brałem go pod uwagę ze względu na uniwersalność szkła, ale przeważyła ostrość i cena Tamrona którego w tej chwili mam. A powyżej 50mm mam właśnie tele.
pozdrawiam
Zodiakalny Rak
01-09-2006, 14:36
To juz lepiej chyba dokupic Sigme 70-300 APO (ze wzgledu na jakosc, niezle macro i cene). Na CB polecane na start wlasnie do Tamrona 28-75/2,8.
pozdrawiam,