Zobacz pełną wersję : Canon 50D - reset daty i czasu
photograph.opole.pl
22-08-2009, 22:58
Witam
mam pytanie do uzytkownikow 50D. Od niedawna testuje nowy aparat 50D. Po wyjeciu akumulatorkow, ulega skasowaniu ustawiona data i godzina. Pozostale ustawienia zapisane w aparacie zachowane sa bez problemu.
Do tej pory uzywalem 300D i nigdy mi sie nie zdarzylo, zeby po wyjeciu aku kasowala sie data i czas.
Czy to normalne?
pozdr
klosz007
23-08-2009, 11:41
U mnie nic takiego się nie dzieje. Może bateryjka podtrzymująca jest rozładowana ?
Pozdr,
Zbyszek
Nie rozumie sformulowania -
Po wyjeciu akumulatorkow, - akmulator jest tylko jeden, to drugie to bateria po jej wyciagnieciu date trzeba ustawic na nowo.
moze ma gripa :)
obok glownego masz bateryjke podtrzymujaca date, ona musi byc zawsze w aparacie
panmateusz
23-08-2009, 13:22
Czyli wyjęcie akumulatora z korpusu kasuje ustawienia daty i czasu w aparatach serii xxD? U mnie w 450D nic takiego nie ma miejsca, więc to raczej dziwne, że w wyżej klasie puszek zdarzają się takie przypadki.
w 50d masz akumulator glowny i taka mala bateryjke i o nia wlansie mi chodzi
photograph.opole.pl
24-08-2009, 10:30
Mialem na mysli gripa. Ale czy byl jeden akumulatorek czy dwa, bez roznicy (oczywiste). Po wyjeciu kasuje sie data i czas. Wiem, ze jest w body bateryjka podtrzymujaca pamiec. Bateryjka jest sprawna. Potrzymuje inne informacje zapisane w aparacie, ale nie podtrzymuje daty/czasu.
Dlatego chcialem sie dowiedziec czy inni uzytkownicy maja z tym problem, bo jest to denerwujaca. Wyjmuje aku z gripa odpalam sprzet a tam prosba ponowne wprowadzenie ustawien daty/czasu.
u mnie nie wystepuje takie zjawisko date i godzine trzyma zawsze
Wyjmuje aku z gripa odpalam sprzet a tam prosba ponowne wprowadzenie ustawien daty/czasu.
To żeby się upewnić że to wina body a nie np jakichś przepięć z gripa spróbuj to samo z baterią w body, po odkręceniu gripa, czy też tak się dzieje.
Jak nie - to grip do serwisu. Jak tak - to body do serwisu.
photograph.opole.pl
24-08-2009, 20:00
Problem ten wystepuje bez wzgledu na to czy jest jeden aku czy grip. Po odlaczeniu/wyjeciu - data i czas ulega skasowaniu.
No to widze ze problem sie powolej wyjasnia, nalezy teraz tylko sprawdzic baterie CR2016 czy jest dobra i ma wlasciwy kontakt. Jak tak, to aparat do serisu.
photograph.opole.pl
26-08-2009, 19:39
No zeby sie upewnic na 100% kupilem nowa bateryjke. Niestety nie pomoglo. Problem ten sam.
Po zakupie zrobilem upgrade firmware do najnowszej wersji udostepnionej przez Canon. Czy moze byc to powodem? Chocia z drugiej strony, tak mi sie kojarzy, ze problem ten juz byl przed wgraniem nowego softu.
Chyba od wgrania nowego softu nie traci sie w tym wypadku gwarancji?
nie. po wgraniu softu nie tracisz gwarancji :D
Makudonarudo
10-09-2009, 12:38
ja mam trochę podobny problem , tyle że z 40D.
Nie trzyma niektórych nastawień np. czasu kontrolnego wyświetlana zdjecia ,
Picture style , zmian adobe rgb , srgb , i co najgorsze trybu numerowania zdjęć , przez to wywala mi często errora 99 jak chce drugi raz zapisać zdjęcie o tej samej nazwie .
Inne rzeczy pamięta (np zmiana jakości zdjęć , datę ,czy nastawy CFn)
czy ktoś wie może o co tu biega?
photograph.opole.pl
14-09-2009, 13:55
A to nowe body? Moze sproboj wgrac nowy soft.
Makudonarudo
14-09-2009, 15:49
Używany .
Wgrałem 1.1.1 ale nie pomogło .
Wyjąłem też drugą bateryjkę na dobę i nic .
Reset ustawień też nic .
Napisałem do serwisu ale zaproponowali wysłanie aparatu na expertyzę , czyli coś tam musiało mocniej walnąć .
Z errorem już sobie radzę pewnym sposobem , ale mimo wszystko trochę to drażni .
Jeszcze nie wiem czy wysyłać czy nie .
Jakby co to napiszę co tam serwis stwierdził .
photograph.opole.pl
03-12-2009, 12:47
A ja wlasnie odebralem moj foto z serwisu, ktory byl juz tam po raz drugi, oczywiscie dwa razy z powodu z kasujacej sie daty i czasu po wyjeciu aku. Za pierwszym razem, z tego co napisali to naprawili obwody baterii podtrzymujacej pamiec. Niestety po powrocie nadal byl ten sam problem. Oddalem drugi raz i wymienili... bateryjke pamieci.
Dziwny przebieg naprawy, no ale udalo sie. Drugi dziwny fakty, to taki, ze juz raz wymienialem bateryjke na nową.
No ale, fakt, ze "naprawili". Problem z kasujaca sie data i czasem - zniknął.