Zobacz pełną wersję : Canon EF-S 18-200 Czy powinien się sam wysuwać?
Przepraszam za być może głupie pytanie, ale zupełnie się na tym nie znam. Czy to prawidłowe, że gdy obrócę 18-200 obiektywem do dołu, to pod wpływem ciężaru obiektyw się wysuwa? Pierwszy raz mam lustrzanke i nie wiem czy to prawidłowe.
Nie, jeśli został zablokowany; z boku jest lock - przełącznik blokujący/zapobiegający wysuwaniu się obiektywu.
Czyli mam rozumieć, że jeżeli obiektyw jest odblokowany to ma prawo się wysuwać, bo z lock'iem nie można nim przecież kręcić. Troche mnie to zdziwiło, ale skoro to normalne no to będę się musiał przyzwyczaić. Dziękuje za odpowiedź.
Np. mój 100-300 nagminnie chce się wysuwać jak daję go do dołu. Nie ma żadnej blokady więc się do tego przyzwyczaiłem bo to jest w tym modelu norma.
GhostRider
21-08-2009, 22:14
Np. mój 100-300 nagminnie chce się wysuwać
Ale to jest staroć, a one tak mają wszystkie :mrgreen:
Gość ma nowy i trochę dziwne, że w nowym takie coś się dzieje. Wg mnie nie powinien się sam wysuwać
Jednak znalazłem gdzieś opinie, że wysuwanie się jest normalne, czyli ten typ tak ma. Na szczęście dzieje się tak tylko w prawie pełnym pionie i dosyć powoli.
to normalne,mój ,identyczny ma to samo
GhostRider
22-08-2009, 01:46
No to dziwne, to jak on będzie się zachowywał po kilku latach intensywnego użytkowania :roll:
ostrowin
22-08-2009, 03:11
Jednak znalazłem gdzieś opinie, że wysuwanie się jest normalne, czyli ten typ tak ma. Na szczęście dzieje się tak tylko w prawie pełnym pionie i dosyć powoli.
Normalne czy nie normalne w nowym szkle nie powinno tak być,sam jak kupiłem 17-85 to było wszystko ok ale usłyszałem że z czasem będzie się wyrabiał,z czasem okazało się niecałe 2 miechy niezbyt intensywnej pracy i teraz w zakresie 24-50 lata jak *****:-| A jak założyłem UV'ka i tulipan to już w ogóle szkoda gadać.
Jak już Canon był taki sprytny, że wstawił locka, to mogłby pokusić się o możliwość blokowania na każdej ogniskowej, a nie tylko na 18, wtedy nie byłby problemu.
tak czy siak paranoja, bo jak zrobic foto w dol lub w gore
ehhh
trzymać aparat za obiektyw. w zasadzie to zawsze warto trzymać aparat w ten sposób :D