PDA

Zobacz pełną wersję : czego to człowiek nie wymyśli

Il fuoco
01-09-2005, 18:08
http://allegro.pl/show_item.php?item=62552259

ja podziwiam:) normalnie no comments...

Gregg
01-09-2005, 19:58
Nie rozumiem, z czego się nabijasz???
Ruscy robili takie sprzęty jak Ty jeszcze na gó..o papu mówiłeś. :)

thorin
01-09-2005, 20:02
bylo to to w komplecie w metalowej walizeczce razem z tymze tairem i heliosem najzwyczajniejszym do tego wszystkie filtry do fotografii b&w i specjalna wersja 12xp ktora bodajze (i tu moge sie mylic) 12s sie nazywala, prawie nizym sie nie roznila, tylko mozliwoscia podpiecia kolby... dla mnie to nie jest smieszne (moze tylko fakt ze koles chce wcisnac komus niekompletny zestaw), Włodzimierz Puchalski by za to Mame z Tata oddal :mrgreen:

Scaramanga
01-09-2005, 20:12

Kpi sie zawsze z tego czego sie nie rozumie.
"Bot eta imidż stabilizjer,panimajesz malczik?" :)

Gregg
01-09-2005, 20:41
Może to woda Muszynianka tak do głowy uderza???
Robiłem raz w życiu takim sprzętem. Księżyc. Mam go jeszcze na negatywach.

Il fuoco
01-09-2005, 21:22
Może to woda Muszynianka tak do głowy uderza???
Robiłem raz w życiu takim sprzętem. Księżyc. Mam go jeszcze na negatywach.

może jednak nie:)jestem anty-muszyniankowy wiec raczej napewno nie;)

a to tylko powienes sie cieszyc ze masz foty z czegos takiego.
a co to przepraszam zagorzali czerwoni nie dopuszczaja do smiania sie z wygladu wynalazku made in ussr?! wezcie na wstrzymanie bo nie smieje sie z was tylko z ruskow i ich wynalazku. pozatym czy ja powiedzialem ze to robi zle zdjecia lub jest niewygodne?!
NIE ! NO TO DZIEKUJE ZA OPINIE.
zal mi co poniektorych... naprawde.

Il fuoco
01-09-2005, 21:25
Kpi sie zawsze z tego czego sie nie rozumie.
"Bot eta imidż stabilizjer,panimajesz malczik?" :)
nastepny Mistrz Yoda?! może mnie oświeć to zrozumiem.

GDZIE JA TAM ZAKPIŁEM?! TO POPROSTU NIEBYWALE WYGLĄDA!
A RUSKICH JAK NIEROZUMIAŁEM TAK NIEROZUMIEM!
WIĘC POLECAM SIĘ ZRELAKSOWAĆ I TROSZKĘ WRZUCIĆ NA LUZ.

i dopiero w tym momencie kpię bo nierozumiem jak można o taką pierdołe wjechać komuś na forum. coś sie nie udaje w życiu?! elka się stłukła czy body siadło?! no to na Żytnią do serwisu a nie mi tu pokazywać jak to się jest do przodu.

Il fuoco
01-09-2005, 21:25

I GDZIE JA SIĘ NABIJAM?!?!?!?!?

ja podziwiam:) powtarzam! podziwiam!

Il fuoco
01-09-2005, 21:27
bylo to to w komplecie w metalowej walizeczce razem z tymze tairem i heliosem najzwyczajniejszym do tego wszystkie filtry do fotografii b&w i specjalna wersja 12xp ktora bodajze (i tu moge sie mylic) 12s sie nazywala, prawie nizym sie nie roznila, tylko mozliwoscia podpiecia kolby... dla mnie to nie jest smieszne (moze tylko fakt ze koles chce wcisnac komus niekompletny zestaw), Włodzimierz Puchalski by za to Mame z Tata oddal :mrgreen:
a ten kolega jeden normalny który umie napisać i wyjaśnić i czyta ze zrozumieniem :smile: i naprawdę trochę spasujcie bo ani się przez to was nie przestraszę ani nie będę sie czuł jak amator...

LUZIK PANOWIE! - mówię to pokojowo.

Gregg
02-09-2005, 06:52
Żal mi ciebie... Piszesz coś o czym kompletnie nie masz pojęcia. Śmieszne w tym co napisałes jest tylko to że nie znasz jednego z najsławniejszych ruskich wynalazków w dziedzinie fotografiki. Z tego można się dopiero śmiać.
I jeszcze do tego próbujesz odwracać kota ogonem, że niby to się nie nabijasz tylko podziwiasz. Nie rób z siebie błazna (chociaż już jest za późno). Poproś lepiej admina o zamknięcie wątku.

I jeszcze jedno jest taka opcja "edytuj".

TOPOL
02-09-2005, 07:25
Dawno, dawno temu miałem ten sprzęt. Jak się wyszło z tym na ulicę to ludzie uciekali... :D To był naprawdę snajper - przed zrobieniem zdjęcia trzeba było naciągnąć przysłonę na obiektywie - oddac strzał - i tak za każdym razem...

Andee
02-09-2005, 07:26
To swietny obiektyw dorownujacy, jezeli nie przewyzszajacy parametrami odpowiedniki Zeissa. Caly zestaw Fotosnajper to naprawde kawal swietnej mysli technicznej. Poluje na taki zestaw w stanie idealnym od ponad pol roku...

Ten zestaw wygral targi fotograficzne w Paryzu, bodajze w 1956 roku. Przez caly okres zimnej wojny byl podstawowym obiektywem uzywanym przez agentow KGB i STASI. Do dnia dzisiejszego nie stracil nic ze swojej funkcjonalnosci. Tym sie robi super fotki, poprostu.

thorin
02-09-2005, 07:31
ba... chodza w sumie za grosze bo juz za 300 - 350 zl, kupi sie walizeczke z osprzetem...

Kyliks
02-09-2005, 08:42
Miałam to "cudo" - kupiliśmy sobie "rodzinnie" do domku. Niestety wraz ze zmianą sprzętu i przejściem na inne standardy, trzeba się było z tym pożegnać, toteż poszło sobie owo techniczne "stworzonko" na Allegro. Muszę przyznać, że lufa była niesamowita, a i porównywać można wyniki z niej uzyskane z obecnymi tzw. "dobrymi" obiektywami. No i jeszcze coś: jakby na to nie patrzeć i jakby nie oceniać naszych wschodnich sąsiadów, to naprawdę niekiedy udawało im się zrobić takie sprzęciki (fotograficzne również), że mucha nie siada. Mam teraz w domu kolekcję ok. trzydziestu aparatów tzw. "archiwalnych", czy - jak kto woli - dla koneserów. Wiele z tych aparatów jest produkcji rosyjskiej i mimo ewidentnej "wiekowości" nada robią doskonałe zdjęcia. Ot, co...

rev
02-09-2005, 08:50
pozwole sie wtracić... ja dowcip tej aukcji odczytałem tak, ze autor nie wie co sprzedaje, cytat:
"... - obiektyw TAIR3 - Phs 300mm o ogniskowych 4,5 / 5,6 / 8 / 11 / 16 / 22...."

widzieliscie kiedy takie "ogniskowe" :)

POZDRAWIAM

DoMiNiQuE
02-09-2005, 08:54
obiektyw TAIR3 - Phs 300mm o ogniskowych 4,5 / 5,6 / 8 / 11 / 16 / 22...."

widzieliscie kiedy takie "ogniskowe" :)
to chyba jakis szerokokatny zoom jest ze swiatlem 300mm :mrgreen::lol:

Krakers
02-09-2005, 09:16
Swietny zestaw snajperski na bazie kalacha:), nie dziwie sie ,ze tylu reporterow ginelo podczas dokumentowania sytuacji wojennych:) ciekawe jak by wygladal zestaw na bazie rakiety ziemia - ziemia:) w oczach rosyjskiego konstruktora:)

maro25
02-09-2005, 10:38
Normalna sprawa :) kiedyś marzenie każdego fotografa w Polsce

Krakers
02-09-2005, 10:40
Normalna sprawa :) kiedyś marzenie każdego fotografa w Polsce
Mieszakm przy granicy z rosja do kalingradu mam 50 km wiec sporo tych wynalazkow bylo na naszym bazarku:) naogladalem sie , chlopaki sprzedawali obiektywy oddzielnie bo jakos nikomu niepasowala ta kolba:)

darpla
02-09-2005, 12:02
To mi przypomina rosyjską ruletkę. Ogniskowe rzedu 4,5, pistolet i jeszcze agent KGB by się przydał. Sprzęt na pewno niezły ale na czasy z lat 90-tych, chyba, że ktoś lubi poeksperymentowac ze starociami.

Vitez
02-09-2005, 12:13
GDZIE JA TAM ZAKPIŁEM?!

Przeczytaj sobie temat watku. Na glos i takim tonem jakim bys normalnie do znajomych mowil. Posluchaj sobie tonu takiej wypowiedzi. Albo jesli nie potrafisz oddac odpowiedniej intonacji to poogladaj troche polskich filmow gdzie mogloby sie podobne stwierdzenie pojawic, a moze kabarety jakies itp.
Otoz dokladnie tego typu stwierdzenie jakie ty zawarles w temacie jest az przesiakniete kpina - gdy sie je wymawia na glos.
A im bardziej kazesz wrzucac na luz i sie tlumaczysz tym bardziej sie pograzasz - raczej ty daj na luz bo wyskoczyles jak Filip z konopii myslac ze kogos rozsmieszysz ale ci niestety nie wyszlo.

Wyszlo to mniej wiecej tak jakby na jakism forum komputerowym milosnik drukarek i kserokopiarek Canon wyskoczyl z tekstem "o! patrzcie! Canon robi tez cyfrzaki! " ;)

thorin
02-09-2005, 18:47
To mi przypomina rosyjską ruletkę. Ogniskowe rzedu 4,5, pistolet i jeszcze agent KGB by się przydał. Sprzęt na pewno niezły ale na czasy z lat 90-tych, chyba, że ktoś lubi poeksperymentowac ze starociami.

chciales napisac 80-tych bo w tych latach byl produkowany... a teraz tez jest ok, dobra optyka sie nie starzeje...