Zobacz pełną wersję : Lampa blyskowa - studyjna
Tezet-gdynia
21-08-2009, 04:31
Jestem ciekaw jakie waszym zdaniem potrzebne sa w niej opcje :) Tak troche z nudow, troche z checi posiadania lampy, stworzylem sobie urzadzonko ktore przeszlo pomyslnie testy i jestem zadowolony z wlozonej w nie pracy, ale jestem tez ciekaw o czym zapomnialem ;) Regulacja mocy w zakresie 1/1 - 1/16 - a niedlugo rozwine sobie opcje do 1/32 :) Zasilana z sieci, z bezpiecznym dla cyfrowek napieciem wyzwalania niecale 3V :) Z wyliczen wyszlo mi ze gdybym chcial wyciagnac z niej maxa to bylo by to w granicach 190-200Ws wiec nie jest zle, jak na poczatek :) Sam wpadlem jeszcze na dwa pomysly:
- zasilanie z akumulatora 12v
- swiatlo modelujace
A co Wy byscie do takiej lampy dodali ? :)
Fotocele ponieważ jak będziesz miał dwie takie lampy to jakoś tą drugą musisz wzbudzać. Po za tym jak dla mnie ten twój "samo rób" ma wszystko.
to pisz przepis, a nie chwalisz sie:p
Tezet-gdynia
21-08-2009, 12:42
Ooooo wlasnie, fotocela :) Ale to bedzie w drugiej takiej samej, pierwsza wyzwalam znienawidzonym przez wszystkich PT-04 ktory spisuje sie reeewelacyjnie w tym przypadku, a zeby nie wydawac kasy na kolejny odbiornik to fotocela bedzie w sam raz do drugiej lampki :) Przepis bedzie jak wszystko do konca ogarne, narazie jest polaczone "na pajaka" w dosc ladnej obudowie z duuuzym odblysnikiem, ale niedlugo wytrawie plytke testowa i posprawdzam dosc mocno czy jest calosc stabilna :) Mozliwe ze zrobie wtedy nawet jakiegos KIT'a do skladania dla odwaznych i pare wersji gotowych dla zainteresowanych w przystepnych cenach :) Najgorzej jest z kondensatorami bo cholerstwa na 300V drogie sa :| Regulacje mam w sumie rozwiazana do 1/2048 w wersji hardcore ;) A taka budzetowa moze byc do 1/64, regulacja za pomoca przelacznika "1/1" i "1/x" gdzie w ustawieniu na "1/x" mozemy przelaczac od 1/2 do 1/64 :)
I wiem ze swiatlo pilotujace musi byc chociazby dlatego zeby sie AF nie gubil, wiec to jest kolejna rzecz ktora bedzie on-board :)
Temat na pewno bede odswierzal ;)
kasprzak
21-08-2009, 13:52
Zainteresowałeś mnie tym tematem, bo sam lubię dłubać :P
Trzymam kciuki za projekt!
Na ile szacujesz całkowity koszt ?:P
Tezet-gdynia
21-08-2009, 14:27
Prawdziwi dzentelmeni nie rozmawiaja o pieniadzach ;) A tak serio to nie wiem jeszcze w jakiej ilosci bede kupowac kondensatory bo tylko to podnosi znacznie czesc elektroniczna :) Wiadomo - im wiecej, tym taniej. Jak bede znal jakies przyblizone koszta to na pewno dam znac :)
skąd wziąłeś/jak zrobiłeś palnik?
właśnie - jakiej mocy palnik..
no i jak szaleź to szaleć - ETTL dorób to będziesz bogatym człowiekiem ;)..
albo chociaż zdalne sterowanie mocą z jakiegoś pilota - RC5 najlepiej.. coś typu kanał plus / minus itp..żeby nie trzeba było po lampach skakać..
Ciekawy wątek. Powodzenia w dłubaniu.
Tezet-gdynia
21-08-2009, 17:32
Palnik to ifk120, sam w sobie z tego co pamietam potrafi wlasnie blysnac z moca 120Ws. Narazie nie testowalem jego maxymalnych mozliwosci, ale zadnym problemem nie jest zamontowanie 1,2 albo 4 palnikow ktore dadza wtedy 100, 200 albo 400 Ws z delikatnym marginesem bezpieczenstwa dla dluzszego uzytkowania :) Jest to palnik stroboskopowy wiec nawet czeste blyskanie mu nie straszne :) Tryb strobo tez moglby byc ciekawy - kolejny punkt do realizacji :)
ETTL - hmmmm bylo by conajmniej ciekawie i "bogato" :D Tylko jak tam jest rozwiazana ta petla pomiarowa ;)
Pilot zdalnego sterowania - w sumie mozna by to rowiazac na podczerwien (bo to w miare proste i kierunkowe, czyli mozna by z jednego pilota sterowac kazda lampa bezproblemowo) i malutki pilocik z dwoma przyciskami wiecej/mniej + wyswietlacz w lampie pokazujacy aktualny stan - sie pomysli :) Kazda uwaga przydatna :)
A jak komus mocy brak to mozna zastosowac xop-15 ktory wg producenta blyska moca 1500W ;-)
piotrek72t
21-08-2009, 17:49
ETTL w studio.... po co, do czego.
co do pilota na podczerwień to pytanie z innej beczki, czy takie cudo, nie bedzie przypadkiem "odpalac" lamp przez fotocele.
Tezet-gdynia
21-08-2009, 18:03
Ciekawe pytanie na ktore nie potrafie odpowiedziec :) Jak ktos ma fotocele + pilota do telewizora to niech sproboje odpalic lampe z fotocela za pomoca takiego pilota ;) Wtedy bedzie wiadomo :) Wydaje mi sie ze to zbyt slaby sygnal by fotocela zareagowala :)
a jak planujesz rozwiązać kwestię obudowy? Wiadomo, że jakiś softbox z czasem by przypasiło móc zamontować.
Tezet-gdynia
21-08-2009, 20:09
W tej kwesti sa dwie opcje:
Nad tym jeszcze nie myslalem za duzo, narazie skupiam sie na czescie elektronicznej zeby to dzialalo bezawaryjnie przez dlugi czas, dawalo dobre efekty i nie bylo mega drogie :)
1. Stworzenie wlasnego systemu mocowania + produkcja osprzetu
2. System dopasowany do innych systemow - i chyba ta opcja jest lepsza dla ludzi
To wszystko to jest kwestia tego co Wy mi podpowiecie :) Czego wam brakuje, co jest zbedne, na co sie wkurzacie a za co naprawde byscie byli zaplacic extra gdyby taki sprzet sie pojawil na rynku :) Wiadomo ze nie dzis, nie jutro, ale byc moze niedlugo powstanie sprzet ktory zbudowany przez "pasjonata - dla pasjonatow", czego czasami innym sprzetom brakuje pomimo ze ludzie bardzo pragna :neutral:
kasprzak
21-08-2009, 22:00
Pamiętam, że za czasów podstawówki zrobiłem sobię iluminofonię i wlasnie stroboskop na IFK120 :) Wiem, że parę imprez przeżył (oczywiście cały czas nie błyskał) - jakiś rok temu odpalałem też na imprezie, ale tam nie przeżył już...upadku :D
Nie pamietam jak to bylo sterowane, napewno byl trafo i potencjometrem sie zwiekszalo...bo bylo to na wysokie napiecie.
Tak czy siak, błyskało dość przyzwoicie, także bez problemu można oprzeć to właśnie na 2 takich z jakimś odbłyśnikiem :)
piotrek72t
22-08-2009, 06:50
Co do obudowy, to przyszło mi do głowy kupno, zepsutego "chińczyka" z mocowaniem "bowensa" i po kłopocie.
jeśli dobrze pamiętam, to 2 palniki 100Ws nie dadzą 200Ws, a jedynie (√(x) * moc palnika gdzie x to ilość palników => √2*100Ws) czyli 141Ws
Już był taki jeden co budował lampę studyjną. Może coś podpowie w tym temacie.
Tu jest link do jednego z postów http://www.cyberfoto.pl/studio-fotograficzne/77506_12-amatorskie-studio-domowe-ok-400zl.htm#post1525314
Tezet-gdynia
22-08-2009, 23:57
Rozwiala sie jedna rzecz. Ze wzgledu na duza ilosc roznych mocowan akcesorii, najprawdopodobniej beda wymienne laczniki roznych systemow co by nie bylo placzu ze ktos ma jakies elfo a lampa ma system bowensa czy odwrotnie* :)
*przykladowo bo jeszcze nie zaglebialem sie jakie mocowanie ma elfo a jakie bowens i inni producenci :P
Ws liczone sa z pojemnosci kondensatora i napiecia jakie moze skumulowac, wiec nie sadze ze 2 palniki 100Ws dadza mniej niz 200Ws ;) Jesli tak by bylo to uzywajac palnika 200Ws i tych samych kondensatorow rowniez osiagali bysmy dalej duzo ponizej 200 ;) No i sytuacja kiedy mamy dwie osobne lampy 100Ws. Co wtedy ? Dadza razem 200 czy tylko 141 ;)?
marceleqs
03-11-2010, 18:14
mi sie wydaje ze 2 palniki 100Ws dadza mnie niz jeden 200Ws ale dadza lepiej :)