Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lowepro Nova 200AW - pytania do użytkowników.

AMMarshall
20-08-2009, 20:22
Poruszyłem temat w wątku "W czym nosić sprzęt" ale chętnych do wypowiedzi Userów nie było, mój post zaginął w gąszczu wypowiedzi. Mam nadzieję, że mnie moderatorzy nie zganią...

Rozrosła mi się trochę fotograficzna gadżeciarnia i nie mieści mi się w dotychczas używanej torbie... Czas więc na upgrade torby! :)

Rozglądam się za jakąś większą torbą od jakiegoś czasu, oglądałem jakiegoś Tamrac'a 8 bodajże ale mi jakoś nie podchodził.
Na necie obadałem Lowepro Nova 200AW ale nie mam gdzie pomacać tej torby, stąd pytania do użytkowników takowej:

- czy torba rzeczywiście jest taka solidna jak to ponoć Lowepro mają?

- czy pomieszczę w niej:
. C40D z podpiętym szkłem i gripem,
. C350D z podpiętym szkłem,
. dwie lampy typu Speedlite 4xxEX
. jakieś dodatkowe 2-3 szkła w tym 70-200, itp...

Oraz ogólnie, czy torba jest tak zgrabna jak to przedstawiają jej fotki, nie jest kobylasta??

Proszę zarówno o info jak i o opinie o tej torbie.

Robson01
20-08-2009, 21:24
Owszem jest solidna - to takie wcześniejsze 5AW. Ostatnio "macałem" ją w sklepie i teoretycznie powinieneś upchać to co podałeś. Piszę "teoretycznie" bo po pierwsze nic nie piszesz jakie będą szkła zapięte do tych body, a po drugie to najlepiej mimo wszystko przy tej ilości "klamotów" sprawdzić to samemu. Teoria teorią, a praktyka często zaskakuje :-).

sbogdan1
20-08-2009, 21:30
Oj ciężko będziesz miał to upchać. jeśli już to jednak Nova 5 AW ale przy tej ilości co podajesz też nie za bardzo,ja te swoje klamoty ze stopki upycham w 5tce tak na styk.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Co do samej torby to nie mam zastrzeżeń , jest solidna i materiał jak w środku tak i na zewnątrz jest solidny,wygodny pas na ramie z wielką puszystą wstawka.Zapewne są jeszcze inne dobre torby ale nie wypowiadam się bo nie miałem z innymi do czynienia.

AMMarshall
15-10-2009, 19:46
Robson01, sbogdan1, dzięki za odpowiedzi!

Kupiłem sobie tę Novę. :)

Teraz moje odpowiedzi na zadane przez siebie pytania (dla przyszłych pokoleń niezdecydowanych):

P: czy torba rzeczywiście jest taka solidna jak to ponoć Lowepro mają?
O: tak, jest solidna

P: czy pomieszczę w niej:
. C40D z podpiętym szkłem i gripem,
. C350D z podpiętym szkłem,
. dwie lampy typu Speedlite 4xxEX
. jakieś dodatkowe 2-3 szkła w tym 70-200, itp...
O: Mieści się.

P: Oraz ogólnie, czy torba jest tak zgrabna jak to przedstawiają jej fotki, nie jest kobylasta??
O: Torba jest już duża ale jeszcze zgrabna. Nie jest kobylasta. :)

Dla zainteresowanych tą torbą, a niezdecydowanych spłodziłem szybko mały review:

Lowepro Nova 200AW (http://www.marshall.amj.pl/review_lowepro_nova_200_aw.php)

W każdym razie ja jestem zadowolony i polecam tę torbę szczerze!!

najeli
15-10-2009, 20:19
Ja tylko dodam, że mam Novę 190 AW, po 3 odpadnięciu paska na ramię skleiłam te cholerne karabinki taśmą -- przez co nie mogę zmieniać ułożenia pasa (jest profilowany) w zależności czy noszę torbę na ramieniu czy "na skos".

Poza tym ja przy 5kg wymiękam, właśnie leci do mnie sling tamraca ;-)

Ale jeżeli chodzi o ergonomię to torba bardzo fajna i bardzo solidna oprócz tych badziewiastych karabinków.

Pakuję do niej: 40d + S18-50/2.8 + C70-200/4 + Samyang 8mm + C50/1.8 + raynox + 5 pudełek filtrów + gruszka + ładowarka, przy czym dla mnie wielką zaletą jest wymienne pakowanie body z podpiętymi różnymi obiektywami -- nie muszę zmieniac obiektywu żeby schować sprzęt.

AMMarshall -- zwróć uwagę czy Ci ta ruchoma część od karabinków nie przeskakuje na zewnętrzną stronę karabinka. Jak upada rozpięta torba (bo akurat zmieniałam obiektyw) to nie jest fajna sprawa... Dobrze, że w miarę niska jestem ;-)