PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup 5D mkII -proszę o pomoc praktyczną

nadzorca2
20-08-2009, 15:55
Witam...
Proszę Was koledzy o pomoc w zakupie lustrzanki Canona. Od 25 lat pracuję na systemie Nikona, a od roku na Nikonie D700 i Fuji S5Pro. Z uwagi na to, że nie mam za wiele czasu na obrabianie RAW-ów a chcąc mieć dobre zdjęcia z D700 tylko trzeba pracować w NEF-ach, proszę o pomoc w wyborze lustrzanki Canona. Chcę sobie pozostawić jedynie z częścią obiektywów Nikkora Fuji S5Pro, którego kolorystyka znacznie się różni od Nikona:
1. nie ma żółtych zdjęć w dobrym świetle słonecznym
2. nie ma niebieskiego koloru w cieniach
Nastawiłem się na 5DmkII i chciałbym, żeby ktoś mi przesłał dwa jpg-i w pełnym rozmiarze z 5DmkII, jedno portretowe a drugie z pleneru.
Wiem o tym, że w sieci jest dużo galerii ale tam są już zdjęcia obrobione a ja chcę dziewicze prosto z puszki.
Z góry dziękuję za pomoc a oto mój adres: nadzorca2@tlen.pl

arturs
20-08-2009, 16:06
Witam...
Proszę Was koledzy o pomoc w zakupie lustrzanki Canona. Od 25 lat pracuję na systemie Nikona, a od roku na Nikonie D700 i Fuji S5Pro. Z uwagi na to, że nie mam za wiele czasu na obrabianie RAW-ów a chcąc mieć dobre zdjęcia z D700 tylko trzeba pracować w NEF-ach, proszę o pomoc w wyborze lustrzanki Canona. Chcę sobie pozostawić jedynie z częścią obiektywów Nikkora Fuji S5Pro, którego kolorystyka znacznie się różni od Nikona:
1. nie ma żółtych zdjęć w dobrym świetle słonecznym
2. nie ma niebieskiego koloru w cieniach
Nastawiłem się na 5DmkII i chciałbym, żeby ktoś mi przesłał dwa jpg-i w pełnym rozmiarze z 5DmkII, jedno portretowe a drugie z pleneru.
Wiem o tym, że w sieci jest dużo galerii ale tam są już zdjęcia obrobione a ja chcę dziewicze prosto z puszki.

Ale chcesz jpgi prosto z puszki (nie mam) surowe RAWy (mam) czy obrobione RAWy (mam)? bo to róznica..

nadzorca2
20-08-2009, 17:42
Ale chcesz jpgi prosto z puszki (nie mam) surowe RAWy (mam) czy obrobione RAWy (mam)? bo to róznica..
Dziękuję za odpowiedź>
Interesują mnie JPG-i prosto z puszki ale jeżeli ich nie masz to jedynie wywołane JPG-i prosto z RAW-ów ale bez jakiejkolwiek ingerencji w balans bieli itp. historie.
Chcę ocenić jak zachowuje się balans bieli w Canonie w porównaniu do D700.
Wiem, że tak jest ciężko porównać ale muszę podejść do zdjęcia jak klient zamawiający usługę. Jeżeli dostaje zdjęcie,które mu się podoba to znaczy, że jest OK. Wiem, że raw-y z Canona są duże, to jeżeli już to przesyłaj po jednej sztuce...

sal
20-08-2009, 18:38
Wiem, że tak jest ciężko porównać ale muszę podejść do zdjęcia jak klient zamawiający usługę. Jeżeli dostaje zdjęcie,które mu się podoba to znaczy, że jest OK. Wiem, że raw-y z Canona są duże, to jeżeli już to przesyłaj po jednej sztuce...
Khem...
I co - chcesz kupić 5dmk2 po to żeby nie obrabiać zdjęć?
Fajna motywacja, ale obawiam się że nietrafiona.
Może kup jakiś kompakt?

Sławek
20-08-2009, 18:44
Ja używam 5d II ale też wyłącznie na rawach bo jednak w ten sposób można uzyskać lepsze wyniki.

nadzorca2
20-08-2009, 19:45
Ja używam 5d II ale też wyłącznie na rawach bo jednak w ten sposób można uzyskać lepsze wyniki.

Sławku, porobiłbyś zdjęcia nawet w NEF-ach D700 w trudnych dla niego warunkach, tzn. w cieniach lub nawet w pełnym ostrym słońcu, to też miałbyś mieszane uczucia.
W cieniach D700 ma bardzo dużą dominantę niebieskiego a w ostrym słońcu dominantę żółtego. Na szybko zmiana temperatury barwowej nic nie przynosi, ponieważ jak ocieplisz w cieniach to kiszka wychodzi z barwami w słońcu.
Musisz posiedzieć duuużo dłużej np. w PS-sie żeby wyciągać kanałowo poszczególne kolory a wtedy owszem takie zdjęcie jest naprawdę piękne...tylko jakim kosztem.
Tutaj jeden kolega zaproponował kupienie kompaktu...wybaczcie ale nie włączę się w taką dyskusję.
Miałem tylko do kolegów prośbę w uargumentowaniu mojego postanowienia i nic więcej.

IGI
20-08-2009, 20:01
Hehe canon-board.info - jedyne forum na którym ranga forumowy mądrala idealnie oddaje zachowanie 70% użytkowników. Co jeden to mądrzejszy, a przy tym swoją "mądrość" stara się przekazać w sposób jak najbardziej obrażający adwersarza. Nie wiem czy to specyfika tego konkretnego forum, czy po prostu ludzie zajmujący się fotografią starają się udowodnić innym że to oni są najlepsi, najmądrzejsi, najfajniejsi. Przesiadywałem już na kilkunasty forach, aktywnie uczestniczę w pięciu, ale tylko na tym spotkałem się z takim prowadzeniem dyskusji.

Sorry za offtop, ale musiałem to napisać po kilku odpowiedziach w podobnym tonie jak wypowiedź sal'a, bo mnie nerw strzela jak czytam takie bzdety. Jak by nie można było tego samego napisać bez dodawania zbędnego "Może kup jakiś kompakt?"

sal
20-08-2009, 20:38
Sorry za offtop, ale musiałem to napisać po kilku odpowiedziach w podobnym tonie jak wypowiedź sal'a, bo mnie nerw strzela jak czytam takie bzdety. Jak by nie można było tego samego napisać bez dodawania zbędnego "Może kup jakiś kompakt?"
Ale to nie była żadna 'uwaga', tylko poważna rada.
Jak ktoś nie chce obrabiać w ogóle zdjęć, to imho lustrzanka nie jest dla niego.
Nic nie poradzę na to, że dla Ciebie to 'bzdety' i odbierasz je w negatywny sposób.

kmleon
20-08-2009, 21:27
Ale to nie była żadna 'uwaga', tylko poważna rada.
Jak ktoś nie chce obrabiać w ogóle zdjęć, to imho lustrzanka nie jest dla niego.
Nic nie poradzę na to, że dla Ciebie to 'bzdety' i odbierasz je w negatywny sposób.

Opowiadasz bzdury jakich mało. Skoro jeszcze podkreśliłeś, że jest to dla ciebie poważna rada, to znaczy, że kompletnie nie zrozumiałeś o czym pisze nadzorca2. Właściwie mógłbym zastosować twoje podejście i w tym momencie zakończyć w twoim stylu: skoro nie rozumiesz co ktoś napisał - nie odzywaj się na forum - forum nie jest dla ciebie.

Sprowadziłeś zalety lustrzanki jedynie do obróbki zdjęć - zapewniam cię, że kompletnie nie masz racji. Lustrzanka daje możliwości doboru choćby specjalistycznych obiektywów, współpracy z różnymi akcesoriami, lampami, umożliwia wpływanie na wiele parametrów pracy aparatu i wierz mi, że wiele zastosowań takiej lustrzanki nie wymaga obróbki zdjęć, ba nawet czasem obróbka przeszkadza - pohamuj się więc z tego typu bzdurnymi wypowiedziami, które tylko i wyłącznie rozpalają niepotrzebne emocje.

Co do meritum - zdjęcia prosto z puszki posiadają również pewne parametry, jakie domyślnie w puszce są ustawione: picture style, usuwanie winietowania, poziom odszumiania, auto lighting optimizer i pewnie jeszcze kilka innych o któych pewnie zapomniałem. Warto by było sprecyzować o jaki jpg z puszki chodzi?

sal
20-08-2009, 21:37
Opowiadasz bzdury jakich mało. Skoro jeszcze podkreśliłeś, że jest to dla ciebie poważna rada, to znaczy, że kompletnie nie zrozumiałeś o czym pisze nadzorca2. Właściwie mógłbym zastosować twoje podejście i w tym momencie zakończyć w twoim stylu: skoro nie rozumiesz co ktoś napisał - nie odzywaj się na forum - forum nie jest dla ciebie.

Cóż za wielka zawartość merytoryczna wypowiedzi :)

Sprowadziłeś zalety lustrzanki jedynie do obróbki zdjęć - zapewniam cię, że kompletnie nie masz racji.

Czego nie rozumiesz w zwrocie 'imho'?

pohamuj się więc z tego typu bzdurnymi wypowiedziami, które tylko i wyłącznie rozpalają niepotrzebne emocje.

Zauważyłeś, że nadużywasz słów na literę b?
Jeśli ktoś miał D700, męczyła go obróbka zdjęć, teraz chce kupić 5dmk2 dla jpgów z puszki i nie zadaje sobie nawet odrobiny trudu sprawdzenia opinii o takowym 'trybie' robienia zdjęć, to zdecydowanie uważam, że kompakt może być dla niego dobrym rozwiązaniem.
Nie bardzo rozumiem dlaczego wszyscy na siłę forsują modę na lustrzanki...

Co do meritum - zdjęcia prosto z puszki posiadają również pewne parametry, jakie domyślnie w puszce są ustawione: picture style, usuwanie winietowania, poziom odszumiania, auto lighting optimizer i pewnie jeszcze kilka innych o któych pewnie zapomniałem. Warto by było sprecyzować o jaki jpg z puszki chodzi?
I właśnie ten komentarz utwierdza mnie tylko w przekonaniu że autor nie bardzo wie czego chce...
I żadne 'upewnianie w decyzji' poprzez wysłanie plików jpg z puszki tego nie zmieni.
Do autora - kup po prostu 5dmk2, skoro i tak się już na niego zdecydowałeś.

arturs
20-08-2009, 21:39
z 5d2 jpgi wychodzą nie najgorsze ale to i tak bez sensu robić jpgi.. a co do meritum to tak:

masz tu: http://www.starz.pl/forum_cb/5dmk2/ moje pierwsze pstryki z 5d2 - są exify - głównie wysokie iso przy jednej żarówce energooszczędnej (te z początkową numeracją - jpgi prosto z puszki).. dodatkowo wrzuciłem 4 RAWy w wysokiej rozdzielczości i jpgi z nich wywoływane w Capture One 4..trochę tego jest - bo każdy RAW waży po 25mb więc jak wrzucisz je w jakiś program to będziesz widział co i jak.. RAWy ze ślubu więc zobaczysz jak to wygląda w boju w sensie rozpiętości tonalnej itp.
i prośba:
jak ktoś nie musi od razu sciągać to niech się wstrzyma trochę bo łącze mi zabijecie ;)

nadzorca2
20-08-2009, 21:45

Sprowadziłeś zalety lustrzanki jedynie do obróbki zdjęć - zapewniam cię, że kompletnie nie masz racji. Lustrzanka daje możliwości doboru choćby specjalistycznych obiektywów, współpracy z różnymi akcesoriami, lampami, umożliwia wpływanie na wiele parametrów pracy aparatu i wierz mi, że wiele zastosowań takiej lustrzanki nie wymaga obróbki zdjęć, ba nawet czasem obróbka przeszkadza - pohamuj się więc z tego typu bzdurnymi wypowiedziami, które tylko i wyłącznie rozpalają niepotrzebne emocje.

Tak przyznaję mało precyzyjnie określiłem to co potrzebuję od JPG-a w celu subiektywnej oceny zdjęć z 5DmkII. Załóżmy, że mamy ustawienia standardowe jakie Canon posiada (nie wiem jakie bo go nie mam jeszcze), profil np. portret, wyostrzenie na 50% tego co daje oraz bez odszumiania.
Tak w ogóle podrzućcie mi nawet dwa RAW-y jeden w profilu portret a drugi krajobraz to mi wystarczy i możemy zakończyć temat, żeby nie "rozniecać ognia"...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

z 5d2 jpgi wychodzą nie najgorsze ale to i tak bez sensu robić jpgi.. a co do meritum to tak:

masz tu: http://www.starz.pl/forum_cb/5dmk2/ moje pierwsze pstryki z 5d2 - są exify - głównie wysokie iso przy jednej żarówce energooszczędnej (te z początkową numeracją - jpgi prosto z puszki).. dodatkowo wrzuciłem 4 RAWy w wysokiej rozdzielczości i jpgi z nich wywoływane w Capture One 4..trochę tego jest - bo każdy RAW waży po 25mb więc jak wrzucisz je w jakiś program to będziesz widział co i jak.. RAWy ze ślubu więc zobaczysz jak to wygląda w boju w sensie rozpiętości tonalnej itp.
i prośba:
jak ktoś nie musi od razu sciągać to niech się wstrzyma trochę bo łącze mi zabijecie ;)

Dziękuję...
Jeszcze raz dziękuję Artus, właśnie o to mi chodziło. Np. para w cieniu przy kwiatach różowych, nie widzę tu dominanty niebieskiego koloru na liściach co w Nikonie D700 występuje. Chcąc na szybko zlikwidować tą dominantę muszę podwyższać temperaturę barwową co powoduje zbytnie ocieplenie twarzy. Jeżeli chodzi o zdjęcie pary w świetle słonecznym na balkonie, też lepiej wychodzi niż w Nikonie D700, gdzie liście w głębi oświetlone przez słońce w D700 wychodzą żółte. Jeżeli chodzi o zdjęcia psa to też są raczej naturalne bo to oświetlenie jest żółte.
Widzicie chciałem właśnie takiego potwierdzenia błędów balansu bieli jakie występują w Nikonie D700 a w Canonie prawie ich nie ma a przynajmniej nie tak monstrualne.
Właśnie dzięki temu teraz podjąłem decyzję wystawienia na sprzedaż D700 z przebiegiem 3000 zdjęć na gwarancji za 6900zł wraz Nikkorem 24-70/2.8 za 4800zł, Sigmę 150/2.8 macro na gwarancji za 2200zł oraz SB800.

paproszek_na_kredensie
20-08-2009, 23:53
Nadzorco - a gdyby tak zamiast po chamsku manewrować tintami i dominantami, pomóc sobie suwaczkami saturacji kolorów?

Ja nie wiem - RAW jest na tyle wdzięcznym formatem, że z każdej puchy można wyciągnąć cuda. Jak już Nikon D700 nie spełnia Twoich oczekiwań to może...

... przestań trzaskać te amatorskie JPGi i zacznij manewrować suwakami w ACR... jest o wiele szybciej i łatwiej niż w zwykłym PSowym obrabianiu JPG...

Żesz ty Karol - kolejny PRO, któremu kolorki nie takie, a RAWa tknąć nie raczy...

arturs
21-08-2009, 00:05
Nadzorco - a gdyby tak zamiast po chamsku manewrować tintami i dominantami, pomóc sobie suwaczkami saturacji kolorów?

tylko jak to robisz dla całej fotki to ma wpływ na inne miejsca na zdjęciu.. trzeba by to robić lokalnie a nie zawsze jest tyle czasu na bawienie się w maski itp. W nikonie da się to osiągnąć ale większym nakładem pracy niż w canonie.. a w zasadzie bez kombinacji.. zapytaj kol. Autografa - on też zamienił nikona na canona i nie narzeka - a zamienił d300 na starą piątkę i jest bardzo zadowolony..

Kolekcjoner
21-08-2009, 01:30
Ja niestety muszę się skłonić do zdania osób, które cenią sobie dobre jpg-i. Bardzo długo robiłem same raw-y. Życie jednak (w szczególności brak czasu) zmusiło mnie do tego, że teraz praktycznie zawsze robię Raw + jpg. Gdy będę kupował kolejną puszkę to będzie dla mnie rzeczą bardzo ważną jakie produkuje jpgi. Także dylematy kolegi założyciela wątku są mi bardzo bliskie.

sal
21-08-2009, 01:36
Ja niestety muszę się skłonić do zdania osób, które cenią sobie dobre jpg-i. Bardzo długo robiłem same raw-y. Życie jednak (w szczególności brak czasu) zmusiło mnie do tego, że teraz praktycznie zawsze robię Raw + jpg. Gdy będę kupował kolejną puszkę to będzie dla mnie rzeczą bardzo ważną jakie produkuje jpgi. Także dylematy kolegi założyciela wątku są mi bardzo bliskie.
Tzn. nie obrabiasz w ogóle jpgów z puszki, czy nie obrabiasz rawów?
Nie wiem - może ja jestem dziwny, ale u mnie do obróbki lecą nawet jpgi z puszki...

mieszko_1vp
21-08-2009, 06:39
nie wiem jak inne sprzęty w stylu nikona -ale ja na mojej Piątce robię tylko w Jpgi-po pierwsze mało miejsca,po drugie-jak daję foty modelce-to RaWy z tej puchy by ją udupiły (brak CS4 ;) ) -moja obróbra sprowadza się do dodania winety ,ewentualnie wygładzenia i retuszów-efekty inne już ustawiam w body.
Narbardziej dziwią mnie wypowiedzi tych forumowiczów którzy głośno krzyczą-TYLKO RAWY -szkoda że nie moga się pochwalić jakimiś naprawdę powalającymi fotami

Max_im
21-08-2009, 08:42
A ja dziwie się ludziom robiącym tylko jpg. Wydają na sprzęt 20 000 i oszczędzają 400 na karcie :). Ja preferuje RAW+JPG wtedy mam wszystko.

plyszczarz86
21-08-2009, 09:18
Ja też na początku nie mogłem sie nagiąć do RAWa, ale jak pare razy potrzebowałem maksymalnej czułości przy dziwacznym oświetleniu, zrobiłem rawa a potem zobaczyłem ile jeszcze mam możliwości korygowania zdjęcia z Lightroomie to jpg-ów juz nie ruszam :D
arturs->patrząc na zdjęcie pieska (jedko z pierwszych) chciałbym mieć tak wyglądające iso 3200 w moim 20d :roll:

jatzzek
21-08-2009, 09:40
Nie wiem - może ja jestem dziwny, ale u mnie do obróbki lecą nawet jpgi z puszki...

Sal ja, mimo tego ze robie zdjecia tylko w RAW, potrafie sobie wyobrazic, ze ktos potrzebuje lustrzanke, produkujaca dobre zdjecia w JPG. Fotoreporterzy nie maja czasu na dopieszczanie produktu swojej pracy w edytorach RAW. Musza wyslac do redakcji, najszybciej jak sie da, gotowe JPG. Sadzisz, ze dobrym rozwiazaniem dla fotoreportera jest kompakt? Inna sprawa, czy w takim wypadku nie lepiej uzywac 1DMkII zamiast 5DMkII ale to juz co kto woli. W kazdym razie ja widze wiele zastosowan lustrzanki jako urzadzenia produkujacego gotowe JPG, a nie RAW. Owszem ja tez widze, ze ludzie kupuja lustra, bo jest taka moda. Pytanie czy ich potrzebuja? Nie wiem ale chyba nie zamierzamy tego rozstrzygac na tym forum, prawda? Poza tym fakt, ze coraz wiecej ludzi kupuje lustra to zupelnie normalna sprawa, nie ma sie czemu dziwic, a juz tym bardziej denerwowac. Nalezy sie cieszyc, ze narod coraz bogatszy i lustrzanka cyfrowa nie jest juz zadnym luksusem tylko dobrem powszechnym. Potrafie zrozumiec intencje, ktore kierowaly Toba radzac komus aby kupil sobie kompakt ale sadze, ze niepotrzebnie w to wmieszales swoje negatywne nastawienie do sprawy kupowania przez gawiedz lustrzanek cyfrowych. Ja zakladam, ze nadzorca2 wie czemu chce lustrzanke i ze jej potrzebuje. Jesli tak nie jest to nie jest to miejsce do rozstrzygania tego.

il Dottore
21-08-2009, 10:07
Hehe canon-board.info - jedyne forum na którym ranga forumowy mądrala idealnie oddaje zachowanie 70% użytkowników. Co jeden to mądrzejszy, a przy tym swoją "mądrość" stara się przekazać w sposób jak najbardziej obrażający adwersarza. Nie wiem czy to specyfika tego konkretnego forum, czy po prostu ludzie zajmujący się fotografią starają się udowodnić innym że to oni są najlepsi, najmądrzejsi, najfajniejsi. Przesiadywałem już na kilkunasty forach, aktywnie uczestniczę w pięciu, ale tylko na tym spotkałem się z takim prowadzeniem dyskusji./.../

Niestety, ale wiele się nie mylisz.
Pocieszę Cię, że mimo wszystko to jest najlepsze obok Nikonowskiego polskie forum foto, na innych jest dużo gorzej. Poziom już poniżej dna po prostu. Canon Board trzyma się w tym towarzystwie ewidentnie na szczycie.
Tutaj możesz spotkać wiele osób, które (mimo wygłaszania czasem kontrowersyjnych opinii) doskonale wiedzą o czym mówią (w przeciwieństwie do ignorantów "znających" dany sprzęt z testów w internecie) i potrafią poprzeć swoje tezy logicznymi argumentami i samplami.
A że czasem kogoś nerwy poniosą... cóż... ;)
Spotkasz tu wielu ludzi którzy niczego nie muszą nikomu udowadniać - wystarczy obejrzeć ich zdjęcia. I takich warto słuchać i z takimi warto pogadać, nawet jeśli się z nimi nie zgadzasz.
Co do meritum sprawy - jasne że RAW po obróbce daje lepsze zdjęcia niż jotpegi prosto z puszki. To nie podlega dyskusji. Nie jest to już wyłączny ficzer lustrzanek, bo są i kompakty robiące w RAW.
Jestem jednak sobie w stanie wyobrazić użytkownika, któremu po prostu się nie chce grzebać w RAW. Są w internecie bardzo znani autorzy którzy otwarcie deklarują, że nie używają RAW. I kto im co zrobi? :)
Co do jakości kolorów na jotpegach z puszki 5DMkII to w słońcu żadnego zażółcenia nie obserwowałem. Kolorki chyba ładniejsze i atrakcyjniejsze od Nikonowskich z tym żółtym zafarbem, który mnie osobiście bardzo drażni.

/../
Narbardziej dziwią mnie wypowiedzi tych forumowiczów którzy głośno krzyczą-TYLKO RAWY -szkoda że nie moga się pochwalić jakimiś naprawdę powalającymi fotami

:D Taaaaaaaaak... no właśnie, pogadać sobie można a gdzie konkrety???
Cały czas o tym mówię. Bo słysząc nieraz jakąś bardzo autorytatywną opinię to chciałbym wiedzieć z kim rozmawiam... Wielu forumowiczów linkuje swe galerie i wrzuca jakieś foty na forum. Z tymi warto rozmawiać.
Ale wielu tylko gada... kto to jest? Ukryty geniusz? Człowiek chorobliwie nieśmiały? Czy może umie TYLKO gadać? ;)

aptur
21-08-2009, 10:54
Witam...

Ściągnij sobie rawa i wywołaj w DPP z presetami (np. standard) to będziesz miał to samo co z puszki.
Jeszcze jedno - nie interesuje nas raczej za ile sprzedajesz sprzęt nikona ;)

nadzorca2
21-08-2009, 11:24

Ja nie wiem - RAW jest na tyle wdzięcznym formatem, że z każdej puchy można wyciągnąć cuda. Jak już Nikon D700 nie spełnia Twoich oczekiwań to może...

... przestań trzaskać te amatorskie JPGi i zacznij manewrować suwakami w ACR... jest o wiele szybciej i łatwiej niż w zwykłym PSowym obrabianiu JPG...

Żesz ty Karol - kolejny PRO, któremu kolorki nie takie, a RAWa tknąć nie raczy...

Chyba mnie kolego nie zrozumiałeś...

To, że w D700 występuje w pewnych warunkach oświetleniowych dominanta żółtego i niebieskiego to nie zależy od "suwaczków", podczas nagrywanej rozmowy z doradcą Nikona na infolinii na samym początku oznajmił on, że używa starej 5D Canona i potwierdził występowanie dominanty w/w kolorów na zdjęciach z D700. Jest to ponoć problem oprogramowania a nie matrycy, która nota bene jest ponoć lepsza od 5DmkII nie biorąc pod uwagę wielkości.
Jeżeli już piszesz o tych nieszczęsnych "suwaczkach" to wiem o tym dobrze, że mogę wyciągnąć z D700 cuda a zwłaszcza przy pomocy jedynie programu Color Efex Pro 3.0 za pomocą którego mozna usunąć bezboleśnie błędy oprogramowania D700.
Pamiętaj, że obecne RAW-y są już skażone pewnymi zmianami wynikającymi z oprogramowania. Firmy do tego się nie przyznają ale tak jest...

Wczytaj się kolego dokładnie w wątek, a później zajmuj stanowisko...

aptur
21-08-2009, 11:33
To, że w D700 występuje w pewnych warunkach oświetleniowych dominanta żółtego i niebieskiego to nie zależy od "suwaczków", podczas nagrywanej rozmowy z doradcą Nikona na infolinii na samym początku oznajmił on, że używa starej 5D Canona i potwierdził występowanie dominanty w/w kolorów na zdjęciach z D700.

Czad. Może wrzucisz gdzieś do sieci tą rozmowę :mrgreen:

nadzorca2
21-08-2009, 11:50
Czad. Może wrzucisz gdzieś do sieci tą rozmowę :mrgreen:

Dziękuję koledzy za dalszą dyskusję...temat uważam za zamknięty.
Otrzymałem pliki z 5DmkII od kolegi Artursa za co dziękuje.
Pomogło mi to w ocenie systemów i podjęciu ostatecznej decyzji.
Pozdrawiam
Artur

magart
21-08-2009, 12:01
No to tylko pogratulować wyboru i życzyć bezbolesnego kupna 5dii.

sal
21-08-2009, 12:18
Co do meritum sprawy - jasne że RAW po obróbce daje lepsze zdjęcia niż jotpegi prosto z puszki. To nie podlega dyskusji. Nie jest to już wyłączny ficzer lustrzanek, bo są i kompakty robiące w RAW.
Jestem jednak sobie w stanie wyobrazić użytkownika, któremu po prostu się nie chce grzebać w RAW. Są w internecie bardzo znani autorzy którzy otwarcie deklarują, że nie używają RAW. I kto im co zrobi? :)
Tylko że ja nigdzie nie pisałem o kwestii używania jpgów z puszki, tylko o braku _jakiejkolwiek_ obróbki zdjęć.
To zupełnie co innego, a autor sugerował że chce jpgi z puszki, bo nie zamierza obrabiać zdjęć...
Stąd moja sugestia odnośnie kompaktu, bo jak wiadomo zdjęcia z kompaktów (w tej grupie znajdują się też aparaty dające bardzo dobry obrazek) są z reguły mocno podrasowane.

nadzorca2
21-08-2009, 12:20
No to tylko pogratulować wyboru i życzyć bezbolesnego kupna 5dii.
Dziękuję za gratulacje...
Te same problemy miał mój kolega z Golubia Dobrzynia "Timi" na nikon forum, który właśnie sprzedał ten sam zestaw. Ona nawet potwierdził blokowanie się AF-a w D700 po wykonaniu ponad 400 zdjęć bez wyłączania aparatu...ale to już jest temat na inny watek.
Pozdrawiam
Artur

aptur
21-08-2009, 12:27
Problem polega na tym, że te zdjęcia "prosto z puszki" też są obrabiane. Tyle tylko że przez soft aparatu. Dodatkowo dochodzi kwestia ustawień w body które to mogą być bardzo różne. No chyba że umówimy się, że porównujemy np. jpegi z ustawieniem standard itp.

mieszko_1vp
21-08-2009, 12:33
A największy problem przy Piątce jest taki że RAWy nie ściągają się przez kabel-a jak wyciąga się kartę to się robi burdel z numeracją folderów-tak mi sie wydaje ;)

nadzorca2
21-08-2009, 13:12
Problem polega na tym, że te zdjęcia "prosto z puszki" też są obrabiane. Tyle tylko że przez soft aparatu. Dodatkowo dochodzi kwestia ustawień w body które to mogą być bardzo różne. No chyba że umówimy się, że porównujemy np. jpegi z ustawieniem standard itp.

Ustawienia standard w Canonie nie odpowiadają standardowi w Nikonie...

aptur
21-08-2009, 13:43

Nic takiego nie twierdziłem. Próbuję Tobie uzmysłowić, że ustawień jotpega w puszce jest sporo i co z tego że ktoś Tobie pokaże takie zdjęcie "prosto z puszki" skoro nie wiesz jak miał poustawiane w menu jego właściwości. Rozumiem że nie chcesz bawić się w RAWy ale dla poglądu możesz sobie jednego rawa wywołać w DPP z ustawieniami jakimi chcesz (np. standard) i będziesz wiedział jak wygląda jotpeg "prosto z puszki". Teoretycznie bowiem soft w aparacie robi to samo co DPP.

Max_im
21-08-2009, 15:14
A największy problem przy Piątce jest taki że RAWy nie ściągają się przez kabel-a jak wyciąga się kartę to się robi burdel z numeracją folderów-tak mi sie wydaje ;)

to wszystko nieprawda

Sławek
21-08-2009, 16:51
Ten nef który mi podesłałeś z d700 jest masakryczny. wybrałeś najgorszy ?. Czy wszystkie są takie?.

nadzorca2
21-08-2009, 20:42
Ten nef który mi podesłałeś z d700 jest masakryczny. wybrałeś najgorszy ?. Czy wszystkie są takie?.

Faktem jest, ze nie jest najładniejszy ale wysłałem Tobie dwa. W takich kolorach jest 60% NEF-ów oczywiscie w warunkach robienia zdjęć slubnych są lepiej wykadrowane ale taki właśnie problem występuje z kolorami w Nikonach z nowymi matrycami CMOS czego nie było z matrycami CCD jedynie poza dużymi szumami:mrgreen:

Sa też dobre i bardzo dobre ale wszystkie wymagają obróbki. W zeszłym miesiącu po powrocie z Dźwirzyny 250 zdjęć obrabiałem 8 godzin...byłem załamany balansem bieli.

Sławek
21-08-2009, 22:36
W ACR masz możliwoś stworzyć własny profil matrycy. Inną tonacje dla świateł inną dla cieni itd. Nazywa się to ,, Optymalizacja modułu Camera Raw pod kątem posiadanego aparatu,, a opisane dokładnie w książce ,,Fotografia Cyfrowa,, autor Scott Kelby. Być może to zniwelowało by choć po części twoje problemy z WB. Wywoływanie rawów nie jest takie straszne :wink:

nadzorca2
22-08-2009, 10:10
Jeszcze IGI jeden argument na to dlaczego ludzie tacy jak ja używają lustrzanki a nie zaawansowanego kompaktu...po prostu mam już 47 lat i prawie od 20 lat pracuję na lustrzankach Nikona wcześniej na analogowych, gdzie barwa zdjęcia zależała głównie od filmu jakiego się używało.
Praca lustrzanką obecnie to nie tylko możliwość obrabiania RAW-ów ale głównie komfort w doborze obiektywów, podgląd głębi ostrości itd. To był m.in. zamysł stworzenia lustrzanki a nie dla Ciebie żebyś mógł obrabiać w obecnych czasach przy innej technologii RAW-y. Lustrzanka powstała duuużo wcześniej niż zaczęła się fotografia cyfrowa.

Czad. Może wrzucisz gdzieś do sieci tą rozmowę "

I chyba to nadaje się do sieci jako podsumowanie tematu jak to jeden z naszych kolegów sugerował moją wcześniejszą wypowiedź.:-D

Cichy
22-08-2009, 10:48

:shock: :shock: :shock:

ERR
22-08-2009, 11:17
Witam...
Proszę Was koledzy o pomoc w zakupie lustrzanki Canona.

Jest taki wątek :
http://canon-board.info/showthread.php?t=46725
Nie jestem zawodowcem :-), ale poznasz tam moje zdanie. Zauważ, że moje pytania pozostały bez odpowiedzi :-) ; nie dał im rady niejeden "forumowy mądrala".
Osobiście nie znoszę Canona, ale go mam ;-). Używam F80 na film i to jest to ! Dla kogoś z Twoim doświadczeniem filozofia czterech przycisków i brak potwierdzeń ustawień w wizjerze może być nie do zniesienia. Jeśli masz oczy i oddajesz Klientowi swoją pracę na papierze, wybór (póki co) jest jeden i będziesz wiedział co trzeba kupić. Co do S5Pro, to jest to zdumiewający aparat, bo niezależnie co by się nie działo, biała suknia panny młodej pozostaje biała, bez niebieskości (sic !). Jeśli mały budżet, najlepiej zostać przy S5. Pozdrawiam.

Zapomnij o ustawieniach Standard - są bezużyteczne, kontrast nie do przyjęcia. "Neutral" i resztę trzeba sobie samemu "zrobić"

nadzorca2
22-08-2009, 11:27
Jest taki wątek :
http://canon-board.info/showthread.php?t=46725
Nie jestem zawodowcem :-), ale poznasz tam moje zdanie. Zauważ, że moje pytania pozostały bez odpowiedzi :-) ; nie dał im rady niejeden "forumowy mądrala".
Osobiście nie znoszę Canona, ale go mam ;-). Używam F80 na film i to jest to ! Dla kogoś z Twoim doświadczeniem filozofia czterech przycisków i brak potwierdzeń ustawień w wizjerze może być nie do zniesienia. Jeśli masz oczy i oddajesz Klientowi swoją pracę na papierze, wybór (póki co) jest jeden i będziesz wiedział co trzeba kupić. Co do S5Pro, to jest to zdumiewający aparat, bo niezależnie co by się nie działo, biała suknia panny młodej pozostaje biała, bez niebieskości (sic !). Jeśli mały budżet, najlepiej zostać przy S5. Pozdrawiam.

Zapomnij o ustawieniach Standard - są bezużyteczne, kontrast nie do przyjęcia. "Neutral" i resztę trzeba sobie samemu "zrobić"

Dlatego zostawiam sobie S5Pro (tu też mam RAW/RAF w razie konieczności) a D700 sprzedaję...
Jezeli chodzi o podany link w dyskusji o D700 to ERR napisałeś to z czym się zgadzam w 100%, czyli moje odczucia nie sa jedyne i nie jestem w nich osamotniony...

:shock: :shock: :shock:
...wnioskując z trzech emoti....podzielasz moje zdanie co do przeznaczenia lustrzanek, nie tylko dających mozliwość obróbki RAW.
:-D

ERR
22-08-2009, 11:37
Cóż za wielka zawartość merytoryczna wypowiedzi :)

I właśnie ten komentarz utwierdza mnie tylko w przekonaniu że autor nie bardzo wie czego chce...

Dla mnie jest jasne czego Autor wątku chce. Ktoś kto zaleca osobie z takim doświadczeniem kupno kompaktu chyba sam powinien sobie go sprawić, by odczuć co daje lustrzanka w odróżnieniu od maleńkiej matrycy i obecnego tam AF-a.
Dla mnie idealnym aparatem byłby taki jaki chciałby nadzorca2 : dobre foto z puszki, poprawny WB, obróbka ograniczona do podniesienia kontrastu, wyostrzenia. Efekt : zadowolony Klient, więcej pieniędzy w portfelu, więcej czasu wolnego dla siebie, lepsze samopoczucie i mniej złośliwych komentarzy na CB.

Ps. Kolego nadzorca2, poproszę (jeśli pozwolisz) o maila z informacją jak sprawuje się przyszły nowy nabytek. Bardzo chciałbym poznać Twoją opinię. Mój adres :
massenmensch@gmail.com

nadzorca2
22-08-2009, 11:58
Dla mnie jest jasne czego Autor wątku chce. Ktoś kto zaleca osobie z takim doświadczeniem kupno kompaktu chyba sam powinien sobie go sprawić, by odczuć co daje lustrzanka w odróżnieniu od maleńkiej matrycy i obecnego tam AF-a.
Dla mnie idealnym aparatem byłby taki jaki chciałby nadzorca2 : dobre foto z puszki, poprawny WB, obróbka ograniczona do podniesienia kontrastu, wyostrzenia. Efekt : zadowolony Klient, więcej pieniędzy w portfelu, więcej czasu wolnego dla siebie, lepsze samopoczucie i mniej złośliwych komentarzy na CB.

Ps. Kolego nadzorca2, poproszę (jeśli pozwolisz) o maila z informacją jak sprawuje się przyszły nowy nabytek. Bardzo chciałbym poznać Twoją opinię. Mój adres :
massenmensch@gmail.com

Dziękuję za te słowa, które mnie podbudował...
Tak, prześlę fotki z 5DmkII, tylko jak ją kupię. Na razie jestem na etapie finalizowania transakcji sprzedaży D700. Napisz co kupić na poczatek do 5DmkII 16-35L czy 24-105L a może 24-70L?
mój adres:
nadzorca2@tlen.pl

micles
22-08-2009, 12:16
Musisz posiedzieć duuużo dłużej np. w PS-sie żeby wyciągać kanałowo poszczególne kolory a wtedy owszem takie zdjęcie jest naprawdę piękne...tylko jakim kosztem.
trzeba by to robić lokalnie a nie zawsze jest tyle czasu na bawienie się w maski itp. A split toning?

arturs
22-08-2009, 20:40
Dziękuję za te słowa, które mnie podbudował...
Tak, prześlę fotki z 5DmkII, tylko jak ją kupię. Na razie jestem na etapie finalizowania transakcji sprzedaży D700. Napisz co kupić na poczatek do 5DmkII 16-35L czy 24-105L a może 24-70L?
mój adres:
nadzorca2@tlen.pl
jak lubisz szeroko to 16-35 - jedyny zoom który mi się ostał..
a jak nie to 24-105 - bardzo fajne uniwersalne szkło, ostre od f4.. stabilizacja też niczego sobie ;).. miałem ale z powodu używania stałek się kurzyło więc sprzedałem..

A split toning?

o czym ty do mnie rozmawiasz :mrgreen: ? to już podchodzi pod "bardziejszą" obróbkę, trzeba mieć lajtroma albo fotoszopa a założenie jest takie żeby tego uniknąć..

Kolekcjoner
22-08-2009, 22:57
Nie obrabiam jpg-ów z puszki - po to robię raw + jpg.

Mnie tylko dziwi takie ortodoksyjne stawianie sprawy - "jak ktoś nie obarabia zdjęć to kupić kompakt". To ja równie ortodoksyjnie napiszę. Jak ktoś nie odróżnia kompakta od lustrzanki to powinien sprzedać tę ostatnią, bo zmarnował pieniądze albo przynajmniej dać sobie spokój z udzielaniem rad innym.

I na koniec - na prawdę są sytuacje, w których liczy się szybkość i treść - bawienie się wtedy z raw-ami jest kompletnie bez sensu.

mieszko_1vp
23-08-2009, 10:11
są tacy co nie odróżniają -ale wiesz-zawsze możesz ustawić na 50 tce przysłonę 1.4,lub dać z dobrym zoomem taką piątkę i nie ma bata że foty zrobione przez totalnego laika będą biły zdjęcia zrobione zwykłym kompaktem.te które ja drukuję na papier nie obrabiam-bo nie ma takiej potrzeby

Goomis
25-08-2009, 01:12
5DmkII ( i mkI również)mają idealny WB. Po prostu, patrzę, patrzę i nadziwić się nie mogę :-D Żadnych zafarbów, dziwnego tinta, nic, po prostu perfect! To nawet nie jest kwestia, że sam Canon bo np. 40D(w porównaniu do 5D) ma WB kiepski. Obrazowanie 5D i dobrych szkieł jest wręcz nie do opisania słowami :-P

Vitez
25-08-2009, 09:45
bo np. 40D(w porównaniu do 5D) ma WB kiepski.

Chyba Twój. Albo tylko na LCD. Mi AWB w 40D spisuje się znakomicie - lepiej niż algorytmy Photoshopowe i prawie tak samo jak pipetka. Do 5D da się porównać - po prostu porównywalnie dobrze :p .
No ale to wątek o 5D MkII a nie 40D vs 5D :p .

martyna_p
25-08-2009, 10:44
Moja 40-tka AWB ma tak fatalny, ze na na zdjeciach w cieniu wszystko jest niebieskie, a z kolei w pomieszczeniach zolte, ot taki chumor mojego aparatu. Mam to w nosie, bo i tak pracuje w rawach, ale jednak moglo by byc lepiej .....

nadzorca2
25-08-2009, 16:57
Moja 40-tka AWB ma tak fatalny, ze na na zdjeciach w cieniu wszystko jest niebieskie, a z kolei w pomieszczeniach zolte, ot taki chumor mojego aparatu. Mam to w nosie, bo i tak pracuje w rawach, ale jednak moglo by byc lepiej .....
Koleżanko jakbyś popracowała na Nikonie D700 na AWB, to dopiero jest jazda...
Bez PS-a i dodatkowo Color Efex 3.0 Pro nie osiągniesz sukcesów jeżeli chodzi o poprawny kolor.:mrgreen:

ERR
26-08-2009, 00:42
Moja 40-tka AWB ma tak fatalny, ze na na zdjeciach w cieniu wszystko jest niebieskie..
Na moje oko to w zastosowaniach ślubno - weselnych balans bieli 40-tki jest lepszy od 5D. W przypadku 40D bardzo rzadko suknia pannny młodej uzyskuje magentowe przebarwienie.Piątka ma inne nie do pobicia atuty :-)

sluzalekmichal
26-08-2009, 08:37

W 40-ce tylko ręczne ustawianie temperatury barwowej.

Vitez
26-08-2009, 09:34
W 40-ce tylko ręczne ustawianie temperatury barwowej.

Sprawdza się tylko w studio :p .
W 40tce tylko AWB, RAW i pipeta.
I absolutnie nie ufać kolorom na LCD.

rycerz
27-08-2009, 12:32
jpg prosto z puszki w fuji s5 są świetne :) przynajmniej dla mnie...wiem bo używałem puszkę wiele miesięcy. Nie wiem czy da sie o nich tak szybko zapomniec ;)

Goomis
28-08-2009, 02:37
vitez myślisz, że oglądam zdjęcia tylko na LCD aparatu? :-P
Niebieski zafarb w cieniach i żółty w żarówkach(bez flesha) na bielach to pikuś... Jeden ruch suwaka w LR. Bardziej boli mnie dziwne odwzorowanie skóry - jakkolwiek nie ruszysz tintem to albo jest czerwonawa albo zielonkawa :-P Nie ma nic pośredniego. Zupełnie nie wiedziałem i do tej pory nie wiem jak z tym skutecznie walczyć... W 5-tce nic takiego nie mam!(już nie wspomnę, że w plikach z 20 czy 30D też tego nie było...)

nadzorca2
28-08-2009, 18:50
Zaraz Wam prześlę dwa zdjęcia z różnymi kolorami skóry
Porównajcie kolor skóry.Które jest z 5DmkII ???

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=rdiq0c0lon9b667ts3fh.jpg)
Przypominam, że oba aparaty miły te same przysłony, czasy wybrane zostały automatycznie, pomiar matrycowy i automatyczny balans bieli...

Sławek
28-08-2009, 22:29
Prawe z nikona. Ale nie ma tragedii .

micles
28-08-2009, 22:42
Lewe z 5d2. Więcej szczegółów, widać to szczególnie na włosach.

Sławek
28-08-2009, 22:48
Ale to ciekawe, że największy rozjazd jest na skórze.

ARN
28-08-2009, 23:05

I dlatego jesteśmy na tym forum i z takim, a nie innym sprzętem :-)

nadzorca2
28-08-2009, 23:21
Koledzy pudło....
Lewe zdjęcie zostało zrobione Nikonem D700+24-70/2.8 a prawe 5DmkII+24-105/4L.
Sam jestem zaskoczony rezultatem ale właśnie D700 jest nieprzewidywalny w pewnych warunkach robi idealne zdjęcia a w innych głupieje z kolorami wpadając albo sino-niebieski albo żółty a 5DmkII robi za każdym razem podobnie jeżeli chodzi o AWB:mrgreen:

Sławek
28-08-2009, 23:30
No to cały mój image szlak trafił.

nadzorca2
28-08-2009, 23:36
No to cały mój image szlak trafił.

Sławku mój też...sam nie wiem jak to wyszło.
Podaj e-mail to wyślę Tobie oryginały z puszek.
Ale jak zaczniesz oba powiększać powyżej dużej pocztówki to zdjęcie z 5DmkII zaczyna pokazywać szczegóły a z D700 wszystko aż skwierczy od zbyt dużego kontrastu...

ARN
28-08-2009, 23:43
No to i ja się pokajam ;-)

nadzorca2
28-08-2009, 23:59
No to i ja się pokajam ;-)

Już Sławkowi wysłałem oryginały jpg

Sławek
29-08-2009, 00:00
Masz mojego e-mail`a .Wysłałem Ci kiedys raw`a z piątki.
Dzięki. Faktycznie, skwierczy.

nadzorca2
29-08-2009, 07:41
Masz mojego e-mail`a .Wysłałem Ci kiedys raw`a z piątki.
Dzięki. Faktycznie, skwierczy.

Ale zobacz skórę, tym razem z Nikona bliższa rzeczywistości...dziwne co?
I jak tu dojść do ładu z tymi systemami. Kolega sprzedając D700+24-70/2.8+70-200/2.8 kupił Canona 50D +16-35/2.8L+70-200/2.8/L i jest bardziej zadowolony nawet z AF, który nota bene jest szybszy (tak twierdzi) w 50D:shock:

Jacek_Z
03-09-2009, 15:54
..
Do autora - kup po prostu 5dmk2, skoro i tak się już na niego zdecydowałeś.
Własnie tak. Decyzje podjełeś przed poważnym potestowaniem (osobiście!) róznych sprzetów. Prosisz o (tylko) 2 jpgi, zrobione przy nie wiadomo jakim świetle by podjąc decyzję o prawidłowym działaniu AWB ?!!!

Porównajcie kolor skóry.Które jest z 5DmkII ???

automatyczny balans bieli...

Prawe z nikona. Ale nie ma tragedii .

Lewe z 5d2. Więcej szczegółów, widać to szczególnie na włosach.

Koledzy pudło....
Lewe zdjęcie zostało zrobione Nikonem D700+24-70/2.8 a prawe 5DmkII+24-105/4L.
Sam jestem zaskoczony rezultatem

Sławku mój też...sam nie wiem jak to wyszło..

Ale zobacz skórę, tym razem z Nikona bliższa rzeczywistości...dziwne co?

Ano niby dziwne, a niby nie. Jestem jedną z pierwszych osób, która fotografowała D700 (udostępnione przez fotopolis) i ... AWB mi się (wtedy) nie podobał. Ja fotografowałem wcześniej kilka lat na D200, z matrycą CCD co istotne (i najczęściej jednak na WB PRE, a nia AUTO). Miałem więc inne przyzwyczajenia co do barwy.
Od tej pory (gdy kupiłem D700 więcej robię poza studiem) zacząłem jednak częściej fotografować w RAW i na Auto WB. I okazuje się, że nie taki diabeł straszny. Aparat myli się, OK, ale ..... inne się też mylą. Mam kolegów wśród canonierów, chodzimy razem fotografować. Jeden z nich (tu na forum poważany janmar - można się go zapytać) ma 1Dsmk3. Mam pełne komplety jego zdjęć u siebie na kompie (miniaturki, dla modelek) i widzę jak 1Ds dobierał balans w WB AUTO. No i zaskoczenie. 3 razy robiliśmy coś w ciężkich warunkach oświetleniowych i za każdym razem balans zaproponowany przez D700 był ciekawszy, poprawniejszy (co nie znaczy idealny). Jedna z sesji (modelki) była przy zachodzącym słońcu, inna to były zwykłe pstryki - zdj nocne na rynku w Toruniu, światło, które podświetla budynki, z wystaw sklepowych itp.
Od tej pory nie mam zamiaru narzekać na WB Auto w D700. Ba, raz idealnie ustawił kolor skóry na nocnym zdjęciu, modelka tylko w świetle wystawy sklepowej. A to ciężkie wyzwanie dla sprzętu. Chyba to był przypadek.
Zanim się przyjmie stereotypy za pewnik lepiej samemu posprawdzać dwa aparaty w tych samych warunkach oświetleniowych.

uwaga:
Nie miałem okazji porównywać WAB D700 z 5Dmk2.

nadzorca2
20-09-2009, 02:13
Jacek_Z masz rację...jednak D700 jest naprawdę rewelacyjny ale ze stałkami z poprzedniej epoki. Ten 24-70/2.8 daje zdjęcia niesamowicie ostre, kontrastowe ale raczej techniczne, bez plastyki dlatego ludzie nadal kupują Nikkory 17-35/2.8 lub zamiennie Tamrony 17-35/2.8-4.0 z rozmydleniem w rogach ale za to piękne robią zdjęcia.