Zobacz pełną wersję : Canon 17-35mm/f2.8L - czy warto kupować obiektyw, który już nie jest produkowany
Jak w temacie. Mam okazje niedrogo kupić wspomnianego poprzednika Canona 16-35mm/f2.8L. Obiektyw jest już nieprodukowany dlatego mam pewne obawy co do tego, czy jeśli się popsuje to,c zy będzie go można naprawić.
Niby jest to L-ka, ale też ma swoją trwałość. Co byście zobili?
Może ktoś ma ten obiektyw i pocieszy mnie, że od lat działa bezawaryjnie:D lub uprzedzi o typowych usterkach.
Acha na Żytniej powiedzieli, że niektóre częsci są dostepne. Niestety nie sprecyzowali, czy są w stanie naprawić najbardziej typowe usterki.
Czy ten obiektyw jakoś bardzo różni sie konstrukcyjnie w stosunku do nowego 16-35mm/f2.8L? Może dałoby sie jakieś elementy wykorzystać w razie czego?
Dzieki za wszelkie opinie!
no niestety cos za cos.
idziesz do sklepu, wykladasz kase na stol, odbierasz 16-35 i dostajesz go z gwarancja i pewnego rodzaju "pewnoscia", ze ma byc wporzadku.
kupujac uzywke 17-35, jak sam stwierdziles "po atrakcyjnej cenie" oszczedzasz $$, ale dostajesz tez pewna niewiadoma, jak sprzet bedzie sie sprawowal i z wlasnej kieszeni go naprawiasz.
graty do 17-35 w razie czego jeszcze mozna dostac. tak czy inaczej oba szkla sa bardzo dobre, chociaz sporo narzekan na nie, to nie bierz tego powaznie ;) kupuj. ktore!? aaa na to sam sobie musisz odpowiedziec. :)
a o jakich pieniadzach piszesz???
Ernest_DLRS
20-08-2009, 15:22
Właśnie... Jeszcze kwestia co to znaczy "dobra cena". Bo może korzystniej wyjdzie Cię dozbierać i kupić 16-35L. Ponoć optycznie 17-35L ustępuje nowszej wersji dość mocno. Takie opinie slyszałem od doświadczonych osób.
ok. 2600zł-2700zł sprowadzony z USA.
ok. 2600zł-2700zł sprowadzony z USA.
za tyle to masz 16-35 mki w usa
za tyle to masz 16-35 mki w usa
faktycznie cena 16-35mkI jest bardzo zbliżona na ebay US. Trzeba przemyśleć zakupy. Dzięki.
iktorn92
20-08-2009, 21:50
Kupisz zepsuje sie przeslona i mozesz go wyrzucic do kosza bo nie bedzie takiej czesci.. to stare szkło ja bym sie nie pchał szczególnie za taka kase... lepiej dozbierac do 16-35, szczegolnie ze ma swoje lata i moze na nowszych matrycach wychodzic troche problemow, których na negatywie widac nie było.
AdamFotoStudio
23-09-2009, 17:18
Ja ten obiektyw mam juz 2 lata ! Też kupiłem używany sprawdza się idealnie do ciasnych wnętrz mieszkań ( ślub) i do panoram kulistych... z czystym sumieniem mogę go polecić.. Teraz po podpięciu Canon 5D mKII przeżywa drugą młodość
Teraz po podpięciu Canon 5D mKII przeżywa drugą młodość
Sample podrzuć bo coś wierzyć się nie chce że z 21mpix nie będzie mydła, miałem w ręku to szkło i już na starym 5d było dyskusyjne.