PDA

Zobacz pełną wersję : Zużycie lamp

dentharg
01-09-2005, 14:23
Witam!

Canon ogłosił 430EX (300 USD). Cenowo niespecjalnie różni się od 580EX (390 USD na B&H) i pytanie jest takie, czy warto dołożyć te 90 dolców i kupić 580 - czy raczej czekać na 430EX?

Jak bardzo zużywają się lampy w czasie użytkowania?
Czy warto kupić drogą lampę i ją po prostu trzymać, czy lepiej kupić tańszą i wymienić po roku?

Jak wygląda przeciętne "życie" lampy?

rysiaczek
01-09-2005, 14:50
Heh no nie wiem ile robisz zdjęć, w jakich warunkach etc etc, ale zajechać lampę to łatwo nie jest... Praktycznie tylko zawodowo i w studiu na niej jadąc jest taka szansa... Ale to i tak gdybanie, bo wcześniej zmienisz sprzęt pewnie, niż lampa powie 'pas':)

dentharg
01-09-2005, 14:59
Ale to i tak gdybanie, bo wcześniej zmienisz sprzęt pewnie, niż lampa powie 'pas':)

No właśnie chodzi o to, że gdybym miał brać 430EX to pewnie wziąłbym
a) tańszą 420EX i po mniej/więcej pół roku/roku sprzedawał (po prostu, żeby nauczyć się robić zdjęcia z lampą zewn.)
b) wziął od razu 580EX i trzymał ją ze 2-3 lata.

No chyba, ze Canon wymyśli ETTL-XX i zrobi lampę 1666EXEX i będzie sprzedawał w 2006 :twisted:

Pikczer
01-09-2005, 15:13
Ja mam 580.
Szkoda wydawac niewiele mniej kasy na sprzet slabszy praktycznie pod kazdym wzgledem. Dla mnie 420 ma tylko jedna przewage - wielkosc.
Tak jak pisal rysiaczek - jesli zdjec nie robisz zawodowo, to zapomnij o tym, ze cos Ci padnie przed 6 rokiem uzytkowania. Zaryzykowalbym nawet stwierdzenie, iz przy "normalnym" uzytkowaniu, masz lampe na min pol zycia (no chyba, ze jestes po 90 :)

tadek
01-09-2005, 22:29
jestem za 580 wcale nie jest duza a naprawde dobra
mam minolte analoga lustro, tez z najwieksza lampa i od 16 lat blyska tak jak na poczatku ( a troche szkolek i slubow zrobilem)

Driver
01-09-2005, 23:11
Gdzieś czytałem że żywotność lampy określa sie na 1 000 000 ( milion ) błysków
ale to nie było na żadnej stronie producenta więc nie wiem czy ktoś tego nie wyssał z palca

darpla
02-09-2005, 12:06
LAmpa jest nie do zdarcia, ale niekedy zdarza sie ze gdzies nam ona spadnie i wtedy zaczynaja sie problemy.

Osobiscie zdecydowanie jestem za 580ex aniżeli za 430 ex. 400 zł różnicy ale funkcjonalność sporo wyższa

Venio
04-09-2005, 21:44
opłaca sie jeszcze kupowac wogóle lampe 420EX ?? Czy to juz jest faktycznie dinozaur?? :(

Vitez
05-09-2005, 02:26
opłaca sie jeszcze kupowac wogóle lampe 420EX ?? Czy to juz jest faktycznie dinozaur?? :(

Jesli 430EX stanieje o jakies 100zl to nie oplaca sie brac 420... a powinna staniec czyli zejsc z ceny "nowosci" . Tyle ze za kilka miesiecy (styczen? luty?). Jesli mozesz do tego czasu poczekac to nie kupuj 420. Jesli nie to kup Sigme 500 DG Super.

trzpiola
05-09-2005, 14:30
zdecydowanie 580
w ten weekend spadla mi ze statywu 580, synchronizowalem ze znajomym 2x580 tak z ciekawosci a ze bylem na weselu i nie powiem zebym byl w 100% skoordynowany to niechcaco przy probie zdjecia lampy ze statywu wysunela sie ze stopki i rozstrzaskala o podloge, zlamaly sie tylko 2 rzeczy taka mala czesc w mechanizmie przesowania palnika i tzw wide-panel. stosujac sie do metody kropeleczka na czubeczku poskladalem ja i dziala bez zazutow, nie proponuje rozkrecac jej samemu troche duuuzo z tym roboty. do czego pije hmmmm. patrzac teraz na 300d czytajac jak pokolei padaja mechanizmy wyzwolenia migawki czy czegos tam zastanawiajac sie dochodze do wniosku ze lepiej wynurzyc troche wiecej sosu z portfela i dolozyc do czegos lepszego, nie chce myslec co by bylo gdybym posepil i kupil 420 hmmmm. moge tylko sie pozastanawiac , bo nastepnych crashtestiow nie mam zamiaru juz robic, ten byl niezamierzony naszczescie skonczyl sie tylko odrobina nerwow, bo czarny scenariusz wysylania sprzetu do warszawy jakos odpedzal mnie od tego wszystkiego , szczegolnie ze za 3 tyg wracam skad przybylem i podejrzewam ze nie mialbym czasu na takie rzeczy.

Swoja droga pytanie !?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
nie wiecie skad mozna zamowic czesci, chodzi mi o ten wide panel, jest to czesc ruchoma wiadomo wyciagasz wsowasz itd wiec wole ja zmienic na nowa

Venio
05-09-2005, 20:20
Jesli 430EX stanieje o jakies 100zl to nie oplaca sie brac 420... a powinna staniec czyli zejsc z ceny "nowosci" . Tyle ze za kilka miesiecy (styczen? luty?). Jesli mozesz do tego czasu poczekac to nie kupuj 420. Jesli nie to kup Sigme 500 DG Super.

Sigmy nie bede kupował bo nie potrzebuje jej 'bajerów' typu strobo itp. Bardziej przyda mi sie błysk na druga lamelke i szybsze ładowanie... szkoda tylko ze nie bedzie moj aparat focił w E-TLL II :P hehe ale to nvm. Wiec wole poczekac do grudnia/stycznia i nawet jak bym miał dopłacic te 100 zeta więcej to myśle ze z opcji Canona lepiej skorzystam. A myśle ze ta cena u tipów pozostanie w granicy 1000 złotych