Zobacz pełną wersję : Style obrazu - dziwne sytuacje ?
Witam.
Mam takie małe dziwne spostrzeżenia. Od razu zaznaczam że jestem nowy na forum i może gdzieś o tym była już mowa.
Zrobiłem kilka zdjęć w formacie RAW i używając dołączonego do aparatu oprogramowania(digital photo professional) zacząłem zmieniać parametry zdjęcia.
Teraz moje pytanie czy to normalne że gdy zmieniam styl zdjęcia ze Standard na Portrety lub Krajobrazy itp. to zmianie ulegają kolory na zdjęciu?
Jeżeli normalnie by się zajrzało do ustawień aparatu to te style różnią się tylko siłą wyostrzania przy zapisie w JPG a pozostałe ustawienia dotyczące kontrastu nasycenia i tonu we wszystkich tych stylach są na 0.
Jeżeli te ustawienia określają kolory to proszę o radę które będzie najwierniej oddawało rzeczywistość
Z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam
krzysztofr
20-08-2009, 13:02
Każdy Picture Style ma swój charakterystyczny sposób odwzorowywania kolorów.
Idealnego odwzorowania kolorów nie da żaden ze styli. Najbliżej rzeczywistości są: Neutralny i Dokładny. Choć jak dla mnie dokładny, daje zdjęcia lekko zaróżowione, ale za to lepiej oddaje ostre czerwienie.
Za to neutralny z reguły trzeba później mocniej nasycać i zwiększać kontrast.
Najprościej chyba używać styl Standard i w zależności od zdjęcia lekko zmniejszać bądź zwiększać kontrast i nasycenie.
Teraz moje pytanie czy to normalne że gdy zmieniam styl zdjęcia ze Standard na Portrety lub Krajobrazy itp. to zmianie ulegają kolory na zdjęciu?
Normalne.
Jeżeli te ustawienia określają kolory to proszę o radę które będzie najwierniej oddawało rzeczywistość
Z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam
Żadne, po co niby by miały ??
Dzięki za odpowiedź
Żadne, po co niby by miały ??
Co do pytania po co by miały oddawać rzeczywistość to nie wiem jak odpowiedzieć. To po co ludzie kupują sprzęt za grubą kasę. Mogą używać sprzęt z najniższej półki z aberracją chromatyczną, dystorsją, winietowaniem, komą itp. nie oddający rzeczywistości. Podobnie podchodzę do uchwycenia rzeczywistych kolorów. Po prostu mi na tym zależy. Nie chce się posługiwać przy tym programami graficznymi bo nie mam odpowiedniego monitora. A LCD z laptopa średnio odwzorowuje kolory.
Dzięki za odpowiedź
Co do pytania po co by miały oddawać rzeczywistość to nie wiem jak odpowiedzieć. To po co ludzie kupują sprzęt za grubą kasę. Mogą używać sprzęt z najniższej półki z aberracją chromatyczną, dystorsją, winietowaniem, komą itp. nie oddający rzeczywistości. Podobnie podchodzę do uchwycenia rzeczywistych kolorów. Po prostu mi na tym zależy. Nie chce się posługiwać przy tym programami graficznymi bo nie mam odpowiedniego monitora. A LCD z laptopa średnio odwzorowuje kolory.
to jak chcesz to oglądać? jeśli na monitorze to kalibracja nieunikniona.. a jak chcesz na odbitkach to też ;) - do tego każdy lab i tak najczęściej ma różnie oprofilowane maszyny (mało jest takich które są w tym zakresie powtarzalne) więc bez kalibracji o "wiernie oddanych" kolorach nie masz co myśleć..
Dzięki za odpowiedź
Chodzi o że w ogóle obraz zarejestrowany przez aparat ma niewiele wspólnego z rzeczywistością przez którą rozumiem obraz tak go widzimy, w związku z czym dążenie do jak najbliższego oddawania rzeczywistości nie ma sensu... Wplątywanie w to monitora - tym bardziej.
To po co ludzie kupują sprzęt za grubą kasę. Mogą używać sprzęt z najniższej półki z aberracją chromatyczną, dystorsją, winietowaniem, komą itp. nie oddający rzeczywistości.
Niepotrzebnie wchodzisz w skrajności..:-) Takie wady obiektywu jak dystorsja, astygmayzm, koma, CA itp o wiele trudniej skorygować niż niepoprawne odwzorowanie barw.
Style obrazu, czyli nasze Picture Styles, powstały po to, żeby ułatwić życie ludziom robiącym zdjęcia w JPEG'ach i wybrać parametry wstępne zazwyczaj używane to tego typu fotografii (wyostrzanie kontrast). Ma to też pomóc np w poprawnym odwzorowaniu koloru skóry w PS - Portret, a zieleni i błękitów w PS - Krajobraz. Widać to na zdjęciach tablicy Gretaga np tu: Test Canona 450D (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7157&p=5)
Różnice są jak widać subtelne i zdecydowanie większym Twoim problemem będzie poprawny balans bieli w różnych warunkach oświetleniowych, zwłaszcza przy świetle mieszanym.
Pozdrawiam