PDA

Zobacz pełną wersję : 40D - Problem - Pomocy

PoeticLicence
20-08-2009, 10:25
Witam wszystkich.
Ostatni pojawił sie pewien problem z moim aparatem Canon 40D. Po prostu po włożeniu nowej karty SanDisc Extreme III 30MB/s - 8GB. Sprzęt przestał działać. Normalnie nie widział karty. (kupiłem 2 sztuki z ta druga nie było problemu). Potem próbowałem zmieniać karty ale nic to nie dało. Z problemem poradziłem sobie poprzez wyciągniecie tej malej baterii umieszczonej pod baterią główną. Sprzęt sie zresetował i zaczął poprawnie działać. Wyjechałem w międzyczasie na wakacje zacząłem cykać jak szalony i pojawiły sie 2 kolejne problemy z którymi nie mogę sobie poradzić.
Problem 1: Zrobione (podczas przeglądania) zdjęcia wyświetlają sie na ekranie w ilości 9 a nie 1 (na cały wyświetlacz)
Problem 2: Kolko z tylu aparatu przestało działać poprawnie, zwykle w Trybie Av działało tak samo jak kolko przy przycisku, natomiast po naciśnięciu spustu do polowy można było odpowiednio prześwietlić lub nie doświetlić zdjęcie. Teraz jak kręcę tylnym kółkiem obrazu aktywna jest opcja taka jak przy naciśnietym spuście do polowy. W trybie Tv ten sam problem Manulal (chyba) działa poprawnie.

pzdr pawel

rychu
20-08-2009, 11:04
Po wyjęciu baterii CMOS wróciłeś do ustawień fabrycznych (domyślnych). Musisz poczytać instrukcję, aby przywrócić ustawienia takie, jak miałeś poprzednio. Nie bardzo rozumiem twoje problemy, aby doradzić ci konkretne działanie...

RyszardSwiderski
20-08-2009, 11:07
Problem 1: Zrobione (podczas przeglądania) zdjęcia wyświetlają sie na ekranie w ilości 9 a nie 1 (na cały wyświetlacz)

W trybie przeglądania zdjęć wciśnij 2x przycisk wyboru punktu AF/powiększenia (skrajny po prawej stronie na górze)

Problem 2: Kolko z tylu aparatu przestało działać poprawnie, zwykle w Trybie Av działało tak samo jak kolko przy przycisku, natomiast po naciśnięciu spustu do polowy można było odpowiednio prześwietlić lub nie doświetlić zdjęcie. Teraz jak kręcę tylnym kółkiem obrazu aktywna jest opcja taka jak przy naciśnietym spuście do polowy. W trybie Tv ten sam problem Manulal (chyba) działa poprawnie.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twój opis, ale chyba włącznik, który ma 3 pozycje masz przełączony na pozycję środkową, a nie krańcową. Zaznaczam nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem :)

jagular
20-08-2009, 11:15
Ogólnie rzecz biorąc, należy gorąco polecić przeczytanie instrukcji obsługi ;)

gervee
20-08-2009, 11:25
RTFM -> a gdyby to było zbyt mało http://pl.wikipedia.org/wiki/RTFM

To bardzo pomaga i to nie tylko w przypadku aparatów, choć inna sprawa, że poziom instrukcji bywa poniżej jakiegokolwiek poziomu ;).

PoeticLicence
20-08-2009, 14:11
RTFM -> a gdyby to było zbyt mało http://pl.wikipedia.org/wiki/RTFM

To bardzo pomaga i to nie tylko w przypadku aparatów, choć inna sprawa, że poziom instrukcji bywa poniżej jakiegokolwiek poziomu ;).

do powyższej odpowiedzi i innych typu "smart" ...I would read fecking manual if i have one with me ..... wam przedmowcy nie życzę żadnych problemów z aparatem jak jesteście, jak już pisałem ... NA WAKACJACH 3500 kilometrów od domu.....TAK! czytałem instrukcje po kupnie aparatu.

Panie Ryszardzie dziękuje za pomoc, przełącznik niestety jest ustawiony w poprawnej pozycji.....

pzdr pawel j.

RyszardSwiderski
20-08-2009, 17:14
A czy w ustawieniach własnych nie ma jakiś opcji jak ma działać kółko? Może tam coś zmieniłeś, albo po hard resecie się pozmieniało...

Masz grip? Jeśli tak to jaki? Oryginał, czy podr.? W 400D miałem tak, że nieoryginalny grip powodował, że kółko działało czasami jak mu się chciało... :) Może to coś podobnego.

U mnie zarówno w AV jak i w TV przed wciśnięciem spustu to to kółko nie działa wcale, dopiero po wciśnięciu spustu do połowy mogę wprowadzać kompensację ekspozycji.

mor_feusz
20-08-2009, 17:30
do powyższej odpowiedzi i innych typu "smart" ...I would read fecking manual if i have one with me ..... wam przedmowcy nie życzę żadnych problemów z aparatem jak jesteście, jak już pisałem ... NA WAKACJACH 3500 kilometrów od domu.....TAK! czytałem instrukcje po kupnie aparatu.
pzdr pawel j.

a) RTFM ma 2 znaczenia
- mniej mile - Reat The F***** Manual
- przyjazne - Read The FRIENDLY Manual
tak wiec nie denerwuj sie - moze ktos chcial zebys przeczytal ta "przyjazna" a nie "pier******" instrukcje.

b) jestes na wakacjach a dostep do "kafejki jest"
tak wiec:
- http://www.usa.canon.com
- klikasz "Download library"
- wybierasz EOS systems
- Wybierasz Digital
- Wybierasz 40D
- klikasz "select"
- bedziesz mial tutaj wszysktie manuale (do DPP, Zoom browser)
Na samym koncu bedzie "instruction manual".
Zeby ulatwic Ci, podaje linka http://gdlp01.c-wss.com/gds/0900008236/EOS40D_HG_EN.pdf (wiem ze gdzie niegdzie predkosc w kafejkach to zenada - szczegolnie w Tajlandi - tam widzialem najwolniejszy net na swiecie / w PL modemy szybciej dzialaly)
I masz instrukcje. Po engENG ale jak mniemam nie masz z tym problemow (3.5 tys km od PL tak wiec jakis jezyk obcy znasz - zakladam ang)

Poza tym, Twoj poblem wydaje sie tak jak koledzy mowia, wrociles do ustawien fabrycznych i teraz musisz poustawiac sobie tak jak bylo. Ja co robie zawsze jak "czyszcze" ustawienia to zawsze musze sobie wlaczyc Hi ISO (u mnie bez 3200 ani rusz).

PoeticLicence
21-08-2009, 01:30
Masz grip? Jeśli tak to jaki? Oryginał, czy podr.? W 400D miałem tak, że nieoryginalny grip powodował, że kółko działało czasami jak mu się chciało... :) Może to coś podobnego.
- nie mam gripa

U mnie zarówno w AV jak i w TV przed wciśnięciem spustu to to kółko nie działa wcale, dopiero po wciśnięciu spustu do połowy mogę wprowadzać kompensację ekspozycji.

- czy kompensacje ekspozycji moze pan wprowadzac trzymajac spust wcisniety do polowy, czy jest tsa funkcja aktywowana przez nacisniecie spustu?