Zobacz pełną wersję : Szczecin zaprasza do fotograficznej akcji internetowej
Kalendarz 2010 z Twoimi zdjęciami
http://szczecin.eu/sites/default/files/images/Twoje_zjecia_head.preview.jpg
http://www.szczecin.eu/konkurs/
Każdy może być współtwórcą kalendarza Szczecina na rok 2010. Wystarczy wziąć udział w akcji internetowej.
Aby wziąć udział w projekcie, należy wykonać zdjęcie Szczecina, które prezentować będzie walory miasta spójne z wizją Floating Garden. Opis wizji i marki Szczecina, który z pewnością pomoże
w wykonaniu fotografii, umieszczony jest na stronie www.szczecin.eu/marka .
Uczestnicy akcji mogą przesłać maksymalnie cztery zdjęcia w formacie JPG w rozmiarze od 0,5 do 3MB. Fotografie zostaną przekazane Wyższej Szkole Sztuki Użytkowej w Szczecinie, a najlepsze wykorzystane w projektach kalendarzy Szczecina przygotowywanych przez WSSU.
Autorzy najciekawszych fotografii otrzymają pamiątkowe dyplomy oraz upominki miasta Szczecin.
Zdjęcia wraz z wypełnioną kartą zgłoszeniową należy przesyłać do 20 września 2009 r. na adres: konkurs@szczecin.eu
Więcej informacji o akcji, regulamin oraz karta zgłoszeniowa dostępne są na stronie akcji internetowej. http://www.szczecin.eu/konkurs/
O, jakiś mundry Pan z ratusza wykoncypował że po co płacić zawodowcom za zdjęcia, zrobi się konkurs, rozda parę dyplomów i kilka-kilkanaście tysięcy zostanie w kieszeni?
O, jakiś mundry Pan z ratusza wykoncypował że po co płacić zawodowcom za zdjęcia, zrobi się konkurs, rozda parę dyplomów i kilka-kilkanaście tysięcy zostanie w kieszeni?
Witaj, robię tą akację nie po to by zaoszczędzić pieniądze, tylko by włączyc mieszkańców do promocji miasta. Dlatego tez nawiązujemy współpracę ze studentami WSSU. Chodzi również o poniesienie świadomości marki miasta.
Jest to równiez świetna okazja by poznac fotografików mających dobre zdjecia Szczecina, corocznie kupuję kilkadziesiąt zdjęć miasta, dwa razy tyle otrzymujemy od internautów
Nie jestem przeciwny konkursom, wręcz przeciwnie, nie mam nic na przeciwko, ale miasto chyba stać by było na coś więcej niż dyplomik?
Witaj, robię tą akację nie po to by zaoszczędzić pieniądze, tylko by włączyc mieszkańców do promocji miasta. Dlatego tez nawiązujemy współpracę ze studentami WSSU. Chodzi również o poniesienie świadomości marki miasta.
Jest to równiez świetna okazja by poznac fotografików mających dobre zdjecia Szczecina, corocznie kupuję kilkadziesiąt zdjęć miasta, dwa razy tyle otrzymujemy od internautów
Jak zwykle ten sam problem w wielu tego rodzaju "konkursach" .
Wpis w regulaminie typu: "Organizator zastrzega sobie prawo do wykorzystania nadesłanych zdjęć w celach
marketingowych, promocyjnych i innych, a Uczestnik przystępując do Akcji
internetowej wyraża na to zgodę."
Gdyby dotyczył tylko wybranych/nagrodzonych prac to OK. A tak to... współczuję naiwnym a miasto niech sobie zbiera darmowe zdjęcia - bardzo oszczędny pomysł :!: .
Witaj, robię tą akację nie po to by zaoszczędzić pieniądze, tylko by włączyc mieszkańców do promocji miasta.
Chyba jedno nie zaprzecza drugiemu. Sporo jest konkursów z nagrodami finansowymi, wystarczy poszperać w sieci. I chociaż znajdą się pewnie tacy dla których pamiątkowy dyplom i wirtualny uścisk Krzystka będzie wart tego "wow" to myślę, że większość potraktuje konkurs w sposób adekwatny do wysokości nagród. No ale na pewno otrzymacie kolejne dwa razy więcej zdjęć gratis.
Przypomina mi się rozmowa z niejakim wójtem Polic, swego czasu zbierałem materiał do wydawnictw promocyjnych, rzekł był: "... mamy cyfrufke to sie pójdzie w miasto i sie kilka fotek strzeli...
Cyfrówek firmowych nie macie?
Żenuła ... kij z dyplomem ale przynajmniej powinno sie zagwaranwować w regulaminie podpisanie fotek przy publikacji najlepiej autorem i jego strona www he he .. na to chyba stać miasto Szczecin jeszcze ...
Widać miasto wydało już wszystkie środki przeznaczone na promocję marki Floating Garden o której i tak niewiele osób wie, a na zakup zdjęć już zabrakło... Zwłaszcza że przecież te kalendarze nie będą rozdawane charytatywnie!
Sama marka floating garden jest w Szczecinie raczej zabawą ( za naszą kasę) kilku pasjonatów z urzędu i tzw szeregowy obywatel niewiele o niej wie..
A najśmieszniejsze były billboardy promujące - pisane z angielska ale czcionką fonetyczną, normalnie lałem z tego.W googla musiałem wejść ,żeby w ogóle się dowiedzieć o co kaman.
Ale kilku kolesi z Agencji reklamowej przez duże A wzięło za tę kampanię sporo kasy - więc teraz nie ma nawet na nagrody dla maluczkich hobbystów fotografów.
A ludzie w Szczecinie ( a pytałem wielu) dalej nie wiedzą co to jest ten "floating garden..." ŻAL
Mimo, że w pełni podzielam Wasze odczucia i nie tak powinno się to robić, wziąłem udział.
W przyszłym tygodniu jak odbiorę dyplom, powiem co dali jako nagrody :)
zrobcie cos w tym szczecinie zeby sie chcialo przyjezdzac a nie ciagle promocje - promowac to trzeba miec co a nie sklapy dla niemcow
promocja promocja, do roboty cholerne trolle ogrodowe
Cholera że też nie zrobiłem zdjęcia jak Gdańską zalało podczas ostatniej cofki - chyba do idei Floating Garden pasowałaby jak ulał.
skąd tyle narzekania ;-) nie należy mieszac komercyjnego zakupu z akcjami społecznymi.
konkurs powstał by włączyć mieszkańców w proces tworzenia kalendarzy. Oddajemy im to pole i pewnie będzie to powód do dumy dla wielu uczestników.
Do konkursu zgłosiło swoje prace 50 osób i przysłało 168 zdjęć, wiele z nich to niezwykłe obrazy polecam ich obejrzenie na stronie http://www.szczecin.eu/zycie_w_miescie/konkurs_fotograficzny
skąd tyle narzekania ;-)
(...)
Do konkursu zgłosiło swoje prace 50 osób i przysłało 168 zdjęć
Narzekanie się zacznie gdy osoby nie nagrodzone nagle zauważą gdzieś swoje zdjęcia użyte w przeróżnych (w tym komercyjno-marketingowych) celach.
Ale tylko ponarzekać będą mogli, bo przecież akceptując Regulamin wyrazili zgodę na pełne wykorzystywanie swoich zdjęć.
Ja takiego Regulaminu bym nie zaakceptował i stąd takie a nie inne uwagi.
Przekazania pełnych praw materialnych do utworu powinno się żądać tylko od zwycięskich autorów, a nie od wszystkich nadsyłających prace.
To nieetyczne i wygląda właśnie na zbieranie sobie darmowych zdjęć do dowolnego wykorzystywania w przyszłości w dowolnym czasie - fotografowie powinni mieć tego świadomość.
Szczecin tradycyjnie.... wiocha z tramwajami... zgadzam się z kubaj'em
tu nawet fotograficznego sklepu nie ma po za Fotooptyką centrum, który to działa od 54 lat w tym mieście.... <wybryki w stylu Media Markt, Fotojoker<o ile nadal istnieje, i Sigma Pro centrum, nie biorę pod uwagę ;)>
Miasto samo w sobie nie jest takie zle, pelno zieleni, parkow.
Gdyby tylko chcialo im sie chciec zrobic cos ze starym portem.
Polecam galerie Skorki (o ile dobrze pamietam) robiona z paralotni. Troche tego jest.
Niestety miasto żyje w wiecznym rozwarstwieniu, mianowicie mieszkańcy sobie i władza sobie - poprzez czasy patrząc powojenne mieliśmy pecha i mamy go do dzisiaj.
Osobiście liczyłem na duże zmiany po ustąpieniu pana J. Niestety pan K. nie wykorzystał potencjału pokładanych w nim nadziei i nie jest osobą odpowiedniego formatu na ten fotel. Brak charyzmy i planu działania owocuje smutnymi ulicami , brakiem miejsca spotkań Szczecinian i kolejnymi "blaszakami" zwanymi teraz centrami handlowymi.
BTW zauważyliście dlaczego Galaxy zrobiło u nas taką furorę? Dlatego,że w tym mieście brak jakiejkolwiek wspólnej przestrzeni publicznej.
Żałosne próby "rewitalizacji " centrum miasta pozbawionego rynku zaowocowały 100 metrowym pasażem po którym hula wiatr (Bogusława)
ufff..sorki za offtop :) ale serce mię boli jak o tym wszystkim myślę..
Jestem stąd i mam ciągle nadzieję, że będzie ciekawiej..chciałbym żeby tylko wcześniej niż w 2050 :D
Przyłączam się do poleceń obejrzenia galerii Skórki - warto.
Pozdrawiam.
cezarycezary
01-11-2009, 11:32
Ciagnac off-topa, to szczecinianki sa chyba najpiekniejszymi dziewczynami w polsce, sam jestem zakochany w jednej pani filolog mieszkajacej niedaleko lotniska to wiem, mogliby tylko usprawnic komunikacje, ciezko bylo doleciec tu ze sztokholmu, bo albo przez berlin i busem, albo warszawa okecie z przesiadka do goleniowa, a juz samolot a potem pociag to niepolecam.... Miasto zbudowane w załozeniu architektonicznym jak paryz, chociazby dlatego warto odwiedzic choc raz. Nic tylko zakochac sie i osiasc w pieknym szczecinskim klimacie :)
piotrus33
02-11-2009, 10:02
wszystko piknie ale to wyciąganie zdjęć za przysłowiowy grosz
wszystko piknie ale to wyciąganie zdjęć za przysłowiowy grosz
No to akurat boli :-(
Profesjonalne działania powinny konsekwentnie przewidywać udział laureatów w kosztorysie projektu kalendarza, ale jest jak jest i pozostaje nadzieja na przyszłość.
carlsson
18-11-2009, 03:38
Haha o tym samym pomyślałem. Chcą pływających ogrodów a nie mają na fotografa żal :D
Haha o tym samym pomyślałem. Chcą pływających ogrodów a nie mają na fotografa żal :D
Chcą mieć zdjęcia od amatorów - to jest zrozumiałe.
zdRAWki