Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50 2,8 albo Sigma 18-502,8 HSM
libertyn
19-08-2009, 09:59
Witam
Czy mial ktos z Was z tymi dwoma obiektywami do czynienia ? Chce w koncu wymienic mojego podstawowego kita, na ktorys z tych dwoch. Ktory byscie mi doradzili. Interesuja mnie rowniez w duzym stopniu zdjecia nocne.
Tamron jest fajny. Mam i chwalę ale działa jak wiertarka. Sigma ma HSM ale nie wiem jak z jakością obrazu. A nie myślałeś może o sigmie 18-50 OS HSM 2.8-4,5 ? Przed tamronem tak się zastanawiałem ale testu nie znalazłem więc odpadła.
Pozdrawiam
libertyn
19-08-2009, 15:30
Konkretnie, to wlasnie chodzi mi o AF 2,8-4,5/18-50 DC OS HSM, ale jak napisales, nie mozna sie o niej nic dowiedziec.
pokop tu na forum, pisane bylo mnogo raza.
oba OK ale tamron czesciej trafia tam gdzie mierzysz oraz bardzo glosny
libertyn lepszy będzie dobry egzemplarz tamrona.
http://optyczne.pl/index.html?producent=73&obiektyw=848&typ=0&moc=0
wiem że chodzi Ci o Sigmę 2,8-4,5... ale używaną 2,8 kupisz w cenie nowego Tamrona... miałem Tamrona (sprzedałem bo nie trafiał AF choć szkiełko było bardzo ostre)... potem miałem pierwszą wersję Sigmy 18-50 2,8... pełna dziura mniej ostra niż w Tamronie i AF wolniejszy... teraz ma 18-50 2,8 makro HSM (nie pamiętam czy do Canona jest HSM) i 2,8 jest tak samo ostre jak w Tamronie a do tego bardzo szybki, celny i bezgłośny AF :)... Sigmę kupiłem za 1400 zł... z prawie 2 lenia gwarancją :)
zastanów sie nad takim rozwiązaniem :)
Niestety do Canona sigma nie robi w wersji HSM ani 17-50 f2.8 ani 17-70 a niestety dzisiejszy test optycznych 17-50 OS HSM nie upraszcza wyboru lecz go jeszcze bardziej utrudnia.
Ale... wole mieć celniejszy AF kosztem mniej ostrej optyki. Chyba wypożyczę tą sigmę OS HSM na 3 dni i porównam w praktyce z tamronem kolegi, bo niestety dla Canonierów to jest zasadniczo jedyny obiektyw dla APS-C z porządnym światłem w zakresie 17-50 który rokuje poprawną prace AF( poza oczywiście koszmarnie drogim canonem 17-55), trzeba jeszcze poczekać na test nowego Tamrona 17-50, może poprawili w nim trochę silnik, chociaż w opisach nic o tym nie wspominają. Szkoda :(
szymekgd
04-09-2009, 17:30
Niestety do Canona sigma nie robi w wersji HSM ani 17-50 f2.8 ani 17-70 a niestety dzisiejszy test optycznych 17-50 OS HSM nie upraszcza wyboru lecz go jeszcze bardziej utrudnia.
Sigma to raczej 18-50.
Kupiłem tę Sigmę 18-50 OS HSM do 40D. W przyszłym tygodniu przyjdzie, to coś napiszę... Skusił mnie właśnie HSM, cena i kompaktowość - wewnętrzne ogniskowanie i zoomowanie...
szczerze mowiac to mysle ze ciekawym budzetowym zestawem moze byc sigma 18-50 OS + 50mm 1.4 :)
ona jest na ef-s ?
Kupiłem tę Sigmę 18-50 OS HSM do 40D. W przyszłym tygodniu przyjdzie, to coś napiszę... Skusił mnie właśnie HSM, cena i kompaktowość - wewnętrzne ogniskowanie i zoomowanie...
Wszystko mi się podoba oprócz winiety, jest ogromna.
Gdyby sigma 18-50 f2.8 macro była wyposażona w HSM był się nie zastanawiał ani chwili, chociaż optyczne przetestowały ten model na korpusie 20D i o dziwo AF bez HSM sprawował się bardzo dobrze.
Ja czekam z niecierpliwością na Twoją opinię bo tez mam 40D.
Gdyby sigma 18-50 f2.8 macro była wyposażona w HSM był się nie zastanawiał
Też bym się nie zastanawiał, miałem tę Sigmę z Pentaksem i była świetna. Jak się kiedyś pojawi z HSM, to się zamieni :-D