PDA

Zobacz pełną wersję : przepalone zdjęcie :(

adino
19-08-2009, 08:48
Witam mam następujący problem...

z powodu zmiany warunków oświetleniowych bardzo ważne zdjecie dla mnie zostało przepalone w znacznym stopniu (fotografowałem na M)... :(

bardzo by mi zależało zeby jakos to wyciągnać.. zdjecia opczywiscie robione w RAW

w google mozna szukać dniami i nocmai aż coś się znajdzie wiec moze Wy macie jakieś sprawdzone sposoby na wyratowanie takich zdjeć w Photoshopie??

bede wdzięczny za każdą radę i pozdrawiam :)

gietrzy
19-08-2009, 08:57
bede wdzięczny za każdą radę i pozdrawiam :)

Spróbuj jakimś softem (www.breezesys.com) wywołać go liniowo, jeśli przepał był mega mocny (niedźwiedź, jego Fuji S3 Pro i -5EV dało calkiem fajny portret ;)) to przy wyciąganiu za uszy cieni nie powinno być niespodzianek.
ACR (według Janka Muzykanta po przejęciu RSP) przy extremalnych korekcjach na minus nie daje już seledynkowo/różowych świateł. Próbowałeś -4 w ACR?

Aha, w Canonach jest CFn safety shift - działa toto w Av/Tv - warto się zapoznać, potrafi uratować dupsko/kadr

M-anual - nie ty pierwszy, nie ostatni ;)

sebcio80
19-08-2009, 09:07
wrzuć RAWa gdzieś na serwer, ludzie się pobawią,
każdy lubi takie wyzwania ;-)

adino
19-08-2009, 09:45
oki jak bede w domu to wrzuce narazie jestem w robocie i nie mam takich możłiwości :)
GIETRZY dzięi w domu się zapoznam :)

_igi
20-08-2009, 01:37
Kiedyś*ratowałem klatkę*z analoga prześwietloną*o ponad 5EV, musiałem przerobić*toto na BW, ale wygiągnąć*się*dało spokojnie. Tylko jeśli to ISO>200 to będą szumy koszmarne na tym ;)

Tomasz Golinski
20-08-2009, 03:03
Spróbuj jakimś softem (www.breezesys.com) wywołać go liniowo, jeśli przepał był mega mocny

Jak liniowo to można spróbować pobawić się dcraw-em (http://www.cybercom.net/~dcoffin/dcraw/) - można wtedy spóbować jakichś własnych sztuczek, może to, coś da.