Zobacz pełną wersję : Piec Canonow jeden Nikon
sztajmes
19-08-2009, 04:21
Dzisiaj o godzinie 16 bylem swiadkiem powaznego wypadku samochodowego.
Najnowszy Ford explorer wgnieciony przez spotkana sciane az do kierownicy:(
Na miejscu wypadku w kilka minut fotoreporterzy, piec Canonow i tylko jeden Nikon.
Miejsce Manhattan Nowy Jork
sztajmes
AMMarshall
19-08-2009, 08:06
No to nasi górą!! :)
Sztajmes, powiedz mi coś - pytam z ciekawości, nie złośliwie - czy potrafisz w swoim kompie poustawiać sobie tak, żebyś miał polskie znaki diakrytyczne?
Pytam, bo sam przeważnie używam/łem kompów z Win lub Lin EN i zawsze miałem PL znaki. A często widzę, że jak ktoś zza granicy to PL literek niet.
Przyszło mi to właśnie na myśl czytając Twój post, bo na początku nie załapałem o jakie piece Canona chodzi... :)
Przyszło mi to właśnie na myśl czytając Twój post, bo na początku nie załapałem o jakie piece Canona chodzi... :)
Da się, jak tak jade non stop na laptopach US. Być może ma kartę ATI i ten skrót alt-cośtam wywala mu panel ATi.
Druga możliwość to praca na ograniczonym profilu i brak możliwości ustawienia pl-literek bez ingerencji admina.
Jakby co AMMarshall wejdź w skróty ATi i je (skróty) wyłącz, wtedy będzie OK.
Co do tematu: Berlin, kadr w TV, te nasze lekkoatletki - siostry Radwańskie ;) pod obstrzałem foto - wszystkie lensy z red-ringiem (14, 16-35, 70-200).
Co nam to mówi? Kolo z D3 miał zapiętą 500/4VR :mrgreen:
AMMarshall
19-08-2009, 09:13
Da się, jak tak jade non stop na laptopach US. Być może ma kartę ATI i ten skrót alt-cośtam wywala mu panel ATi.
Druga możliwość to praca na ograniczonym profilu i brak możliwości (...)
Gietrzy, ja wiem że się da i zawsze z tego korzystam bez najmniejszych problemów... User z ograniczeniami też może to zmienić.
Zapytałem, bo masa Polonii nie korzysta z tego... I nie mam pojęcia dlaczego. Nie potrafi, czy "się nie chce"?? :(
Co do tematu: Berlin, kadr w TV, te nasze lekkoatletki - siostry Radwańskie ;) pod obstrzałem foto - wszystkie lensy z red-ringiem (14, 16-35, 70-200).
tzn. większość też nasi?
BTW.
Nie wiem jak w waszych miastach ale u mnie zdecydowana większość fotografujących śluby foci puszkami N.
oskarkowy
19-08-2009, 09:14
Wczoraj oddawałem parce w centrum handlowym zdjęcia z sesji. Kątem ucha wychwyciłem znajomą pracę migawki z D3. Ktoś leciał seriami po 4-5szt co chwila. Myślę sobie skejty się zabawiają, bo przecież w centrum nikt zawodów sportowych nie urządza.. Ale nie, ktoś rozgarnięty portretował w ten sposób parkę ślubną w KFC :mrgreen:
Ale nie, ktoś rozgarnięty portretował w ten sposób parkę ślubną w KFC :mrgreen:
To urządzali tam wesele czy jak...? :lol:
allxages
19-08-2009, 20:38
Na miejscu wypadku w kilka minut fotoreporterzy, piec Canonow i tylko jeden Nikon.
to może napisz chociaż czy wszyscy wyszli z tego cało, bo to bardziej ważniejsze niż kto czego używa...
...
Zapytałem, bo masa Polonii nie korzysta z tego... I nie mam pojęcia dlaczego. Nie potrafi, czy "się nie chce"?? :(
Na łatwiznę idą i nie dodają języka. Klawiatury inne niż US stwarzają dodatkową trudność, bo wiele znaków jest w innych miejscach np. nawiasy,@ i kilka innych. Tak jest w skandynawskich. Jak piszę z komputera w pracy, to pisanie gramatyczne po polsku jest trudniejsze, bo układ klawiatury różni się od opisów.
to może napisz chociaż czy wszyscy wyszli z tego cało, bo to bardziej ważniejsze niż kto czego używa...
Co do sedna sprawy masz rację , ale pokazałeś podobny problem, bardziej , albo ważniejsze .
sztajmes
i bardzo dobrze, ze 5 do 1
może canon też to w końcu dostrzeże i zacznie myśleć
Canon dostrzega i widzi, że nie musi nic robić. 5:1 mówi samo za siebie.
AMMarshall
19-08-2009, 21:19
To chyba bardziej prawdopodobne, że ruszyłoby nasz Canon Inc. i zacząłby myśleć gdyby było pięć Nikonów do jednego Canona... :)
przepraszam
zmęczenie : )
przeczytałem odwrotnie : )
black_bird
19-08-2009, 23:00
sztajmes
A nie było to tak, ze 1 Nikon załatwił sprawę za 5 Canonów? ;)
sztajmes
19-08-2009, 23:07
No to nasi górą!! :)
Sztajmes, powiedz mi coś - pytam z ciekawości, nie złośliwie - czy potrafisz w swoim kompie poustawiać sobie tak, żebyś miał polskie znaki diakrytyczne?
Pytam, bo sam przeważnie używam/łem kompów z Win lub Lin EN i zawsze miałem PL znaki. A często widzę, że jak ktoś zza granicy to PL literek niet.
Potrafię ustawic dowolna klawiature z chińską włącznie.
Powód jest prosty.Język polski to jest jakieś 3% tego co pisze na komputerze.
sztajmes
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Gietrzy, ja wiem że się da i zawsze z tego korzystam bez najmniejszych problemów... User z ograniczeniami też może to zmienić.
Jezeli jestes na jednym forum i mozesz pisac z polskimi znakami to jest fajnie.
Jezeli jestes w kilku programach w jezyku polskim a na niektorych nie mozesz pisac z polskimi znakami to jest mniej fajnie.
Jezeli jestes na wielu forach i wielu programach w kilku jezykach to juz jest BARDZO niefajnie:)
sztajmes
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
[QUOTE=allxages;689432]to może napisz chociaż czy wszyscy wyszli z tego cało, bo to bardziej ważniejsze niż kto czego używa...
Trudno mi powiedziec czy ktos zabity, ale prawdopodobnie kierowca.
Niestety wieczorne wiadomosci umknely mojej uwadze.
sztajmes
allxages
20-08-2009, 04:48
Co do sedna sprawy masz rację , ale pokazałeś podobny problem, bardziej , albo ważniejsze .
haha ;) wybacz. piszę właśnie prace naukową i bynajmniej nie w języku polskim, a na forum wpadam w przerywnikach i głupoty człowiek czasem palnie :)
AMMarshall
20-08-2009, 07:09
Potrafię ustawic dowolna klawiature z chińską włącznie.
Powód jest prosty.Język polski to jest jakieś 3% tego co pisze na komputerze.
(...)
Jezeli jestes na jednym forum i mozesz pisac z polskimi znakami to jest fajnie.
Jezeli jestes w kilku programach w jezyku polskim a na niektorych nie mozesz pisac z polskimi znakami to jest mniej fajnie.
Jezeli jestes na wielu forach i wielu programach w kilku jezykach to juz jest BARDZO niefajnie:)
Nie obruszaj się, z ciekawości pytałem. :)
Czyli umiesz ale nie możesz.
sztajmes
21-08-2009, 01:35
Nie obruszaj się, z ciekawości pytałem. :)
Czyli umiesz ale nie możesz.
Alez ja sie wcale nie obruszam:)
Po prostu wyjasnilem.
sztajmes
bylem ostatnio na malej quazi-otwartej imprezie w stolicy na wislanskim brzegu i zauwazylem tylko kanonierow z (chyba:?:) jedynkami
OT
w spokojnym tonie :mrgreen: na pewno bez zlosliwosci
w swietle powyzszej dyskusji o polskich znakach proponuje przeczytac pkt 6 regulaminu forum
http://canon-board.info/announcement.php?f=23&a=3
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. JEDNAK nie tolerowane będzie zwracanie uwagi na ortografie innych forumowiczow (od tego są prywatne wiadomości). Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
przykro mi, ze sie czepiam, ale niezaleznie od stosowanych rozwiazan sprzetowych i nawykow, ktos moze nie lubic stosowac polskich znakow i/lub wielkich liter, na przyklad dlatego, ze komputery lubia te znaki kulawo interpretowac (du#a to duża, nie zakonczenie plecow)
EDIT: moze ten OT niepotrzebny i/lub nie w tym miejscu, ale jak juz napisalem .....
:arrow: ja po prostu celowo nie uzywam polskich znakow i znam kilka osob czyniacych podobnie
AMMarshall
21-08-2009, 11:01
(...)
w spokojnym tonie :mrgreen: na pewno bez zlosliwosci
w swietle powyzszej dyskusji o polskich znakach proponuje przeczytac pkt 6 regulaminu forum
http://canon-board.info/announcement.php?f=23&a=3
przykro mi, ze sie czepiam, ale niezaleznie od stosowanych rozwiazan sprzetowych i nawykow, ktos moze nie lubic stosowac polskich znakow i/lub wielkich liter, na przyklad dlatego, ze komputery lubia te znaki kulawo interpretowac (du#a to duża, nie zakonczenie plecow)
EDIT: moze ten OT niepotrzebny i/lub nie w tym miejscu, ale jak juz napisalem .....
:arrow: ja po prostu celowo nie uzywam polskich znakow i znam kilka osob czyniacych podobnie
OK, zwróciłeś uwagę na istotny problem. :)
Punkt szósty regulaminu pokrywa się z netykietą do której stosuję się od początku korzystania z internetu. Nie zwracałem Sztajmesowi uwagi tylko zapytałem czy umie ustawić, zwróciłem na to uwagę ze względu na tytuł wątku... Sztajmes już mi odpowiedział, umie. :)
Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia jakie przeglądarki i na jakich platformach nie zinterpretują poprawnie ISO-8859-2 czy UTF-8 w dzisiejszych czasach...
Nawiązując jednak do Twojego przykładu "du#a - duża - ****" chciałbym Ci zwrócić uwagę, że z drugiej strony rzecz biorąc "piec Canonów" wygląda na coś do utylizacji sprzętu fotograficznego...
:)
haha ;) wybacz. piszę właśnie prace naukową i bynajmniej nie w języku polskim, a na forum wpadam w przerywnikach i głupoty człowiek czasem palnie :)
Oczywiście ,rozumiem.
Sam też się staram , ale czasem coś się palnie.
Nie wiem jak w waszych miastach ale u mnie zdecydowana większość fotografujących śluby foci puszkami N.
Na ostatnich trzech ślubach wystąpiły:
1DIII
5DII w roli fillmującej plus zdjęcia
5DII jedynie pstrykając
Gość od jedynki dał piękne odbitki i surowe jpg'i na dvd. Nie robil w RAW. JPG'i exifem tylko zdradzały że nie sa ze sprzętu typu A70 :lol:
Na łatwiznę idą i nie dodają języka. Klawiatury inne niż US stwarzają dodatkową trudność, bo wiele znaków jest w innych miejscach np. nawiasy,@ i kilka innych. Tak jest w skandynawskich. Jak piszę z komputera w pracy, to pisanie gramatyczne po polsku jest trudniejsze, bo układ klawiatury różni się od opisów.E tam. Mam laptopa z Niemiec, jest inny układ klawiatury, ale ja się tym nie przejmuję, bo piszę bezwzrokowo. Jedynie w Ctrl'a czasami nie trafiam, bo całkiem po lewej jest niestety Fn.
trzeszcz6
22-08-2009, 22:56
Jedynie w Ctrl'a czasami nie trafiam, bo całkiem po lewej jest niestety Fn.
Czyżby IBM? :)