PDA

Zobacz pełną wersję : W jaki system brnąć...? canon, nikon, inny?

slawek_b2b
18-08-2009, 20:36
Witam,

mam pytanie do Wszystkich
- jeżeli dzisiaj zaczynalibyście od przysłowiowego zera - mając za zadanie kupić aparat, obiektywy, akcesoria, wyposażyć studio - to w jaki system byście zainwestowali?

CANON? NIKON? PENTAX? OLYMPUS? SONY? FUJI? ...ITP?

proszę nie brać pod uwagę posiadanych szkieł i dupereli.
Staneliście przed wyborem i musicie podjąć decyzję....
który wg. Was jest lepszy i będzie lepszy (perspektywy na przyszłość)?

Obiektywnie proszę:))

Sunders
18-08-2009, 20:38
Canon8);)

slawek_b2b
18-08-2009, 20:39
Canon

odpowiedzi proszę poprzeć kilkoma słowami komentarza.. dziękuje:)

Sunders
18-08-2009, 20:41
Ze względu na ilość dostępnych obiektywów:smile:

Pavlik
18-08-2009, 20:42
tutaj innej opinii to szukać ze świecą :) powinieneś inaczej sprecyzowac pytanie: 'dlaczego canon ? ' i inne podobne na innych forach :)

Krzychu
18-08-2009, 20:43
Witam,

- jeżeli dzisiaj zaczynalibyście od przysłowiowego zera - mając za zadanie kupić aparat, obiektywy, akcesoria, wyposażyć studio - to w jaki system byście zainwestowali?

Źle pytanie sformułowałeś - wybór systemu zależy od tego co chcesz fotografować i jakie są do tego czegoś dostępne w obydwu systemach (C i N - na resztę szkoda czasu, zresztą co rozumiesz przez Fuji ?) obiektywy.

panmateusz
18-08-2009, 20:47
Canon jeśli zależy Ci na większej ilości obiektywów (większa ilość stałek) i masz na to pieniądze (przykładowo Sigma średnio spisuje się w systemie Canona - chodzi o BF/FF, dlatego najlepiej inwestować w Canonowską szklarnię), Nikon jeśli wystarczą Ci szkła innych producentów jak Sigma czy Tamron - u nich nie występują już takie problemy.

slawek_b2b
18-08-2009, 20:51
Chodziło mi raczej o to który z systemów jest lepszy na dzien dzisiejszy oraz czy da się przewidzieć jak sytuacja potoczy się w najbliższych latach?

półki co nie jestem zwolennikiem żadnej z marek ale z tego co zaobserwowałem to w tym roku nikon zdominował rynek i ucieka konkurencji a canon nieco przysnął. Podoba mi się canon ale martwię sie o jego przyszłość.. dlatego zastanawiam się czy nie lepiej inwestowac w nikona? stąd moje pytanie:)

zaznaczam, że nie chce w tym miejscu zaczynać forumowej wojny canon vs nikon

Zidus
18-08-2009, 20:51
Trochę głupie pytanie, ponieważ nie sądzę aby byli na forum użytkownicy marki Nikon, w końcu to Canon'owskie forum xD

Sunders
18-08-2009, 20:53
Może znajdą się dwusystemowcy:???:

GhostRider
18-08-2009, 20:53
Koleś - zadając takie pytanie na forum canona - to jakiej odpowiedzi się spodziewasz?

Zadałeś pewnie takie pytanie na kilku forach i czekasz na to, którzy najwięcej posłodzą??

Wybierz ten na który Cię stać - popatrz na ceny akcesoriów - porównaj dostępność różnych rzeczy, których nie ma np w innych systemach i powinieneś dojść sam do tego.

Ja miałem Pentaxa, ale się nie podobało co dostawałem z RAW, kolega miał d80 - nie podobały mi się jak cholera przyciski, Canon to było optimum dla mnie.

Tak na prawdę to liczy się Canon i Nikon - porównaj ceny podobnych obiektywów, akcesoriów i sam wybierz.

Acha - wybierz Canona :mrgreen::mrgreen:

KMV10
18-08-2009, 20:54
Sławek, ja to bym radził przejść na judaizm, wtedy będziesz marudził rabinowi ;)

A tak serio - na forum Canona pytasz o system? Jaki to ma sens?

goblin
18-08-2009, 20:54
Canon - ze względu ergonomię i dużą ilość szkieł AF. Cenowo taniej niż Nikon. Z obiektywami manualnymi jest pomiar światła
Nikon - ze względu na dużą ilość szkieł AF i manualnych (które dają potwierdzenie ostrości, pomiar światła w zależności od puszki), oraz ze względu na możliwość używania puszki Nikona i Fuji z tymi samymi obiektywami
Pentax - jeżeli ma się zamiar stosować manualne obiektywy (jest potwierdzenie ostrości i pomiar światła)
Jeżeli nie chce się specjalnie eksperymentować i wystarczy Ci jedno lub dwa szkła to każdy system jest dobry
Wybór nie jest prosty, można osiwieć - poważnie :)
Jeżeli coś źle napisałem to proszę o sprostowanie :)
pzdr
goblin

slawek_b2b
18-08-2009, 20:56
myślałem, że znajdzie się ktoś kto ma canona a powiem mi dlaczego warto inwestować w nikona, ktoś kto ma nikona a chciałby się przesiąść na canona lub ktoś kto ma canona i nie zamieni tego systemu na inny za żadne skarby:))

półki co wg mnie canon ma fajniejsze forum - czytelniejsze:)
może to jakiś znak?

Sunders
18-08-2009, 21:06
myślałem, że znajdzie się<...> ktoś kto ma canona i nie zamieni tego systemu na inny za żadne skarby:)) ale półki co nie widzę, żadnych argumentów....
Czy to nie są argumenty: 85/1,2L,135/2L,100-400/4,5-5,6L IS,300/2,8L IS,400/2,8L IS...:?: :smile:

ben73
18-08-2009, 21:09
Czy to nie są argumenty: 85/1,2L,135/2L,100-400/4,5-5,6L IS,300/2,8L IS,400/2,8L IS...:?: :smile:

A ja żadnego z nich nie mam:-D

najeli
18-08-2009, 21:09
wejdź na forum optycznych
tam będziesz miał wszystkie systemy świata i ich przedstawicieli

a ja wybrałam canona "bo tak wyszło" -- nikon był "niewygodny" a reszta za mało rozwinięta ;-)

Max_im
18-08-2009, 21:14
Chodziło mi raczej o to który z systemów jest lepszy na dzien dzisiejszy oraz czy da się przewidzieć jak sytuacja potoczy się w najbliższych latach?

Nie ma lepszego systemu. Jeden ma lepsze to drugi tamto. Gdyby było inaczej to ten gorszy by upadł. Ze względu na ilość i dostępność szkieł i akcesoriów to Canon lub Nikon. Poza tym nie wiadomo ile chcesz wydać 80 tys, 20 tys czy 4 tys.

slawek_b2b
18-08-2009, 21:14
wejdź na forum optycznych
tam będziesz miał wszystkie systemy świata i ich przedstawicieli

a ja wybrałam canona "bo tak wyszło" -- nikon był "niewygodny" a reszta za mało rozwinięta ;-)

na optycznych "króluje" D300
ale nie tyle mi chodzi o samą puszkę co system

podejżewam że jak bym kupił 40d, 50d zamiast d300 to różnicy bym nie zobaczył ale jak kupie canona a za rok czy dwa się okaże, że nikon uciekł konkurencji to zostanę z tym co będe miał i będę stał przed wyborem czy zaczynać od nowa? oczywiście równie dobrze może sytuacja potoczyć się w drugą stronę - dlatego zastanawiam się czy da się to w jakiś sposób przewiedzieć?

welury
18-08-2009, 21:26
Trochę głupie pytanie, ponieważ nie sądzę aby byli na forum użytkownicy marki Nikon, w końcu to Canon'owskie forum xD

Może nie, bo jestem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
[QUOTE=KMV10;688915]Sławek, ja to bym radził przejść na judaizm, wtedy będziesz marudził rabinowi ;)

Canon jest koszerny?

m_o_b_y
18-08-2009, 21:29
Witam,

Najlepiej podejmij decyzję drogą eliminacji poszczególnych systemów z uwagi na ich wady.
Olek odpada z uwagi na na typowe wady systemu 4/3: jedne z największych szumy, małe i ciemne wizjery, skromną szklarnię.
(Wiem to z autopsji, bo moją pierwszą lustrzanką cyfrową był właśnie Olek).
Nie ma i nie będzie miał pełnej klatki w dającej się przewidzieć przyszłości, bo rozwija się w dokładnie przeciwnym kierunku (micro 4/3).

Pentax odpada, bo produkuje typowo amatorskie puszki, nie ma pełnej klatki, co może być istotne jeśli nie teraz, to w przyszłości.

Sony ma obecnie raczej szumiące matryce, choć atrakcyjne ceny i solidny serwis, no i pewną przyszłość, jako wiodąca marka w elektronice.
To pewna marka.

Oczywista ścisła czołówka - to Canon i Nikon.
Aktualnie raczej trochę bardziej atrakcyjną ofertę ma Nikon.
(Sporo osób ostatnio zdradziło Canona na rzecz Nikona).
Porównywalne (czasem nieco lepsze) aparaty Nikon dziś sprzedaje trochę taniej od Canona.

Canon jest tradycjonalistą i wszelkie techniczne nowinki wprowadza zwykle jako ostatni, ale nadal jest IMHO numerem 1.
Ma największą i najlepszą szklarnię, choć Nikon niewiele mu pod tym względem ustępuje.
Na Twoim miejscu wybierałbym spośród tylko tych dwóch marek.
Pozdrówka

Krzychu
18-08-2009, 21:31
Sony ma obecnie raczej szumiące matryce, choć atrakcyjne ceny i solidny serwis, no i

A na pewno wiesz gdzie Sony w Polsce ma serwis ? :)

welury
18-08-2009, 21:36
Tak jest. Zaczynając od 0, to tylko Canon lub Nikon w chwili obecnej.
Sony, jako potężna i ambitna firma może w przyszłości.

jagular
18-08-2009, 21:37
Dawno tak...nazwijmy to delikatnie, nieprzemyślanego tematu nie widziałem.

Każdy system jest nieco inny.
W zależności od tego, co chcesz fotografować, jakich obiektywów chcesz użyć, ile kasy chcesz wydać, jakie sterowanie lubisz, może się okazać że potrzebujesz "wejść" w taki a nie inny system.

Bez jakichkolwiek szczegółowych danych można napisać że najlepsze są wszystkie możliwe systemy.
Wśród użytkowników każdego możliwego systemu można znaleźć wymiataczy, którzy potrafią fotografować tak, że kopara opada.

na optycznych "króluje" D300
ale nie tyle mi chodzi o samą puszkę co system

podejżewam że jak bym kupił 40d, 50d zamiast d300 to różnicy bym nie zobaczył ale jak kupie canona a za rok czy dwa się okaże, że nikon uciekł konkurencji to zostanę z tym co będe miał i będę stał przed wyborem czy zaczynać od nowa? oczywiście równie dobrze może sytuacja potoczyć się w drugą stronę - dlatego zastanawiam się czy da się to w jakiś sposób przewiedzieć?

Pomyśl choć trochę:
załóżmy że kupujesz Canona, kupujesz do niego szkła...jesteś zadowolony.
I "nagle" np. Nikon wypuszcza sektyliard super szkieł i korpusów?
A nawet jeżeli, to nagle stajesz się niezadowolony ze swoich zdjęć? Bo co, bo w innym systemie są ostrzejsze obiektywy??? Albo w innym systemie jest o 24 punkty AF więcej? Czy to nagle powoduje, że już nie możesz robić zdjęć, już jesteś nagle niezadowolony ze swojego sprzętu, który nagle staje się zbyt "cienki" dla ciebie?
W ostateczności, załóżmy że nagle Canon tak strasznie cię uwiera, że już nie możesz na niego patrzeć i marzysz o Nikonie. I co...pozbyć się raz kupionego sprzętu nie można? Jakaś dożywotnia umowa o wyłączność obowiązuje?

Swoją wypowiedź dedykuję wszystkim tym, którzy używają mózgu. Tak mało ich zostało...

slawek_b2b
18-08-2009, 21:42
Dawno tak...nazwijmy to delikatnie...

Swoją wypowiedź dedykuję wszystkim tym, którzy używają mózgu. Tak mało ich zostało...

być może dla ciebie pewne kwestie są oczywiste... ale spójrz na siebie kilka lat wstecz jak zaczynałeś przygodę z fotografią i na to jaki wtedy byłeś mądry? może wówczas przestaniesz obrażac innych i powalać swoim intelektem

jak już wspominałem nie chodzi tu o sam aparat i obiektywy - chodzi równiez o system np. specjalistyczne oprogramowanie które nikon ma a canon może tylko pozazdrościć, tego nie bierzesz pod uwagę? tego że nikon się rozwija a canon stoi w miejscu?

welury
18-08-2009, 21:45
Pisałem o C i N bo dają największą elastyczność. Czy ktoś może wiedzieć jak zmienią się potrzeby w przyszłości?

kmleon
18-08-2009, 21:48
Nie sądzę, żeby ktokolwiek na tym, czy innym forum, potrafił odpowiedzieć na twoje pytania. A już na pewno nikt nie zagwarantuje ci że wybór firmy X będzie przyszłościowy. To, że aktualnie być może, któryś z sytemów ma przewagę, nie znaczy, że za chwilę się to nie zmieni. Tak jak to właśnie Canon zrewolucjonizował świat foto wprowadzeniem systemu EOS w 1989 roku wprowadzając model EOS-1. Cały czas system ten ma wśród małego formatu najlepsze możliwości rozwoju, które niestety przez marketing i księgowych może być skutecznie tłumiony. To, że w Canonie właśnie istnieją najjaśniesze stałki, jest efektem bardzo dobrych parametrów systemu EOS (wielkość bagnetu w szczególności ma tu największe znaczenie). Pewne obiektywy w innych systemach mogą być po prostu nieopłacalne w produkcji. Ale jakie to ma znaczenie dla ciebie? Sam musisz sobie na to pytanie odpowiedzieć. Canon może równie dobrze skorzystać z minimalnej przewagi jak i to kompletnie zaprzepaścić. W tym momencie wybierając system pomiędzy C i N musisz być świadomy podejmowanego kompromisu. Wybierając jeden system rezygnujesz z zalet drugiego systemu i godzisz się na wady tego pierwszego - i na odwrót. Nic nam nie powiedziałeś o swoich doświadczeniach, one są bardzo istotne w podejmowaniu decyzji. Jeśli w ogóle ich nie masz, to niestety musisz ich trochę nabyć - najłatwiej losując monetą i wybierając dowolny system.
Z własnego egoistycznego punktu widzenia doradzałbym nikona, przynajmniej ja, jako użytkownik canona, nie będę musiał czytać w przyszłości twoich utyskiwań na forum na temat problemów z AF/FF/BF, Żytnią, hot-pixelami, plamkami na matrycy itd/itp... ;-)

m_o_b_y
18-08-2009, 21:49
Dawno tak...nazwijmy to delikatnie, nieprzemyślanego tematu nie widziałem.

W zależności od tego, co chcesz fotografować, jakich obiektywów chcesz użyć, ile kasy chcesz wydać, jakie sterowanie lubisz, może się okazać że potrzebujesz "wejść" w taki a nie inny system.

Bez jakichkolwiek szczegółowych danych można napisać że najlepsze są wszystkie możliwe systemy.
Wśród użytkowników każdego możliwego systemu można znaleźć wymiataczy, którzy potrafią fotografować tak, że kopara opada.

Pomyśl choć trochę:
załóżmy że kupujesz Canona, kupujesz do niego szkła...jesteś zadowolony.
I "nagle" np. Nikon wypuszcza sektyliard super szkieł i korpusów?
A nawet jeżeli, to nagle stajesz się niezadowolony ze swoich zdjęć? Bo co, bo w innym systemie są ostrzejsze obiektywy??? Albo w innym systemie jest o 24 punkty AF więcej? Czy to nagle powoduje, że już nie możesz robić zdjęć, już jesteś nagle niezadowolony ze swojego sprzętu, który nagle staje się zbyt "cienki" dla ciebie?
W ostateczności, załóżmy że nagle Canon tak strasznie cię uwiera, że już nie możesz na niego patrzeć i marzysz o Nikonie. I co...pozbyć się raz kupionego sprzętu nie można? Jakaś dożywotnia umowa o wyłączność obowiązuje?

Polemizowałbym z takim poglądem.
Czołówka światowa fotografii używa albo Canona, albo Nikona, to prawie reguła, z bardzo tylko nielicznymi wyjątkami.
A że i druhem można czasem zrobić ciekawe zdjęcie, to już temat na inną dyskusję.

A zmiana systemu, to z reguły duże straty finansowe.
(przerabiałem to na własnej skórze :-D)
Pozdrówka

P.S.
Z faktu, że ktoś używa mózgu inaczej od Ciebie niekoniecznie musi wynikać coś złego.
:mrgreen:
m.

Mellan
18-08-2009, 21:55
...tego że nikon się rozwija a canon stoi w miejscu?

Skoro tak uważasz, to kup nikona i nie zawracaj gitary.
C i N to ta sama pólka, a ich oferta jest komplementarna. Sorry, ale najpierw kup cokolwiek zamiast zamartwiać się perspektywami rozwoju koncernów i rozpisywać po forach...

GhostRider
18-08-2009, 21:58
może to jakiś znak?
A nie mówiłem - trzeba posłodzić to będzie Canonier

Napisz jeszcze na forum Pentaxa - jak tam poczytasz ochy i achy to Canona odrzucisz... oni słodzą w kostkach :mrgreen::mrgreen:

A ile masz kasy w ogóle? ...na sprzęt :-D

slawek_b2b
18-08-2009, 21:59
cholera:).... jeszcze rok temu brał bym canona w ciemno bo ta firma od małego kojarzyła mi się z jakością ale dzisiaj kieruję się ku nikonowi, trochę z żalem bo marka canon za mna przemawią ale przynajmniej nie będziecie musieli czytać moich problemów na forum;P

a tak poważnie, to nikt nie zaprzecza mojemu stwierdzeniu, że canon stoi w miejscu. Czyli musi być coś na rzeczy... no i być może mając nikona nie będę musiał mieć takiej dużej głowy jak kolega JAGULAR:roll:

DZIĘKUJĘ ZA POMOC:)

Slider
18-08-2009, 22:01

Hmm.. To mi trochę przypomina rady które się słyszy polecając obiektywy, w związku z ich zastosowaniem. Np: Jak chcesz fotografować sport, kup tele, jak landshafty, kup UWA, jak portrety, to jasne stałki. W takich wypadkach można uwarunkować zakup szkła od typu fotografii która nas interesuje (bo są takie które się nadają do tego najlepiej), ale IMHO nie sprawdza się to w przypadku wyboru systemu, tym bardziej w sytuacji którtą obserwujemy obecnie.

No bo w końcu co daje nam Olek, albo Pentax, czego nie daje nam Canon, lub Sony (szczerze powiedziawszy nie wiem, spodziewam się odpoiedzi;-))? Jeśli myślę poważnie o fotografii architektury najlepszym wyborem byłby Canon lub Nikon z powodu systemowych szkieł TS-E, ale czy to znaczy, że do portretu te dwa systemy się nie nadają? Wręcz przeciwnie. znów gurują nad innymi systemami z powodu większej ilości szkieł, lamp, korpusów i akcesoriów..

Z resztą tekstu zgadzam się w 100%

Pozdrawiam

welury
18-08-2009, 22:04
Do rzeczy. Ja sądzę = Canon lepiej ze szkłami, Nikon lepiej z puszkami.

slawek_b2b
18-08-2009, 22:04
A ile masz kasy w ogóle? ...na sprzęt :-D

1o tyś
fotografia na potrzeby strony www i katalogu
skłaniam się ku d300 + capture nx2 + makro 50/1.4 lub 80 lub 100/2.8
+ lampy, stół bezcieniowy, softboxy, statyw

myślę, że się zmieszczę:)

Slider
18-08-2009, 22:06
Do rzeczy. Ja sądzę = Canon lepiej ze szkłami, Nikon lepiej z puszkami.

Nikon robi najlepsze aparaty a Canon najlepsze zdjęcia..:mrgreen:

rycerz
18-08-2009, 22:07
nikon nie ma makro 50mm tylko 60/2.8 i nie ma obiektywu ani 80 ani 100mm...
edit: co ciekawe wiele osób na forum nikona na pytanie jaki kupic pierwszy aparat poleca...
canona 40d !!! :mrgreen:
tłumacząc że jest tani i dobry, a i ceny canona nie powariowały tak ostatnio...a serwis nikona tez jest niestety niezły :evil:

iDD
18-08-2009, 22:07
Jakoś mam dziwne wraźenie, źe wybór w innym wątku został już dokonany i stanęło na nikonie. Dodatkowo poszło parę słodkich słów o jakości porad na tym forum. Czy mi się coś ten tego???

basala
18-08-2009, 22:08
Samsung, zdecydowanie Samsung jest najbardziej perspektywicznym systemem. Najpierw pożre Pentaksa, a następnie, tak jak sam zapowiadał w 2012 będzie numerem jeden w fotografii cyfrowej. No, ale z drugiej strony w 2012 roku nastąpi koniec świata, więc jakiego systemu nie wybrałbyś, za dużo to się nie nafotografujesz. :-D

sbogdan1
18-08-2009, 22:08
Jak ja bym teraz zaczynał od zera to kupiłbym Canona , gdybym miał już Canona a Nikon wypuścił coś lepszego to też wybrał bym Canona ,choćby dlatego że mam kubek forumowy CB , choćby dlatego że Nikon nie ma słynnego kółka i takie tam dywagacje o wyższości Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia i na odwrót , bez urazy rzecz jasna.
A tak na poważnie jagular wyczerpał temat ,więc bierz Canona

slawek_b2b
18-08-2009, 22:09
OKI
biore 50d:)))
będziecie mieli nowego kolege;P

pozdrówka!

m_o_b_y
18-08-2009, 22:12
cholera:).... jeszcze rok temu brał bym canona w ciemno bo ta firma od małego kojarzyła mi się z jakością ale dzisiaj kieruję się ku nikonowi, trochę z żalem bo marka canon za mna przemawią ale przynajmniej nie będziecie musieli czytać moich problemów na forum;P

a tak poważnie, to nikt nie zaprzecza mojemu stwierdzeniu, że canon stoi w miejscu. Czyli musi być coś na rzeczy... no i być może mając nikona nie będę musiał mieć takiej dużej głowy jak kolega JAGULAR:roll:

DZIĘKUJĘ ZA POMOC:)

Spoko,
Czy wejdziesz w Canona, czy w Nikona, nie będziesz żałował. :mrgreen:
To najlepszy, pewny wybór.
Pozdrówka

rycerz
18-08-2009, 22:12
http://blog.grep.pl/2009/03/canon-czy-nikon-a-moze-pentax-minolta/

GhostRider
18-08-2009, 22:14
1o tyś
fotografia na potrzeby strony www i katalogu
+ lampy, stół bezcieniowy, softboxy, statyw
myślę, że się zmieszczę:)
Akurat na oświetleniu nie znam się w ogóle, także....

Ale gdybym dzisiaj kupował aparat to nie wiem czy nie wziąłbym Nikona - dziwi mnie tylko, że tam obiektywy (te lepsze) są droższe od canonowskich odpowiedników - albo się mi wydaje :roll:

A może używane 5d??8)

iDD
18-08-2009, 22:16
No pewnie, źe juź wybrał: http://canon-board.info/showthread.php?t=50528&page=4. Post nr 39.

slawek_b2b
18-08-2009, 22:16
A może używane 5d??8)

OKI
biore 50d)) używanego nie chce
będziecie mieli nowego kolege i kilka głupich pytań tygodniowo
ale przynajmniej nie będzie Wam się nudzić;P

pozdrówka!

Sunders
18-08-2009, 22:17

Dziwne, bo nikon nie ma takich obiektywów:???:

GhostRider
18-08-2009, 22:19
A już się mała wojna szykowała ...szkoda :mrgreen:

Zanim zaczniesz zadawać pytania skorzystaj z:
http://maciejko.net/cb_search.html

Albo kontynuuj ten wątek dalej

Forumowa nie działa.

Dziwne, do nikon nie ma takich obiektywów:???:
Może on wie coś czego my nie wiemy ;)

m_o_b_y
18-08-2009, 22:22
OKI
biore 50d)) używanego nie chce
będziecie mieli nowego kolege i kilka głupich pytań tygodniowo
ale przynajmniej nie będzie Wam się nudzić;P

pozdrówka!

A ładnie tak łgać i nabierać kolegów ??? :mrgreen:
Pięknych zdjęć tym Nikonem życzę. :-D
Pozdrówka

Alv
18-08-2009, 22:47
Pomijajac sformułowanie zagadanienia, przedmowcy maja racje, wiec tylko potwierdze. Alternatywy są 2: Canon i Nikon ze wzgledu na:

- szeroki wybor puszek i szkiel i akcesoriów - prawdziwy system (zmiana puszki w duzej mierze pozwala zachowac szkla, nawet przechodzac na FF flagowe szkla dzialaja super)

- obie firmy pchaja "wozek postepu" w foto - to bezdyskusyjne (inne firmy raczkuja, a tak naprawde wiecej w tym marketingu niz rzeczywistej pracy u podstaw - ot, chca uczknac kawalek rynku [system 4:3, Fuji ze swoim systemem odwzorowania kolorów itd, itp])

- wieloletnia dostepnosc wszelkich informacji i szeroka spolecznosc, czego dowodem jest niniejsze forum - czytaj: lata praktycznych doswiadczen i otwartosc na dzielenie sie nimi

Nie zawracalbym sobie glowy przyszloscia. tym co kupisz (sensownie) bedziesz robil zdjecia kilkanascie lat bez uszczerbku dla ich jakosci. W miare rozwoju umiejetnosci bedziesz wiedzial co wymaga udoskonalenia- wiedza czy sprzet:)

Kilka uwag z wlasnych doswiadczen:

- obiektywna ocena wlasnych mozliwosci ( ile czasu poswiecasz foto i na jaka dziedzine sie nastawiasz...moze wcale nie potrzebujesz dslr - trzeba miec spora wiedze i zasoby finansowe, tutaj canon wygrywa)

- nie podazac za owczym pedem za nowosciami (zmiana systemow, puszek, szkiel itd...koszty, strata czasu, lepiej focic i rozwijac warsztat)

- pstrykac, pstrykac, pstrykac....i czytac czytac czytac:)

Powodzonka w wyborze...jedynie slusznym;)

forestowy
18-08-2009, 23:12
o 19:59 był chyba Nikon
o 20:04 już prawie d300
a o 20:09 .......50D

Niech żyje świadome wybieranie systemu :D

slawek_b2b
18-08-2009, 23:20
ok, koniec gadania... do mycia i spania:)

- Muszę przyznać że macie racje - nie ma co pędzić za nowościami tak jak na moje potrzeby to pewnie i 450D by wystarczył ale żeby nie było, że czegoś mi w nim braknie to kupię 50D na dobry początek - spokojnie wystarczy na rok dwa fotografowania a po tym okresie będę mądrzejszy i będę wiedział czego mi ewentualnie potrzeba. Myślę, że 50D wcale nie odbiega od D300 a jest o niebo lepszy od D90. Za zaoszczędzone pieniążki kupię drugi obiektyw lub zainwestuje w studio. Pozostaje kwestia rozwoju technologicznego i oprogramowania - tu pozostaje mi wierzyć że panowie z Canona już pracują nad tym tematem intensywnie i dlatego półki co mało ich widać:)

i tą oto optymistyczną wiadomością kończę swój wątek,
mam nadzieję, że cieszycie się z faktu pozyskania nowego kolegi:P

pozdrawiam:)

trzeszcz6
18-08-2009, 23:38
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=109599 :D

jagular
18-08-2009, 23:53
być może dla ciebie pewne kwestie są oczywiste... ale spójrz na siebie kilka lat wstecz jak zaczynałeś przygodę z fotografią i na to jaki wtedy byłeś mądry? może wówczas przestaniesz obrażac innych i powalać swoim intelektem

jak już wspominałem nie chodzi tu o sam aparat i obiektywy - chodzi równiez o system np. specjalistyczne oprogramowanie które nikon ma a canon może tylko pozazdrościć, tego nie bierzesz pod uwagę? tego że nikon się rozwija a canon stoi w miejscu?

Spojrzałem na siebie kilka lat wstecz i zobaczyłem człowieka, który użył google, poczytał masę testów, pomyślał jakie cechy aparatu/systemu są dla niego ważne i wybrał.

Kolego, wybacz, ale ty nawet nie napisałeś, co dla ciebie w aparacie jest ważne - czego potrzebujesz koniecznie, co jest obojętne.

Nie dociera do ciebie fakt, że nie ma uniwersalnie najlepszego pod każdym możliwym względem: ani systemu, ani aparatu.

Jakie to specjalistyczne oprogramowanie ma Nikon, którego to Canon może pozazdrościć?
Jakie cechy ma to oprogramowanie, czego nie ma u Canona? ;)

@m_o_b_y
Wybacz, ale chyba to, czego używa czołówka, ma tutaj małe znaczenie.
Na razie są dylematy człowieka, który jeszcze nie ma/nie używa jakiegokolwiek aparatu.

@slider
Ale jest tak, że obiektywy o konkretnych parametrach, czy też założonej jakości, nie są zawsze uniwersalnie dostępne we wszystkich systemach.
Mając na uwadze konkretne parametry, może się okazać, że jedynie system X je posiada, albo akurat nie posiada.

Wybaczcie uniesienie się, ale to post podobny do tysięcy w stylu: jaki jest najlepszy samochód (a do czego? a do wszystkiego), jaki jest najlepszy rower itp.

sowask8
19-08-2009, 00:28
Wśród użytkowników każdego możliwego systemu można znaleźć wymiataczy, którzy potrafią fotografować tak, że kopara opada....

Prawda, osobiście jak bym wybierał to canon, mimo przeważającej ilości nikonów wsród znajomych, ale ja to odbieram tak ze nikon kusi reklamami ktore canon nie stosuje.

Jakaś dożywotnia umowa o wyłączność obowiązuje?

to jest tak jak z przysięgą małżeńską "...i nie opuszczę cię aż do śmierci"
tak na serio to lustrzanki nie sa po to żeby a w tym roku pofotografuje nikonem za 3 lata canonem a jak mi sie to wszystko znudzi to przejde do sony bo ma ultra stabilizacje matrycy i wbudowanego photoshopa, sa po to aby udowodnić jak cudne można zrobić zdjęcia nie patrząc na to co jest fajne w danym roku albo co ma kolega po fachu.

Kolekcjoner
19-08-2009, 00:39

półki co nie jestem zwolennikiem żadnej z marek ale z tego co zaobserwowałem to w tym roku nikon zdominował rynek i ucieka konkurencji a canon nieco przysnął. Podoba mi się canon ale martwię sie o jego przyszłość.. dlatego zastanawiam się czy nie lepiej inwestowac w nikona? stąd moje pytanie:)

Nie martw się o przyszłość Canona ;)8).

Trochę mi te dylematy wyglądają tak jakbyś miał 1 mld$ i zastanawiał się w akcje, której firmy zainwestować. A tak - to naprawdę jest obojętne. Sprzęt który dzisiaj kupisz za kilka lat będzie wart pewnie połowę tego co na niego wydałeś albo jeszcze mniej. Traktowanie tego jako inwestycji jest zupełnym nieporozumieniem. Popatrz co możesz obecnie uzyskać danym systemem za te 10 tyś i masz rozwiązanie.
I nie czekaj zbyt długo, bo może się okazać, że w niedługim czasie odpowiedź na to pytanie znów ulegnie modyfikacji.

blum
19-08-2009, 01:24
może to jakiś znak?
to jeszcze zapraszamy do tego wątku (http://canon-board.info/showthread.php?t=38110). Być może jeszcze bardziej się spodoba ;-)

jagular
19-08-2009, 17:50
A ja tam jeszcze zagaję o to "specjalistyczne oprogramowanie" Nikona...że oszochodzi? ;)

slawek_b2b
19-08-2009, 18:32
A ja tam jeszcze zagaję o to "specjalistyczne oprogramowanie" Nikona...że oszochodzi? ;)

miałem na myśli Nikon Capture NX 2

http://www.nikon.pl/product/pl_PL/products/broad/1620/overview.html

a jak szanowny kolega jagular lub inny odniesie się do tej wypowiedzi?
zresztą co by nie mówić, wypowiedzi z forum CB

Już od kilkunastu lat bawię się fotografią, analogową, cyfrową ... Z powodów wielokrotnie tu prezentowanych (w zakresie cyfrowego obrazowania), kiedyś tam ... wybrałem Canona. Wtedy (kilka lat temu) wybór uważałem za słuszny. Obrazowanie matryc Canona biło na głowę konkurencję. Niestety z tamtych "świetnych" lat Canonowi pozostały 2 rzeczy: a) kolorowa sraczka w obrazie, b) lichy AF , w najprostszej lustrzance Nikona jest coś o czym spece Canona wciąż śnią marząc po nocach. W szkłach - jakość wykonania, ceny i użyteczność (zwłaszcza w przedziale budżetowym) nigdy nie stanowiła konkurencji dla Nikona. Canonowski superplastik-majestic nie daje rady. Niestety po latach widzę, że firma zajmująca się (też) produkcją papieru do swoich kserokopiarek, sprzętu biurowego, itp./ itd. nigdy nie dorówna firmie która skupia się WYŁĄCZNIE na sprzęcie optycznym. I tak dochodzimy do kolejnej BARDZO ISTOTNEJ przewagi Nikona = mianowicie genialne oprogramowanie do obróbki fotografii cyfrawych, bajka i same och - achy ... To co oferuje Canon ... szkoda słów, brak swobodnego powiększania obrabianego obrazu - to parametr mówiący sam za siebie i o wszystkim !! A takich elementarnych opcji nieistniejących w tym oprogramowniu jest całe mnóstwo - w 21 wieku !! Canon daje niwiele więcej niż paint z windy. Marketing Canona jest bardzo prosty - kasę dawaj i sp....j. Wystarczy poczytać o zawiedzinych oczekiwaniach co do kolejno zapowiadanych i wypuszczanych modeli ... nawet tu na forum CB. Jak lubisz fotografię / obraz to nie wchodz w Canona za ŻADNE pieniądze - będą wyłącznie stracone a i przyjemność i radość z fotografowania może minąć. Bajanie o "rewelacyjnym" szkle np. 70-200/4 należy zostawić wnukom dla opowiadania "dawno, dawno, dawno temu ..." Szkło tak ciemne a przy tym ciężkie i przy wspomnianej kolorowej sraczce z matrycy to porażka !! Szkła jakie dziś oferuje Nikon to jest po prostu komfort i jakość, której w innych systemach po prostu nie ma !!! wystarczy oglądnąć efekty = zdjęcia.

trochę mnie to wprowadza w zakłopotanie czy oby przedmówca nie ma racji?
dodam jeszcze ciąg dalszy wypowiedzi:

Weźmy na ten przykład zwykłe szkiełka "kitowe" - podstawowe 50/1,8. Plastiwość Canona sięgnęła nawet bagnetu, jakość wykonania widoczna po krótkim użytkowaniu = bujające się pseudo soczewki, tak se latają jak im grawitacja każe ... Co do szkiełka 70-200/4 - moim zdaniem jego waga (komfort pracy) + światło + różowo-pomarańczowe miliardy plam z matrycy Canonów = znak firmowy tej firmy (nie do podrobienia !). Oczywiście są sytuacje gdzie dlej można się delektować tzw. "plastyką" ale w wielu sytuacjach ewentualna plastyka + wymuszone światłem szkiełka stado szumu, to już nie wyraz artystyczny, prawda ? Czy nikon ma alternatywę - OCZYWIŚCIE. A o prawdziwości moich słów niech zaświadczy paniczny już wręcz odwrót od sprzętu Canona do konkurencji - vide dział "sprzedam", aukcje polskie i zagraniczne ... taki trynd ??? Ja kiedyś kochałem !!! Canona za to co oferował. Po latach niestety wyszło jak ta firma swoich konsumentów olała !! Przecież każdy kto choć na chwilkę miał możliwość pobawić się / popracować oboma korpusami sam bez jakichkolwiek wątpliwości wie, czuje, widzi !! Jakość wykonania, użyte materiały, no i najważniejsze - efekty = jakość obrazka !! Dodam jeszcze wyśmienitą, bajeczną, frendly łączność puszki z komputerem (dotarcie do i edycja ustawień w puszcze z poziomu komputera) ..... no nie, nie chce mi się już tego koszmaru opisywać.

co o tym myslicie?

jagular
19-08-2009, 19:21
Super, a teraz, co ma Capture NX2, czego nie ma to, co jest za darmo dodawane do EOSów.
Co ma Capture NX2, czego nie mają komercyjne programy do RAWów innych firm?

Porównywanie programu Nikona, który jest sprzedawany osobno, do tego, co jest dodawane do Canona za darmo, powoduje że zaraz popuszczę ze śmiechu.

Brawo. To co ja pisałem o tym mózgu...? :P

Co do wypowiedzi...
1. Jeszcze raz się zapytam: czy Capture NX jest dodawane do lustrzanek Nikona za darmo?
2. Wypowiedzi z internetu. Jeżeli drogi autorze chcesz, mogę ci znaleźć wypowiedź gloryfikującą dowolny istniejący system, aparat, czy co tam jeszcze istnieje.
W internecie jest pełno dowodów na wszystko.

slawek_b2b
19-08-2009, 19:31
Brawo. To co ja pisałem o tym mózgu...? :P

o mózgu... prawdopodobnie pisałeś że masz ograniczony i niewiele do niego dociera (jak dobrze odebrałem twoją wypowiedź). Jesteś och i ach najmadrzejszy na całym forum, słowa złego powiedzieć nie można a przez wpis w stopce uważasz się za fachowca... tylko po co odwracasz kota ogonem zamiast wypunktować przedmówce którego cytowałem? - brak argumentów?

jeżeli chodzi o oprogramowanie i twoje pytania to ty mi powiedz
w końcu uważasz się za znawcę a ja tylko grzecznie zapytałem :)

Slider
19-08-2009, 19:42
co o tym myslicie?

Bardzo przyjemny tekst do poczytania przy popołudniowej kawie..;-)

Najbardziej to rozśmieszył mnie argument o 70-200 f/4. Pojechał po tym szkle człowiek który w swoim systemie takiego nawet nie ma, a ma do wyboru tylko pieruńsko drogi 70-200 f/2.8 VR ze sporą winietą na FX (może w nowej wersji poprawili). Wygląda to jak relacja słabego dziennikarzyny, który narzeka i robi dużo szumu (którego u Canona jest najwięcej;-)) odchodząc od istoty sprawy..

Czy nikon ma alternatywę - OCZYWIŚCIE

..że nie:lol:

Pozdrawiam

PS: Myślałem, że jak kupisz puszkę, to skończą się Twoje dylematy..;)

slawek_b2b
19-08-2009, 19:50
PS: Myślałem, że jak kupisz puszkę, to skończą się Twoje dylematy..;)

- też mam taką nadzieję:)
po prostu czytając cytowany tekst a nie mając rozeznania w temacie - powstają zapytania, które chciałbym rozwiać za pomocą konfrontacji na tym czy innym forum.

dzięki :-)

dark4blade
19-08-2009, 20:03
... no i najważniejsze - efekty = jakość obrazka

...no właśnie, dlatego mam Canona :mrgreen:.
Co do tego żeby "wypunktować" kolegę... to jak tu coś mówić przeciw tak (w moim odbiorze!!!) fanatycznej wypowiedzi. A co do tego że był Canonierem, to cóż... nawrócił się, przejrzał, dostał olśnienia, jak zwał tak zwał. Ja się nawróciłem z Nikona właśnie :D.
Już nikt nie pamięta ile to Nikon siedział w dołku, a Canon w tym czasie miał już puszki fullframe, mniejsze szumy, lepsze matryce w entry level? Nie pamięta się te reklamy Nikona, jego jedynie słusznego formatu DX (o ile dobrze pamiętam, to były nawet jakieś wzmianki o tym że nawet lepszy niż analogowa klisza, ale dla pewności musiałbym przeszukać te reklamki w archiwum National Geographic), który to niby dawał lepsze obrazowanie od negatywu? I tu właśnie D3.. i teraz FX jest tym super formatem...
No ale nie ma co wspominać przeszłości, jak to kiedyś było i kto się gdzie potknął. Bo żyjemy dzisiaj i aparat też kupujemy dzisiaj. To wszystko napisałem po to, żeby dojść do tego że może teraz faktycznie może być lepszy system "x", mimo ze kiedyś lepszy był system "y", i to puszki "x" będą dającymi ten syfiasty obrazek. Tylko co będzie za kolejne ileś tam lat? Przecież "y" znów może być lepszy...a potem znów "x" i tak w kółko... Oczywiście można co czas "skakać" z jednego systemu do drugiego, o ile nas stać :roll:.

Slider
19-08-2009, 20:12
po prostu czytając cytowany tekst a nie mając rozeznania w temacie - powstają zapytania, które chciałbym rozwiać za pomocą konfrontacji na tym czy innym forum.

Fakt, ale takie zapytania będą powstawać ciągle.. Jagular dobrze powiedział, że w internecie można znaleźć argumenty przemawiające za każdym systemem (inaczej wszyscy siedzieliby w jednym) oraz zarówno fanatyków broniących tego w który weszli jak i malkontentów na niego narzekających.

Do czasu aż Nikon zrobił pełnoklatkowego D3 Canon był fajny bo miał korpusy zarówno APS-C, APS-H, jak i 3xFF, (Pardon, 4, bo jeszcze 5D) oraz dominował wśród reporterów swoimi jedynkami i ich rekordową szybkostrzelnością. FX Nikona też był średni, bo miał tylko 12Mpix i do studia mieliśmy Ds'a marka trzeciego. Teraz gdy my czekamy na premierę kolejnego Ds'a Nikon ostro zaatakował wypuszczając D3x i D700. No tak.. "Nikon zdominował rynek, a Canon przysnął..". 5D Mark II też trochę zawiódł parametrami i ceną, bo wszyscy się spodziewali 45 punktów AF.. więc znowu Canon jest "be". Podczas premiery Nikona D3 i D300 (ówcześnie dwóch najlepszych lustrzanek firmy N) duży nacisk kładziono na to, że wbudowany sensor CMOS jest konstrukcją własną Nikona.. Co z tego, gdy Canon prawie od początku produkcji cyfrowych EOS'ów (nie licząc chyba dwóch dla których martycę wyprodukował Kodak) wstawiał CMOS'y własnej produkcji nawet do najniższej klasy luster.. Nikon z kolei ma tylko jedno szkło o zakresie 70-200, Canon 4; o różnej światłosile, opcjonalnej stabilizacji i po zróżnicowanych cenach, ale teraz wypuścił gadającą drukarkę, czyli gra na zwłokę maskując swoją słabość w stosunku do Nikona.. itd. itp..

Pozdrawiam

jagular
19-08-2009, 20:39
o mózgu... prawdopodobnie pisałeś że masz ograniczony i niewiele do niego dociera (jak dobrze odebrałem twoją wypowiedź). Jesteś och i ach najmadrzejszy na całym forum, słowa złego powiedzieć nie można a przez wpis w stopce uważasz się za fachowca... tylko po co odwracasz kota ogonem zamiast wypunktować przedmówce którego cytowałem? - brak argumentów?

jeżeli chodzi o oprogramowanie i twoje pytania to ty mi powiedz
w końcu uważasz się za znawcę a ja tylko grzecznie zapytałem :)

Drogi kolego, nie będę wykonywał twojej 'roboty'.

To ty, nie ja, wyskakujesz z (cyt. z twojej wypowiedzi):
"...specjalistyczne oprogramowanie które nikon ma a canon może tylko pozazdrościć..."
Kolego, kto tu pisze o sofcie Nikona - ja czy ty?

Poza tym, ile płacisz za soft Canona? A ile za soft Nikona?
Skoro o "pozazdroszczeniu" piszesz...to może napiszesz też, na jakiej podstawie jest czegoś zazdrościć?

Punktować "przedmówcy" nie ma sensu.
Jest to napisane przez człowieka, który niezbyt dużo wie o czym pisze, ale za to nadrabia to pewnie ilością słów/minutę. W tym stylu można naprodukować bzdur na tony. Pół internetu jest wypełnione wypowiedziami fanatycznych zwolenników X, którzy nie mogą zasnąć, żeby nie dokopać właścicielom Y, Z itp. Ludziom kapie piana z ust, kiedy bronią jakiegoś durnego kawałka metalu z jakimś napisem.

Ja proponuję dla ciebie inną drogę, choć obarczoną większą ilością własnej pracy i użycia własnego mózgu:
1. Rozpisz sobie na kartce, jakie cechy systemu/aparatu są dla ciebie ważne, a jakie są nieistotne.
Zauważ słowo "dla ciebie". To ty będziesz kupował, a nie anonimowy tłum z internetu. Poza tym tłum z internetu, to nie ty, więc tłum z tego powodu ma inne oczekiwana wobec sprzętu.
2. Przeglądnij wszystko w necie, co tylko zdołasz znaleźć na temat wszystkich możliwych systemów/aparatów.
3. Porównaj to, co dostałeś z pkt. 1, z tym, co dostałeś w pkt. 2.
4. Olej internetowe opinie i ciesz się zabawką i wyplutymi z niej zdjęciami.
5. Olej przewidywania "co będzie dalej", zlej strategie rozwoju systemu. Kupujesz sprzęt po to, aby nim robić zdjęcia, a nie żeby mieć najnowszy, najlepszy sprzęt na dzielnicy, co?
No chyba że się mylę w ostatnim zdaniu....

forestowy
19-08-2009, 20:44
co o tym myslicie?
Myślimy że:
a) jesteś trollem
lub/i
b) jesteś rozkapryszonym dzieciakiem który dosłownie co 5 min zmienia zdania, sam nie wie czego chce i zawraca d^%$ innym.

Więc Twojej wypowiedzi o systemie C nawet nie będę komentował bo jutro i tak zmienisz zadnie....

Z chęcią natomiast poznam twoje doświadczenie w kwestii "wyrawiarek" skoro tak Capture NX 2 Cie urzekł. Capture One 4 waćpan widział ?

slawek_b2b
19-08-2009, 20:47
Drogi kolego, nie będę wykonywał twojej 'roboty'.

To ty, nie ja, wyskakujesz z (cyt. z twojej wypowiedzi):
"...specjalistyczne oprogramowanie które nikon ma a canon może tylko pozazdrościć..."
Kolego, kto tu pisze o sofcie Nikona - ja czy ty?

Poza tym, ile płacisz za soft Canona? A ile za soft Nikona?
Skoro o "pozazdroszczeniu" piszesz...to może napiszesz też, na jakiej podstawie jest czegoś zazdrościć?

Punktować "przedmówcy" nie ma sensu.
Jest to napisane przez człowieka, który niezbyt dużo wie o czym pisze, ale za to nadrabia to pewnie ilością słów/minutę. W tym stylu można naprodukować bzdur na tony. Pół internetu jest wypełnione wypowiedziami fanatycznych zwolenników X, którzy nie mogą zasnąć, żeby nie dokopać właścicielom Y, Z itp. Ludziom kapie piana z ust, kiedy bronią jakiegoś durnego kawałka metalu z jakimś napisem.

Ja proponuję dla ciebie inną drogę, choć obarczoną większą ilością własnej pracy i użycia własnego mózgu:
1. Rozpisz sobie na kartce, jakie cechy systemu/aparatu są dla ciebie ważne, a jakie są nieistotne.
Zauważ słowo "dla ciebie". To ty będziesz kupował, a nie anonimowy tłum z internetu. Poza tym tłum z internetu, to nie ty, więc tłum z tego powodu ma inne oczekiwana wobec sprzętu.
2. Przeglądnij wszystko w necie, co tylko zdołasz znaleźć na temat wszystkich możliwych systemów/aparatów.
3. Porównaj to, co dostałeś z pkt. 1, z tym, co dostałeś w pkt. 2.
4. Olej internetowe opinie i ciesz się zabawką i wyplutymi z niej zdjęciami.
5. Olej przewidywania "co będzie dalej", zlej strategie rozwoju systemu. Kupujesz sprzęt po to, aby nim robić zdjęcia, a nie żeby mieć najnowszy, najlepszy sprzęt na dzielnicy, co?
No chyba że się mylę w ostatnim zdaniu....

dzięki!
miło mi czytać "zdrowe" sugestie zamiast wywodów na temat mojego mózgu
bądź co bądź jak bym wszystko wiedział o co pytam to by mnie tu nie było. A co do rad to na pewno się zastosuję, Pozdrawiam:)

Myślimy że:
a) jesteś trollem
lub/i
b) jesteś rozkapryszonym dzieciakiem który dosłownie co 5 min zmienia zdania, sam nie wie czego chce i zawraca d^%$ innym.

Więc Twojej wypowiedzi o systemie C nawet nie będę komentował bo jutro i tak zmienisz zadnie....

Z chęcią natomiast poznam twoje doświadczenie w kwestii "wyrawiarek" skoro tak Capture NX 2 Cie urzekł. Capture One 4 waćpan widział ?

nie mam zamiaru ani trollować ani kaprysić - jeżeli tak to wychodzi to sorry
ale nie musisz tego czytać a tym bardziej udzielać się w dyskusji. Za to jak masz coś konkretnego do powiedzenia to chętnie posłucham

Goomis
19-08-2009, 21:46
co o tym myslicie?

Nieźle się usmiałem :lol:

Co już ktoś napisał, koleś jedzie po szkle którego nikon nie posiada i chwali nikonowego 70-200/2.8 VR jako o niebo lepszy, tylko nie wspomina, że jest właściwie 2,5raza droższy a i, że Canon też takie szkło posiada - 70-200/2.8 IS w podobnej cenie i w sumie identycznej jakości optycznej - gdzie tu logika?

Zabawny też był kawałek o kolorowej kupie. Szczególnie, że do momentu wyjścia D3 i D300 Nikon dostawał ostro po dupie w kwestii szumów ze swoimi biednymi matrycami CCD. A teraz dopiero podobno lekko wyprzedził Canona(podobno-różni różnie mówią) ale patrząc po 5DmkII - Canon wcale nie śpi. Niestety wprowadzenie CMOS'a nie poprawiło zgniłej kolorystyki nikona - och jej :-D

Idąc do bezpośredniego tematu - Nikon ma 3 zarąbiste puszki FF - D700, D3 i D3x. Ale! Ja już się na własnej skórze przekonałem, że FF jest wręcz stworzony dla jasnych stałek - czego Nikonowi brakuje - och jej po raz drugi :-D A co więcej Nikon nie jest na razie w stanie FIZYCZNIE tego zmienić - ze względu na mały bagnecik - och jej po raz trzeci :-D Ok Nikon ma 85/1.4 ale zauważyliśmy z miclesem przestrzeliwując nowe 5D, że różnica między 28/1.8 a 35L/1.4 jest zauważalna już w wizjerze - więc nie tylko jasne stałki ale też z półki high-end dają kopa na FF - czyli po raz kolejny bagnet - wystarczy spojrzeć na 85L od tyłu ;)

Ok Nikon ma wypaśne zoomy - 14-24/2.8 to legenda, 24-70 jest dużo lepszy od Canonowskiego odpowiednika, ale przy 70-200 już nie ma różnić a dalej w segmencie super stałek tele króluje Canon - włącz sobie eurosport i się przyjrzyj 8/10 luf jest koloru białego :mrgreen: Chociaż co prawda Nikon ma 200-400/4 czego Canonowi brakuje ;-)

Co prawda nikonowe kolory można zniwelować w programie - ktoś pokazywał, że się da no ale po co się męczyć i próbować dojść do czegoś co Canon daje od razu z poziomu puszki?

Dla mnie jest jedna rzecz w której Nikon absolutnie króluje - CLS. No niestety ale bezprzewodowe przeniesienie automatyki flesha w Cannie to koszmar. Marny ST-E2 na podczerwień, albo od niedawna nowe, ale nie za tanie Pockety z E-TTLem(czyli dodatkowy wydatek)

Budowa korpusów i szkieł z najwyższej półki jest porównywala. Ergonomia - w zasadzie też poza jednym faktem - kółko rządzi i miażdży!! :-D

Podsumowując:
1) Dla amatorów - bez znaczenia
2) Architektura - Canon ze względu na TS-E, w szczególności 17L :-D
3) Krajobraz - Nikon ze względu na 14-24, jednak przeważa mimo kolorów - bo je można "zniwelować" ;-)
4) Wildlife - Canon ze względu na super tele.
5) Streetphoto, reportaże, gazetowcy - tu trudny wybór ale raczej Canon gdyż wychodzi taniej w ogólnym rozrachunku przy tej samej w zasadzie jakości.
6) Sport - tutaj pół na pół chyba. Jeżeli pracujesz z zewnętrznymi lampami(np. snowboard itp) to Nikon ze względu na CLS, Stadionowe to Canon ze względu na super tele i bądź co bądź APS-H, Inne - wedle upodobań. W zasadzie trudno orzec czy remis czy przewaga Canona, powiedzmy, że remis, niech stracę :-P
7) Studio/moda - Hmm tez ciężko stwierdzić. Jeżeli się nie wykorzystuje najjaśniejszych przysłon w stałkach to raczej Nikon, No ale sporo ludzi też używało i używa do tego celu 5D i 1Ds
8 ) Portret, ślubniaki - Canon ze względu na jasne stałki

Chyba wszytko. Licząc wygraną za 1 i remis za 0,5 to mamy: 5,5:2,5 dla Canona :mrgreen:
Ale to moje prywatne spostrzeżenia, ja to tak widzę. Wg mnie Canon owszem spoczął ostatnio na laurach i póki co żółw Nikon go wyprzedził ale na razie nieznacznie i też jednocześnie nadal pozostając w pewnych kwestiach w tyle. Jeżeli Canon weźmie się do roboty to jest w stanie szybko znowu zepchnąć Nikona, a czemu? Bo Nikon owszem idzie teraz jak burza ale ostatnio coraz bardziej siłą rozpędu sukcesu D3, D300 i D700. Jeżeli Canon weźmie się wreszcie do roboty to biedny Nikon :-P

Uff to się rozpisałem :-P

iDD
19-08-2009, 23:19
Czy nikomu nie rzuca się w oczy, że ten wątek zaczyna wyglądać identycznie jak niedawny w tej samej kategorii tego samego człowieka i że dyskutujecie sami ze sobą, a autor nie odpowiada "racjonalnie" na żadne pytania i bez żenady znowu zmierza w kierunku obrażania oraz próbuje wywołać kolejną pseudowojenkę? Przepraszam, ale w sumie to on nie odpowiada na żadne pytania, które nie podjudzają lub nie lukrują.

allxages
20-08-2009, 00:42
Chociaż co prawda Nikon ma 200-400/4 czego Canonowi brakuje ;-)

No co ty. jaki fajny. Taki ciemnyyyy :)

sylwester Samluk
20-08-2009, 01:07
Witaj Sławek_b2b, a ja powiem Ci tak, na mojej histori.

Otóż pewnego dnia wszedłem do sklepu i zobaczyłem 400D oraz Nikona D80 i w pierwszym momencie chiałem Nikona, dlaczego? bo miał go kolega i polecał. W sklepie okazało się, że Nikon nie był tani w zakupie i poprostu nie było mnie stać na niego. Stwierdziłem, że kupie Canona 400D, bo jeszcze wtedy 40D był także drogi. Na początku miałem tylko standardowy obiektyw 18-55, który ww pewnych zakresach był niezły ale nie dokońca mnie zadawalał. Postanowiłem kupić 70-200 L/f4, który dał mi dużo radości i całkiem udanch zdjęć.
Potem planowałem wymienićpuszkę na coś bardziej profesjonalnego ale niestety zawsze przychodziła ta myśl czy wybrać aparat, czy szkło? Dzięki mądrym tu na forum osobą kupowaem szkła, i tak 85mm f/1.8 oraz 28mm/f1.8 i powiem szczerze, że teraz dopiero widzę co można wycisnąć z mojej 400D. Zdjęcia stały się ostre nabrały lepszego kontrastu a portrety, które robie są jak dla mie i moich klientów zadawalające.

Po co Ci to pisze? Ponieważ wybór sysemu nie należy do łatwych i rozumiem, że masz z tym dylemat - większość go miała.

Myślę, że tak naprawdę najważniejsze są chęci, aby robić zdjęcia, nie ważne czy zrobisz je Nikonem, Canonem, czy Olimpusem, za każdym razem możesz pokazać coś co zaskoczy nas wszystkich. Dziś nie ma zlych aparatów, każdy producent kusi czymś nowym. Zgadzam się z Tobą, że w tym roku Nikon zdominował rynek, wypuścił, szereg puszek, dla amatorów, dla profesjonalistów oraz dla zawodowców, W tej ofercie jest również D700, który także uważany jest za lepszy niż 5DII Mark.

Powiem Ci tak, że oprócz systemu który wybierzesz, będziesz także wybierał forum, a za tem społeczeństwo, które powinno sobie wzajemnie pomagać, doradzać i uczyć. W Canonie siedzę od 2 lat czyli krótko ale mimo to mogę stwierdzić, że forumowicze tu zarejestrowani są bardzo koleżeńscy i chętnie udzielają rad w sytuacji kiedy sami nie wiemy jak do czegoś dojść. Zauważyłem ,że tu również są naprawdę zawodowie fotografowie, którzy mają ugruntowaną więdze i zawsze pomogą jak zajdzie taka potrzeba.

Ja dziś również skłaniam się do 50D ponieważ to naprawdę świetny aparat, także bardzo dobrze oceniali go ludzie przeprowadzający testy.

Oczywiście na forum Nikona powiedzą wszystko co się da by Cię przekonać do Nikona i słusznie bo to także dobra puszka. Czasami zdarza się tak, że aparar wybieramy ppod presją innych, bo mają dali się pobawić i czasami mówimy tak to to. Dla mnie zaś wyznacznikiem jest nie puszka ale moi klienci, którzy chętnie pozują do zdjęć, mimo, że przecież pstrykam amatorską puszką. Wiem ile mam jeszcze przed sobą nauki i wiem, że także nie dorównam tym najlepszym ale oni mogą pomóc w poprawie mojego warsztatu a wierz mi tu znajdziesz takich ludzi.
Jestem dumny, że mam Canona. Uważam, że kiedyś powinniśmy wszyscy się zoorganizowaći gdzieś wspólnie spotkać sięna fotkach, wtedy na spokojnie kazdy mógłby wymieniać się wiedzą, poradami itp.

Widzę, że zdecydowałeś się na Canona 50D, jeśli tak zrobisz to będziesz szczęśliwy z posiadania tego aparatu i zobaczysz, że szklarnia Canona, jest cenowo dopasowana do klienta tz. znajdziesz szkła dla każdego ceny są takie, że w zależności czym się ineresujesz i co chciałbyś robić będziesz mógł kupić obiektyw do tego celu.

I zapamiętaj jeszcze jedno, bez względu na to którą markę wybierzesz dołączysz do grona fotografów.

Powodzenia, wybierz tak jak ci dusza podpowiada. Nikt na siłę Ci niczego nie wciśnie, Ty musisz zrobić sobie na kartce papieru porownanie co jest na plus w Canonie i Nikonie a co na minus. Zasanów sięczy te minusy naprawdę będą utrudniać Ci życie?

Powodzenia.

catman69
20-08-2009, 01:28
Czy nikomu nie rzuca się w oczy, że ten wątek zaczyna wyglądać identycznie jak niedawny w tej samej kategorii tego samego człowieka i że dyskutujecie sami ze sobą, a autor nie odpowiada "racjonalnie" na żadne pytania i bez żenady znowu zmierza w kierunku obrażania oraz próbuje wywołać kolejną pseudowojenkę? Przepraszam, ale w sumie to on nie odpowiada na żadne pytania, które nie podjudzają lub nie lukrują.

Tak to jest jak sie karmi trolla :roll: Wystarczyloby ignorowac jego posty i nie byloby glupich dyskusji. Koles nie zadal sobie zadnego trudu aby przebrnac przez pierdylion sryliardow watkow jakie kraza po necie nt. wyboru systemu, a w zamian zada wiedzy podanej na tacy... Ale zamiast podziekowac za czas i cierpliwosc bardziej doswiadczonych forumowiczow w odpowiadaniu na jego "pytania" trolluje, obraza, maci i sieje fermentacje na forum. Dziwi mnie, ze ktos ma jeszcze sile wogole odpisywac na takie zaczepki :roll:

slawek_b2b
20-08-2009, 09:28

niestety rozczaruję cię - nie mam zamiaru wywoływać żadnej wojenki a poprzedni wątek widać trafił w twoje prawdziwe oblicze skoro do dzisiaj tak bardzo to przeżywasz - poza tym powiedz co w nim nie było prawdziwego?

jak ktoś tu lukruje to raczej twoja osoba w stosunku do reszty canonowiczów, moje zdanie nie musi być zgodne z twoimi oczekiwaniami

Po co Ci to pisze? Ponieważ wybór sysemu nie należy do łatwych i rozumiem, że masz z tym dylemat - większość go miała.

niestety większość uważa, że trolluje i obrażam innych
nie rozumem tego, bo co ? bo mam inne zdanie? bo mam wątpliwości co do wyboru i co do sugestii pewnych osób?

Widzę, że zdecydowałeś się na Canona 50D, jeśli tak zrobisz to będziesz szczęśliwy z posiadania tego aparatu i zobaczysz, że szklarnia Canona, jest cenowo dopasowana do klienta tz. znajdziesz szkła dla każdego ceny są takie, że w zależności czym się ineresujesz i co chciałbyś robić będziesz mógł kupić obiektyw do tego celu.

jestem praktycznie przekonany ku canonowi, nie tylko za radą forumowiczów ale również za sprawą własnego rachunku sumienia. Canon to korzystniejsze rozwiązanie finansowe a jak na początek to i tak nie wycisnę z tego aparatu (50D) pewnie nawet 20% możliwości, więc może najwyższa pora przestać czytać komentarze a udać się do sklepu i zakupić odpowiedni sprzęt bo im dłużej tu jestem tym gorzej:)

z ostatniej chwili...
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=51432
wklejam link trochę z mieszanymi uczuciami bo zaraz i tak pewnie zostanę posądzony o sianie paniki, trollowanie i ch... wie co jeszcze - tego akurat na tym forum jak by nie patrzeć zrozumieć nie mogę

jagular
20-08-2009, 12:25
Wybacz autorze, ale naprawdę sprawiasz mi tym wątkiem wiele radości.

Ludzie uważają cię za trolla, gdyż właśnie nie masz własnego zdania, zaś sam problem, o który tu się toczy bój, jest dosyć kontrowersyjny.

A co do wyszukiwania linków z problemami:
Wiesz, jak się odrobinę postarasz, to znajdziesz wątki opisujące mrożące krew w żyłach sytuacje związane z każdym możliwym sprzętem każdego możliwego producenta.
Nie dość, że wszystko się psuje, to jeszcze wielu autorów "problemowych" wątków ma problem bo...np. nie przeczytało instrukcji obsługi (nie istnieje sprzęt, który by nie miał przynajmniej jednego niezadowolonego użytkownika). I z tak błahych powodów czasami wynika piana z ust toczona przez pół życia.

W przypadku takiej psychozy, mam inną propozycję:
Kup...nic. Nic się nie psuje, nie ma wątków opisujących problemy z tym 'nic'. Nic nic nie kosztuje. Żadnego back/front focusa nie ma.
I nie blokuje możliwości narzekania, zawsze można czekać na nic II, nic III.

Czasami zastanawianie się nie prowadzi do wyboru. Czasami jest celem samym w sobie.

Biperek
20-08-2009, 12:48
Tak czytam i czytam i się dziwię, że wam się jeszcze nie znudziło? Do autora: kup cokolwiek i rób zdjęcia. Jak poznasz swój sprzęt (nie ważne, z której stajni) to będziesz wiedział co zrobić żeby robił zdjęcia tak dobre jak TEN DRUGI. Różnice będą widoczne dla puszek z "różnych półek" cenowych. Reszta to umiejętności i świadomość fotografującego. Mój 400D regularnie nie doświetla, ale są sytuacje kiedy automatyka aparatu potrafi prześwietlić. Ja decyduję kiedy jakie korekty wprowadzić. Jakbym przesiadł się na inny model to musiałbym się tego uczyć od nowa. Nie aparat robi zdjęcie, a fotograf. Sprzęt może tylko pomagać lub przeszkadzać, im lepiej go poznasz tym będzie przeszkadzał mniej. Na tym radzę się skupić. Pytanie kogokolwiek o wybór systemu nie ma (moim zdaniem sensu). Lepiej pytać jak robić udane zdjęcia.

pank
20-08-2009, 12:51
Nie masz racji, jagular.

http://forum.programosy.pl/problem-z-nic-vt10467.html
http://naukowy.blog.polityka.pl/?p=17

jagular
20-08-2009, 14:29
Eee tam.
Ja pisałem o niczym fotograficznym. No wiesz, full frejm nic mark II.
W twoich linkach nie ma nic o niczym fotograficznym :P

sprocket73
20-08-2009, 15:20
u mnie wyglądało to tak: w 2004 roku spontanicznie poszedłem do sklepu i chciałem kupić aparat do zrobienia fotek z urlopu w tatrach... sprzedawca doradził mi canona, byłem z niego zadowolony... potem kupiłem innego canona i też byłem zadowolony, więc ostatni zakup też był canonem i następne też pewnie będą... to się nazywa chyba lojalność wobec "znaczka"

jeżeli o nikona chodzi, to raz zdarzyło mi się znaleźć się w takiej sytuacji (nie wiedziałem jeszcze wtedy że istnieje jakaś wojna canonowców z nikonowcami): mianowicie kolega kupił sobie nikona specjalnie na wyjazd, ja również nabyłem wtedy nowy aparat... on zachwalał swój, ja siedziałem cicho, bo nie jestem fanatykiem... jego nikon popsuł się w pierwszym dniu wyjazdu, mój canon działa do dzisiaj - jasny i prosty przykład co lepsze ;)

slawek_b2b
20-08-2009, 15:24
może i macie fajne forum - z pewnością jest kilka osób, które chcą pomóc, pomogli, służyli radą i podchodzą do sprawy poważnie ale jednak kolegami nie zostaniemy:) ufff, ohhh i ahhhhh:)))

Żałosne jest to, że macie tutaj przesyt formy nad treścią oraz kilku zacnych użytkowników - uważanych za święte krowy, którzy tak na
prawdę niewiele wnoszą a włączają się do każdej dyskusji - poza pokazaniem siebie - jaki to ja jestem spec, obrażeniem przedmówcy i podkreśleniem swojej przewagi, czy tym się zyskuje na forum reputację?. Zamiast pomagać - wyśmiewają, a chyba nie o to w tym miejscu chodzi. Na konkretne zarzuty daje się zauważyć: mataczenie, omijanie tematu oraz jeszcze ostrzejsze ataki na pytającego. A ja wam powiem: uwierzcie, że ktoś może tego nie wiedzieć! niekoniecznie musi od razu pytać dla jaj i wywołania systemowej wojenki - i tak nie zrozumieją.

więcej wątku nie założę, mówicie sobie i piszcie co chcecie dla mnie to jakaś porażka i paranoja a skoro każdy temat wywołuje u was sraczkę oraz powody do popuszczeń to współczuje najbliższym i otoczeniu. To zapewne wspomniana sraczka rzutuje później na ogólny obraz z matrycy

co nie znaczy, że nie kupię CANONA:)

pank
20-08-2009, 15:26
Moment, moment... Ile procent 8 stronicowego wątku to próby odpowiedzi na Twoje pytanie?

slawek_b2b
20-08-2009, 15:35
Moment, moment... Ile procent 8 stronicowego wątku to próby odpowiedzi na Twoje pytanie?

wiem, że dużo - dlatego Tobie i innym szczerze dziękuje:)

pank
20-08-2009, 15:36
No to czego jęczysz?

slawek_b2b
20-08-2009, 15:39
No to czego jęczysz?

bo sumienie nie pozwala mi pozostawić pewnych spraw bez słowa komentarza

pank
20-08-2009, 15:45
tiaaa...

Biperek
20-08-2009, 16:42
Przekonałeś mnie slawek_b2b swoimi ostatnimi postami, że wcale nie chodzi ci o dyskusję na temat. To co robisz to jest trolowanie, może nieco subtelniejsze i inteligentniejsze niż zwykle. Trochę szkoda, bo twoje posty są całkiem składne pisane i świadczą o inteligencji autora, ale osobiście tęsknić za tobą nie będę. Poszukaj sobie forum, na którym inni nie będą cię obrażali, tym samym zmuszając cię to riposty na równie niskim poziomie.

slawek_b2b
20-08-2009, 17:05
ja również dziękuję.. trochę będe tęsknił... a być może nawet zajrzę tu raz na jakiś czas - oczywiście inkognito i bez zakładania wątków:)
byc może to normalna sytuacja, że osobę która pyta wyzywa się od bezmózgowców, trollów itd, to moja pierwsza przygoda z forum jako, że jestem optymistą to liczyłem na coś więcej a po niektórych wypowiedziach po prostu się zawiodłem i tyle w tym temacie, być może to mój błąd bo prawdopodobnie to jest reczywistość i trzeba na takie forum patrzeć z przymróżeniem oka

szczególne pozdrowienia dla pana wielkie NIC z mózgiem wszechwiedzącym tak rozwiniętym, że go nawet FF nie obejmnie

sami sobie trolla wyhodowaliście:)

m_o_b_y
20-08-2009, 17:08
wiem, że dużo - dlatego Tobie i innym szczerze dziękuje:)

Razem z większością polemistów z tego wątku potraktowałem Twoje pytania serio i życzliwie, bo nie od razu było widać, że bawisz się w trolla.
Nie wiadomo po co.
Szkoda. :(
Pozdrówka

pank
20-08-2009, 17:08
ja również dziękuję.. blebleble

Urzekła mnie Twoja historia. A teraz już idź lepiej stąd.

slawek_b2b
20-08-2009, 17:10
Razem z większością polemistów z tego wątku potraktowałem Twoje pytania serio i życzliwie, bo nie od razu było widać, że bawisz się w trolla.
Nie wiadomo po co.
Szkoda. :(
Pozdrówka

głowa do góry:)
wiem o tym i pozdrawiam

a mnie powoli zaczyna urzekać ta http://www.canon-board.info/showthread.php?t=51432
historia, aż ekran przetarłem z kurzu.... fiu fiu...:P

ale oczywiście te kwestie pozostaną przemilczane
a jakże by inaczej w końcu - NIE KARMIĆ TROLLA

żegnam

pank
20-08-2009, 17:15
Ale że o so chozi? Że nikon sztucznie podbija kontrasty?

slawek_b2b
20-08-2009, 17:17

Ale że o so chozi? Że nikon sztucznie podbija kontrasty?

a skąd wiesz, że sztucznie podbija?

pank
20-08-2009, 17:20
Widzę. Widziałeś kiedyś takie kolory w rzeczywistości? Jak tak to masz oczy do skalibrowania. To chyba zaleta że uzyskany obrazek jest bardziej neutralny, przez co elastyczniejszy w późniejszej obróbce?

slawek_b2b
20-08-2009, 17:25
Widzę. Widziałeś kiedyś takie kolory w rzeczywistości? Jak tak to masz oczy do skalibrowania.

1. jak sam widzisz zaczynasz wypowiedz od obrażenia drugiej osoby
zamiast rzeczowych argumentów

2. napisz do toyoty, może ci przyślą próbkę lakieru. A jak nie to wyjdź z domu i rozejrzyj się po samochodach - tych umytych oczywiście i wypolerowanych - bo brudny będzie wygladał dokładnie tak jak to zdjęcie z canona

3. żenada i tak w kółko - jeden swoje - drugi swoje

pank
20-08-2009, 17:28
1. Rozumiem że jak zabraknie emotki to żarcika nie kumamy?
2. Również mogę Ci to zaproponować. Jeżeli dla Ciebie zdjęcie z nikona jest naturalne to powinieneś celować w segment kompaktów, one tak ładnie kolorują. Pomyliłeś rzeczywistość z folderem reklamowym.
3. A obiecałeś że już sobie pójdziesz...

slawek_b2b
20-08-2009, 17:32
1. Rozumiem że jak zabraknie emotki to żarcika nie kumamy?
2. Również mogę Ci to zaproponować. Jeżeli dla Ciebie zdjęcie z nikona jest naturalne to powinieneś celować w segment kompaktów, one tak ładnie kolorują. Pomyliłeś rzeczywistość z folderem reklamowym.
3. A obiecałeś że już sobie pójdziesz...

idę idę.. nie będe więcej obnażał twoich wypowiedzi
wdech - wydech
do kibelka
i wrócisz do formy

narazie

ahaaaaa a teraz wszyscy szybciutko przenieście się na wątek z toyotą i komentujcie, rozprawiajcie a na pewno przyczynę takiego a nie innego stanu rzeczy znajdziecie.

ale żenby nie tracić czasu to ja wam od razu dam odpowiedz
- WSZYSTKIEMU WINIEN JEST NIKON bo zrobił ładniejsze foty
:)

pank
20-08-2009, 17:33
Jakie moje wypowiedzi obnażyłeś, w jakim celu i czy to aby nie jest karalne?

slawek_b2b
20-08-2009, 17:37
Jakie moje wypowiedzi obnażyłeś, w jakim celu i czy to aby nie jest karalne?

karalne to jest pisanie takich głupot jak ty wypisujesz

pank
20-08-2009, 17:39
No dobrze. To niniejszym ja też się poddaję. Sio.

slawek_b2b
20-08-2009, 17:41
No dobrze. To niniejszym ja też się poddaję. Sio.

szkoda czasu

Biperek
20-08-2009, 17:41
slawek_b2b ile razy już się żegnałeś w tym wątku z forum ? :) Następnym razem przysięgnij, że to ostatni raz i co ważniejsze dotrzymaj słowa :)
Na tym kończę dokarmianie, na mnie już nie licz.

slawek_b2b
20-08-2009, 17:42
obiecuję
cześć, pa:)

jagular
20-08-2009, 18:29
Eno, eno...ja tam mam trochę wolnego czasu, to chcialbym się jeszcze pobawić :E
Dajcie człowiekowi zaznać jeszcze trochę humoru :>

W każdym razie zaczynamy:
1. Porównywanie fot.
a) Hmm...nie mam zielonego pojęcia, tak jak nie ma zielonego pojęcia każdy oglądający, co tak naprawdę uczyniono ze zdjęciami. Jaka była ich droga aparat->zdjęcie na forum.
b) Porównywanie fot tak naprawdę ma jakikolwiek sens, gdy...wiemy co się działo w pkt.a) i mamy jakiś monitor, który wykracza swoimi możliwościami poza to, co zazwyczaj na biurkach stoi.
Bo tak naprawdę, to niestety każdy z nas te foty widzi inaczej.
c) Jak już wielokrotnie np. ja pisałem, można w sieci znaleźć zdjęcia udowadniające wszystko, co tylko chcemy udowodnić.

2. Cyt. "WSZYSTKIEMU WINIEN JEST NIKON bo zrobił ładniejsze foty".
Od samego początku fotografii to zazwyczaj ludzki czynnik uznaje się za decydujący. Innymi słowy, podobno to fotografujący robi foty.
Ba, niektórzy są tacy genialni, że nawet np. Olympusa używają z powodzeniem. Nie mówiąc już o tym Canonie, czy innym Pentaxie...

3. Jeżeli rzeczywiście Nikon "robi" lepsze foty, to nie rozumiem tego całego dziamgania. Proszę się wybrać do sklepu, nakupić Nikkorów i Nikonów i cieszyć się z lepszych fot.
Ewentualnie podrażnić tubylców swoimi zdjęciami z podpisem "patrzcie jakie fajne, fajne bo z Nikona".
Będzie wspaniały powód do kolejnego przekomarzania się, do kolejnego bicia piany. Choć mniej będzie powodów do narzekania.

4. Jak na razie jest to epopeja osoby, która najprawdopodobniej nie ma w ogóle jakiegokolwiek aparatu. Więc o czym my tu mówimy? Czego można w takim przypadku być pewnym?
Broni się...czego? Racji przeczytanych w internecie? A które są lepsze, a które są gorsze?
Z mała dedykacją od tego od mózgu, czyli ode mnie:
– Nasza jest Polska tylko! Tylko my – Polacy! Jest tylko jedna racja! I ja! My ją mamy!
– Jedna jest racja, lecz ona jest przy nas!
– Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!

Jednocześnie proszę o nieopuszczanie forum. Zabawy nigdy nie jest za dużo.

EDIT:
Tak dla podniecenia...ognia pod dyskusją :E, taki oto wąteczek. Świeżyzna, prosto z forum:
Człowiek po 25 latach z Nikonem chce przejść na...Canona. Oj, jaki głuptasek, nie czytał tego wątku chyba :P
http://canon-board.info/showthread.php?t=51471