PDA

Zobacz pełną wersję : ślub cywilny - pierwsze zlecenie

gixxxer
17-08-2009, 19:31
:!: Temat wałkowany z milion razy, ale mam strasznie mało czasu :!:

Właśnie otrzymałem pierwsze zlecenie - ślub cywilny w przyszłym tygodniu :shock: (przygotowania, ślub, fotka grupowa, przyjęcie)..

Doświadczenie w tej branży mam praktycznie zerowe, jak do tej pory pstrykałem u kuzyna jako drugi (młodzi byli z fotek zadowoleni :smile: )

Mój "sprzęt": 2x20d + BGE2 + Tamron 17-50 f/2.8 + Canon 50 f/1.4 + 2000zł na "coś dodatkowego" :D

Teraz seria pytań: :confused:

1. Czy sprzęt jest wystarczający?
2. Czy poradzę sobie samymi szkłami, czy "w razie co" dokupić lampę?
3. Jeżeli nie lampę to może jasną stałkę, np. 85 f/1.8 ?
4. Ile zawołać za usługę (klient nie chce żadnej akcji charytatywnej) :roll:

Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam !

AMMarshall
17-08-2009, 19:41
IMO

Ad. 1. Wystarczający
Ad. 2. Kupić lampę.
Ad. 3. Kupić lampę.
Ad. 4. 300 - 500 - 800 ?

Życzę powodzenia!!

:)

zaitsev
17-08-2009, 20:28
Lampa zdecydowanie się przyda. O 85mm raczej zapomnij (chyba, że plener - cud, miód). Duża część USC jest bardzo ciasna, więc bez tego Tamrona nie wychodź z domu.
Ile zawołać? Tyle ile byś zawołał za kościelny ślub.

gixxxer
17-08-2009, 21:13
dzięki za odp ! :)

czyli bez lampy ani rusz!

ile czasu potrzeba, aby w miarę ogarnąć pstrykanie z lampą? na co zwrócić szczególnie uwagę podczas błyskania?

zaitsev
17-08-2009, 21:16
ile czasu potrzeba, aby w miarę ogarnąć pstrykanie z lampą? na co zwrócić szczególnie uwagę podczas błyskania?
http://foto.jasiu.pl/
A jeśli nie masz czasu na naukę to najbezpieczniej walić w sufit.

gixxxer
18-08-2009, 09:13
lampę właśnie zamówiłem [580exII] :)
jakie polecicie akumulatorki / zestaw z ładowarką? czy na jednym zestawie baterii pociągnę cały dzień ???

Loome
18-08-2009, 09:36
2x (4 sanyo eneloop) to minimum;)

Parteq
18-08-2009, 09:37
Eneloop, 2x4szt i masz spokój na cały dzień.
Ale dla świętego spokoju 3x4szt. :D
Choć krótka ceremonie do 3h spokojnie na jednym komplecie te zrobisz.

himi
18-08-2009, 09:39
Ja na jednych eneloopach zjechałem w sobotę cały wedding, błyskałem tylko na zabawie weselniej i 2-3 razy na plenerze i chwilę na błogosławieństwie. W kościele wyłącznie zastane. Te aku są świetne.

Loome
18-08-2009, 09:42
pewnie ze sa swietne, ale co innego osoba, ktora niezbyt wie jak blyskac, nie jest przyzwyczajona do tego, no i uzywa obiektywu 2.8, ktory najlepiej przymknac do 4.0, a nie 35L :)
mysle ze dwa komplety mu zejdą, a do tego ladowarka, albo w zapasie 3 komplet sie moze przydac:)

gixxxer
18-08-2009, 10:30
dzięki za jednoznaczną definicję dobrych aku :)

... idąc za ciosem - jaką ładowarkę kupić ? ceny są naprawdę różne ...

SebaWolf
18-08-2009, 11:18
dzięki za jednoznaczną definicję dobrych aku :)

... idąc za ciosem - jaką ładowarkę kupić ? ceny są naprawdę różne ...

może to pomoże http://canon-board.info/showthread.php?t=16599

AMMarshall
18-08-2009, 13:43
Ciekawostka:

4xENERGIZER NiMH 2000 mAH w lampie 430EXII po ładowaniu nową, "szybką" ładowarką GP wytrzymał mi około 1/2 zlecenia (ślub, plener, wesele)

ten sam komplet ENERGIZERA naładowany zwykłą, starszą ładowarką KODAK wytrzymał całe takie same zlecenie... Zdziwko mnie łapnęło mocno...

arton
18-08-2009, 14:01
hmm...
Pierwsze zlececie to wypadałoby zrobić za symboliczne pieniądze.
Trochę się dziwię, a nawet bardzo.
Wesele wydaje się być trywialnym tematem, ale tak do końca nie jest.
Można pstrykać i robić zdjęcia, to jest różnica.
Piszę o małych pieniądzach, bo jak zrobisz dobrze pierwszą fuchę to
przynajmniej będziesz miał fotki do portfolio, a to jest ważne.

Loome
18-08-2009, 14:26
Ciekawostka:

4xENERGIZER NiMH 2000 mAH w lampie 430EXII po ładowaniu nową, "szybką" ładowarką GP wytrzymał mi około 1/2 zlecenia (ślub, plener, wesele)

ten sam komplet ENERGIZERA naładowany zwykłą, starszą ładowarką KODAK wytrzymał całe takie same zlecenie... Zdziwko mnie łapnęło mocno...

jakie czasy ladowania maja te ladowarki?

AMMarshall
18-08-2009, 14:32
hmm...
(...)

Koniecznie za symboliczne pieniądze??
Może Gixxxer ma Klienta, który widział jego fotki (załóżmy, że dobre), jest spokojny o jakość i zapłaci NORMALNE pieniądze, nie SYMBOLICZNE.
Poza tym Gixxxer pisze o cywilniaku, nie wiem gdzie wyczytałeś, że wesele będzie focił.

jakie czasy ladowania maja te ladowarki?

Loome, ta szybsza GP ładuje 4 szt. w ok. 4 godz.
Tego KODAKA mam ze 3 lata, ładuje 4 szt. w 10 - 12 godzin.

Loome
18-08-2009, 14:59
dzieki AMMarshall,

ja mam popularną
http://allegro.pl/item712604445_szybka_ladowarka_6h_mw_8168_gs_od_ss _krk.html

ok 6 godzin ładuje i wydaje mi się, ze akumulatorki całkiem długo wytrzymują - aktualnie od przygotowań do 1 w nocy 2 komplety akumulatorkow potrzebuje. blyskam dosc sporo, bo ultra jasnych szkiel sie nie dorobilem jeszcze.

grzybek_75
18-08-2009, 15:12
witam,
odnośnie akumulatorków i ich ładowania:
1. ich wydajność zależy od pojemności - tak więc czas, jaki dadzą radę ładować kondensator zależy od ich pojemności a nie tego czy to enloopy czy inne GP (choc ja również enloopy uważam za bezkonkurencyjne).
należy uważać na tanie chińskie akumulatorki za 2,99 sztuka, na których producent informuje o kosmicznych pojemnościach. kupować tylko markowe.
2. to ile aku wytrzymają zależy bardzo od tego jak je traktujemy. ładowanie zbyt dużym prądem w trybie fast po pierwsze skraca ich zywot, po drugie nie jest efektywne. do tego dochodzi problem tzw. "efektu pamięci" czyli jeśli podłączymy do ładowania aku, ktore nie zostały rozładowane "do końca" to nie spodziewajmy się, że wydadzą nam tyle prądu ile jest na nich napisane.
3. do ładowania używam procesorowej ładowarki modelarskiej Shark 10 która sama laduje aku cyklami, za każdym razem jakby je "formując" czyli rozładowuje i dopiero po tym ładuje. niestety nie jest tania, ale skoro już ją mam...
pozdrawiam

AMMarshall
18-08-2009, 16:15
dzieki AMMarshall,

ja mam popularną
http://allegro.pl/item712604445_szybka_ladowarka_6h_mw_8168_gs_od_ss _krk.html

ok 6 godzin ładuje i wydaje mi się, ze akumulatorki całkiem długo wytrzymują - aktualnie od przygotowań do 1 w nocy 2 komplety akumulatorkow potrzebuje. blyskam dosc sporo, bo ultra jasnych szkiel sie nie dorobilem jeszcze.

Też błyskam sporo i zdziwiłem się, że wystarczył mi jeden komplet!!Wychodzi na to, że dłużej ładujesz -> dłużej jedziesz... :D

witam,
odnośnie akumulatorków i ich ładowania:
1. ich wydajność zależy od pojemności - tak więc czas, jaki dadzą radę ładować kondensator zależy od ich pojemności a nie tego czy to enloopy czy (...)
sama laduje aku cyklami, za każdym razem jakby je "formując" czyli rozładowuje i dopiero po tym ładuje. niestety nie jest tania, ale skoro już ją mam...
pozdrawiam

Grzybek_75, mądrze to Twoje gadanie wygląda, pewnie się więc na tym znasz... Czy możliwe jest to co napisałem wcześniej - dłużej ładujesz -> dłużej jedziesz?

Używam tylko markowych aku i ładowarek (mając nadzieję, że to nie podróby) Energizer, GP, Kodak. Ładowarki GP H500, Kodak K600E.

ExploRa
18-08-2009, 16:46
Cywil + obiad weselny i cos tam jeszcze, mozna poleciec "spokojnie" na jednym zestawie eneloop'ow (580 EXII). Kwestia tego ile bedzie blyskal i z jaka moca. Ciemne szklo to szybciej zejdzie. Inna sprawa jest to, ze mozna sobie szybko takiego eneloopa obezwladnic walac pare razy zaledwie pelna moca (jak sie nie ma wyczucia-szczegolnie przy 1 zleceniu;>). Wiec, trzeba na to tez zwrocic uwage. I miec przy sobie przynajmniej 2x4szt eneloop + 1-2 zestawy innych bakterii... Ladowarka MW 8168 GS jest wystarczajaca wg moich doswiadczen :)

arton
18-08-2009, 17:35
Koniecznie za symboliczne pieniądze??
Może Gixxxer ma Klienta, który widział jego fotki (załóżmy, że dobre), jest spokojny o jakość i zapłaci NORMALNE pieniądze, nie SYMBOLICZNE.
Poza tym Gixxxer pisze o cywilniaku, nie wiem gdzie wyczytałeś, że wesele będzie focił.

To wesele to wydumałem tak w domyśle, ale to nie zmienia faktu.
Ja jestem zwolennikiem zastanego oświetlenia, o ile jest to możliwe.
Jeżeli z lampą to tylko na sufit, też o ile to możliwe.
Jeżeli nie ma spełnionych żadnych warunków to pozostaje dyfuzor :)
Ciekaw jestem na jakim ISO robicie takie reportaże...
Polecam monopada, robiąc z lampą też warto go zabierać.

ukasz
18-08-2009, 18:13
Ciekaw jestem na jakim ISO robicie takie reportaże...
Polecam monopada, robiąc z lampą też warto go zabierać.

ISO 400 - 800 (na 20D), zależnie od jasności/ciemności urzędu

Nie bardzo rozumiem do czego monopod przy krótkim obiektywie, w ciasnym (na ogół) wnętrzu urzędu?

Do autora wątku:
Co do lampy - palnik odchyl do góry pod kątem ok. 75 stopni i załóż sobie na nią odbłyśnik (może być nawet kawałek białej tektury przymocowany gumką recepturką). W efekcie uzyskasz ładniej oświetlone twarze - bez odbłyśnika będą na nich cienie, zwłaszcza oczy wychodzą ciemne.

sztajmes
19-08-2009, 04:34
Ja uzywam akumulatorow Duracell 2650 i ladowarki 15 minutowej.
Zawsze ze soba zabieram 3 komplety baterii, zawsze staram sie zuzyty zestaw od razu ladowac, gniazdka sa wszedzie.
Z jednego zestawu spokojnie robie okolo 300 zdjec z lampa blyskowa ( 580 II )
Wiem.... szybko ladujesz szybko wyrzucasz.
Zdecydowanie jednak wole szybka ladowarke i wyrzucic baterie po roku, niz zostac nagle bez naladowanych baterii:)

sztajmes

seweryn1
19-08-2009, 07:55
Ja uzywam akumulatorow Duracell 2650 i ladowarki 15 minutowej.
Zawsze ze soba zabieram 3 komplety baterii, zawsze staram sie zuzyty zestaw od razu ladowac, gniazdka sa wszedzie.
Z jednego zestawu spokojnie robie okolo 300 zdjec z lampa blyskowa ( 580 II )
Wiem.... szybko ladujesz szybko wyrzucasz.
Zdecydowanie jednak wole szybka ladowarke i wyrzucic baterie po roku, niz zostac nagle bez naladowanych baterii:)

sztajmes
Ja z kolei mam ze sobą dwa komplety akumlatorów Sanyo i biorę też komplet paluszków alkalicznych, średniej klasy. I muszę powiedzieć, że wykorzystałem je dwa razy, raz dałem koledze któremu padły aku, a z którym focę, a drugi raz jak się okazało, że moje enyelopy zostały rozładowane kolejce przez dzieci, a ja o tym nie wiedziałęm.:rolleyes: Często udaje mi się dociągnąć na jednym komplecie, ale ja robie jasnymi szkłami i głównie doświetlam, by wyciągnąć z cieni. A autorowi wątku życzę powodzenia. Trudno jest uczyć się lampy w warunkach bojowych.

gixxxer
19-08-2009, 08:54
hmm...
Można pstrykać i robić zdjęcia, to jest różnica.
Piszę o małych pieniądzach, bo jak zrobisz dobrze pierwszą fuchę to
przynajmniej będziesz miał fotki do portfolio, a to jest ważne.

wyskoczyłem z ceną 500zł - została przyjęta z uśmiechem na ustach :)
Wiem, że portfolio mam "gołe", ale za free lub "co łaska" ... nie jestem filantropem, a takie nowiny szybko idą w eter :)

IMO

Ad. 1. Wystarczający
Ad. 2. Kupić lampę.
Ad. 3. Kupić lampę.
Ad. 4. 300 - 500 - 800 ?

Życzę powodzenia!!

:)

580exII i 3 komplety eneloop'ów już w drodze :)

grzybek_75
19-08-2009, 09:57
Grzybek_75, mądrze to Twoje gadanie wygląda, pewnie się więc na tym znasz... Czy możliwe jest to co napisałem wcześniej - dłużej ładujesz -> dłużej jedziesz?

Używam tylko markowych aku i ładowarek (mając nadzieję, że to nie podróby) Energizer, GP, Kodak. Ładowarki GP H500, Kodak K600E.

nie wiem czy się znam, po prostu od lat używam róznych akumulatorów do modelarstwa, gdzie pracują w estremalnych warunkach, więc muszę dbać o nie no i słucham doświadczonych kolegów ;)

Zgadza się, im dłużej ładujesz tym ładowanie jest "dokładniejsze". używam cudzysłowa bo nie jestem elektrochemikiem aby to zjawisko wyjaśnić, ale generalnie zaleca się aku NiMh ładować małym prądem ale przez długi czas a nie odwrotnie.
ale najważniejsze jest aby aku zostały rozładowane do końca czyli do 1V (poniżej 1V im szkodzi tak samo jak przeładowanie powyżej 1,46V.) wtedy należy rozpocząć ładowanie bez obawy o wspomniany "efekt pamięci". możliwość rozładowania oferują te droższe ładowarki. te tańsze, bez możliwości rozładowania ani co gorasza mozliwości automatycznego wyłączenia aku po prostu niszczą nasze bateryjki nawet jeśli są markowe...
polecam zajrzeć tu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_pami%C4%99ci
http://ultra.ap.krakow.pl/~heilig/akunimh.htm
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic305973.html

gixxxer
19-08-2009, 16:42
szukałem i nie znalazłem wątku pt. "torba weselna" ale nie znalazłem (może źle szukałem)

możecie polecić torbę na wesele? mam chcę do niego zmieścić dwie "dwudziestki" z obiektywami (C50mm i T17-50+BGE2) i wcisnąć gdzieś lampę.

możecie polecić konkretny model lub podesłać link na którym ten temat jest poruszany?

dzięki :)

josif
19-08-2009, 17:48
torbą może być nawet szkolny tornister, jeśli masz dwa body dwa szkła i jedną lampę to i tak wszystko nosisz na sobie podczas ślubu więc problem torby nie istnieje

podczas wesela graty zostawiasz gdzieś przy kapeli i używasz tego co ci w danej chwili potrzebne.

jeśli chodzi o funkcjonalność podczas pracy - chyba pas jest najlepszy, jeśli o przenoszenie sprzętu - torba ma być bezpieczna dla sprzętu i wygodna do noszenia

A jeszcze co do tego USC
kopnij się tam z koleżanką przed ślubem i obadaj światełko ze sprzętem

marekb
19-08-2009, 19:32
szukałem i nie znalazłem wątku pt. "torba weselna" ale nie znalazłem (może źle szukałem)

możecie polecić torbę na wesele?

dzięki :)miałeś na myśli teściową..??:mrgreen:
szukaj wątek: "w czym nosić sprzęt "

pierwszy ślub i cywilny, uważaj bo będziesz miał mało czasu

gixxxer
19-08-2009, 19:56
torbą może być nawet szkolny tornister, jeśli masz dwa body dwa szkła i jedną lampę to i tak wszystko nosisz na sobie podczas ślubu więc problem torby nie istnieje

podczas wesela graty zostawiasz gdzieś przy kapeli i używasz tego co ci w danej chwili potrzebne.

jeśli chodzi o funkcjonalność podczas pracy - chyba pas jest najlepszy, jeśli o przenoszenie sprzętu - torba ma być bezpieczna dla sprzętu i wygodna do noszenia

A jeszcze co do tego USC
kopnij się tam z koleżanką przed ślubem i obadaj światełko ze sprzętem

w sumie racja :) z torbą, pas - nigdy nie brałem pod uwagę :( (możesz coś polecić?)
... a co do USC - w piątek jadę rozeznać warunki :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

miałeś na myśli teściową..??:mrgreen:
szukaj wątek: "w czym nosić sprzęt "

pierwszy ślub i cywilny, uważaj bo będziesz miał mało czasu

:mrgreen: hehhhh ... dobre :!:
:-D TEŚCIOWA = TORBA WESELNA :-D

walę do tego wątku :-D

dzięki !

Mellan
19-08-2009, 21:35
Zapytam z ciekawości: porównywał ktoś na ile procentowo (mniej więcej) eneloop'y są wydajniejsze od GP o takiej samej pojemności?

zaitsev
20-08-2009, 15:51
... a co do USC - w piątek jadę rozeznać warunki :)
Pochwal się efektami później... Z ceremonii oczywiście... ;)

gixxxer
26-08-2009, 11:11
byłem na sali USC ... masakra, luksusy z epoki PRL = ciemna boazeria na ścianach i suficie, chyba 10 żyrandoli z 20W żarówkami :!:

linki z fotkami:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img139.imageshack.us/my.php?image=img0044d.jpg)

źródło (http://img442.imageshack.us/my.php?image=img0043m.jpg)

źródło (http://img191.imageshack.us/my.php?image=img0041n.jpg)

Jakie będą najpewniejsze ustawienia w takim przypadku, jaki zrobić pomiar światła, jakie iso, czas ... 580ex już mam + stofen, ale nie miałem czasu w USC dłużej zabawić :(

Wiem, że bez kompletnej wiedzy i doświadczenia wyrywam się z motyką na słońce, ale liczę na pomoc i doświadczenie forumowiczów, dla których takie warunki jakie dzisiaj rano zastałem w USC to chleb powszedni.

Z góry dzięki za pomoc :roll:

AMMarshall
26-08-2009, 13:10
byłem na sali USC ... masakra, luksusy z epoki PRL = ciemna boazeria na ścianach i suficie, chyba 10 żyrandoli z 20W żarówkami :!:
[...]
Wiem, że bez kompletnej wiedzy i doświadczenia wyrywam się z motyką na słońce, ale liczę na pomoc i doświadczenie forumowiczów, dla których takie warunki jakie dzisiaj rano zastałem w USC to chleb powszedni.

woooww... Nie za ciekawie...

Ze względu na to że nie ma od czego odbijać flesza to wg mnie wysokie iso - 800 lub wyżej no i pełna dziura na tym Twoim Tamronie lub jeśli dasz radę wszystko połapać zapnij tę 50kę i wtedy przysłona 1.8 - 2.
Żeby łapać parę razem w GO będziesz musiał przysłaniać do 4.
Błyskanie na wprost ale tylko żeby doświetlić.
Pstrykasz RAWy, balans bieli na kompie...

Może ktoś bardziej doświadczony jeszcze coś mądrego podpowie.

PS
Podejrzałem EXIFy w Twoich samplach.
Wychodzi na to, że tragedii nie ma.
Miałeś 1/100, F/4, ISO200. Daj ISO na 400 lub na 800 i będzie git.

smelbo
26-08-2009, 19:48
Ja obleciałem cały ślub, plener po ślubie (każde zdjęcie doświetlane) i 3/4 wesela na jednych eneloopach (na samym końcu zmieniłem na nowy komplet. Tyle że każde zdjęcie na przyjęciu było z lampą (ciemna sala jak ....brązowe ściany i sufit jakies 8 metrów nade mną - ogólnie masakra). Fotek było cos powyżej 900. Jestem bardzo zadowolony z zakupu. ładowarka to BC-700. Szczerze polecam.

linki z fotkami:

źródło (http://img139.imageshack.us/my.php?image=img0044d.jpg)

źródło (http://img442.imageshack.us/my.php?image=img0043m.jpg)

źródło (http://img191.imageshack.us/my.php?image=img0041n.jpg)

Jakie będą najpewniejsze ustawienia w takim przypadku, jaki zrobić pomiar światła, jakie iso, czas ... 580ex już mam + stofen, ale nie miałem czasu w USC dłużej zabawić :(

Z góry dzięki za pomoc :roll:

Ja bym jeszcze spróbował walnąć w sufit z wyciągniętym odbłyśnikiem tak w 1/4 - ale to tak na próbę żeby zobaczyć co z tego wyjdzie.

gixxxer
26-08-2009, 20:13
woooww... Nie za ciekawie...

Ze względu na to że nie ma od czego odbijać flesza to wg mnie wysokie iso - 800 lub wyżej no i pełna dziura na tym Twoim Tamronie lub jeśli dasz radę wszystko połapać zapnij tę 50kę i wtedy przysłona 1.8 - 2.
Żeby łapać parę razem w GO będziesz musiał przysłaniać do 4.
Błyskanie na wprost ale tylko żeby doświetlić.
Pstrykasz RAWy, balans bieli na kompie...

Może ktoś bardziej doświadczony jeszcze coś mądrego podpowie.

PS
Podejrzałem EXIFy w Twoich samplach.
Wychodzi na to, że tragedii nie ma.
Miałeś 1/100, F/4, ISO200. Daj ISO na 400 lub na 800 i będzie git.

Dzięki za cenne wskazówki :)

Cały czas ogarniam jeszcze lampę - czasami lampa (skierowana do przodu) odpali mi centralnie w obiekt, obiekt jest przepalony natomiast za nim jest ciemno.
1. Czy można "doświetlać" w zacienionych miejscach lampą skierowaną do przodu?
2. Jaki wybrać pomiar światła używając lampy? Matrycowy, uśredniony?

Czasami przesadzam z kalibrem pytań i niebawem zostanę zlinczowany, ale kto pyta ....:-D

AMMarshall
14-09-2009, 10:30
Gixxxer, napisz jak Ci poszło.. Jakie wrażenia? Mam nadzieję, że sobie poradziłeś.

Wrzuć może jakieś foto...

MM-architekci
15-09-2009, 09:42
Dzięki za cenne wskazówki :)

Cały czas ogarniam jeszcze lampę - czasami lampa (skierowana do przodu) odpali mi centralnie w obiekt, obiekt jest przepalony natomiast za nim jest ciemno.
1. Czy można "doświetlać" w zacienionych miejscach lampą skierowaną do przodu?
2. Jaki wybrać pomiar światła używając lampy? Matrycowy, uśredniony?

Czasami przesadzam z kalibrem pytań i niebawem zostanę zlinczowany, ale kto pyta ....:-D

1.nie - to nie jest bog co , wiec zeby ci doswietlalo aly kadr tak jak bys tego chcial , schodzisz z czasem , dajesz wieksze iso i ciemnicy nie masz
2.w zaleznosci od warunkow i potrzeb tak naprawde

mastercheat
11-02-2010, 22:38
No i mnie czeka pierwszy cywilny.

Jak to jest na cywilnym po kolei, żeby czegoś nie przegapić... :)

AMMarshall
12-02-2010, 09:19
Cywilniak, to w sumie jakieś 17 minut wszystkiego. :)
Najpierw jest piękna recytacja urzędnika/czki, później przysięga, no i najważniejszy moment to chyba obrączki. Nie przegapisz, wszystko idzie szybko ale jakoś tak poukładanie, miarowo i bez pośpiechu. Później pewnie jakiś toast, szampan i pozamiatane.

Dasz radę. Po prostu fotografuj! :)

mastercheat
12-02-2010, 10:03
Dasz radę. Po prostu fotografuj! :)

Tak też zamierzam. Z tym że chyba trochę sobie na wyrost przyjąłem że musi mi wyjść ok 200 fotek. Sugerowałem się kościelnym.

No ale jak coś bo się potrzaska trochę więcej grupowych :)

Krzychu
12-02-2010, 10:13
Tak też zamierzam. Z tym że chyba trochę sobie na wyrost przyjąłem że musi mi wyjść ok 200 fotek. Sugerowałem się kościelnym.

Ceremonii to jest jakieś 7 minut maks - więc musisz się orientować bo będzie po jabłkach...

MM-architekci
12-02-2010, 10:14
http://www.netwesele.pl/art/cywilny/index.php

200 zdjec ? lo matko mocno przegiales , sama cermonia w USC to 20-30 zdjec , no chyba ze 10 zdjec jak mlodzi obraczki zakladaja , poznie drugie tyle zyczenia i koniec. Do 200 daleko ale to sam zobaczysz.

katharsis
12-02-2010, 10:25
Najpierw jest piękna recytacja urzędnika/czki, później przysięga, no i najważniejszy moment to chyba obrączki. Nie przegapisz, wszystko idzie szybko ale jakoś tak poukładanie, miarowo i bez pośpiechu. Później pewnie jakiś toast, szampan i pozamiatane.

dodałabym do tego jeszcze podpisanie papierów przez PM i świadków. Poza tym te 17 minut to przy jakimś wyjatkowo powolnym urzędniku - jak ślubowałam cywilnie, to było 12 minut i po sprawie. Stąd wniosek, że trzeba po prostu robić zdjęcia i nie czekać, bo w sumie moment i impreza się kończy.
Aha, sama cykam swój pierwszy cywilny na poczatku kwietnia ;)

mastercheat
12-02-2010, 14:05
ale jeszcze ma być jakiś szampan, jakieś życzenia itp.

kurna coś mi się pokićkało całkowicie:) nie 200 tylko 80 szt. (ale to i tak dużo)

no i 20 do albumu

katharsis
12-02-2010, 14:46
ale jeszcze ma być jakiś szampan, jakieś życzenia itp.

kurna coś mi się pokićkało całkowicie:) nie 200 tylko 80 szt. (ale to i tak dużo)

no i 20 do albumu

A przygotowania też robisz? Jesli nie, to przyjedź wcześniej do USC i spróbuj się zaczaić na moment, kiedy primo: schodzą się goście, secundo: przyjeżdża PM. Plus ceremonia i podpisywanie - powinieneś się jakoś wyrobić. Tak przy okazji - kiedy masz ten ślub? Mam nadzieję, że przede mną i podzielisz się doświadczeniami ;)

mgtan
12-02-2010, 14:58
no mówcie co i jak... ja słucham, mi się zbliża niedługa takowy slub, choć się migam od robienie zdjęć bo to trzeba... hmm.. "umić" ;-) a nie chce schrzanić komuś pamiątki.

Makabra7
12-02-2010, 20:00
Co do akumulatorków to już ci chyba koledzy wszytsko wyjaśnili - z doświadczenia wiem ze nalezy zabrać minimum 3x4 szt. akumulatorkow i najlepiej zeby byly to sanyo eneloop bo sa najpewniejsze mnie ejszcze nigdy nie zawiodly, unikaj "szybkoladowarek" akuulatorki nalezy odpowiednio sformatowac i ladowac minimalnym pradem np 100mA - dobra ladowarka to POWEREX kupis zza ok 300zl lepszej nie znajdziesz. Co do samej ceremoni to pamietaj o tym aby poinformowac mlodych zeby sie odpowiednio ustawiali stawali twarza do siebie itp zebys nie mial samych plecow. Lampa blyskaj od sufitu nigdy na wprost jak nei wiesz jak :) - bo widze ze dopiero kupiles sowja pierwsza lampe. Pozatym podczas sesji pozowanej podtrzymu staly kontakt z mlodymi, duzo zartuj i sprawiaj wrazenie wyluzowanego i otwartego czlowieka - tym duzo zyskasz :) Bo jesli postrzega cie jako cichego wystraszonego dziwaka beda juz mieli inne podejscie do twoich zdjec zanim je zobacza moga sie im juz niespodobac :) Pozatym nie boj sie wyzwan i walcz :D Zycze powodzenia :)

Krzychu
12-02-2010, 20:02
Akumulatorków to lepiej zabrać więcej, ale na cywilnym zmęczyć Eneloopy - nawet jak się napiera non-stop serią - będzie trudno...

MM-architekci
13-02-2010, 17:42
na slubie na komplecie aku mozna calosc zrobic... chociaz rezerwa musowa

janux
15-02-2010, 00:55
Co do ładowarek to mogę polecić BC-700: potrafi ładować każdy akumulator z osobna, przed ładowaniem można rozładować itp. Ładowarka godna polecenia. Cena około 100 zł.

mastercheat
15-02-2010, 10:34
No i po robocie.

A wrażania takie:

1. Ciasno
2. Ciasno
3. Ciasno...
4. Komuna :)

A tak na poważnie, to to wszystko idzie mega szybko i nie ma się co nad czym zastanawiać tylko trza cykać :) W zasadzie to nawet nie skupiałem się na tym co się dzieje po kolei tylko jechałem z koksem. Całość trwała max 30 min, razem z wejściem, życzeniami i szampanem.
Generalnie najpierw młodzi poszli na zaplecze z dowodami. potem do sali głównej, pogadanka, obrączki, uścisk dłoni z prowadzącym ceremonię i po ptakach :) potem życzenia i szampan i do domu.

Co do pałacu ślubów no to u mnie akurat był mega ciasny (mała miejscowość). Z torbą na szyi ciężko było się przecisnąć między gośćmi (oj muszę pomyśleć nad lencase-ami). 17mm na cropie styknęło. czyli 28 na FF. 35 mógłby być już problem, bo przy rzeczeniach stałem pół metra od młodych przyklejony do ściany :) a goście napierali :lol:

W holu sufit z boazerii :shock::lol:, w miejscu ceremoni było w miarę ok, bo duże okna i w zasadzie białe ściany i sufit.
No a szampan w kolejnym pomieszczeniu gdzie już ciemniej i żółte ściany...
A do tego wszystkiego na dworze śnieg. Oj, trzeba się nakręcić tymi ustawieniami...

roshuu
15-02-2010, 11:12
No i po robocie.

A wrażania takie:

1. Ciasno
2. Ciasno
3. Ciasno...
4. Komuna :)

A tak na poważnie, to to wszystko idzie mega szybko i nie ma się co nad czym zastanawiać tylko trza cykać :) W zasadzie to nawet nie skupiałem się na tym co się dzieje po kolei tylko jechałem z koksem. Całość trwała max 30 min, razem z wejściem, życzeniami i szampanem.
Generalnie najpierw młodzi poszli na zaplecze z dowodami. potem do sali głównej, pogadanka, obrączki, uścisk dłoni z prowadzącym ceremonię i po ptakach :) potem życzenia i szampan i do domu.

Co do pałacu ślubów no to u mnie akurat był mega ciasny (mała miejscowość). Z torbą na szyi ciężko było się przecisnąć między gośćmi (oj muszę pomyśleć nad lencase-ami). 17mm na cropie styknęło. czyli 28 na FF. 35 mógłby być już problem, bo przy rzeczeniach stałem pół metra od młodych przyklejony do ściany :) a goście napierali :lol:

W holu sufit z boazerii :shock::lol:, w miejscu ceremoni było w miarę ok, bo duże okna i w zasadzie białe ściany i sufit.
No a szampan w kolejnym pomieszczeniu gdzie już ciemniej i żółte ściany...
A do tego wszystkiego na dworze śnieg. Oj, trzeba się nakręcić tymi ustawieniami...

zarzuc jakies sample :)

mastercheat
15-02-2010, 11:26
zarzuc jakies sample :)

jak obrobię materiał. Może do końca tygodnia się wyrobię. ale pewności nie mam, bo dużo mam na głowie. Wniosek o dotację składam w tym tyg. A w sobotę są u mnie tragi ślubne.

Jeszcze jedna uwaga. Jak już robicie ro konieczne RAW. Balans beli praktycznie w każdym pomieszczeniu inny...

iREM
15-02-2010, 11:35
No i po robocie.
A wrażania takie:

To i tak nieźle, miałem raz rozpiętość czasową (odczytane na exifach) 17 minut z życzeniami/szampanem. Paskudztwo, nigdy nie chciałbym takiego ślubu. :-(

roshuu
15-02-2010, 11:47
Jak już robicie ro konieczne RAW. Balans beli praktycznie w każdym pomieszczeniu inny...

to przeciez oczywiste :)

mastercheat
15-02-2010, 12:19
to przeciez oczywiste :)

nie dla wszystkich :D ja tam zawsze robię RAW-y. Ale nie wszyscy mają takie podejście. No a na cywilnym można się przejechać:)
Ok, dam kilka poglądowych na ciasnotę pomieszczeń.

źródło (http://www.fotoshock.pl/simpleviewer/fot/uc1.jpg)

źródło (http://www.fotoshock.pl/simpleviewer/fot/uc2.jpg)

źródło (http://www.fotoshock.pl/simpleviewer/fot/uc3.jpg)

źródło (http://www.fotoshock.pl/simpleviewer/fot/uc4.jpg)

AMMarshall
15-02-2010, 13:32
(...)
Ok, dam kilka poglądowych na ciasnotę pomieszczeń.

Dałeś radę. :) Ale naprawdę ciasnota!!!!
Fotka nr 2 - fajna obróbka, good!

mastercheat
15-02-2010, 13:45
Dzięki.

roshuu
15-02-2010, 13:52
No spoko faktycznie. Leciales Tamronem?

mastercheat
15-02-2010, 13:57
No spoko faktycznie. Leciales Tamronem?

Tak, całość praktycznie. Na początku przez chwilę miałem tokinę (na dworze), ale szybko wylądowała w torbie i już tam została.

Ariene
15-02-2010, 16:02
podziwiam, dałeś radę w takich warunkach - gratki! :)

MM-architekci
15-02-2010, 19:37
jaki urzad , na 3 osoby :D

btw nie podoba mi sie obrobka , kolory po prostu przygnebiajace , zoltawo/zielona skora tez tak sobie wyglada, zwlaszcza ostatnie zdjecie

mgtan
15-02-2010, 21:04
ujęcia ok. dałeś rade :-) ale obróbka również mi nie przypadła do gustu - za zielono.

Może lepszy by był chłodna obróbka.

mastercheat
15-02-2010, 22:15
jaki urzad , na 3 osoby :D

btw nie podoba mi sie obrobka , kolory po prostu przygnebiajace , zoltawo/zielona skora tez tak sobie wyglada, zwlaszcza ostatnie zdjecie

No ostatnie to faktycznie przesadziłem :) Mi się za to bardzo podoba na twoich fotach, zwłaszcza plenerowych obróbka. Taka bajkowa. Super.

ps. jeszcze dorzucę kilka. Jak wam się te widzą?

źródło (http://www.fotoshock.pl/simpleviewer/fot/UC6.jpg)

źródło (http://www.fotoshock.pl/simpleviewer/fot/UC7.jpg)

źródło (http://www.fotoshock.pl/simpleviewer/fot/UC8.jpg)

roshuu
16-02-2010, 00:31
Tak, całość praktycznie. Na początku przez chwilę miałem tokinę (na dworze), ale szybko wylądowała w torbie i już tam została.

wiesz co mam prosbe do Ciebie. Ostatnio rowniez cyknalem slub i podobnie ciemna i ciasna sale Tamronikiem + 430II ale mialem problem z AF. Jestem ciekaw jak bylo u Ciebie. Osobiscie przymiezam sie do zmiany na C17-55.

mastercheat
16-02-2010, 00:40
To nie jest mój pierwszy ślub robiony Tamronem (pierwszy cywilny)

Generalnie nie narzekam. Po zakupie poleciał do serwisu na kalibrację bo był lekki bf, ale teraz jest dobrze. Na AF generalnie nie narzekam. Po tym że może trochę za głośny i mógłby być jednak szybszy. Za to stabilizacja by się jednak przydała, bo jak ustawie sobie czas np. na 80 to dopóki robię na szerokim to jest ok, ale jak robię zbliżenie na 50mm to zapominam się i fotki poruszone... Niestety kilka ujęć już przez to straciłem :(

ps. jak bym miał kasę na początku jak kupowałem sprzęt to bym miał właśnie C17-55.

stabilizacja w ciemnych miejscach to jednak przydatna sprawa, jak z czasem trzeba schodzić do granic poruszenia, no i dodatkowe 5 mm też się przyda :)

Niestety nie miałem okazji się nim pobawić, ale słyszałem że AF jest cichszy i szybszy.
Do tego 85/1,8 i jest git :)

a poźniej to pewnie można myśleć nad jakimś fiszem.