Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problemy z 20D

woyakus
31-08-2005, 20:23
Witam!

Nazywam sie Piotr Wojnarowicz i od niedawna jestem na tym forum.
Posiadam canona 20d + 70-200 mm f.4 L i 18-55 3,5 - 5,6.

"Dwudziestka" jest kupiona w polsce w kwietniu i mam juz z nia problemy.

Na poczatku bylo wszystko ok, pozniej zaczely sie problemy z ostroscia, otoz nieostrzyla mi z L na max zoomie i zdjecia byly "przeostrzone" na inny punkt niz ja ustawialem ostrosc. Pozniej wyskakiwalo coraz czesciej przy innej ogniskowej. Na poczatkumyslalem ze L jest stuknieta lub cos takiego (kupiona nowka sztuka), ale dowiedzialem ze sie nalezy wgrac firware 2.0 (bylo 1.1) i podobno przestawil sie frontfocus czy coz takiego.

U kumpla 1 10d tez to wystapilo, ale cudem sie naprawilo....

Postanowilem wyslac aparat do serwisu, poniewaz jest na gwarancji niech oni sie martwia....

Zadzwonilem powiedzialem o co chodzi, powiedzieli zeby zamowic kuriera i poszlo...

Po kilku dniach dostalem spowrotem dwudziestke i notatke, ze wgrali firware 2.0 i ustawili focus na fornt focus z obiektywem tamron 70-? f2.8.

A dowiedzialem sie, ze powinenem wyslac im obiektyw razem to ustawili by pod ten konkretny model, ale ja ( jak wiekszosc pewnie) nie uzywam jednego obiektywu wiec musialbym wyslac im caly asortyment i musieliby ustawiac focusa pod wszystkie albo pod jeden konkretny.

Jezeli ustawiliby pod L , a mnie byl sie zachcialo "szeroko" robic tzn. ze bede mial zdjecia nieostre?

Bo juz sam nie wiem...
A co ma powiedziec ten co robi 4 lub wiecej obiektywami???

Narazie nie ma mnie w polsce i cos tam pstrykam, ale wydaje mi sie ze zdjecia sa nieostre nadal i kilku znajomych tam mowi.

Jak wroce mam zamiar im zawiesc to wszystko osobiscie (z wroclawia) lub poraz kolejny kurierem...

Tylko tak naprawde nie wiem co robic dalej, sprzet jest wart troche to nie jakas "glupawka" tylko w miare dobry sprzecik a chcialbym zaczac nim zarabiac i co?

Jesli ktos mial takie problemy lub wie co zrobic prosze o pomoc....

Bo juz mnie to zaczyna wkur....

p.s. Podobno byla taka seria "20" ze spieprzonymi focusami i oczywiscie trafily do mnie... :evil:

dzieki za pomoc z gory!!!

Cichy
01-09-2005, 08:58
Generalnie zaczytałem (na FM), że to 70-200 4 L mają problem przy współpracy z cyfrowymi puszkami, co by się zgadzało, bo ja na mojej 70-200 4 L i 300d miałem swego czasu solidnego BF.

Semtex
01-09-2005, 10:53
Mój 350d był wysłany do regulacji z 50 1.8 i jest ok - wczesniej miałem problemy tez z 70-200 ale teraz ostrzy idealnie i na nim i na 17-40l

woyakus
01-09-2005, 16:43
wiec musze jeszcze raz jechac do wawy najlepiej z calym sprzetem???

Jarl Bjorn
01-09-2005, 16:58
wiec musze jeszcze raz jechac do wawy najlepiej z calym sprzetem???

Jesli sprzet jest ewidentnie wadliwy to proponuje oddac maszyne do sprzedawcy i niech on sie martwi. Jesli nie zdola dokonac skutecznej naprawy bedzie mozna domagac sie wymiany towaru na nowy, wolny od wad, albo zwrotu gotowki.
Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz.U. z 2002 r., 141 poz. 1176 ze zm.)

woyakus
01-09-2005, 17:43
oki oki tylko body kupione w canon polska a "L" przez firme X i ciagnieta pewnie z ameryki, ale co reklamowac body czy obiektyw?

Semtex
01-09-2005, 18:02
oki oki tylko body kupione w canon polska a "L" przez firme X i ciagnieta pewnie z ameryki, ale co reklamowac body czy obiektyw?

Niestety zawsze temat wraca bo :

- musisz zidentyfikować co żle działa - o ile żle działa więc sprwadz na innym dobrym body obiektywy i jak wszystko jest ok to już wiesz że prawdopodobnie coś jest z body. W takim razie podpinasz inne szkło od kogoś i już wiesz czy body czy nie - proste

Jarl Bjorn
01-09-2005, 18:05

Jesli korpus jest wadliwy no to sprawa jest jasna - reklamujesz u dystrybutora w Polsce. Jesli obiektyw - no to moze byc problem. Nie mam osobistych doswiadczen z reklamowaniem optyki w US, ale np. moj brat reklamowal juz elektronike i poszlo bez problemu.

Czy w Twoim przypadku wina lezy po stronie obiektywu czy korpusu - proponuje zaczekac na opinie kompetentnych kolegow z forum. Proponuje odnalezienie watku kol. p13ka, ktory zmagal sie z serwisem Canona.

Arkan
01-09-2005, 18:19
to akurat jest dość proste do sprawdzenia - podepnij obiektyw do jakiegoś analoga i zrób test na kliszy. Oddaj do labu z dobrym skanerem i powiedz żeby nie robili Ci odbitek, tylko żeby zgrali na płytkę jpegi 3000x2000 pix. Jak skany wyjdą dobre to reklamuj puszkę, jak złe to obiektyw.

woyakus
01-09-2005, 20:32
Bardzo serdecznie Wszystkim dziekuje za pomoc...
Bede dzialal w tej sprawie, ale zapomnialem doac ze "L" byla tez kupiona w polsce przez firme X , wiec z oddaniem obiektywu jesli bedzie zepsuty nie widze problemu!!!

Dzieki raz jeszcze za pomoc...

anwa
25-10-2005, 15:47
Witam wszystkich - problem podobny. Apartat ten sam tylko obiektyw Canon 28-200 USM. Praktycznie od 135,(200 szczególnie) aparat nie może sobie poradzić z ustawieniem ostrości. Pozostałe ogniskowe 28, 35,50,70 ok. Dzisiaj pisałem do Canona w W-wie. Mam nadzieję, że coś wymyślą bo sytuacja robi się patowa. A może ktoś miał do czynienia z tym obietywem? Czy miał podobne zjawisko ? pozdrawiam.

PALOMBO
25-10-2005, 16:02
Witam
Ja zauważyłem coś podobnego :
50 mm 1.8 ostrzy jak żyleta żadnego odchylenia .
28-105 USM podobnie
70-200 L 4.0 przy ogniskowych powyżej 100 mydło i nieostre , przaktycznie bez względu na przysłonę

Gdzieś słyszałem ( czytałem ) na forum o podobnym problemie ( szukaj kalibracja 20D ) .Z tamtego wątku wynikało że każdy to ma a nikt tego nie chce :) . A poważnie to 70-200 4.0 nie najlepiej pracuje z naszą puszką ( podobno ma to związaek z wielkością matrycy )

Pozdrawiam

RaV22
25-10-2005, 19:14
Witam
Gdzieś słyszałem ( czytałem ) na forum o podobnym problemie ( szukaj kalibracja 20D ) .Z tamtego wątku wynikało że każdy to ma a nikt tego nie chce :) . A poważnie to 70-200 4.0 nie najlepiej pracuje z naszą puszką ( podobno ma to związaek z wielkością matrycy )

Pozdrawiam

Czy to jest problem tylko 20? Mam 10D i zamierzam właśnie wydać 2.5 kzł na 70-200 4L. Szkoda by mi było wywalić kasę na "mydło".

Jakie są koszy (w serwiesie) regulacji body i szkła (FF/BF)?

Vitez
25-10-2005, 19:21
Z tamtego wątku wynikało że każdy to ma a nikt tego nie chce :)

Dziwne... sporo szkiel mi sie przewinelo (wlasnych, pozyczonych, testowanych itp) a nie zauwazylem tego typu problemow.

A poważnie to 70-200 4.0 nie najlepiej pracuje z naszą puszką ( podobno ma to związaek z wielkością matrycy )

Dziwne... a tak wielu zadowolonych uzytkownikow tego zestawu (20D+70-200 4L) na forum...

Mity panowie, mity.
Wg mnie problem pojedynczych egzemplarzy i ew. szkiel.

Andrew
27-10-2005, 22:01
Jakie są koszy (w serwiesie) regulacji body i szkła (FF/BF)?
Dziś dzwoniłem do serwisu na Żytniej : regulacja obiektywu do body 60pln, body nie pytałem się.

iras
27-10-2005, 22:29
dowiadywałem się w canonie i kompletna regulacja body z obiektywem 120 zł

anwa
16-11-2005, 15:14
Miałem bardzo podobny problem w swoim 20 D. W końcówce ZOOM-a 28-200 totalny brak ostrości. Ogniskowa 200 mydło a i 135 pozostawiała dużo do życzenia. Z pozostałymi innymi obiektywami ( 17-40, 18-55 ) nie było problemu z ostrością. Zaryzykowałem - wysłałem aparat ( przyznaję było mi nie łatwo podjąć taką decyzję ) i obiektyw na Żytnią. Po około tygodniu sprzęt wrócił do mnie CAŁY I SPRAWNY. Aparat nie był regulowany z uwagi na to iż z innymi obiektywami pracował ok, natomiast przeprowadzono regulację 28-200 ( chyba ponowna justacje obiektywu ). Z efektu jestem bardzo zadowolony. Nastapiła zdecydowana poprawa - obiektyw w chwili obecnej przy ogniskowej 200 również rysuje ostro. Plus dla serwisu na Żyniej ( ode mnie osobne podziękowania). Koszt usługi ( obiektyw z USA ) około 100 zł - przy wartości obiektywu 1800 zł.