Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z zoomem C 580 EX II i manualem

Agi
16-08-2009, 09:03
Mam problem z lampą błyskową C 580 EX II, mianowicie non stop miga mu informacja o zoomie w prawym górnym rogu w wyświetlaczu na lampie. Powinna tam być informacja o użytej ogniskowej (wcześniej działało) a tylko miga. Nie mogę też zmienić trybu pracy lampy np. na manual ręcznie na lampie (nawet bez podłączenia do aparatu). Gdy lampa podłączona jest do C50D wszystkie parametry lampy mogę ustawić z poziomu aparatu ale jak pisałem nie da się to ręcznie na lampie. Może ktoś spotkał się z tym problemem ?

preinwher
16-08-2009, 09:35
A palnik lampy masz podniesiony? No i jakie szkło podpinasz?

Agi
16-08-2009, 10:42
Z każdym szkłem mam to, lampa powinna też umozliwiać przejście na manual bez podłączenia do body (wcześniej mogłem pod parasolką to zrobić). Zmieniałem pozycję palnika i nic to nie dało.

tomko66
16-08-2009, 10:51
A spróbuj wsunąć płytkę rozpraszającą do końca. Być może nie weszła całkiem na swoje miejsce i tak się dzieje. Bynajmniej w mojej 430 tak to działa,a wtedy na wyświetlaczu miga symbol zoom. Powodzenia i pozdro!

preinwher
16-08-2009, 11:12
U mnie w 430 przycisk Mode i przechodzi w manual i odwrotnie. A co do migania to spróbuj przycisnąć przycisk Zoom

Agi
16-08-2009, 11:51
Podejrzewałem płytkę rozpraszającą ale wielokrotne wsuwanie i wysuwanie płytki nic nie dało. A naciśnięcie przycisku mode nie powoduję żadnego efektu (nic się nie zmienia na wyświtlaczu, oczywiście wcześniej w ten sposób wchodziłem w manual) Po nacisnięciu przycisku zoom miga mi pod nim napis OFF i nie można go zmienić (mode i kręciałek nic nie zmienia) Z aparatu mogę włączyć zoom na auto ale nie powoduję to niczego, dalej miga zoom. Nie chciałem sugerować ale to mi wygląda na zepsuty przycisk od płytki rozpraszającej, tylko czy mode jest powiązany z wyłączeniem zooma ?