PDA

Zobacz pełną wersję : Profil obiektywu

Maykster
16-08-2009, 07:57
Witam ,czy wie ktoś skąd wziąć ,bądź jak zrobić profil obiektywu z rozszerzeniem ".lens"

trampek
16-08-2009, 12:48
??? ze jak?

Maykster
16-08-2009, 13:38
W tym tutorialu http://www.dailymotion.pl/video/k21yG1eEUnnAAWOT0Q
w programie Stitcher lektor przed sklejeniem panoramy wprowadza "profil obiektywu", i jak wyżej skąd to wziąć

APP
16-08-2009, 13:50
Jak zwykle, wypadałoby zapewne zacząć zabawę od przeczytania instrukcji :twisted:
Dodam jeszcze tylko, że programy zaopatrzone są zwykle w "pomoc".
A jako najbardziej prawdopodobne źródło plików do pobrania sugerowałbym stronę producenta oprogramowania.

P.S.
Z tym cudem do czynienia nie miałem, ale 5 minut poszukiwań i mój "nos" (http://mac.softpedia.com/progScreenshots/Stitcher-Unlimited-Screenshot-48591.html) podpowiada mi, że ten profil to raczej coś jak zapis ustawień (konfiguracji -ogniskowa itp.), który tworzy się samemu w samym programie, żeby nie ustawiać tego za każdym razem.

Maykster
16-08-2009, 21:55
Patrzyłem jak mówisz, rzeczywiście jest tam możliwość wprowadzenia danych obiektywu,jednak nie ma jajko takiego "zapisu",myślałem ,że może producent obiektywów oferuje takie coś, coś na zasadzie sterowników

APP
16-08-2009, 22:45
Brak instrukcji, brak "help'a", dziwny ten program jakiś masz... :roll:

:lol:

No dobra, podpowiem - screenshot 3.

Powodzenia ;)

Maykster
17-08-2009, 20:22
No dobra, podpowiem - screenshot 3. ? Jkiś chyba zamulony jestem :( Nie trybie

APP
18-08-2009, 07:33
Zatem "za rączkę" (ale to już ostatni raz...):
1. Cofamy się do wypowiedzi #4.
2. Odnajdujemy notkę P.S., a w niej ( :twisted: ) podstępnie zamaskowany link.
3. Klikamy link.
4. Przyglądamy się uważnie obrazom i opisom z nowej strony (zwłaszcza screenshot 3).
5. Podążamy w stronę światła.

A jeśli zaćmienie nie ustępuje to:
1. Włączamy w programie pull-down menu (jeśli jest niewidoczne).
2. Wybieramy: Tools > High distortion > Load/Save camera profile.

Ale to wszystko tylko na podstawie screen'ów -na 100% właściwą informację odnośnie tych profili i ich obsługi odnajdziesz w instrukcji, a jeśli tam, gdzie był program, instrukcji nie było :oops:, to w help'ie samego programu, jak w google, wystarczy przeszukać listę haseł. Zapewniam, że w większości tak elementarnych problemów to działa szybciej i pewniej niż korespondncja na forum, a i angielszczyznę można sobie poćwiczyć ;-)

Maykster
18-08-2009, 19:36
Dzięki za pomoc,już sobie poradziłem ,trzeba w programie skalibrować obiektyw i to można zapisać jako jego profil,dziękuję za zaangażowanie ,a co do ćwiczenie angielskiego to jestem z pokolenia gdzie radziecki był językiem obowiązkowym ,a i tak nikt się go nie uczył ze względów ideologicznych :) i tak jestem z jednym z wielu inwalidów językowych