Zobacz pełną wersję : Profil obiektywu
Maykster
16-08-2009, 07:57
Witam ,czy wie ktoś skąd wziąć ,bądź jak zrobić profil obiektywu z rozszerzeniem ".lens"
Maykster
16-08-2009, 13:38
W tym tutorialu http://www.dailymotion.pl/video/k21yG1eEUnnAAWOT0Q
w programie Stitcher lektor przed sklejeniem panoramy wprowadza "profil obiektywu", i jak wyżej skąd to wziąć
Jak zwykle, wypadałoby zapewne zacząć zabawę od przeczytania instrukcji :twisted:
Dodam jeszcze tylko, że programy zaopatrzone są zwykle w "pomoc".
A jako najbardziej prawdopodobne źródło plików do pobrania sugerowałbym stronę producenta oprogramowania.
P.S.
Z tym cudem do czynienia nie miałem, ale 5 minut poszukiwań i mój "nos" (http://mac.softpedia.com/progScreenshots/Stitcher-Unlimited-Screenshot-48591.html) podpowiada mi, że ten profil to raczej coś jak zapis ustawień (konfiguracji -ogniskowa itp.), który tworzy się samemu w samym programie, żeby nie ustawiać tego za każdym razem.
Maykster
16-08-2009, 21:55
Patrzyłem jak mówisz, rzeczywiście jest tam możliwość wprowadzenia danych obiektywu,jednak nie ma jajko takiego "zapisu",myślałem ,że może producent obiektywów oferuje takie coś, coś na zasadzie sterowników
Brak instrukcji, brak "help'a", dziwny ten program jakiś masz... :roll:
:lol:
No dobra, podpowiem - screenshot 3.
Powodzenia ;)
Maykster
17-08-2009, 20:22
No dobra, podpowiem - screenshot 3. ? Jkiś chyba zamulony jestem :( Nie trybie
Zatem "za rączkę" (ale to już ostatni raz...):
1. Cofamy się do wypowiedzi #4.
2. Odnajdujemy notkę P.S., a w niej ( :twisted: ) podstępnie zamaskowany link.
3. Klikamy link.
4. Przyglądamy się uważnie obrazom i opisom z nowej strony (zwłaszcza screenshot 3).
5. Podążamy w stronę światła.
A jeśli zaćmienie nie ustępuje to:
1. Włączamy w programie pull-down menu (jeśli jest niewidoczne).
2. Wybieramy: Tools > High distortion > Load/Save camera profile.
Ale to wszystko tylko na podstawie screen'ów -na 100% właściwą informację odnośnie tych profili i ich obsługi odnajdziesz w instrukcji, a jeśli tam, gdzie był program, instrukcji nie było :oops:, to w help'ie samego programu, jak w google, wystarczy przeszukać listę haseł. Zapewniam, że w większości tak elementarnych problemów to działa szybciej i pewniej niż korespondncja na forum, a i angielszczyznę można sobie poćwiczyć ;-)
Maykster
18-08-2009, 19:36
Dzięki za pomoc,już sobie poradziłem ,trzeba w programie skalibrować obiektyw i to można zapisać jako jego profil,dziękuję za zaangażowanie ,a co do ćwiczenie angielskiego to jestem z pokolenia gdzie radziecki był językiem obowiązkowym ,a i tak nikt się go nie uczył ze względów ideologicznych :) i tak jestem z jednym z wielu inwalidów językowych