PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie dotyczace obiektywu 35mm

Doniec
15-08-2009, 19:52
witam mam takie male pytanie i moze i glupie ale prosze wziasc pod uwage ze jestem poczatkujacym fotografem:twisted: moze innaczej kims kto zaczyna dopiero uczyc sie robic zdjecia tak bedzie bardziej dokladnie.... czy mozliwe jest zamocowanie obiektywu ze starych lustrzanek bo wydaje mi sie ze to z takiego pochodzi ten obiektyw moge byc w bledzie:/:roll: do lustrzanek cyfrowych czy istnieja jakiegos rodzaju pierscienie przejciowki czy jak to nazwac?? i czy w wypadku takiej mozliwosci czy to jest oplacalne chodzi mi dokladniej o jakosc zdjec czy nie bedzie jakis dodatkowych szumow czy tez problemu z ostrosci aparat 350d (poczatkujacy jak juz mowilem:) ) obiektyw znalazlem za smieszne pieniadze Tokina 70-210mm Zoom Lens for Canon FD F4-5.6 52ø:rolleyes:

piast9
15-08-2009, 20:01
Akurat FD jest chyba jedynym mocowaniem z którym są kłopoty. I przejściówki są ale drogie, zawierają własną optykę, która może pogarszać jakość obrazu. Wydaje mi się, że do tego obiektywu może to być zupełnie nieopłacalne.
Do niemal wszystkich innych rodzajów mocowań są mechaniczne przejściówki w postaci odpowiednio wykonanych pierścieni. Do znalezienia na allegro pod hasłem przejściówka w odpowiedniej kategorii.
Oczywiście w przypadku stosowania przejściówki brak autofocusa i można pracować wyłacznie w trybach Av i M.

Doniec
15-08-2009, 20:24
no bo wlasnie mam okazje kupic na polskie za mniejwiecej 40 zl tylko skoro piszesz ze takie problemy z tym to po co sobie robic dodatkowe problemy...